Close

Hamileliğin 25. Haftası

Hamileliğin 25. Haftası

Hamileliğin 25. Haftası

Hamileliğin yirmi beşinci haftası ortalama olarak 5 buçuk aya tekabül eder. 40 hafta sürecek olan bu yolculuğun yarısını çoktan geçmiş bulunan anne adayının karnı iyiden iyiye belirginleşmeye başlamıştır. Bununla birlikte bebek anne karnında henüz oldukça küçüktür ve yeri geniştir. Rahat bir şekilde hareket edebilir. Anne adayları bu haftaya kadar çoktan bebek hareketlerini hissetmiş olmaları gereklidir. Hatta düzenli olarak takibini yapmaları ve bebek hareketlerini hissetmedikleri zaman yakın takibini yaparak doktora bildirmeleri gereklidir.

Yirmi Beş Haftalık Gebelikte Yaşananlar

Yirmi beş haftalık gebelik döneminin en belirgin özelliği bu haftada şeker yüklemesi yapılmasıdır. Bu hafta itibari ile anne adayına doktor gerekli gördüğü takdirde şeker yüklemesi yaparak gebelik şekerinin olup olmadığını test edebilir. Eğer anne adayında gebelik şekeri varsa bu durumda özel bir diyet uygulanıp anne adayı daha sıkı bir şekilde takip edilir. Gebelik şekeri bebek sağlığı ve gelişimi açısından dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Hamilelerin belirli bir kısmında ortaya çıkar ve genellikle hamilelik sonrası sona erer.

Yirmi beş haftalık gebelik dönemi bebeğin çok hareketli olduğu dönemlerden birisidir. İlerleyen haftalarda bebek büyüdükçe anne karnındaki yeri daralıp bebek daha az hareket etmeye başlar. Bu haftada anne adayının karnı dışardan da belirgin bir şekilde fark edilmeye başlar. Bununla birlikte hamile kıyafeti giymeye çoktan başlamış olabilirsiniz. Gebelik döneminde karın bölgesini sıkmayan daha rahat kıyafetler giymek anne ve bebeğin rahatı açısından önemli bir faktördür.

Yirmi beş haftalık gebelik kaç aylıktır? Ortalama olarak 5 ay 25 günlük olan bebeğiniz ile ikinci trimester dönemini tamamlamanıza çok az bir süre kalmıştır. Yani bu dönemde bebek 6 ayın içerisindedir.

Yirmi Beş Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınmalıdır
Yirmi Beş Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınmalıdır

Yirmi Beş Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınmalıdır?

Yirmi beş haftalık gebelikte kaç kilo alınmalı? Bu durum anne adayının gebeliğe başladığı kilo ile doğrudan ilgilidir. Vücut kitle indeksi düşük olan anne adaylarının bu haftalarda daha fazla kilo alması beklenirken vücut kitle indeksi yüksek olan annelerin mümkünse gebeliğin bu dönemine kadar en fazla 1-2 kilo alması beklenir. Gebeliği beslenmeye dikkat ederek daha az kilo ile tamamlamak doğumu kolaylaştıran etkenler arasındadır. Ancak zayıf hamilelerin bu haftaya kadar 4-5 kilo almış olması normal kabul edilen bir durumdur.

Yirmi beş haftalık gebelikte kaç kilo alınmalı denildiğinde ise yalnızca bu haftada yaklaşık yarım kiloya kadar anne adayının kilo alması normal kabul edilen bir durumdur. Ancak kilo alımı kişiden kişiye değişkenlik gösteren bir durumdur. Bu dönemde en doğru kararı verecek olan kadın doğum uzmanınızdır. Hekiminizin yönlendirmelerini dikkate almanız hem kendi sağlığınız hem bebeğinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Yirmi Beş Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü Nasıldır?

Yirmi beş haftalık bebek ultrason görüntüsü nasıldır sorusu anne adaylarının en merak ettiği konulardandır. Eğer bu hafta doktor kontrolünüz varsa ultrasonda bebeğin hareketlerini net olarak görebilirsiniz. Yirmi beş haftalık bebeğin boyu 33-34 santimetredir. Yirmi beş haftalık bebek kaç gramdır denildiğinde verilecek cevap ise bebeğin ortalama kilosu 25. haftada 725 gram civarındadır. Yani bebeğiniz ortalama büyüklükte bir patlıcan kadardır. Ultrasonda bebeğin elleri ve kollarını hareket ettirmesi, ağzını hareket ettirmesi gibi hareketler belirgin bir şekilde görülebilir.

