Close

Hamileliğin 22. Haftası – 22 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 22. Haftası - 22 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 22. Haftası - 22 Haftalık Gebelik

Gebeliğin 22.haftası, artık hamileliğin yarısını geçtiğinizi gösteriyor. Hamileliğin 22.haftası hem anne hem de çocuk için oldukça önemli bir haftadır. Bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için annenin dikkat etmesi gereken önemli haftalardan biridir. Annenin karnında bir miktar dışarı çıkış gözlenir. Bebek artık 400-450 gr ağırlığa ulaşmıştır. Gebeliğin 22.haftasında bebeğin çeşitli duyuları gelişmeye devam eder. 22.hafta içerisinde bebeğin tat alma, koku hissetme, dokunma ve işitme gibi birçok duyusu gelişimini sürdürür. İlk haftalarda reflekslerden oluşan hareketler daha bilinçli hale gelmeye başlar. Bebek bu haftada anne karnının dışındaki sesleri duyabilmektedir.

  1. Hafta itibariyle bebek, ultrason görüntülerinde küçük bir bebek görüntüsü vermeye başlar. Bebeğin çeşitli mimiklerini de bu haftada yakalamak mümkündür. 22.haftada bebeğin cilt altındaki yağ dokusu miktarında artış görülür. Bunun yanında beyni, kalbi, kemikleri ve diğer birçok dokusu gelişimini sürdürmeye devam eder. 22 haftalık bebeğin hareketleri artık hissedilebilir hale gelmiştir. İlk zamanlarda çok anlaşılmayan hareketlilik artık hissedilmeye başlar. Hamileliğin 22.haftasının bebeğin gelişimindeki önemi kadar anne üzerindeki etkileri de irdelenmelidir. Bu haftada annede karın etrafında ağrı ve karın bölgesinde çatlaklar, bacak ağrıları, ellerde ve ayaklarda şişme, değişken ruh hali, bebeğin kıllarının çıkmasından ötürü midede ekşime, mide asidinin yükselmesi sonucu mide yanmaları gözlemlenebilir. Annenin cildi hamilelik hormonlarından etkilenebilir. Bu bazı annelerin cildinde sivilcelere sebep olabilir. Bu sivilceleri sıkmak sivilcelerin çoğalmasına sebep olabilir. Bu yüzden bir doktora danışılmasında fayda vardır. Bu dönemde annenin cildi daha hassas hale gelir. Düzenli şekilde nemlendirici kullanmak faydalı olabilir.

Özellikle 20. haftadan sonra bebeğin ihtiyaç duyduğu demir miktarı arttığı için çoğu anne adayında demir eksikliği görülebilir (anemi) .  Demir eksikliğine iyi gelen besinlerin başında yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et ve bakliyat yer almaktadır. Bu dönemde bu besinlerden bolca tüketmek demir eksikliğini önlemeye yardımcı olur. Bir diğer nokta ise güneş ışınlarıdır. Anne adayları güneş ışınlarından uzak durmalı ve dışarı çıkmadan önce kesinlikle ve kesinlikle yüksek koruyuculu güneş kremi kullanmalıdır. Burada küçük bir hatırlatma yapmakta fayda vardır. Belirtilen bu problemler her anne adayında görülmez. Dolayısıyla kişinin kendisini başkaları ile kıyaslayarak mutsuzluğa düşmesini ya da endişe duymasını gerektirecek bir durum yoktur.

Son olarak 22. haftada bebeklerin iç organ gelişimi tamamlandığından dolayı bir gelişim kusurunun olup olmadığının belirlenmesi için ikinci düzey ultrasonografi yapılır.

22 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü Nasıldır
22 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü Nasıldır

22 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü Nasıldır?

22 haftalık gebelik itibari ile anne karnındaki bebek minik bir insan modelindedir. Bu haftada görüntüye bakarsak bebeği ya uyur vaziyette ya da çok az hareket halinde görürüz . Bu haftada bebekte mimikler gözlemleyebiliriz , mimikler diğer haftalara göre daha da belirginleşmiştir. Anne adayları bu haftada ultrason yardımı ile bebeklerinin göz merceklerini görebilirler. Hatta ultrason sayesinde bebeklerin omurgaları görüp teker teker saymak mümkündür.

22 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınmalıdır?

Gebelikte 22. haftaya gelindiğinde  bebek bir tık daha hızlı büyümeye başlar. Bu yüzden anne adayları daha hızlı kilo artışı yaşayabilirler. Genel olarak anne adayında hamileliğinin başından beri 5-6.5 arası kilo artışı yaşanır. Ancak anne adaylarımız kilo konusuna bolca dikkat etmelidir. Fazla ve dengesiz kilo artışı hem anne için hem de bebek için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu sebepten dolayı anne adaylarımız kendilerine güzel bir beslenme programı yapmalılar ve buna hamilelikleri boyunca çok dikkat etmelilerdir.

