Close

Hamileliğin 20. Haftası – 20 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 20. Haftası - 20 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 20. Haftası - 20 Haftalık Gebelik

Hamileliğin yirminci haftası için birçok zorluğu geride bıraktığınız ve farklı bir döneme kapı araladığınız zaman dilimine geldiniz denebilir. Önceki haftalarda çok zahmetli ve riskli zamanlar geçirmiş olsanız da bu haftayla birlikte riskilerin daha az seviyeye ineceği muhtemeldir. Yirminci haftada ikinci trimester dönemini ortalamış sayılıyorsunuz. 14-26. hafta aralığı ikinci trimester olarak bilinir. Bu zamanda artık sıkıntılarınız azalmış vaziyettedir. Karnınızda kendini belli eden bebeğiniz henüz sizi ağırlığınla zorlama aşamasına geçmemiştir. Hem kendinizi hem de bebeğinizi rahat bir şekilde taşıyabilirsiniz. Yürümenizde zorlanma gibi bir durumla da henüz karşılaşmazsınız. Aynı zamanda bu haftada bebeğinizin cinsiyeti de belli olur.

Yirmi haftalık gebelik aslında hamileliğinizin yarısını tamamladığınız bir zaman dilimidir. Bebek karnınızda hareketler edebilir ve anne bu hareketleri kolaylıkla hissedebilir. Bu bebeğin her zaman hareket edeceği anlamına da gelmez. Böyle bir beklenti içerisinde olunmamalıdır. Genellikle bu hareketler uykusuna devam edebilmek için kendisine en uygun pozisyonu  bulmak içindir. Uygun pozisyon bulduğu an tekrar o tatlı uykusuna kaldığı yerden devam edecektir. Siz nasıl bebeğinizin hareketlerini hissedebiliyorsanız onunda sizi hissedebiliyor oluşunu unutmayınız. Söyleyeceğiniz ninni ve şarkılara duyarlı hale gelecektir ve bunları işitecektir. Bu zamandan sonra düşük tehlikesi gibi durumlar yaşamanız da çok istisna durumlar olmakla birlikte pek mümkün değildir.

Yirmi haftalık bebek kaç aylıktır tarzı aklınızı karıştıran sorularla karşı karşıya kalıyor olabilirsiniz. Çoğu anne adayı hamile kalmadan önce bu süreçleri ay olarak takip ediyor. Hatta herhangi biri gebeliğini haftalık olarak söylediğinde haliyle aklından aya çevirmek ile uğraşıyor. Hamile kaldıktan sonra ise işler tam tersine dönüyor. Anne adayları için bir süre sonra bebeklerinin gelişimini haftalık olarak takip etmek daha kolaylarına gidiyor. Yirmi haftalık gebeliği güne vurduğunuzda yüz kırk güne denk geliyor. Bu da ay olarak dört ay yirmi gün gibi bir süreye tekabül ediyor. Bu zaman bebeğinizin oluşumunu tam olarak yarıladığı bir zamandır.

Merak Ettiren 20 Haftalık Bebek Gelişimi

Yirmi haftalık bebek gelişimi süreci anneleri meraklandıran bir konudur. Taşıdıkları cana iyi bakabiliyorlar mı, gelişimleri nasıl ilerliyor ve bebeğin gelişimine nasıl katkı sağladıkları tarzında sorularla meraklarını hepten ortaya seriyorlar. Bebeğinizin bu dönemde oldukça hassas bir cildi vardır. Haliyle cildini içten koruması gereken bazı sıvılara ihtiyacı vardır. Amniyotik adı verilen sıvı, bebeğinizin vücuduna zarar verebilir nitelikte kremsi bir yapıya sahiptir. Bu yüzden de bebeğinizin çevresi verniks denilen bir maddeyle kaplıdır. Bu haftada bebeğinizin beyni sizi ve yaptıklarınızı anlayabilmek için sinir mekanizmasını geliştirmeye çalışmaktadır. Geliştirdikçe sıvının tadını bile alabilecek hale gelecektir. Bunlar dışında bebeğiniz kimi zaman hareketlenmeler yapacaktır. Bunun sebeplerinden biri de gelişimine işaret eden hıçkırık tutmasıdır. Başının üzerinde yeni yeni saçlar da çıkmaya başlayacaktır. Bunlar her ne kadar doğumdan sonra dökülecek olsa da bu dönemde gelişiminin bir parçasıdır. Bunun yanı sıra iç kulağının kemikleri artık oluşmuş vaziyettedir ve burnu da şekillenmektedir.

