İçindekiler
24 haftalık hamilelik dönemi, kadınlar için olduk önemli bir dönem olup 6 aylık gebelik olarak karşımıza çıkar. Hamilelik sürecinde bulunan 24. Hafta bebeğin anneden bağımsız olarak yaşadığı ve artık gelişiminin büyük bir kısmını oluşturduğu zaman dilimidir. Anne karnındaki bebeğin solunum, sindirim, vücut ısısını korumak gibi yaşamsal fonksiyonların çok iyi desteklenmesi ve bebeğin enfeksiyonlardan korunması gereklidir. 24 haftalık olan bir bebek yaklaşık 650-700 gram ağırlığa ulaşır. Bu zaman süreci içinde kalp damar yapıları gelişen bebeğin artık tüm organları işlevsel bir şekilde işlemeye başlamaktadır. Anne ve bebek için 24 haftalık hamilelik oldukça dikkat edilmesi gereken bir dönemdir ve sağlık, gelişim ve birçok alanda hassasiyet gösterilmesi gerekir.
Hamileliğin 24. Haftasında Annede Nasıl Değişiklikler Olur?
Bu bir haftalık dönem içinde anne adayında birbirinden farklı değişiklikler gözlemlenir. Hamilelik hormonları etkisi sayesinde anne adaylarında kilo artışı, saç dökülmesi, diş hastalıkları ve ağız için rahatsızlıklar meydana gelmektedir Sık bir şekilde diş eti kanaması yaşayan anne adaylarının bazı durumlarda dokunarak bile kanama meydana gelebilir. Vücut üzerinde salgılanan bazı hormonlar vücut denge yapısını değiştirmekte ve anne adayı farklı bir boyuta sokmaktadır. Bebek gelişimi için diyabet testi istenir ve vücut üzerinde oluşan glikoz ölçülür. Bu test tek bir haftalık zaman dilimi için değil bir kaç hafta sürebilir ve 4 hafta kadar ertelenebilir. Kadın ve bebek için risk taşıyan bir haftalık zaman dilimi, düşük tehlikesinin oldukça yoğun olduğu bir dönemdir. Bu dönemde hem anne adayı hem de bebek için oldukça dikkatli olunmalıdır ve anne adayının kilo artışında yaklaşık 6-7 kilo kadar artış sağlanmalıdır. Fazla alınan kilolar bebek sağlığını tetikleyerek düşük riskini artırabilir. 24 haftalık gebelik süreci içinde anne adaylarının vücudu oldukça hassas bir duruma gelmiş olur ve göğüs uçlarında artık ilk ağız sütü inmektedir. Bu ağız sütü anne ve bebeğin artık gelmeye hazırlıklı olduğunun habercisidir.
Hamileliğin 24. Haftasında Bebek Nasıl Olur?
24 haftalık bebeğin kalp atışları artık ritmik olarak bir düzen halindedir ve gelişiminin temelinde büyük bir kısmını tamamlamıştır. Anne adaylarının artık sağlık, gelişim ve cinsiyet konusunda netlik oluşturduğu bu dönem bebeğin işlevsel özelliklerini net bir şekilde gösterdiği bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Anne karnında bulunan bebek 24 haftalık olduğunda artık güçlü bir şekilde kendini sergiler ve belirli hareketler yansıtır. Anne karnındayken sert darbeler ile tekme atabilir ve karın üzerinde bebeğin ayak çıkıntısı belli olabilir. Tüm organlarının yanı sıra en hızlı gelişen organı beyin, bebek üzerinde gelişim evresini bu zaman diliminde tamamlamış olmaktadır. 24 haftalık bebek artık belli bir kütle boyuta gelmiştir. Akciğer gelişimi tamamlanmış olan bebek anne karnında gerekli olan nefes alışverişini sağlar ve bu durum anne adayına sırt ve kemik ağrısına neden olur. Kadın sağlığı ve bebek gelişimi için gerekli olan organların gelişimi, her iki bakımdanda büyük önem taşımaktadır. Gelişim evresini doğru ve düzenli bir şekilde sağlayan anne karnındaki bebek normal uzuvlar ile dünyaya gelir. Bu dönem içinde bebeğin yaklaşık 540 gram adar olması gerekir. Boy ölçüleri baş ve popo olarak alınır ve toplam uzunluğu 30 cm olmalıdır. Zamanla anne karnındaki bebek kilo alır ve annenin kasıklarına baskı yapar. Anne adayı için oluşan ağırlık aslında bebeğin gelişimde sağlanan iç organları ve kemik kütlesinden oluşmaktadır. 24 haftalık gebelikte annedeki değişimler bebek üzerinde de etki sağlamaktadır ve tüm evrelerini tamamlamaya yaklaşmış olan bebeğin normal bir şekilde gelişimi tamamlamaktadır. Kalan evrelerde kafatası ve baş yapısının gelişimi sağlanacak olan bebeğin henüz başı vücudundan büyük ve gelişimi yetersizdir. Vücudunun geri kalan kısımları ise ilerleyen zamanlarda gelişime devam edecek olup kalp atışları oldukça belirgin bir hale gelir. Anne karnındaki bebek 1 dakikada çok fazla hareket sağlar ancak anneye yansıyan bu hareketler içinde en belirgin olanlarıdır.
