Close

Evlilikte Aldatmanın Nedenleri ve Sadakatsizliğin Kişilik Üzerindeki Etkileri

Black couple having a marriage counseling with therapist

Black couple having a marriage counseling with therapist

Romantik ilişkiler, günümüz toplumunun olağan bir durumudur. Samimi ve en kuvvetli ilişki türüdür. İki kişinin birbirine olan en derin bağlantı olarak kabul görür. Bu bağlantılar, insana belirli bir noktada doyum sağlarken, bir başka kesime, aşırı doyumsuzluk yaratır. Aşırı doyumsuzluk, toplumda ahlaki olarak kabul görmeyen eşini aldatmak olgusunu yaratır. Her bir ilişki kendine özgü olduğu için aldatma sebepleri de birbirinden farklı olabilir. İlişkiler üzerinde, negatif bir etki yaratan bu olgu, her ne kadar uygun olmasa da sıklıkla karşılaşılan oldukça yaygınlaşan karmaşık bir eylem sürecini başlatır. Peki bu süreç nasıl başlar? Aldatmak neden olur? Aldatmak, kişinin hayatında eksik olan boşluğu yerine koyma sonucudur. Sıkılmak, kişiyi cezalandırma isteği, daha fazlasını isteme, eşler arasındaki sorunlar, cinsel açıdan yetersizlik, bağlanma sorunu, mutsuzluk, duygusal boşluk, macera arama, gönülsüz yapılan evlilikler, gibi nedenler aldatma eğilimini harekete geçirir. “Aldatma”, kelimesi meraka aşıktır. Merak ise hayranlık ve heyecan duygularını içinde barındırır. Kişi bir heyecan uğruna arayışa geçer. Fakat, elindekini de kaybetmek istemez. Potansiyel bir sorun haline gelen bu eylem, ister evli olsun ister sevgili olsun ayırt etmeden kişinin yaşamına dahil olarak üçüncü bir kişiye istek ve arzu duyması demektir. Sevgiliyken aldatmanın nedenleri arasında, evlilikle alakası olmayan ciddi bir ilişki yaşamaktan kaçınma duygusu yatar.  Davranışsal bir reaksiyon olan aldatma eylemi, birçok bireyin kaçınılamaz bir gerçeğini oluşturmuştur.  Aldatmanın sadece cinsellik olarak algılanmaması gerekir. İnsanlar kendi partneri dışında birisiyle duygusal bir bağ kuruyorsa ya da bunu zihninden geçiriyorsa bu da aldatma olarak kabul edilir.

Aldatma Türleri

Aldatma kavramı ilişkilerde, fiziksel, duygusal ve zihinsel olarak görülür. Bireyin olağan partnerinin dışında başka biriyle fiziksel bir şekilde yakınlık kurması ya da cinsel birlikteliğe girmesi fiziksel aldatma olarak tanımlanır. Bireyin, partneri dışında başka birine özel olarak sevgi, ilgi, besliyorsa, bu duruma duygusal aldatma denir. Zihinsel aldatma nedir?, Bireyin partneri dışındaki birini romantik olarak düşünmesi ,birliktelik yaşadığını zihninde canlandırmasıdır. Özet olarak, evliyken başkasını düşünmek olayına zihinsel aldatma denir. Zihinsel aldatma belirtileri, zararsız gibi görünen fakat olumsuz sonuçlar doğurabilen, bir düşünce biçimidir. Düşünce olarak aldatmak da denilebilir. Bir kişi, eğer sürekli bir başkasıyla beraber olmayı düşünüyorsa ya da bu düşünceye istek duyuyorsa partnerini zihinsel olarak aldatmış olur.

Aldatmada Cinsiyet Farklılıkları

Aldatma olayını erkekler ve kadınlar çok farklı yaşar. Aldatma derecesine bakılacak olursa, erkeklerin kadınlardan daha fazla aldatma eğiliminde olduğu bilinen bir gerçektir. Aldatma bulgularında cinsiyet faktörünün de etkisi vardır. Duygusal arayış içinde olan evli bayanların aldatmaları, erkeklerden daha farklı nedenlere dayanır.  Giyim kuşamına önem vermeyen, hijyen konusuna yeteri kadar dikkat etmeyen, ter kokan bir eşe sahip olma,  yanlış alınan karar, erkeğin eşine karşı ilgisizliği, iletişim problemleri, kadınların özgüven artışı, heyecan ve merak arayışı gibi durumlara bağlı olarak değişkenlik gösterir.  

Sadakatsizlik

Sadakatsizlik nedir?, Kadın- erkek ilişkilerinde bir bireyin eşinin haberi olmadan başka biriyle derin bağlantı kurma eylemidir. Sadakatsizlik genellikle yalan kavramını doğurur. Sadakatsizlik bir eylem, davranış biçimi olarak tanımlanırken aldatmakta bu eylemin sonucu olarak kabul edilir. Evlilikte aldatma sadakatsizliğin bir sonucudur. 

Aldatmak Kişilik Bozukluğu mudur?

