Close

Gece Yemek Yeme Alışkanlığından Kurtulmanın Yolları: Akşamları Yemek Yememek İçin İpuçları

Pregnant woman eating in bed at night

Pregnant woman eating in bed at night

Gece yemek yeme isteği neden olur sorusunun pek çok cevabı olabilir. Öncelikle gece yemek yeme alışkanlıklarının zaman olarak gözden geçirilmesi gerekir. Haftalık bir zaman dilimini baz alırsak; hafta da kaç gece yemek yeme alışkanlığı devam ediyor. Ara ara olan bir durum mudur yoksa her gece devam eden kalıcı bir süreç midir. Araştırmalar gece yemek yeme alışkanlığının 3 ay boyunca kesintisiz olarak devam etmesi durumda kişilerin bazı hastalık belirtileri taşıdıklarını ortaya koyuyor. Diyabet, obezite başlangıcı ve yüksek kolesterol bu hastalıkların sadece bir kaçını temsil ediyor.  

Gece Yemek Yeme Bozukluğunun Nedenleri 

 

Gece yemek yemek nasıl önlenir sorusunda öncelikle gece yeme alışkanlığı yaşayan kişilerin kendi sebeplerini bulmaları gerekir. Uzmanlar yüksek derecede gece yemek yeme alışkanlığı edinen kişilerin temelde, psikolojik sorunlar, hormonal sorunlar ya da uyku düzensizliği gibi problemler yaşadıklarını tespit etmişlerdir. Bu bağlamda psikolojik sorunlar depresyon, ankesiyete, düşük özgüven, çevreye karşı güvensizlik olarak tanımlanabilir. Bu problemleri yaşıyorsanız gece yemek yeme alışkanlığınızın sebebini bulabilirsiniz. Hormonal sebeplerde ise diyabet, gizli şeker, düşük kan değerleri ve vitamin eksiklikleri gibi durumlarla karşılaşılabilir. Gizli şeker tanısı alan kişiler kısa sürede acıkır ve açlığa tahammül edemez. Dolayısı ile geceler de kendilerini yemeye kaptırabilir. Uyku düzensizliği ise gece yemek yeme bozukluğunun başlıca sebepleri arasında yer alır. Ciddi derecede uyku düzensizliği yaşıyor iseniz sıkıntıdan geceleri yemek yeme alışkanlığı edinmiş olabilirsiniz. İnsan metabolizması yaklaşık 4 saat ara ile acıkmaya başlar. Dolayısı akşam yemeğinden 4- 5 saat sonra acıkmak normaldir. Geç saatlerde uyku düzenine geçemeyen vücut doğal olarak acıkmaya başlayacaktır. Bu durum her gece devam edip kısır döngüye dönüşebilir. Dolayısı ile kişiler gece saatlerinde şeker, karbonhidrat ve yağ içeren gıdalar almaya başlayınca obeziteye bağlı bazı hastalıkların başlangıcını oluşturabilir. Yemek yeme bozukluğunun tedavileri mümkündür. Kişilerin öncelikle açıklanan sebeplerden hangilerinin kendisine uyduğunu test edip kendi nedenlerini bulmaları gerekir. 

Gece Yemek Yeme Bozukluğunun Tedavileri

Gece yemek yeme alışkanlığından nasıl kurtulurum durumu elbette ki çaresiz değil. Gece yeme bozukluğu genelde stres ve depresyon kaynaklı problemlerden oluşuyor. Kilolu kişilerde daha çok görülen yeme bozukluğunun psikiyatri tedavisi mümkün. Akşam saatleri metobolizmanın yavaşladığı ve hareketsiz olunan zaman dilimidir. Bu nedenle gece yemek yeme durumunda aşırı kilo artışları görülebilir. Gece yeme bozukluğu yaşayan kişilerde genellikle uyku düzensizliği de görülür. Bu tür durumlarda açlık yaşanmasa dahi birşeyler yeme isteği oluşur. Eğer toksanız ve tamamen sıkıntıdan yemek yeme isteği duyuyor iseniz muhtemelen duygusal açlık çekiyorsunuz. Gece yemek yeme konusunda kısır döngüye giren kişiler kendilerine yemek yeme ihtiyacı hissettiklerinde şu an gerçekten aç mıyım yoksa sıkıntıdan mı yemek yemek istiyorum sorusunu sorabilir. Bu durumda sıkıntıdan yemek yemeyi tercih edenler psikolojik tedaviler ile yeme bozukluğunun önüne geçilebilir. 

Duygusal Açlık Nedir? Nasıl Çözülür?

Akşamları yemek yememek için ne yapmalıyım diye kendinize soruyor iseniz öncelikle duygusal açlık ile mücadele etmelisiniz. Acıkmadığınız halde ihtiyacınız olmadığı halde yemek yemek istiyor iseniz duygularınızı bastırmaya çalışıyorsunuzdur. Yoğun duygulardan ve düşüncelerden kaçmak ya da stresi bastırmak adına yemek yemeyi tercih edebilirsiniz. Fizyolojik açlıklarda yemek yeme isteği yavaş yavaş başlar. Mide guruldamaya başlar ve kan şekeri düşer. Bu durumda yemek seçme önceliği yoktur. Kişiler normal öğünlerini tükettikten sonra açlık duygusu tamamen bastırılır.  Duygusal açlıkta kişilerde tok olsalar dahi aniden yemek yeme isteği ve aşerme durumu görülür. Cips, çikolata, tatlı, makarna, patates, kurabiye, hamburger ve pizza gibi şeker, karbonhidrat ve yağ oranı yüksek yiyeceklere yönelim görülür. Bu durumda aşırı tüketimden dolayı vücut kilo alır ve yağ oranı artar. Duygusal açlık durumu yaşayan kişiler diyet ve spor yöntemi ile kilo vermekte de zorlanır. Dolayısı ile durumun psikolojik olarak tedavi edilmesi gerekir. Psikiyatri tedavisi ile duygusal açlık tedavi edilebilir. 

