Close

Hamileliğin 23. Haftası – 23 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 23. Haftası - 23 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 23. Haftası - 23 Haftalık Gebelik

Hamilelikte Yirmi Üçüncü Hafta

Hamileliğin yirmi üçüncü haftasında bebeğinizin boyu ortalama 26-28 cm, kilosu 550 gr civarındadır. Bu dönemde rahminizde ortalama 300-400 ml kadar da amiyon sıvısı bulunur. Yirmi üçüncü haftada bebeğinizin akciğerlerinden sürfaktan denen bir madde salgılanmaya başlamaktadır.

Yirmi Üç Haftalık Gebelik

Yirmi üç haftalık gebelik dönemine hoş geldiniz! Bu dönemde bebeğinizin gelişimi, annenin gelişimi ve oluşabilecek semptomlar hakkında bilgiler edineceksiniz. İştahınız daha açık olacak, cildinizde farklılıklar yaşayacaksınız ve bunun gibi pek çok belirti ile karşı karşıya kalacaksınız.

Yirmi Üç Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü Nasıldır?

Bebeğiniz yirmi üçüncü haftasında tatlı bir greyfurt büyüklüğüne ulaşmış durumdadır. Yaklaşık 25-30 cm boyundadır. Ağırlığı ortalama 400-540 gr civarlarındadır. Boyu ve ağırlığı bu derece küçük olan bebeklerde cinsiyete göre farklılık pek yoktur. Bu yüzden kız ve erkek bebeklerin kilo ve ağırlığında farklılık olduğundan söz etmek mümkün değildir.

Yirmi Üç Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınmalı?

Yirmi üç haftalık gebelikte annelerin en çok merak ettiği konulardan birisi de, annelerin ne kadar kilo alması gerektiğidir. Yirmi üç haftalık hamilelikte anne adayları genel olarak 5,5-6,8 kg arasında kilo almaktadır. Bu kilo alımı her kadına göre değişiklik göstermektedir. Eğer bu kilodan az veya fazla aldıysanız doktorunuz ile konuşarak bir problem olup olmadığını kontrol etmesini isteyebilirsiniz.

Yirmi Üç Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler
Yirmi Üç Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

Yirmi Üç Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

Evet, beklediğiniz bebek rahat bir şekilde karnınıza yerleşmiştir, ancak şimdiye kadar muhtemelen hamileliğin sizi tepeden tırnağa ve hemen hemen her yerde etkilediğini fark etmişsinizdir.

23 haftalık hamile olduğunuzda, zihniniz bulanıklaşmaya ve ayaklarınızsa büyümeye başlamıştır. Bu dönemde el ve ayaklarda kurumalar, kızarıklıklar gibi bazı cilt döküntülerine rastlanması olasıdır. Bu hallerde endişeye kapılmamak ve doktorunuzla iletişime geçerek nasıl bir yol izleyeceğinizi öğrenmek gerekir. Tüm bunların yanında karnın büyümesi ve ortaya çıkması ile karın bölgesinde çatlakların oluşması da mümkündür. Bu problemler için düzenli olarak çatlak kremi ya da yağı kullanmak gerekmektedir.

Ciltte Renk Değişikliği

Hamilelik döneminde ciltte oluşan renk değişikliklerine “karanlık çizgi” veya linea nigra denir. Koyu tenli kadınlarda daha belirgin olabilecek yaygın bir hamilelik amblemi olan linea nigra, göbek deliğiniz ile kasık bölgeniz arasında ilerler. Tıpkı Meme ucunuzun ve vücudunuzdaki çillerin koyu renkli olması gibi, hamilelik döneminde de ciltte bu gibi değişimlerin gözlemlenmesi mümkündür. Hamilelik döneminde cilt, lekelenmeye açık bir hale geldiğinden mutlak suretle güneş koruyucu kullanmaya özen gösterilmelidir.

Yine bazı kadınlar, genellikle daha koyu tenli olanlar, özellikle burun, alın, yanaklar ve göz çevresindeki bölgede de renk değişikliği fark ederler. Yüzde maske benzeri bir konfigürasyon olarak göründüğü için buna hamilelik maskesi (veya melazma) denir. Bu gibi hallerde endişeye mahal vermemek ve hamilelik sürecine odaklanmak önemlidir. Zira doğumdan sonra yüksek ihtimalle bu lekeler cildinizden kaybolacaktır.