Yirmi haftalık bebek ultrason görüntüsü nasıldır diye merak edenler için ise en güzel cevap meyveler üzerinden benzetme yapmaktır. Büyüklüğünü ve görüntüsünü hayal edemeyen kişiler gözlerinde canlandırma yaptıklarında karnında taşıdıkları yavrularının ne kadar olduklarını daha iyi anlayabiliyorlar. Her bebeğin genetik yapısına göre de değişmekle birlikte gelişiminin yirminci haftasında bulunan bir bebeğin büyüklüğü ortalama yumruğunuz kadardır. Herhangi meyveye benzetmek gerekirse de armut ya da elma büyüklüğündedir denilebilir.. Bu görüntüler ultrasonda çok rahat görünecektir. Yirmi haftalık bir bebeğin ultrasondaki görüntüsünden ortalama 16-25 cm aralığında olduğu tespit edilir.

Yirmi haftalık bebek cinsiyetinde yanılma olur mu şeklinde sorularını dile getiren kesimde oldukça çoğunluktadır. Birçok aile bebek müjdesi aldıktan sonra bir hevesle eşya alma konusunda özellikle cinsiyete göre hareket ediyor. Biraz daha erken zamanlarda söylenen cinsiyet tahmini yirminci haftada değişikliğe uğrayabiliyor. Aslında hepinizin bildiği gibi cinsiyet değişikliğe uğramıyor. Doktorun tahmini ve görüş açısı değiştiği için gerçek sonucunu bu haftada söyleyebilir. Öncesinde hiç cinsiyet sormayıp yirminci haftaya denk geldiyseniz yanlış görülme ve söylenme bakımından oldukça düşük bir ihtimal vardır. Bebeğinizin cinsel organından da bu apaçık belli olacaktır. Haliyle yanılma olasılığı yok denebilir.

20 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler
20 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

20 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

Yirmi haftalık gebelikte annedeki değişimler abartılacak seviyede olmamakla birlikte birçok kişinin dikkatini çeken ve “yoksa hamile misin?” sorusuna maruz bırakır niteliktedir. Karnınızın artık iyice belirginleşmiş olması gerekiyor. Karındaki bu belirginleşme kişiden kişiye göre de farklılık gösteriyor. Genel olarak kavun büyüklüğünde bir görünüme sahip olan göbeğiniz sizi hala çok zorlamayabilir. Sadece bazen eğilirken daha dikkatli olmanız gerekecektir. Biraz ağır eşya kaldırmak da sizi artık yorabilir. Hormonlarınızda meydana gelen değişimler yüzünden saçlarınız ve tırnaklarınız da çok fazla etkileniyor. Saçlarınızda çoğalma, gürleşme gibi durumlar yaşanırken tırnaklarınızda da çabuk uzama ve sertleşme söz konusu olur.

20 haftalık gebelikte kaç kilo alınmalı sorusa da kadınların oldukça endişeyle yaklaştıkları bir konudur. Her anne bebeğini iyi besleyebilmek ve her yararlı vitamini ona aşılamak için bulduğu her şeyi yemeye çalışır. Bu süreçte çevre faktörü de hamile anneye her bulduğunu yedirmeye zorlamaktadır. Hamile anneler ister istemez fazla ve gereksiz kilo aldığını düşünüp bunu sorgulayabilir. Burada en önemli etken dengeli ve düzenli beslenerek ayarında kilo almaya çalışmaktır. Alınan abartılı ve gereksiz kilolar anneyi rahatsız etmekle kalmayıp bebeğin sağlığını da kötü yönde etkileyebilir. Eğer yirminci haftada sağlıklı bir kiloda olmak istiyorsanız ortalama 4.5 kg ideal olacaktır.