Yirmi Beş Haftalık Bebek Gelişimi
Yirmi Beş Haftalık Bebek Gelişimi

Yirmi Beş Haftalık Bebek Gelişimi

Yirmi beş haftalık bebek gelişimi hızlı bir şekilde devam eder. Bu dönemde bebeğinizin yapmaktan en çok hoşlandığı hareketlerden birisi doğduktan sonra da yapacağı gibi ellerini ve ayaklarını ağzına götürmeye çalışmasıdır. Eğer şanslıysanız ultrasonda bu hareketi yaparken denk gelebilirsiniz. Bununla birlikte yirmi beş haftalık gebelikte bebeğin yüz hatları net bir şekilde görülebilmektedir. Bu hafta itibari ile bebeklerde burun delikleri açılmaya başlamıştır. Cilt görünümü şeffaf olsa da artık kalınlaşmaya başlamıştır. İlerleyen haftalarda daha da kalınlaşıp normal bir görünüme kavuşur. Derinin alt kısmındaki kılcal damarlar rahatlıkla görülebilir ve derinin görünümü pembedir.

Yirmi beş haftalık bebek gelişimi ile bebekte tüm duyu organları gelişmiştir. Bebekler bu haftada dışarıdan gelen sesleri işitebilir, tad alabilir ve dokunduğunu hissedebilir. Hatta dışarıda ani bir gürültü olursa bu duruma tepki verebilir. Bu hafta itibari ile bebeklerin sindirim ve solunum sistemleri düzenli olarak çalışmaya başlar. Aynı zamanda bebek kendi vücudunun ısısını korumaya başlar. Böylelikle yaşam sınırına bir adım daha yaklaşmış olur.

Yirmi beş haftalık bebek gelişimi göz önünde bulundurulduğunda eğer bebeğiniz bu haftada doğarsa yaşama şansı yüzde 50’dir. 37 haftadan önce doğan bebekler prematüre olarak adlandırılır ve bazı yolunda gitmeyen sebeplerden dolayı bebekler erken doğabilir. Böyle durumlarda  özel bir bakım ile bebeklerin yaşama şansı arttırılmaktadır. Prematüre doğan bebekler gelişimlerini anne karnında tamamlamadıkları için yaşama şansları da bebekten bebeğe değişkenlik gösterir. Bebeğin yaşayıp yaşamaması boyuna ve kilosuna göre değişkenlik gösterir.

Yirmi Beş Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler Nelerdir
Yirmi Beş Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler Nelerdir

Yirmi Beş Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler Nelerdir?

Yirmi beş haftalık gebelikte annedeki değişimler arasında en önemlisi karnın büyümesidir. Bu dönem itibari ile rahim 25 cm uzunluğuna ulaşmıştır. 25. Haftada çoğu gebelerde bulantı ve kusma gibi şikayetler sona ermiştir. Ancak kasık ve karın bölgesinde ağrılar devam edebilir. Bu ağrılar ara ara oluyorsa ve uzun süre devam etmiyorsa hekimler tarafından normal kabul edilir. Ağrıların temel sebebi bebeğin büyümesi ve kasık bölgesine baskı yapmasıdır. Esasında bu ağrılar anneyi doğuma hazırlayan bir süreçtir. Yirmi beş hafta gebelikte annedeki değişimler genel olarak şu şekildedir:

  • Vücudun çeşitli bölgelerinde şişkinlik
  • Uyku uyurken ani uyanma ya da uyuyamama problemleri
  • Midede reflü problemlerin ortaya çıkması
  • Sindirim problemleri
  • Sık sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Kabızlık yada ishal durumu
  • Göğüslerin büyümesi ve hassasiyet oluşması
  • Ciltte lekelenmelerin görülmesi
  • İştahta yaşanan artış

Bu belirtiler tüm gebeliklerde görülmeyebilir. Ancak görülmesi normal kabul edilir. Özellikle iştah artışı gebelerin dikkat etmesi gereken hususlar arasındadır. 1. Trimester döneminde yaşanan iştahsızlıktan sonra anne adayları 2. Trimester döneminde iştah artışı ile birlikte aşırı yeme gibi davranışlar gösterebilir. Ancak bu durum kilo kontrolünü zorlaştırdığı gibi ilerleyen süreçlerde de annenin daha zor bir gebelik dönemi geçirmesine neden olabilir.

Yirmi beş hafta gebelik annedeki değişimler arasında şişkinliğin temel sebebi vücudun alt kısmından kalbe giden kanın azalması ve bacak bölgesinde kanın toplanması neticesinde fazla sıvının hücre dışına çıkması olarak açıklanmaktadır. Ödem problemi pek çok gebelerde görülmekle birlikte doğumdan kısa bir süre sonra vücudun atması ile sona erer. Ödemi önlemek için yapılabilecek en etkili yöntem kısa aralıklarla dinlenmek, bacakları sık sık yukarı koyarak dinlendirmek ve hafif egzersizler yapmaktır. Bol su tüketimi ödemin engellenmesi açısından oldukça önemlidir.

Yirmi beş hafta gebelik annedeki değişimler arasında ödem gebelikte normal olmakla birlikte aniden ortaya çıkmışsa mutlaka doktor ile görüşülmesi gereklidir. Aniden yaşanan el ve ayaklardaki şişkinlik gebelik zehirlenmesi belirtileri arasında yer alır. Bu nedenle tansiyonunuzu ölçtürerek yüksek olup olmadığından emin olmak doğru bir yaklaşımdır.

