Close

Mindful Eating Nedir?

Young relaxed woman reading after healthy breakfast

Young relaxed woman reading after healthy breakfast

Beslenme çeşitleri arasında yeme farkındalığı olarak adlandırılan mindful eating son zamanların popüler beslenme biçimi arasında yer alır. Mindful nedir? Kelime anlamı olarak bilinçli ve farkında olmak anlamını taşır. Mindful beslenme, beslenmenin psikolojik ve ruhsal tarafını da baz alarak olumsuz durumlardan uzaklaşmaya ve sağlıklı beslenmeye yöneliktir. Peki ya birden çok insanın sahip olduğu ancak farkında olmadan sürdürdüğü mindful eating nedir? Birden çok inanışa göre geçmişi çok uzun yıllara dayanır ancak bu yeme farkındalığı insanların çoğunda sonradan fark edilen belki de uzun yıllardır fark edilmemiş bir alışkanlık biçimi olarak ortaya çıkar. Kelime anlamı olarak mindfulness felsefeden doğan bir kelimedir. Mindfulness eating şahsın şu anda oluşan düşünce ve duygularına ve bedenen bilinçli olarak bir hissiyata odaklanmasına denir. Bu alışkanlık biçiminde durumlara ve tercihlere verilen tepkiden çok bunun farkında olunması önemlidir. Bedeninizin verdiği açlık ve tokluk sinyallerine dikkat ederken farkındalık oluşturacağınız bir döngüye girmenizi sağlar. Gündelik iş yoğunluğunun arasında yemek yemeyi unutuyor ve saatler geçtikten sonra farkına varıyor olabilirsiniz. Bu esnada gün sonunda çok fazla aç kaldığınız için hızlı yiyor bu sebeple de kilo sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Zorunda kalarak beslenme şekli kişide huzursuzluk yarattığı gibi mental sağlığınızı ve sosyal hayatınızı da yüksek oranda etkiler. Bu durumda ne yediğiniz yemekten keyif alabilirsiniz ne de midenizin açlık ve tokluk sinyallerini anlayabilirsiniz. Tabağınızdaki her öğün beyin fonksiyonlarınızı doğrudan etkiler. Yeme farkındalığı olarak adlandırılan bu davranış biçimi, ne yenildiği ile değil neden yeme davranışının sıklıkla oluştuğu ve fiziksel açlık ve tokluk kavramının ayrıştırılması ile ilgilidir. Yeme alışkanlığınızı değiştirecek bu inanış yüksek oranda kişinin psikolojik anlamda doyuma ulaşmasını da hedefler. Yemek yerken yediğiniz yiyeceğin tadına ve yapısına dikkat etmek zihninizde bunları düşünmek vücudun açlığa ve tokluğa karşı verdiği tepkiyi ölçmek, yemeği yedikçe hızlıca değişen enerjiyi hissetmek bu değişim ile tatmin olmak bilinçli beslenmeyi oluşturur. Böylece sürekli farklı diyet programları ile midenizi ve zihninizi yormadan belirli aralıklarla sağlıklı beslenme noktasına ulaşabilmek mümkündür.

Mindful Nedir?

Aslında tüm bu inanışların genelinde sağlıklı ve doğru beslenme biçimi vardır. Hayatınızda eski alışkanlıklarınızı değiştirip yerini daha sağlıklı ve bilinçli yeme modeli ile doldurmak için ilk adımı farkında olarak atabilirsiniz. Yüksek kalorili yiyecekleri tüketmek genelde daha cazip ve keyifli gelir. Örneğin fast food tüketmek çoğu insan için her zaman daha doyurucu ve lezzetlidir. Ancak bu hızlı tüketmenin yanı sıra sağlıksız bir beslenme biçimidir. Buna rağmen hazır gıdaları tüketip içsel olarak bir suçluluk duygusuna kapılıp, mutlu ya da aşırı mutsuz olduğunuzda hemen koşup yemek yemeye sarılırsanız ilk önce içinde bulunduğunuz psikoloji ile yemek yeme amacınızı hatırlamanız gerekebilir. Bu ayrımı yapmadığınız sürece beslenme döngüsündeki bilinçli yeme noktasına ulaşmanız bir hayli zordur. Mindful beslenme şekli insanın duygu ve düşüncelerini ruhsal anlamda etkileyen ve beslenme alışkanlıklarını düzene sokan bir beslenme biçimidir. Bu sebeple tam anlamıyla severek yeme eylemi olarak da açıklanabilir. Severek yemek yeme kilo alma-verme durumlarını da doğrudan etkiler. Yemek yerken kendini sevmek, fazla kilolarını düşünmeden, stresten uzak zevkle yemek yeme eylemini mindful olarak düşünebilirsiniz. Mindful yani farkındalık kazanmak, beslenirken kazanılan farkındalığın yanı sıra hayatın diğer alanlarında da uygulama becerilerini geliştirir. Belirli porsiyonlar halinde yiyebileceğinizin dışına çıkmadan kontrollü bir yemek yeme mekanizması oluşturmak başlıca adımlar arasındadır. Küçük lokmalar halinde ağzınızda iyice çiğnemek yediğiniz besinin tadını daha iyi almanızı sağlarken aynı zamanda daha sağlıklı sindirmenize yardımcı olur. Hızlı yemek yemek doyumsuzluğu da beraberinde getirir. Bu nedenle mümkün olduğunca yavaş yemeye özen gösterin unutmayın kimse önünüzden tabağınızı zorla almıyor. Mideyi uzun saatler aç bırakmamak önemli unsurlardan biridir. Açlık hissi yaratmak midenin tembelleşmesine yol açarken aynı zamanda bir sonraki öğünü hızlı ve kontrolsüz biçimde almanıza yol açar. Yemek yeme farkındalığı yiyecekler hakkındaki düşünce ve hislerinizle doğrudan orantılıdır. Psikolojik olarak bu tabuları kırıp kendinden emin ve kararlı bir yaklaşım biçimi içerisinde aksiyonlar almanız daha iyi hissetmenizi sağlar. Ne yediğinizi daha iyi hissetmek midenize ve bedeninize yapacağınızın en büyük iyiliktir.