Karnımızdan 20 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir mi?

Yirmi haftalık bebek hareketleri hissedilir mi diye soracak olursanız buna evet cevabı alacaksınızdır. Bebeğiniz karnınızda dış etkenlerden korunmak için sıvı bir yapıyla korunmaya başlar. Bu süreçte bulunduğu konumda rahat edemediği anlar olucaktır. Kendine uygun pozisyon ararken ya da yerleşmeye çalışırken birçok kez farklı hareketler yapacaktır. Bu hareketlenmeler annenin fark edebileceği kadar etkili hareketlenmelerdir. Bazen uzun uğraşlar sonucu kendine rahat bir yer bulamadığı için anne bebek için endişelenebilir ve farklı şeyler düşünmeye başlayabilir. Aslında bu gayet olası bir hareketlenmedir ve korkulacak bir durum yoktur. Bazı bebek bu kadar hareketlenme eğilimi gösterirken bazısı da oldukça sakin bir şekilde kendine yer bulacaktır. Aynı şekilde bu sakinlikten ve hareketsizlikten de endişe duymamanızda fayda vardır.

20 haftalık bebek kalp atışı duyulmaz sanan birçok insan vardır. Bebeğiniz artık oluşumunun yarım dönemini tamamlamıştır ve kalp atışları gayet iyi bir şekilde duyulabilir. Bebeğiniz her geçen hafta daha da artan ve hızlanan kalp ritmine sahip olmaya başlar. Hatta yirmi haftalık bir bebeğin kalp atış hızı sizinkinden çok daha fazladır. Ortalama bir rakam vermek gerekirse bebeğinizin kalbi bir dakika boyunca 120 ya da 160 kez atmaktadır. Bu değer bebeğe ve annenin durumuna göre arada artış ve azalış göstermektedir.

Dikkat Edilmesi Gereken Yirmi Haftalık Gebelikte Beslenme
Dikkat Edilmesi Gereken Yirmi Haftalık Gebelikte Beslenme

Dikkat Edilmesi Gereken Yirmi Haftalık Gebelikte Beslenme

Yirmi haftalık gebelikte beslenme annelerin en dikkat etmeleri gereken konuar arasında yer almaktadır. Anne bu dönemde özellikle demir eksikliği yaşamamasına özen göstermelidir. Demir eksikliğini giderebilmesi için öncelikle doğal ve sağlıklı besinlere yönelmelidir. Özellikle kırmızı et, yeşillik, bakliyat ve ıspanak tarzı yemekler demir seviyenizi korumada bir numaralı yardımcı besinlerdir. Olabildiğince kahvaltılarınızı protein ağırlıklı yapmaya özen göstermelisiniz. Peynirinizi ve yumurtanızı yemeyi ihmal etmeyip, sütünüzü içmelisiniz. Gün içerisinde belli miktarda çerez, bir miktar kuru meyve ve bir şişe soda da beslenmenizde önemli yere sahiptir. Bu kalsiyum ağırlıklı yiyecek ve içecekler aynı zamanda bebeğinizin gelişimine de katkı sağlayacaktır. Günlük olarak C vitamini ağırlıklı meyveler yemeye de özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında sizi ve bebeğinizi korumada son derece önemlidir. Besinlerden karşılayamadığınız vitamin ve mineralleri de doktorunuzun tavsiyesi üzerine  kullanabilirsiniz.