 

Gece Yemek Yemenin Önüne Geçebilmek İçin Önerilen Yöntemler

Gece yemek yememek için ne yapmalı sorunsalına fayda sağlayacak pek çok ip ucu mevcuttur. Bir kaç basit adımlara sadık kalarak gece yemek yemelerin önüne geçilebilir. Gece yemek yemeyi durdurmak için en etkili öneriler ise açıklamalı olarak şu şekildedir:

  • Nedenini Çözün: Öncelikle gece yemek yeme isteğinin açlıktan mı yoksa duygusal açlıktan mı olduğunu belirlemek gerekir. Duygusal açlıklar psikiyatr tedavisi ile çözülebilir. Fizyolojik açlıklar genellikle gündüz yeteri kadar beslenmemekten oluşur. Gündüz öğünleri atlıyor ve geciktiriyor iseniz geceleri yemek yeme eğiliminiz artacaktır. Bu nedenle gündüz öğünlerini atlamamak gerekir. Sabah, öğle ve akşam yemeklerinde dengeli bir şekilde beslenirseniz vücut açlık isteği hissetmez. 
  • Uykuyu Düzenleyin: Düzensiz uyku depresyon ve ankesiyetenin tetikleyicisi olarak görülür. Dolayısı ile yemek yeme bozukluğu ile de yakından alakalıdır. Gece uykularınızdan kalkıp yemek yeme ihtiyacı hissediyorsanız öncelikle uyku düzeninizi kontrol altına almak gerekir. Bunun için önerilen pek çok psikolojik tedaviler mevcuttur. 
  • Öğün Planı: Akşamları yemek yememek için ne yapmalıyım sorunsalı sabah, öğlen ve akşam yemeği dışında ara atıştırmalıklar içeren bir beslenme programı oluşturmaktan geçer. Oluşturduğunuz öğün planı ile mantıklı bir beslenme durumu sağlayabilirsiniz. Yemekleri planlamak sizleri sağlıksız ve gereksiz yiyeceklerden uzaklaştırır. Böylece yeterli ve dengeli beslenmenin yolu açılır. 
  • Evde Abur Cubur Tutmayın: Gece beslenmelerin çoğu hacim olarak küçük ama kalori olarak büyük olan abur cuburlardan oluşur. Evde abur cubur bulundurmamak gece gelen yeme isteğine karşı sizleri frenleyebilir. 
  • Şeker Tüketimini Sınırlandırın: Şeker içeren tüm paketli gıdalar yemek yeme isteğini arttırır. Şeker sadece tatlı gıdaların içinde değil ekmek, makarna ve pirinç gibi temel yiyeceklerin içerisinde de mevcuttur. Kısa süreli tokluk hissi yaratan şekerli gıdalar sonrasında daha büyük açlık ile ortaya çıkar. Bu nedenle şeker tüketiminizi sınırlandırmak gereksiz açlık isteklerinin de önüne geçecektir. 

Geceleri Tüketebileceğiniz Gıda Önerileri 

Gece geç saatte yemek yedim ne yapmalıyım sorusu ile karşı karşıya iseniz öncelikle bu durumun sıklığını hatırlayın. Eğer sıkça bu durum ile karşılaşıyor iseniz yeme bozukluğu durumu oluşmuş olabilir. Bu durumda önerilen tedavi yöntemleri sizler için fayda sağlayacaktır. Gece acıkmalarında zararsız olarak tüketilebilen gıda seçenekleri de mevcuttur. Bu gıdaları evde bulundurarak ani açlık isteklerinizi dengeli bir şekilde bastırabilirsiniz. Ani açlık isteklerinizi masum bir şekilde bastırmanız için önerilen gıdalar şu şekildedir;

  • Süt, yoğurt, ayran ve kefir gibi süt grubuna dahil olan besinler
  • Bir avuçu geçmeyecek şekilde fındık, ceviz ve badem
  • 2 dilim az yağlı peynir ve bir dilim kepekli ekmek ile hazırlanan sandviçler
  • 1 porsiyon meyve
  • Yağsız bir su bardağı patlamış mısır
  • Grissini ve kepekli galeta gibi atıştırmalıklar

 

Geceleri yemek yememek için kendimi nasıl tutarım diyorsanız önerilen gıdaların dışında sıvı tüketimini de dengeleyebilirsiniz. Aşırı açlık hissiyatı ile savaşıyor iseniz 2 bardak oda sıcaklığında su içebilirsiniz. Su midede gereken şişkinliği sağlayarak sizleri kalorili yiyeceklerden uzaklaştıracaktır. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top