Close

Gebelikte hayvan beslemek bebeği düşürür mü?

Evde hayvan beslemek hamileler için zararlı mıdır?

Bazıları evlerinde kedi, köpek gibi dostlarıyla yaşarken bazıları da bu türdeki evcil hayvanların sağlığa zararlı olabileceği şüphesiyle yanına almak istemiyor.  Peki gerçekten de hamilelik sürecinde bu durum size çok büyük sorunlara yol açabilecek olan düşük yapmaya sebep mi oluyor? Sorunun temel nedenine baktığımızda ise evcil hayvan besleyenlerin bazılarının düşük gebelik gerçekleştirdiği halde bazı evcil hayvan sahiplerinin gayet sağlıklı bir doğum yapmasıyla beraber çoğu kimsenin aklında oluşan belirsizlikler kafa karışıklığına yol açıyor.

Asıl soru düşük yapanlar ve yapmayalar arasındaki fark nedir? Fark şudur ki bazı insanların bünyesi evcil hayvanlardaki “toksoplazma” adı verilen virüse karşı bağışıklık kazanmıştır. Bu virüse karşı bağışıklık hamilelikten önce, hamilelik esnasında veya hamilelik süreci sonrasında kazanılabilir. Önemli olan gebenin, daha öncesinde bağışıklığı yoksa hamilelik esnasında veya gebelik başlangıcından altı aydan daha kısa sürede bu virüse maruz kalmaması gerektiğidir.

Virüse bağışıklığı olan anne adayları toksoplazma bağışıklığını bebeklerine de geçirir. Bu kötü bir şey demek değildir. Aksine çocuğunuz dünyaya geldiğinde bu virüse bağışıklık kazanmış halde doğacaktır.

Nedir bu toksoplazma?

Kemirgenlerde, kuşlarda bulunan bir parazittir kendisi. Bu kemirgen, kuş vb. hayvanları yiyen diğer canlılar da bu virüsü kapmış oluyor. Örneğin kediler. Toksoplazma konusunun en çok söz sahibi kediler oluyor. Kediler ise bu virüsü kaptıklarında dışkılarında virüsü taşıyor ve bulaştırıyorlar. İnsanlara bulaşıyor mu bu toksoplazma? Sorunuzun cevabı evet. Bu cevaptan sonrasında bol bol “ama” kelimesi ile karşılaşacaksınız.

Evet kediden insana toksoplazma bulaşıyor ama bu virüs vücudunuzda hafif bir grip belirtileri gösterdikten sonra vücudunuz toksoplazmaya bağışıklık kazanıyor.

Evet kedinin dışkısıyla insanlara virüs bulaşma ihtimali var ama kediye sadece dokunarak virüsü kendinize bulaştıramazsınız.

Evet kedinin dışkısına dokunursanız toksoplazma enfeksiyonunu kapma ihtimaliniz var ama toksoplazma sadece evcil hayvanlarınızın dışkısında yok. Mesela yıkanmamış sebzelerde, tam pişmemiş etlerde bu oran kedi dışkısından daha yüksek.

Evet hamileler toksoplazmadan kötü etkilenip düşük yapma ihtimaliyle karşı karşıyalar ama hayatlarının daha önceki aşamalarında hayvanlarla iç içe oldularsa, toksoplazma enfeksiyonu geçirdiler ise hamilelik dönemlerinde sorun yaşamadıkları gözlemlenmiştir.

Evdeki kedinizden toksoplazma bulaşır mı?

Kediniz dışarı çıkıyor mu, çiğ et yiyor mu, iç-dış parazit aşıları yok mu? Sorularına çoğunlukla cevabınız evet ise toksoplazma ihtimali kedinizde olabilir. Fakat evde beslenip dışarı çıkmayan, aşıları tam olan kedilerde bu enfeksiyon ihtimali oldukça düşmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top