Hamileliğin Yirmi Beşinci Haftasında Bebek Gelişimi

Hamileliğin yirmi beşinci haftasında bebek gelişimi hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu hafta itibari ile bebeklerde uyku düzeni oluşmaya başlıyor. Anneler biraz dikkat ettikleri takdirde bebeklerinin uyku düzenini takip edebilirler. 25. Haftada bebeğin saçları tamamen oluşmuş durumdadır. Hatta ultrasonda görülmese de bebeğin saç rengi netleşmiştir. Özellikle bu haftalarda mide bulantılarında artış yaşandıysa bu durum bebeğin saçlarının oluşmuş olması ile ilgili olabilir. Bu haftada da bebeğin cildi yağ dokusu ile dolmaya devam eder. Önceki dönemlerde kırışıklıkların fazla olması yağ dokusunun artması ile daha da azalacaktır. Tüm duyu organları gelişmeye devam etmekle birlikte bebeğiniz henüz gözlerini açmaz. Her ne kadar göz kapakları ayrılsa da bebeğin gözlerini açmasına biraz daha vakit vardır. Bununla birlikte anne karnına tutulan bir ışığı fark edebilir. Hatta göbeğinize bir ışık tuttuğunuz takdirde bebeğin başını oynattığını ultrason görüntüsünde fark edebilirsiniz.

Yirmi beş haftalık bebek cinsiyetinde yanılma olur mu sorusu bu hafta bazı annelerin aklına takılan bir sorudur. Hiç bir hekim yüzde yüz cinsiyeti söylememekle birlikte çok yüksek ihtimalle bu haftaya kadar bebeğin cinsiyeti belli olmuştur. Belirli olan bu cinsiyet yüzde 99 ihtimalle kesindir. Elbette yüzde bir yanılma payı vardır.

Yirmi Beş Haftalık Bebek Kalp Atışı Nasıldır?

Yirmi beş haftalık bebek kalp atışı normal bebeklere göre oldukça fazladır. Sağlıklı bir bebeğin anne karnında ortalama kalp atışı 140 ile 150 vuruş arasındadır. Ancak ilk haftalardaki gibi ritimsiz olmayan bu kalp atışları yirmi beşinci haftada daha düzenli bir şekildedir.

Yirmi Beş Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Yirmi beş haftalık gebelikte beslenme tüm gebelik dönemi boyunca olduğu gibi sağlıklı besinleri içermelidir. Paketli ürün tüketiminden kaçınılması gebelik döneminin rahat geçmesi açısından önemlidir. Ayrıca bu dönemde aşırı yağlı ve şekerli gıdaların tüketiminden kaçınmak olası bir mide rahatsızlığının önlenmesi açısından gereklidir. Bununla birlikte tam pişmemiş et ve yumurta tüketiminden kaçınmak, sebzeleri daha özenli yıkayarak yemek gebelik döneminde beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar arasındadır. Karbonhidrat tüketirken basit karbonhidratlardan ziyade daha besleyici karbonhidratlara yönelmek bebeğin daha kaliteli beslenmesi açısından gereklidir. Özellikle gebelik şekerinden korunmak için bu dönemde şekerli ürünleri minimuma indirerek şeker ihtiyacınızı meyvelerden gidermeniz hem kilo kontrolü hem de bebek gelişimi açısından oldukça önemlidir.

Yirmi beş haftalık gebelikte beslenme konusunda doktorunuzun önerilerini dikkate alarak bu doğrultuda bir yol izlemeniz en doğrusu olacaktır. Özellikle bu dönemde gerekli vitamin ve mineral takviyelerine dikkat ederek gebeliğinizi daha sağlıklı bir şekilde tamamlamanız mümkündür.

Yirmi Beş Haftalık Gebelikte Bebek Karnın Neresindedir?

Yirmi beş haftalık gebelikte bebek karnın neresindedir sorusu pek çok anne adayının merak ettiği hususlar arasındadır. Bu haftalarda rahim göğüs kemiği ile göbek deliği arasına yerleşmiş durumdadır. Rahim büyüklüğünün yanı sıra bebek oldukça geniş bir alana sahiptir. İlerleyen haftalarda ise bebek büyüdükçe bulunduğu alan daralır.

Yirmi beş haftalık gebelikte karın büyüklüğü kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte dışarıdan fark edilebilecek şekildedir. Bununla birlikte hareketlerinizde herhangi bir kısıtlama olacak şekilde karnınız büyümemiştir.

Yirmi beş haftalık bebek hareketleri hissedilir mi? Bu hafta itibari ile bebeğinizin hareketlerini düzenli olarak takip etmeniz mümkündür. Bebek hareketleri genellikle önceki haftalarda hissedilir. Ancak 25. Haftaya geldiği zaman bebek hareketleri daha düzenli olmaya başlamıştır. Anne adayı dikkat ettiği takdirde bebeğinin uyuduğu ve uyanık kaldığı dönemleri takip edebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top