Rahatlamayı Öğrenmek

Hamilelik döneminde normalde olduğunuzdan çok daha gergin ve sinirli hissedebilirsiniz. Bu durum değişen hormonlarınızdan kaynaklanmaktadır ve son derece olağandır. Bu gibi sinirli hallerin önüne geçmek ya da bu hallerle baş edebilmek için düzenli olarak nefes egzersizlerinin yapılması tavsiye edilir. Düzenli nefes egzersizleri hem sakinleşmenizi sağlar hem de kendinizi doğuma hazırlamanıza yardımcı olur. Ders almaya vaktiniz varsa yoga harika bir stres atıcısıdır. Ancak vakti olmayanlar için küçük bir nefes egzersizi örneği şu şekildedir:

  1. Gözleriniz kapalı oturun ve en sevdiğiniz plajın üzerinde bir gün batımı, kıyıya hafifçe vuran dalgalar veya gevezelik eden bir dere ile dingin bir dağ manzarası gibi güzel, huzurlu bir manzara hayal edin.
  2. Ayak parmaklarınızdan yüzünüze kadar yükselin, her kası gevşetmeye konsantre olun. Yavaş, derin, sadece burnunuzdan nefes alın ve her nefes verdiğinizde yüksek sesle tekrarlamak için “evet” veya “bir” gibi basit bir kelime seçin. 10 ila 20 dakika arasında yapmalısınız, ancak bir veya iki dakika bile hiç yoktan iyidir.
Yirmi Üç Haftalık Bebek Cinsiyetinde Yanılma Olur Mu
Yirmi Üç Haftalık Bebek Cinsiyetinde Yanılma Olur Mu

Yirmi Üç Haftalık Bebek Cinsiyetinde Yanılma Olur Mu?

Tıbbi anlamda bebeğin cinsiyetinin öğrenileceği dönem on dördüncü ve yirminci haftalar arasındadır. Yirmi üçüncü haftada bebeğin cinsiyetinde yanılma olur mu sorusu bebeğinin cinsiyetini öğrenmeyi merakla bekleyen ebeveynler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Bu, birkaç durum dışında çok mümkün olmamaktadır. Bunlar; bebeğin uygun pozisyonda durmuyor olması, ultrason cihazının yeterli çözünürlükte olmaması ve doktor hatalarıdır.

Hamileliğin Yirmi Üçüncü Haftasında Bebek Gelişimi

Bebeğin cildi biraz sarkıktır ve hemen altındaki gelişen damarlar ve atardamarlar sebebiyle pembemsi-kırmızı bir renk tonu vardır. (bu tüm cilt renkleri için geçerlidir). O küçük kollar ve bacaklar bugünlerde daha çok yumruk atmaya başlar. Hatta bu yumruk dışarıdan bile görülebilir.

Bebeğin yakın zamanda tamamlanan yaşam destek sistemi olan plasenta, oksijeni ve besinleri bebeğe aktarır ve atık ürünleri uzaklaştırır.

Yaklaşık 30 cm uzunluğunda ve 600 gr’ın biraz üzerinde olan bu hafta, bazı ciddi kilo alımının başlangıcını işaret ediyor. Bebeğiniz tek başına önümüzdeki dört hafta içinde kilosunu ikiye katlamalıdır- siz de öyle hissediyorsunuz. Derisi, yağdan çok daha hızlı büyüdüğü için biraz sarkıktır, ancak kısa süre sonra, yağ birikintileri bir şeyleri doldururken vücuduna oturmaya başlayacaktır.

Bebeğiniz doğduğunda, tombul yanaklardan tombul ayak parmaklarına kadar hoş bir şekilde dolgun olacaktır. Hamileliğin 23. haftasında bebeğinizin organları ve kemikleri cildinden görülebilmesine rağmen, bu yağ birikintileri yerleştiğinde daha az şeffaf hale gelecektir.

