İçindekiler
Gluten diyeti nedir diye merak eden ve bunu yapmaya heveslenen birçok kişi vardır. Bunun için öncelikle glutenin ne olduğuna değinmekte fayda var. Gluten; buğday, çavdar ve arpa gibi tahıllarda bulunmasıyla bilinir. Aslında bunları günlük hayatınızda sıklıkla tüketiyorsunuz. Gluten özellikle unlu mamullerde kullanılmasıyla ve hamura esneklik, yumuşaklık kazandırmasıyla biliniyor. Bir çeşit protein grubu da denebilir. Kimi insan gluteni rahatlıkla sindirebilirken kimisi de gluteni vücudunda sindiremeyip dışarı atmak ister. Gluten diyeti, çok fazla gluten tüketimi sonucu uygulanan bir diyet türüdür. Fazla gluten tüketimi bazı insanlarda ister istemez sağlık problemlerini meydana getiriyor. Genellikle bu problemin önüne geçebilmek için insanlar gluten diyeti uyguluyor. Bazı kişiler de tamamen kendi tercihine bağlı olarak hiç gluten tüketmek istemiyor. Bunun sonucunda da kendilerine gluten diyeti uygulamış oluyorlar. Diyeti uygulayabilmeniz için yemenizde bazı değişiklikler yapmanız gerekiyor. Gluten diyeti nasıl yapılır diye aklınızda soru işareti kalmasın. Dikkat edeceğiniz ve uygulayacağınız tek şey, içerisinde buğday unu bulunduran tüm besinlerden uzak durmak olacaktır. Özellikle market gibi yerlerden paketli ürünler alacaksanız bunların içerisinde gluten bulunmamasına dikkat etmelisiniz. Lif kaynağı bakımından zengin ürünleri abartıya kaçmadan tüketmeniz diyetinizde size oldukça yardımcı olacaktır. Gün içerisinde yiyeceğiniz ürünler vücudunuzun dengesini koruyacaktır. Öğünlerde alınması gereken gluten miktarı kişinin metabolizmasına göre değişiklik gösterir. Gluten diyetini yapan ve hassas olan kişilerin günlük olarak 10 mg’ı aşmadan tüketim yapması gerekiyor.
Gluten Diyetinin Yararları Nelerdir?
Gluten diyeti çoğu kişinin bilmediği yararları da beraberinde getirir. Baştan aşağı her bakımdan faydasını görebileceğiniz gluten diyetinin ilk etkilerinden biri tırnaklarda meydana gelir. Tırnaklarınız glutensiz beslenme sonucu daha sağlıklı uzayacak, kolay kolay kırılmayacak ve mantar gibi bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya kalmayacaktır. Gluten diyeti dalgın hissetmenizin önüne geçecektir. Beyninizin içinde odaklanma bakımından bir sıkıntı yaşamayıp, kendinizi daha enerjik hissetmenizde size yardımcı olacaktır. Bu diyet sayesinde bağırsaklarınızın daha düzgün ve işlevsel bir şekilde çalıştığının farkına varacaksınız. Bunun yanı sıra bazı vitamin ve minerallerin emilimini daha da hızlandırabilirsiniz. Glutensiz beslenmek saç derinizin sağlığı için de son derece önemlidir. Daha sağlıklı saçlara kavuşmak ve saçınızın dökülmesini önlemek açısından oldukça etkisini göreceksiniz. Gluten diyeti her zaman için yediğiniz besinlerden dolayı kan şekerinizi dengeleyecektir ve şekerinizin düzenlenmesine yardımcı olacaktır. Glutensiz besinler tüketerek vücudunuzdaki insülin değerinin artmasının önüne geçmiş olacaksınız. Her şey bir yana, çoğu kadının asıl isteği olan zayıf bir görünüme sahip olmak gluten diyetiyle oldukça mümkün. Bu diyetle birlikte birçok sağlıksız ve kilo aldıran besini hayatınızdan atmış olursunuz. Bir nevi yeme alışkanlığınızı değiştiriyorsunuz. Böylece bu diyet gayet kolay bir şekilde kilo vermenize yardımcı olacaktır. Kilo vermenizin yanında ödemlerinizi azaltarak şiş bir görünümden kurtulmanızı sağlayacaktır. Gluten diyeti bağırsakları düzene sokacağı için aslında dolaylı yoldan da tiroit sorunlarınıza çözüm olacaktır.
Gluten Diyetinin Zararları Nelerdir?
Gluten diyeti birçok besinden uzak kalınması bakımından insanları, acaba gluten diyetinin zararları nelerdir şeklinde düşündürüyor. Alışık olduğumuz ve sofralarımızdan eksik etmediğimiz çoğu ürünün artık hayatınızda olmaması bazı negatifliklere de sebep olabilir. Bu diyetle birlikte çoğu kişi aşırı kilo kayıpları yaşayabiliyor. Vücudunuz birden bu besinlerin eksikliğini hissettiğinde yenik ve pasif düşebiliyor. Bir nevi vücudunuzun enerji deposu olan besinleri tüketmemeye başlıyorsunuz. Bu da insanları;
- Yorgunluk,
- halsizlik ve
- gün içerisinde uykusunun gelmesi gibi sorunlarla karşı karşıya bırakıyor.