24 Haftalık Hamilelikte Ortaya Çıkan Rahatsızlıklar
Anne adayı 24 haftalık gebelik döneminde pek çok rahatsızlıkla karşılaşabilir. Bu rahatsızlıklar anne adayının huzursuz olmasına sebeb olur ve bu sayede bebek de anneden etkilenir. Bacak ağrıları, mide yanması, göğüs ağrısı, gibi vücut üzerinde oluşan pek çok sızı hamilelik sürecindeki çeşitli hormonlar tarafından meydana gelir. Vücut dengesini değiştiren hormonlar, kadın vücudunda çeşitli kas ve liflerin gevşemesine bağlı olarak görülür. Gelişiminin büyük bir kısmını tamamlayan bebeğin anne vücuduna ağırlık yapmasındaki en büyük etkenlerden biri de hormonal dengenin değişmesidir. Anne adayının vücudunda ortaya çıkan en belirgin rahatsızlıklar şöyledir;
– Rahim genişlemesi ve ağrıları
– Yorgunluk
-Uyku sorunları
– Anne vücudunda oluşan çatlaklar
– Ağız yaraları ve diş eti sorunu
– Hemoroit
– Baş ağrıları
-Sancılanma
– Burun kanamaları
– Sindirim sorunları
– Mide yanması
– Kabızlık sorunu
– Ayak ve bacaklarda oluşan kramplar
– İklim değişikliği ile gelen bunalmalar
– Baş dönmeleri
– Vücudun ödem toplaması
– Mide bulantısı
– Vajinal enfeksiyonlar
– İdrar enfeksiyonları
– Vücut ve yüz üzerinde koyulaşmalar
-Hamilelik lekeleri
-Çatlak ve yırtılma oluşması
– Cildin yağlanması
– Kalın ve parlak bir saç
Anne adayları için hamilelikte önerilen ideal kilo 12 kilodur. Bu kilo miktarının aşılması durumunda hem anne adayı hem de bebek için risk oluşmaktadır. Düzenli ve sağlıklı bir şekilde beslenme sağlanmayan hamilelik dönemi aşırı kilo alımı ile oluşan bu rahatsızlıkların artmasına sebep olur. Tüm bu sorunların yanı sıra duygu durum değişiklikleri sıklıkla yaşanır ve yiyecek içeceklere karşı hassasiyet durumu devam eder. Doğuma az kalan bu süreçte anne adayının vaninal akıntıları çoğalır ve yürümekte zorluk çekebilir. 24 haftalık hamilelik dönemi anne adaylarının sıklıkla açlık hissettiği bir dönemdir. Sürekli gelişmekte olan bebekle birlikte anne adayı düzenli bir şekilde beslenmelidir. Sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı duyan anne adayları, bazı enfeksiyonel yolar sebebi ile idrara çıkarken yanma hissedebilir. Bu tarz durumlar ile karşılaşıldığında uzman bir doktora başvurmak oldukça önem taşımaktadır. Hamilelik döneminde mantar enfeksiyonu ve pamukçuk sorunu oldukça sık görülmekte olup belirli tedavi yöntemleri ile atılması gerekir. Bu enfeksiyon içeren rahatsızlıklar anne adayında sürekli bir kaşıntı durumu oluşturarak husuzluk verir.
24 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?
24 haftalık hamilelik döneminde anne ve bebek sağlığı oldukça önemlidir. Anne adayları, sağlıklı beslenme ile düzenli bir program oluşturmalıdır. Alınan besinlerin zengin içeriği ve besin değeri hem anne hem de bebek gelişimi içinde büyük fayda sağlamaktadır. Zararlı gıdalar ve bazı alışkanlıklara devam edilmesi bebeğin oluşumunu olumsuz etkiler ve bazı kalıcı sorunlar ile karşılaşma riski oluşur. 24 haftalık hamilelik döneminde anne adaylarının yeterli ve düzenli beslenmeleri sonucunda bebek yeterli besin depolamaya ve gerekli vitaminleri almaya başlar. Bebeğin gelişimin sağlaması sürecinde 24. Hafta içinde besin alma oranı yükselmektedir ve bu durum anne adayında yorgunluk, halsizlik ve bu tarz sıkıntılar ortaya çıkarır. Bu sorunlar için anne adaylarına günlük be öğün ayarlanacak şekilde program önerilir. Ara ve ana öğünler olarak annelerin sık sık ve yeteri kadar beslenme sağlamaları gerekmektedir. Yeterli ve dengeli beslenmeyen anne adayı, hem bebeği hem de kendini riske atmış olur. Bu risk durumunda bebekte ölüm, erken doğum, ve engelli bebek doğumu gibi durumlar ile karşılaşma oranlarını artırır. Hamileliğin 24. haftasında olan anne adayı üzerinde çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkarken yaygın olarak kansızlık, yorgunluk, vücut üzerinde şişlik ve kemiklerinde zayıflık durumu görülür. 