Close

Ergenlik belirtileri nelerdir?

Ergenlik dönemi

Ergenlik dönemi ortalama 13-14 yaşına gelmiş çocukların bir mesleğe doğru yönelme, aileden bağımsız düşünme ve cinsel güdülerinin gelişmeye başladığı bir dönemdir. Ergenlik döneminde sadece kişi değil çevresindeki kişiler de bu süreçte zorluklar çekiyor.

Regl olmak

Genç kızlar ergenlik döneminde karışık duygular içerisine girerler. Özellikle regl olma dönemi ve göğüslerin büyümeye başlaması. Kızlar regl olmaya başladıklarında çocukluk döneminden çıkıp kadınlık dönemine adım atmış olurlar.

Aileyi reddetme

Kişi ergenlik dönemine girdiğinde arkadaşlarıyla daha fazla vakit geçirmek ister ve ailesinden soyutlanır. Bunun sonucunda aileden çok arkadaşlarıyla zaman geçirir. Ailenin yaptığı davranışlar kişiyi bunaltır.

Ruhsal sorunlar

Ergenlik dönemindeki kişi çabuk üzülür, sevinir, öfkelenir ve gülerken ağlamaya başlayabilir. Kendine olan güveni gider. Bunun yerini korku ve endişe alır. Beğenilmek ve takdir edilme arzusu ile bir şey yapmaya çalışırlar.

Erkeklerde sesin kalınlaşması

Ergenlikte sesin kalınlaşması erkeklerde görülür. Genellikle 13-14 yaş civarında ses değişmeye başlar. Testosteron hormon düzeyinin artması ile saçlarda yağlanma ve kepeklenme ortaya çıkar. Ciltte yağlanma artar.

Bilişsel gelişim

Düşüncelerde değişiklikler oluşur. Daha duygusal olunabilir. Mantıklı düşünmeye başlarken, bazı düşüncelere olumlu bakıp, bazılarına olumsuz bakılabilir.

Tüylenme

Önce koltuk altında daha sonra özel bölgede tüylenme meydana gelir. Erkeklerde ise gögüs bölgesinde, sakallarda ve bıyıklarda tüylenme oluşur.

Akıntı

Vajinanın herhangi bir mikrop kapmaması ve nemli olması için akıntı meydana gelebilir. Bu akıntıdan yaklaşık 6-12 ay sonra kızlar adet görmeye başlar.

Aşırı terleme ve kokma

Ergenlik dönemine girmiş olan kız ve erkeklerde hormonların artmasından dolayı aşırı terleme olayı görülür. 

Boy uzaması

Ergenlik döneminde erkeklerde daha çok olmak üzere boy artışı gözlenir. Bacaklar ve kollar uzamaya, ayaklar büyümeye başlar.

Sivilce

Ergenlik sivilcelerinde genetik faktörler önemli rol oynar. Gençlerin büyük bir çoğunluğu sivilce problemi yaşar. Bu dönemde sivilce oluşumu birçok nedene bağlı olarak oluşabilir ve artışı gösterir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top