Gluten diyetinin asıl uygulayıcıları çölyak hastalığı olan ve glutene karşı daha hassas olan kişilerdir. Normal bir bireyin bu şekilde gluten diyetine girmesi sağlıksız beslenme şekline örnek olarak gösterilebilir. Normal zamanda tahıllardan alınacak vitaminlerin artık vücuda giremeyecek olması anlamına gelir.
- Tüm tahıl ürünleri gluten bakımından oldukça fazla besin değerine sahiptir.
- Gluten diyetine girip, bu besin değerlerini vücuttan uzaklaştırmak ve neredeyse hiç tahıl ürünü yememek bazı kalp rahatsızlıklarının oluşmasına sebebiyet verebilir.
- Bu diyetin herkese önerilmemekle beraber uygulayan her kişide de rahatsızlığa neden olmadığını belirtmekte fayda vardır. Yani çoğu kişi için sağlıklı olmadığını söylemek daha doğru olacaktır.
Gluten Diyetinde Neler Yenilmeli?
İnsanların birçoğu yemesine dikkat etmediği için sindirim sorunu yaşıyor. Özellikle gluten tüketimine dikkat etmemek de bu sorunları tetikliyor. Gluten diyetinde neler yenilmeli sorusu da birçok insanın merak konusu. Günlük yediğimiz besinlerde bulunan gluten, dikkat edilmediğinde kötü sonuçlara yol açıyor. Gluten, en bilinen tahıllar olan arpa, buğday ve çavdarda oldukça çok miktarda bulunuyor. Tahıl olup glutensiz olan birçok ürün vardır. Glutensiz ürünlere örnek vermek gerekirse;
- Esmer buğday,
- Patates,
- Darı,
- Kestane,
- Mısır,
- Pirinç,
- Keçiboynuzu,
- Teff gibi ürünleri söyleyebiliriz.
Aynı zamanda bu ürünlerin unları da glutensiz kategorisine dahildir. Meyve ve kuruyemiş bakımından tüm ürünler glutensizdir. Gönül rahatlığıyla diyetinizde tüketebilirsiniz. Sebze olarak da tüm sebze çeşitleri ve baklagiller de diyetinizde size yardımcı olacak diğer besinlerdir. Süt ürünlerinde yiyip içtiklerinizin genellikle doğal olmasına dikkat etmekte fayda vardır.
- Yoğurt,
- Süt,
- Krema,
- Peynir çeşitleri (labne, mozzarella, permesan),
- Yumurta gibi ürünler tüketmeniz de son derece sağlıklı olacaktır.
Özellikle akşam öğünlerinizde her çeşit et ve balık ürünleri tüketmeniz de glutensiz besin bakımından diyetinize destek olur. Yağlar da bu konuda sizlere son derece yardımcıdır. Yağların doğal içerikli olması önemlidir.
Diyette Kullanabileceğiniz Yağlar
- Zeytinyağı,
- Susam yağı,
- Hindistan cevizi yağı,
- Organik tam yağlar,
- Ceviz yağı da diyetinizde tercih edebileceğiniz yağlardan bazılarıdır.
Glutensiz diyetinizi destekleyecek, küçük ama bir o kadar da önemli olan tohumlar mevcuttur. Bunlar keten, ayçiçeği, chia, susam, balkabağı tohumları şeklinde çeşitlendirilebilir. Ot ve baharatlar için de kendinizi kısıtlamanıza gerek yok. Diyetinizde yemeklerinize gönül rahatlığı ile ilave edebilirsiniz.
Gluten Diyetinde Neler Yenilmemeli?
Gluten diyetine başladıysanız yiyeceklerinizi dikkatli seçmenizde fayda vardır. Gluten diyetinde neler yenilmemeli tarzı sorular aklınızı kurcalayabilir ve neyi yiyip neyi yememek konusunda ikileme düşebilirsiniz. Tam olarak bilmeseniz bile yememeniz gereken şeyleri aslında mantıken de ayırt edebilirsiniz. Çoğu glutenli besin insan vücuduna daha yararsızdır ve bu besinler kişiye kilo olarak geri dönmektedir. İlk olarak herkesin dile getirebileceği glutenli besin örneği, hamur işleridir. Bunların en başında ekmek, poğaça, simit, börek ve lavaş tarzı ürünler yer alır. Bu ürünler çoğu kişinin sabah ya da akşam sofrasında istisnasız bulunan ürünlerden bir kaçıdır. Gluten diyeti uygulayan bir kişi özellikle bu ürünleri yemekten kaçınmalıdır. Bunlara benzer bir diğer ürün çeşitliliği de yine çoğu kişinin sofrasından eksik etmediği besinlerdir. Özellikle her akşam yemeğinde ana yemeğin yanına yapılan;
- Makarna,
- Erişte,
- Bulgur pilavı ve
- Kuskus gibi pratik yemek çeşitleri gluten içeriyor.
Eğer gluten diyeti uyguluyorsanız bu yemeklerden olabildiğince uzaklaşmanız şart. Bunların yanı sıra gün ortasında birçok kişi atıştırmalık olarak ağzına bir iki parça yemek atıyor. Bunlar genellikle kek, şekerleme ya da pasta türünde, gluten bakımından oldukça zengin ürünler oluyor. Yine aynı şekilde bazen keyif yapmak için yöneldiğiniz cipsler, patates kızartmaları, yemeklere koyduğunuz soya veya salata sosları, soslu kuru yemişler de sizin gluten diyetinize tamamen karşı olan ürünlerden bazılarıdır.