Close

Gebelik karnın büyüme süreci

Gebelik sürecinde karnın ilk büyümesi anne adayının boy ve kilosuna bağlı olarak değişim gösterebilir. Genel bir bakış yapacak olursak kısa boylu ve zayıf kadınlarda karnın şişmesi ve ilk belirtiler daha çabuk gözlemlenirken kilolu ve uzun kadınlarda bu süreç esneklik gösterebilir. Bunun yanı sıra anne adayının karın bölgesinde ki yağ oranı da bu konuda büyük bir detay. Yani eğer karnın şişmesine göre bebeğin kilosu hakkında yorum yaparsanız büyük bir yanılgıya düşebilirsiniz çünkü bu tamamıyla bünyeniz ve vücut yapınızla alakalı bir durum.

Karnın büyümeye başlaması:

Kadınlarda karın bölgesi anlatılanlar üzerine yağlanma, boy ve kiloya göre değişim gösterebilir ama gözle görünür ilk gelişim genel de 20. hafta yani 5. aydan sonra gözlemlenmeye başlanır. Bu istisnai durumlarda çıplak karında 16. haftadan (4. aydan) sonra da görülmeye başlayabilir. Bahsettiğimiz üzere bu konu kadının fiziksel özelliklerine göre değişim gösterebilir, bu yüzden kadınlar kendi ile aynı hafta veya ay gebe olan  diğer kadınlar ile kıyaslama yapmamalıdır.

Karnın nasıl büyüdüğü cinsiyet hakkında bir işaret olabilir mi?

Gelenek göreneklere göre karnın nasıl büyüdüğü cinsiyete bir işaret olarak görülür. Genelde sivri yapılı büyüyen karınlar erkek, daha oval ve yuvarlak yapılı büyüyen karınlarsa kız çocuğuna işarettir diye bilinir. Bu tamamen büyük bir yanlıştır. Karnın büyümesi ile cinsiyet kesinlikle ilişkilendirilemez lakin 20. haftadan sonra ultrason ile çocuğun cinsiyeti net bir şekilde belirlenebilir.

Karnın büyümesi ile göbek deliğinde değişim olması normal mi?

Bu durum tamamıyla normal. Gebelikle beraber rahimdeki büyüme belirli düzeyde bir basınç sağlar ve bu basınç sonucunda göbek deliği dışarı çıkabilir veya düzleşebilir. Bu evrelerde korkmanız gereken bir şey yok ama eğer göbek deliği çevresinde kızarıklık, yanma veya şişkinlik gibi belirtiler görürseniz hemen doktorunuza başvurun.

Karnın geç büyümesi bebekle alakalı bir belirti midir?

Karnın geç veya erken büyümesi genel olarak anneyle alakalı bir durumdur. Annenin anatomik yapısına göre değişiklik gösterebilir ve bu durum daha geç veya daha erken olabilir. Ayrıca bebeğin duruşu da bu konuda etki gösterebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top