24 haftalık gebelikte beslenme, hamilelik dönemi dengede tutulmalı ve anne adayının fizyolojik olarak bebeğin ihtiyaçlarına karşılık vermelidir. İçeriği ile zengin ve beseni değeri yüksek olan bazı gıda ve vitaminler ile desteklenmelidir. Anne adayları ve bebeklerin beyin, kas ve kemik gelişimde protein ve sağlıklı yağlar oldukça önemlidir. Zengin ve yüksek besin değeri olan bu gıdaların düzenli olarak kullanılması önerilir. Tüm bunlar ile annelerin vücudunda eksilen demir, c vitamini, folik asit gibi vitaminler dengelenir. Aynı zamanda güneş ışıkları anne ve bebek gelişimi için oldukça önemlidir. Protein içeriği yüksek olan besinler, kemik gelişimi ve kalsiyum açısından anne adayını desteklemektedir. Oldukça fazla faydası olan gıdaların tüketimi sağlanırken kontrollü olmak da çok önemlidir. Yulaflı ve lif içeriği zengin olan besinler de vitaminler kadar önemli olup anne adaylarında ani şeker düşmesi ve yükselmesi durumlarını engellemektedir. Tokluk hissi veren bu besinler anne vücudunda rahatlık hissi oluşturur ve sindirim için kolaylık sağlar. Ani şeker düşmesinin yanı sıra terleme, halsizlik ve bayılma durumları için dengeleyici besinler olarak tüketilmesi önerilmektedir. Anne ve bebekler için gerekli olan vitaminler sebze ve meyvelerden tamamlanabilir. İçeriği ile zengin vitamin barındıran sebzeler, sağlık açısından oldukça fayda sağlamaktadır. Alınan ek vitamin ve içeriği zengin olan gıdalar, metabolizmayı düzenleme özelliği dikkat çekmektedir. Bu süreçte yoğurt, süt ve peynir, brokoli, ıspanak, soya sütü, pazı,mercimek, fasulye, fıstık ve fındık gibi besinler tüketilmelidir.
Hamileliğin 24. Haftasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
24 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Anne ve bebekler için oldukça önemli olan bu dönemde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Anne vücudunda ve birçok organ üzerinde hassasiyet oluşması ile dikkat çeker. Gelişimi oluşturan bebeğin anne adayı üzerinde bazı olumsuz sonuçlar ortaya çıkardığı görülür ve hormonal olarak koku hassaslığı, mide bulantısı ve tiksinme durumlarında vücut gücünün düşmesine dikkat edilmelidir. Karın ve göğüs üzerinde dokunma ile acı duygusu hissedilebilir. Bu durum vücudun hassasiyet oluşturduğu anlamına gelir ve belirli yöntemler ile sorunların önüne geçilmeye çalışılır. Uygulanan yöntemler ile geçmeyen ağrıların doktor kontrolünde ilerlenmesi anne adayı için güvenli alanlar oluşturur. Anne adayı ve bebeklerin vitamin yetersizliği durumu, farklı rahatsızlık ortaya çıkarır ve anne adayının takviye alması gerekir. Hafızada zayıflık, gerileme ve dalgınlık durumlarını engellemek amacıyla destek sağlanmalıdır. Bazı alkol ve sigara alışkanlığı anne ve bebekler için büyük risk oluşturmaktadır. Bu süreçte bebek gelişimi büyük oranda olumsuz etkilemekte ve ilerde ciddi hastalıklara ve bedensel engele sebep olmaktadır. Anne adayları hamileliğin 24. haftasında kilo alımına da dikkat etmelidir ve ideal kilo miktarına uyum sağlamalıdır. Dengeli ve düzenli beslenme sağlayarak vücut üzerinde gereksiz ağırlığa sebep olmamalıdır. Anne adaylarının gün içinde öğünleri sıklaştırmalı ve yeteri kadar olmalıdır. Hamile adaylarının vücuttaki tansiyon ve idrar renk durumuna dikkat etmesi gerekir. Sağlık açısından düzenli bir tansiyon hem anne adayı hem de bebek için büyük önem taşımaktadır. İdrar rengi ise anne adayının vücudunda hastalık olup olmadığını ortaya çıkarır. Aynı zamanda alınan sıvı tüketiminin yeteri kadar olması gerekmektedir. Anne adayları için gerekli olan gece uykusunda bozulmalar meydana gelebilir ve bunun en belirgin özelliklerinden bir tanesi yoğun kafein alımıdır. Anneler akşam vakitlerinde yoğun bir şekilde kahve ve çay tüketimi hem anneyi hem de bebeği olumsuz etkilemektedir. Bu dönemde yapılan spor aktivitelerinin oldukça hafif olması gerekmekte olup düzenli bir şekilde yürüyüş yapılması önerilmektedir. Hamilelerin gerekli vitamin alımı ve kemik gelişimi için oldukça önemli olan güneş ışıkların altında bir süre kalması önerilir. Tüm bu tavsiyeler uzman doktor kontrolünde olmalıdır.