Yirmi Üç Haftalık Bebek Kalp Atışı
Yirmi Üç Haftalık Bebek Kalp Atışı

Yirmi Üç Haftalık Bebek Kalp Atışı

Bebeğinizin Kalp Atışını Duyabilirsiniz

Muhtemelen gelişmekte olan bebeğinizin kalp atışını bir Doppler (vücudu hareketli görüntüleme yöntemi) aracılığıyla birkaç kez duymuşsunuzdur. Rutin kontrollerde doktor gözetiminde bebeğinizin kalp atışlarını duymanız mümkünüdür. Bu kalp atışları ilk başlarda fazlasıyla hızlıyken daha sonraki dönemlerden giderek normale dönecektir.

Yirmi Üç Haftalık Gebelikte Beslenme

Hamilelik boyunca kendinizin ve bebeğinizin sağlığı için dikkatli olmanız gereken bazı noktalar vardır. Hamileliğinizden önce çay ve kahveyi sık olarak tüketme alışkanlığınız varsa kafeinden uzak durmak sizi zorlayabilir ancak kafein tüketimi konusunda dikkat etmelisiniz. Yüksek oranda kafein tüketilmesi düşük riskini arttırmakta ya da bebeğin düşük kiloda doğması olasılığını yükseltiyor. Günlük tüketilmesi uygun görülen kafein miktarı 200 mg’dır. Bu da gün içerisinde 2 bardak çay ve kahveyi geçmemeniz gerektiğini ifade etmektedir.

Dikkat edilmesi gereken önemli iki üründe tuz ve sodyumdur. Tuzun fazla tüketilmesi vücutta suyun tutulmasına neden olmakta ve şişkinlik hissini artırmaktadır. Turşu gibi çok tuzlu olan yiyeceklerden uzak durmalısınız.Tüm bunların yanı sıra;

  • Bol bol su tüketmelisiniz.
  • C vitamini ihtiyacınızı her gün eksiksiz olarak karşılamalısınız. Portakal, mandalina gibi besinler tüketebilirsiniz.
  • A vitaminine ihtiyacınız var bunu unutmamalısınız. Balkabağı veya havuç gibi besinlerle bu ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
  • E vitamini ihtiyacınızı karşılamalısınız. Zeytinyağı, fındık yağı, ıspanak veya maydanoz yoluyla bu vitamine olan ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
  • Demir almaya çok dikkat etmelisiniz. Et, yumurta sarısı veya kuru meyveler ile demir alabilirsiniz.
  • Paketli gıdalardan mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır.
  • Acı ve baharatlı yiyeceklerin mide yanmasına neden olacağı için tüketimine dikkat etmelisiniz.

Hamileliğiniz önemli olan ve dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da güneşten korunmaktır. Teniniz hamilelikte hassaslaşmaya başlar. Bu da güneş ışınlarına karşı daha hassas olmasına sebep olur ve güneş yanığı olma ihtimalinizi artırır. Bulutlu günlerde bile olsa dışarı çıkarken yüksek faktörlü bir güneş kremi sürmeye özen göstermelisiniz. Sizi güneşten koruyacak kıyafetler tercih etmenizde yardımcı olacaktır.

Organik Ürünleri Tercih Edin

Organik ürünler, geleneksel ürünlere göre daha az böcek ilacı içermektedir, bu gerçek bir avantajdır, çünkü yediğiniz böcek ilaçları bebeğinizle rahimde paylaşılır ve sonunda anne sütünüzden geçebilir.

Koruyucu içermediğinden ve dolayısıyla daha çabuk bozulabildiğinden daha taze olmaması da muhtemeldir. Pratik olduğundan organik ürünleri tercih edin, ancak üretim reyonundaki en önemli şeyin çeşitli renklerde çok çeşitli taze, olgun meyveler ve sebzeler seçmek olduğunu unutmayın.

Organik ürününün tamamen güvenli olduğunu düşünmeyin. Pestisitlerle muamele edilmeyecek olsalar da organik yiyecekler yine de bakterilerle kontamine olabilir, bu nedenle organik etinizi ve kümes hayvanlarınızı iyice pişirmeniz ve organik ürünlerinizi titizlikle yıkamanız gerekir.