22 Haftalık Bebek Gelişimi
22 Haftalık Bebek Gelişimi

22 Haftalık Bebek Gelişimi

22 haftalık bebeğin gelişimi hız kesmeden devam etmektedir. Bebek anne karnından amniyon sıvısını alır ve idrar oluşumunu sağlar. Anne adayı burada hem kendi hem bebeğin atıklarını vücuttan atar. Bu durum anne adayının böbreklerini yorar, daha fazla çalışmasını sağlar. Bebeğin deri katmanları gelişmeye başlar. Birincisi yüzeysel katmanımızdır normal gördüğümüz deri olarak biliriz ikincisi ise derin katmandır. Bebeğin cildinin altındaki yağ dokusu miktarı da artmaya devam ediyor. 22 haftalık bebek gelişimi sürecinde bebeğin duyuları gelişmeye başlar bunu sağlayan ise bebeğin beyninin gelişmesidir. Beyin ve sinirler arasında bağlantılar oluştukça duyular da gelişir. Bebek bu haftalarda tat alabiliyor dışarıdaki sesleri algılayabiliyor ve çok ışıklı yerleri algılayabiliyor. Burada küçük bir tavsiye verebiliriz size! Eğer hamilelik sırasında ne kadar faydalı besinler tüketirseniz bebeğinizin doğumdan sonra bunları yediğinde bu yemekleri beğenme oranı yükselir. İşitme konusunda konuşacak olursak da bebeğinizle bol bol konuşmanızı öneriyoruz çünkü bebeğiniz yüksek sesleri bu hafta ve sonrasında net duyabiliyor. Doğumdan sonra bebeğiniz sesinizi duyduğunda tanıdığı için güvende hissedecektir . Bu haftada bebeğin gözleri oluşmuştur ancak hangi gözlü olduğu anlaşılmaz yani pigmente olmamıştır. Kaşlarına bakacak olursak bu hafta itibari ile çok ince olduğu söylenebilir zaten bebeklerin kaşları doğduktan sonraki 6. ayda görünür hale gelir . Cinsiyete göre de değişikler olur örneğin kız ise süt bezleri oluşmaya başlar , rahim oluşumunu tamamlayıp gelişimine geçer , erkek ise de testisleri karnın iç kısmından torbaya doğru hareket eder ve testis oluşumu başlar. Testis oluşumu bu haftadan başlar ve sonraki on haftada da devam eder bu oluşum 32. haftada tamamlanır.  Bu haftada bebeğin uykusu da zamanla düzene girmeye başlar. Günün bir kısmında uyur bir kısmında anne karnında hareket eder. Bebeğin akciğerlerine baktığımızda ise akciğerleri gelişimine devam eder. Doğduktan sonra güzelce nefes almayı sağlayacak olan bir protein üretmeye başlar. Buna tıpta surfaktan adı veriliyor. Ancak belirtelim ki akciğerleri tam anlamıyla çalışmıyor , doğuma kadar gelişimine devam ediyor . Bebek kendisi için gereken oksijeni plasentadan sağlıyor.

22 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler
22 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

22 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

Geçen zamanda bebek hızlıca büyüdükçe annenin karnı da hızlıca büyümeye devam eder. Buna bağlı olarak çatla

klar oluşur. Rahim kaşıntısı, bel ağrısı, denge problemi, baş dönmesi, değişik duygular hissetme ve vajinal akıntı bu dönemde annede görülen değişimlerden bazılarıdır. Bulantı ve kusmalar ciddi manada azalmıştır ama mide ekşimesi görülebilir. Bunun sebebi ise çocukta yavaş yavaş kıl oluşumunun başlamasıdır.

Hamilelik boyunca görülen en önemli sorunlardan biri de kansızlıktır. Bu hem annenin hem de bebeğin sağlığını etkileyebilecek bir sorundur. Ancak normal bir seviyede olan anemi çok da büyütülecek bir durum değildir. Ama anne adayı yoğun bir şekilde baş dönmesi mide bulantısı problemi yaşıyor ve kendini aşırı yorgun hissediyorsa mutlaka doktora görünmelidir. 22. haftada her anne adayında görülmemekle birlikte grip ve ishal sorunu yaşayanlar da olabilir. Bu durumda sıvı gıdalara yönelmek sorunu çözmeye yardımcı olacaktır. Başka bir tavsiye olarak anne adayları günlük yürüyüş yapmayı ihmal etmemelidir. Günlük yürüyüş yapmak, hem bel ve bacak ağrılarına iyi gelir hem de vücutta ödem birikmesine engel olur . Bu süreçte topuklu ayakkabı da giyilmemelidir. Bunun yerine düz tabanlı rahat ayakkabılar tercih edilmelidir.