Yirmi haftalık bebek kaç gramdır diye merak edip karnınızdaki bebeğinizin ne kadar ağırlıkta olduğunu öğrenmek isteyebilirsiniz. Bebeğinizin ağırlığı ilk haftalarda bir iki gram artış gösterirken yirminci haftada yarım gram artacak düzeye ulaşıyor. Gelişmesiyle birlikte doğal olarak her zaman kilo artışı da yaşayacaktır. Yirminci haftadaki bir bebeğin ortalama 260-300 gr arasında gidip geleceği olası bir durumdur. Annenin yeme bozukluğu yaşaması, düzgün beslenmemesi ya da yeteri kadar uykusunu almaması kilo problemlerine yol açacağı için özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir.

Yirmi haftalık bebeğin boyu gelişiminin göstergesi olan önemli bir etkendir. Her bebek, annenin sağlıklı beslenmesine ve dikkat etmesine göre farklı boy gösterebilir. Yirmi haftalık bir bebeğin büyüklüğü hemen hemen yumruğunuz kadardır. Benzetme yapacak olunursa elma, armut ya da patates büyüklüğündedir demek yanlış olmayacaktır. Ortalama bir boy aralığından bahsetmek gerekir ise 16-25 cm olması da muhtemeldir.

Hamileliğin 20. Haftasında Bebek Gelişimi Nasıl Olur
Hamileliğin 20. Haftasında Bebek Gelişimi Nasıl Olur

Hamileliğin 20. Haftasında Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

Hamileliğin yirminci haftasında bebek gelişimi temellerini yavaş yavaş atmaya başlar. İleride sağlıklı bir birey olabilmesi ve vücut bütünlüğünü sağlayabilmesi için yirminci hafta çoğu bakımdan bebeğin alt yapısını oluşturur. Zaten bu haftayla birlikte sizin karnınızda geçireceği sürenin yarısını tamamlamış oldu. Bu dönemde bebeğin beyni iyice gelişmeye başlar. Aynı zamanda görme, tatma, dokunma, işitme ve koku duyuları kendini aktif etmeye başlar. Suratındaki burnu belirginleşirken kaşları da yüzünde yavaş yavaş yer edinir. Kafasının üzerindeki saçlar da yavaştan çıkar. Bu gelişmeler onu ileride kendisi yapacak bazı özelliklerdir.

Yirmi haftalık gebelikte bebek karnın neresindedir diye sorabilirsiniz çünkü sizde bebeğinizin konumunu tam olarak kestiremiyor olabilirsiniz. Bazı dönemlerde bebeğin başı aşağı doğruyken bazı dönemlerde de tam tersi durum gerçekleşebilir. Sırf bu duruş hareketleri ve bulundukları konum nedeniyle çoğu zaman ultrasonda istenilen şekilde poz vermezler. Bu zamana kadar rahimin büyümesi düzensiz bir şekilde gerçekleşse de artık rahimin genişliği göbek deliği sırasındadır. Yirminci haftadan itibaren düzenli bir şekilde büyüme gösterir. Bebeğinizde konumunu ona göre belirlemeye devam edecektir.

Yirmi haftalık gebelikte karın büyüklüğü kişiden kişiye farklılık gösteren bir durumdur. Herkes aynı yapıya sahip değildir ve hamilelik sürecini kolay geçiremeyebilir. Kişinin boyu, kilosu, hamileliği boyunca beslenme şekli ve hareket durumu karnın büyüklüğünü kolaylıkla etkileyebilen sebeplerdendir. Bunların önemi bir yana, bu dönemde asıl önemsemeniz gereken şey vücudunuzun dengesi olmalıdır. Bu dönmde rahminizin göbek deliği hizasına kadar genişlediği düşünüldüğünde sizin de ister istemez ağırlık noktasınız değişiklik gösterecektir. Bu sizin dengenizi kolaylıkla sarsabilir. Karnınızın görünüş olarak büyüklüğü de ortalama bir kavun kadardır. Size henüz çok yük olmayıp hareketlerinizi kısıtlayacak boyutta olmasa da her zaman tedbirli davranacağınız bir büyüklüktedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top