Doyurucu İştah

Hamilelik sırasında doyumsuz açlığınızı kontrol altına alamıyor musunuz? Sürekli yemek yeme isteğinizle nasıl başa çıkacağınız aşağıda açıklanmıştır.

Kendinizi mutfak dolaplarınızın ve buzdolabınızın içindekileri yemek isterken bulmanız son derece normaldir- sonuçta beslenmeniz gereken büyüyen bir bebeğiniz var! Bu yüzden evinizi meyve, kesilmiş sebzeler, kuruyemiş ve kepekli kraker gibi sağlıklı atıştırmalıklarla doldurmaya çalışın.

Hamilelik sırasında iştah artışı yaygındır, özellikle ikinci trimesterde sabah bulantısı azaldığında, istek arttığında ve büyüyen bebeğinizi beslemek için daha fazla kaloriye ihtiyaç duyduğunuzda.

Hamilelikte Genellikle İştah Ne Zaman Artar?

Bazı kadınlar hamileliğin ilk üç ayında iştahlarının arttığını fark ederler.

Bununla birlikte, çoğu kadın ikinci üç aylık dönemde, sabah bulantısının sona erdiği zamanlarda iştahlarında bir değişiklik hisseder.

Günün herhangi bir saatinde daha aç hissedebilirsiniz, ancak belki de özellikle geceleri ve sabahın erken saatlerinde, kan şekeri seviyeleriniz öğünler arasında daha uzun bir süre ile gece boyunca kademeli olarak düştüğü için.

Hamileyken Neden Her Zaman Acıkıyorum?

Basitçe söylemek gerekirse, hamilelik sırasında artan iştahınız, büyümekte olan bebeğinizin daha fazla beslenme istemesinden kaynaklanıyor- ve size mesajı yüksek sesle ve net bir şekilde gönderiyor.

İkinci üç aylık dönemden başlayarak, bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli olarak kilo almanız gerekecektir. Hamileliğe normal kiloda başlayan kadınlar için bu, ikinci trimesterde toplam yaklaşık 5,5 ila 6,5 kg (veya haftada yaklaşık 450 gr) ve üçüncü trimesterde 3,5 ila 4,5 kg kazanmak anlamına gelir.

Kilo alımınızı ve büyüyen bebeğinizi desteklemek için, vücudunuzun gebe kalmadan önce yediğinizden ikinci trimesterde günde yaklaşık 300 ila 350 kaloriye ve üçüncü trimesterde 500 kaloriye ihtiyacı vardır. (Hala ilk üç aylık dönemdeyseniz, bebeğinizin hala küçük olduğunu unutmayın; bu, hamileliğinizi desteklemek için henüz daha fazla yemenize gerek olmadığı anlamına gelir.)

23 Haftalık Hamile Kaç Aydır?

23 haftalık hamileyseniz, hamileliğinizin 6. ayındasınız. Sadece 3 ay kaldı! Hala sorularınız mı var? İşte hamilelikte haftalar, aylar ve trimesterlerin nasıl bölündüğüne dair biraz daha bilgi

Yirmi Üç Haftalık Bebek Kaç Gramdır?

Yirmi üç haftalık bebeğin boyu 25-30 cm boyundadır. Ağırlığı ortalama 400-540 gr civarlarındadır.

23 Haftalık Gebelikte Bebek Karnın Neresindedir?

Yirmi üç haftalık hamilelikte rahim göbek deliğinin 3,75 cm yukarısına çıkmıştır. Yirmi üç haftalık gebelikte karın büyüklüğünüz dışarıdan fark edilecek kadar büyüktür.

Yirmi Üç Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir Mi?

Evet, yirmi üç haftalık bebek hareketleri anne karnında hissedilmektedir. Bebeğinizin kasları şu an düzensizdir. Bu yüzden bazı günler aşırı hareketli bazı günler ise hareketsiz ve sakin hissedebilirsiniz. Endişe etmeye gerek yok ancak uzun süren bir durum haline gelirse doktorunuza başvurabilirsiniz.

Bu dönemde bebeğinizle aranızdaki bağlanmayı daha sıkı bir hale getirmek için ona şarkılar söyleyin. Bebeğiniz bunları duyacaktır. Hatta size tepkiler verip hareket bile edebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top