Mindful Eating: Sözcüklerinizi Bilinçli Seslendirin

Devamlı olarak fiziksel fazlalıklarınızdan bahsedilmesi veya kendi kendinize yapmış olduğunuz öz eleştiri dahi insan beyninde olumlu tepkiler oluşturmaz. Bu nedenle sürekli şikayet etmek yerine mindful eating ile farkındalık kazanmak ve hayat akışınızda alışılagelmişin dışına çıkmak yemek yemeye olan bakış açınızı değiştirir. Gündelik hayatınızda her akşam veya sabah kolayınıza gelen hazır yiyecekler ve fast food öğünlerini bir kenara bırakın ve kendinize bir iyilik yapın ama önce iki dudağınızın arasından çıkan kelimelerin gücüne inanın. Haftada belirli aralıklar ile hamburger, pizza ve kebap çeşitleri tüketmeye devam etmeniz halinde, fazla kilolardan kurtulmak pek de mümkün olmaz. Ruhunuza ve bedeninize büyük haksızlık etmenin üzüntüsü içerisinde farkındalık kazanmanız da epey zordur. Neden ve sonuçlar birbiri ile ayrışmaz tam aksine neden sonucu doğurur. Sonuç almanın gücüne inanıyorsanız önce nedeni bulmanız oldukça önemlidir. Kendi içinizdeki nedeni bulun ve bu nedenin üzerine gidin, azimle yürünen yolda başarı kaçınılmazdır. Unutmamak gerekir ki yemek yemek yalnız başına yapılan bir eylem olsa da sadece karın doyurmak değildir. Aynı zamanda ruhunuzun, gözünüzün, nefsinizin de doyması önemlidir. Bu yüzden her gün aynı alışkanlıklara devam edip şikayet etmek yerine gündelik hayatınızda bilinçli farkındalıklar kazanarak yemek yemeye olan tutumunuza farklı bir bakış açısı ile bakmayı deneyin. Böylece sadece kendinize değil aynı zamanda yakın çevrenize de fayda sağlayacak bir takım davranışlara yönelik adımlar atabilirsiniz. 

Bilinçli Yeme

Sindirim sistemi açısından önemli görülen yeme alışkanlığının hormonal anlamda da vücudumuza etkileri büyüktür. Bu sebeple yemek yerken edindiğiniz o istemsiz davranışlarınıza dikkat etmenizde yarar var. Eğer yemek yerken çok hızlı yemek yeme biçimine sahipseniz tokluk hissiyatını normalinden fazla hissetmenize yol açar. Bünyeniz yemek yerken metabolizmanızı istemsizce harekete geçirir. Kimi zaman yavaşlatır kimi zaman ise gereğinden fazla hızlanmasına sebep olur. Bu nedenle vücuda etkileri olduğu gibi psikolojik etkilerini de zamanla kendi bedeninizde hissedebilirsiniz. Stres durumuna karşı harekete geçirmesinin yanı sıra alınan bazı besinlerin içerdikleri tüm vitamin ve posasını alamadan besin değerini kaybetmesine neden olur. Bilimsel çalışmalar neticesinde mindful beslenme çeşidi büyük ölçüde farkındalık kazanmanıza yardımcı olur. Mindful beslenme biçimine kendinizi alıştırdığınız an itibariyle kilo sorununuz olsa bile bilinçli beslenmeyi bildiğiniz ve bunu uygulamaya devam ettiğiniz için zamanla kilo vermede etkili olduğunu göreceksiniz. Mindfulness temelinde tedavi edici bir yöntem olduğu gibi yemek yerken keyif almayı, istemsizce kontrol altına alınan bu davranışlarla beraber hızlı ve savurgan yeme biçiminin önüne geçerek kilo ve hazımsızlık kaygılarınızın ortadan kalkması için etkilidir. Yavaşlayın, sakin ve anda kalarak kendinizi beyninizin ve bedeninizin akışına bırakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top