22 Haftalık Gebelikte Cinsiyette Yanılma Olur mu ?

  1. haftada bebeğin cinsiyeti tam olarak öğrenilebilir ancak bazı durumlarda cihaz görüntülerinden kaynaklı yanılmalar olabilir. Bu yanılmalar özellikle kız bebeklerde daha sık görülmektedir. Bebeğin duruşu, cihazın kalitesi yanılma payını çok ama çok azaltır.

22 Haftalık Bebek Kalp Atışı Ne Kadardır ?

  1. haftalık bebekte kalp atış hızı dakikada 20 ile 160 arasında değişmektedir.22. haftadan itibaren bebekte kalp ile ilgili bir problem olup olmadığı anlaşılabilir. Bunu doktorlar fetal ekokardiyografi ile anlarlar.

22 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır ?

Hamilelik boyunca beslenme hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından oldukça önemli bir faktördür. Gebelik süresince annenin çocuğun her türlü gelişimi için beslenmesine oldukça dikkat etmesi gerekmektedir. Bebeğe zarar verebilecek her türlü yiyecek ve içecekten uzak durulmalıdır. Özellikle sigara ve alkol gebelik süresince kesinlikle tüketilmemelidir. Abur cuburlardan ve sağlıksız hazır yiyeceklerden uzak durulmalıdır . Dengeli bir beslenme programı anne ve bebek açısından oldukça önemlidir. 22.haftada protein ağırlıklı beslenme tavsiye edilmektedir. Çünkü protein, bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimine destek olur ve annenin de sağlığını korumasını sağlar. Bu protein kırmızı ve beyaz et, yumurta, süt ve süt ürünlerinden alınabilir. Ayrıca gebeliğin 22. haftası , sıvı tüketimi açısından çok ama çok önemli bir haftadır yani bu  haftada dikkat edilmesi gereken önemli şeylerden biri de sudur. Anne adayı bir günde mutlaka 2 litre su içmelidir. C vitamini de anne adayları için oldukça gereklidir. C vitamini hücrelerimizi güçlendirir. C vitaminini portakal, limon, mandalina, çilek, çiğ ıspanak, taze meyve suyu ve kivi gibi besinlerden alabilirsiniz . Hamilelik boyunca anne adayı 3 öğün yerine 5-6 öğün besin tüketmelidir. 21. hafta itibariyle bebeğin diş gelişimi başlar ve bu nedenle bu haftalarda anne adayı daha fazla kalsiyum almalıdır. Ayrıca bu haftalarda ve sonrasında bebek, annenin yediği yemeklerden etkilenir çünkü duyu gelişimi başlamıştır. Eğer anne adayımız sağlıklı besinler, sebze, meyve gibi yiyecekler tüketirse çocuk doğduktan sonra bu besinlere yatkın olur ve bu tatları otomatik olarak beğenebilir. Bu da anne adaylarının çocuğunu sağlıklı beslemeye alıştırması için bir fırsat olabilir.

22 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

22 haftalık bebek gebeliğin ikinci trimesterın 2. ayındadır. Trimester denilen kavram ise 3 aylık süreden oluşur yani hamilelik 3 trimesterdan ibarettir. 22 hafta 154 güne denktir. Yani anne adayı 5 ay 4 günlük hamiledir.

22 Haftalık Bebek Kaç Gramdır?

22 haftalık bebeğin ağırlığı ortalama 430-500 gram arası değişmektedir. 21.haftadaki ağırlığından yaklaşık 50-70 gr daha ağırdır. 22.haftaya kadar bebek hareketlerini hissetmemiş olan anneler bu haftadan sonra hissetmeye başlayabilirler.

22 Haftalık Gebelikte Bebek Karnın Neresindedir ?

  1. haftada bebek anne karnında orta kısımda durur. Bebeğin hareketine bakıldığında çoğunlukla hareket halinde olduğu görülür. Bebeğe bunu sağlayan anne karnındaki amniyon sıvısıdır. Doğuma yakın zamanlarda bebek yavaş yavaş baş aşağı pozisyonuna geçer. Bu, doğuma hazırlandığının bir ifadesidir.

22 haftalık bebeğin boyu ortalama 27-30 cm arasında değişmektedir. Bebeğin boyu 21. haftaya göre 1-2 cm daha uzamıştır. Bu haftadan sonra da bebeğin boyu hızlıca uzamaya devam eder.

22 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir Mi ?

22 haftalık bebeğin hareketleri anne karnında hissedilir. Genellikle anne adayları bebeklerinin hareketleri 18-22. haftalar arasında hisseder. Tabii ki bebeğin hareketleri büyüdükçe ve kilo aldıkça daha net hissedilir. Anne adayları daha çok çarpma, tekme atma gibi hareketleri hissederler. Ayrıca ikinci ve sonraki hamileliğini yaşayan anneler bu bebeklerinin hareketlerini 2-3 hafta kadar erken hissedebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top