Psikolojik olarak ele alındığında aldatmak kişilik bozukluğu mudur?, Ya da bir hastalık mıdır? soruları yaygın olarak sorulur. Aldatmanın fizyolojisine inecek olursak,  aldatma dürtüsü, merak, kızgınlık, intikam, kaçış gibi duyguları içinde barındırır. Aldatma bir sorundur. Bu sorunun nedenleri, kişilik bozukluğudur. Kendisini yüksek gören, narsist, karşı tarafa oranla pasif durumda hisseden, özgüven problemi olan, doyumsuz, ne yaptığını ne hissettiğini anlamayan , kontrolcü,  yüksek bir beklentiye sahip kişiler genelde bu sorunu yaşar. Sürekli aldatma eğilimi gösteren kişiler, yoğun bir kıskançlık ve aldatma dürtüsüne sahip olup artık ruhsal bir boyutta hastalık derecesine bu kişilik bozukluğu, Othello sendromunu yani sürekli aldatma hastalığı yaratır. Bu sendrom,  zihinsel değişikliklerle ilişkili olabilen psikotik bir rahatsızlık olarak kabul görür. Sadece sürekli aldatma değil, bunun paranoyak derecesinde sanrılı, aşırı kıskançlık durumlarında Othello Sendromunu yol açar.

Othello Sendromu Belirtileri

Aldatma Neden olur?” sorusuna kesin bir yanıt bulunmamakla beraber bunun birer rahatsızlık, kişilik bozukluğu olduğu unutulmamalıdır.  Othello Sendromu Belirtileri;

  • Partnerine karşı derin bir güvensizlik hissi
  • Partnerini, beni kesin aldatıyor diyerek izlemeye alma
  • Aşırı kıskançlık
  • Partnerinin davranışlarını izlemek
  • Duygusal  ve Fiziksel istismar
  • Partnerini kısıtlama çabası

Aldatma Psikolojisi

Sadakatsizlik durumunda kişiyi aldatmaya iten sebep her ne olursa olsun evliyken aldatılmak kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyen hatta yeni kararlar almasını sağlayan aktif gerçeklik olgusuna yakınlaşan bir durumdur. İster pasif ister aktif aldatılma olsun bu sorun kişinin bilinçaltında negatif kalıntılar bırakarak, hayatında yanlış algılara yer verir. “Yeterince güzel/yakışıklı değilim.” “Eşime ilgili davranmadım.” “Artık kimseye güvenmeyeceğim.”, gibi yanlış düşünceler zihinde dolaşır. Gerçek aslında öyle değildir. Aldatılmak karşı tarafla ilgili bir durum değildir. Aldatan kişinin kendiyle olan bir derdidir. İletişimin insan yaşamındaki rolünü hepiniz biliyorsunuz. Evlilikte olabilecek sorunları yüz yüze konuşup, rahatsız olduğunuz şeyleri dile getirmeniz, iletişiminizi kuvvetlendirmeniz, çözüm yoluna gitmeniz çok önemlidir. Eğer bunları karşılıklı yaptığınız halde bu durum gerçekleşiyorsa o zaman bu sorun sizinle alakalı bir şey olmaktan çıkar. Peki, karısını çok seven erkek aldatır mı?, bu sorunun maalesef net bir cevabı yok. Sevgi kavramı aldatmada kullanılabilecek bir ölçü değer birimi değildir. İnsan karısını veya kocasını ne kadar çok severse sevsin aldatma eğiliminde bulunabiliyor. Aldatma psikolojisi yaşayan evliyken aldatan erkekler, davranışsal değişikliğe giderler. Eşlerine daha uyumlu daha nazik davranabilir, tipik bir örnekle pahalı hediyeler alabilir.  Aldatan erkek nasıl anlaşılır?

  • Size karşı olan beklentisi değişmiş ise,
  • Sizinle yakından ilgileniyorsa
  • Kullandığınız parfüm ya da iç çamaşırını değiştirmeniz gerektiğini söylüyorsa
  • Mesajlarınıza net ve kısa cevaplar veriyorsa
  • İş yerindeki mesai saatleri artıyorsa
  • Telefonda geçirilen süre değişkenlik gösterirse
  • Kendine olan bakımı veya giyim tarzı değiştiyse

Aklınızda soru işaretlerinin oluşması oldukça normal bir durumdur. Bu yüzden kendinizi suçlamayın. Unutmayın ki evliliğin dinamiğini güven ve sevgi oluşturur.  Bu yüzden eşler arasında sağlıklı paylaşımların yapılması, güçlü iletişim önemlidir. Öz saygı dediğimiz, kişinin kendine olan saygısı aldatan erkeklerde olmadığı için kendinizde suç aramayı bırakın. Aldatma eğilimini normalleştirmek, meşrulaştırmak mantığa dayalı değildir.

Sosyal Medyanın Aldatmadaki Yeri

İnternet çağının çok gelişmiş olması ve son dönemde oldukça fazla artış gösteren sosyal medya kullanımının aldatma olaylarının artmasına paralellik gösterir. Görsel olarak etkilendiğiniz bir kişi üzerinde küçük yazışmalar, beğeniler, haz duygusunun artışı pasif olarak aldatma kategorisinde yer alır. Bu durum erkek/kadın neden aldatır?, olayının nedensizliğine bir örnektir. Yeni heyecan yeni merak onların dürtülerini çoğaltır. Peki, yeni evli erkek neden aldatır? yapılan araştırmalarda, sorumlulukların farkına varıldığı an kafa karışıklığına gidilmesi, yeni evlilerde aldatmaya bağlı olarak neden gösterilebilir.

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top