Close

Hamileliğin 18. Haftası – 18 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 18. Haftası - 18 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 18. Haftası - 18 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 18. Haftasına Hoş Geldiniz!

Gebeliğinizin 18. Haftasında hala 2. trimesterdesiniz. Bebeğinizin hareketleri hissetmeniz için beklediğiniz hafta 18. Hafta olabilir. Bu haftada bebeğinizin hareketlerini hissedebilirsiniz. 18. Haftada doktorunuz bebeğinizin sağlık durumunu kontrol etmek için birkaç tetkik isteyebilir. Ayrıntılı bilgi almak için doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

18 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz her hafta boyca uzamaya devam ederken ağırlığında da değişiklikler meydana gelmektedir. Gebeliğin 18. Haftasında bebeğinin boyun ile kalçalarına kadar olan uzunluğu 12,5 ile 14 cm. arasındadır. Bu uzunluk bebeğin gelişimine ve annenin durumuna göre değişebilir. Yani bebeğiniz daha kısa veya uzunsa bunu dert etmenizi gerektiren bir durum söz konusu değildir. Hamileliğin 18. Haftası, bebeğin toplam ağırlığı ortalama 150 gram civarında olur. Bu da artık onu daha fazla hissedeceğiniz anlamını taşır. Tüm bunların yanı sıra bu hafta itibariyle bebeğinizin el ve ayak parmakları da oluşmaya başlamıştır. Hatta ve hatta bu haftayla beraber dünyada sadece onda bulunan parmak izi de tam olarak oluşmaya başlayacaktır.

  1. hafta hamileliğin en önemli bir haftalarından biridir. Bu haftada bebeğin kalbinde anormal bir durum varsa kendini belli edecektir. Bu gibi anomaliler ultrason takibinde kolayca ortaya çıkacak ve doktorunuz da sizlere gerekli bilgilendirmeyi sağlayacaktır.

18 haftalık olan bebeğinizin refleksleri gelişmeye devam etmektedir. İşitme, yutma, hissetme ve emme becerileri hızlı bir şekilde gelişmektedir.Bunun yanı sıra bebeğiniz; el, kol ve bacaklarını hareket ettirme kabiliyetine sabit olduğundan onu sıklıkla hissedebilmeniz mümkün olacaktır. Aslında bu durum bebekteki kas gelişiminin devam etmesinin bir sonucudur. İnanması güç olsa da bebeğiniz bu haftalarda esnemeye ve hıçkırmaya başlar. Karnınızda döner, yuvarlanır, yumruk ve tekme atar. 18. haftada bebeğinizin yaptığı bu hareketleri hissetmeniz son derece olasıdır.

18 Haftalık Bebek Nasıl Olur
18 Haftalık Bebek Nasıl Olur

18 Haftalık Bebek Nasıl Olur?

Bu haftada bebeğiniz bir biber büyüklüğüne ulaşmış durumdadır. Bu haftada doktorunuz birkaç tetkik yapmak isteyebilir. Ultrasonografi çekmek isteyen doktorunuz, bebeğinizin tüm vücudunu ayrıntılı bir şekilde incelemektedir. Büyüme yolunda doğru bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini öğrenmek adına fetüs için ölçümler yapılmaktadır. Başlıca organlarının düzgün gelişip gelişmediği kontrol edilir. Ek olarak bebeğin sağlam olduğundan emin olmak için amniyon sıvısı, plasenta konumu, fetüs kalp hızı da incelenir. Bu muayenede ikiz veya çoğul gebeliklerde, bebeklerin her birinin anatomisi ayrı ayrı incelenmektedir.

Eğer ikiz gebeliğin 18. haftasındaysanız, iki fetüsü birbirinden ayıran bir zar bulunmaktadır. Bebekler kıpırdarken, içinde bulundukları sıvıyı bu zara doğru iterler ve zar hafif bir şekilde yer değiştirir. Muhtemelen bunu, 18. hafta ultrasonunda göreceksinizdir.

18 Haftalık Bebeğin Boy ve Kilosu

18 haftalık olan anne karnındaki bebeğinizin boyu ortalama olarak 12-14 cm arasındadır. Bunun yanında bebeğinizin yaklaşık kilosu ise 150 -190 gram arasındadır.

18 Haftalık Bebek Kalp Atışı Kaç Olmalı?

Gebeliğinizin 18. haftasında eğer her şey yolundaysa kalp atışları duyulmaktadır. 18. haftada bebeğin kalp atışları dakikada 120-160 arasında atmaktadır.

18 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir mi
18 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir mi

18 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir mi?

Her ne kadar 18. Haftadan önce de bebeğiniz hareketlerine başlamış olsa da bu haftadan sonra bebeğinizi boy ve kilosunun artmasıyla hareketleri iyice hissedilebilir hale gelecektir. Bunlar büyük hareketler olmasa da karnınızda kelebeklerin uçuşmasını şimdi kelimenin gerçek anlamıyla hissedebilirsiniz.

18 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
18 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

18 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Bu süreçte karnınız büyümeye devam etmektedir. Büyüyen karnınız nedeniyle sakarlıklar yaşamanız son derece normaldir.  Zira vücudunuzun ağırlık merkezi değişecektir. Büyüyen karnınızın yanında özellikle bu ilk hamileliğinizse göğüslerinizde de büyüme yaşanması olasıdır. Tüm bu değişikliklere ek olarak tansiyonunuz da değişebilmektedir. Normalin biraz altında seyredebilir. Bu sebeple başınızın dönmesine neden olacak hareketlerden kaçınmanız önemle tavsiye edilir.

Hamileliğinizin 18. haftasında mide ve karın ağrılarından birçok kadın şikayet etmektedir. Bunlar kabızlıktan, sindirim problemlerinden ve hormonal değişikliklerden kaynaklanabilir fakat karın ağrıları bazı zamanlarda şiddetli bir hal alabilir. Önemli olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktorunuzla iletişime geçmeli ve bilgi almalısınız.

  1. haftada en çok görülen hamilelik belirtileri şunlardır:
  • Deri çatlakları
  • Yorgunluk ve uyku problemleri
  • Karın etrafında ağrılar
  • Şişkinlik hissi ve kabızlık
  • Diş etlerinde kanama ve şişkinlik
  • Burun kanaması
  • Hazımsızlık ve mide ekşimesi
  • Bacak ağrıları
  • Sıcak basması
  • Şişen eller ve ayaklar
  • İdrar enfeksiyonları
  • Vajinal enfeksiyonlar
  • Baş ağrıları
  • Baş dönmesi
  • Hassas göğüsler
  • Mide bulantıları
  • Kramplar
  • Ciltte koyulaşma
  • Daha koyu ve parlak saçlar
  • Sabah bulantıları
  • Aşerme
  • Koku duyarlılığı
  • Değişken ruh hali
  • Vajinal lekelenme tarzı kanama
  • Beyazımsı vajinal akıntı

Farklı veya size garip gelen bir belirti olduğunda doktorunuza danışmaktan çekinmemeniz son derece önemlidir.

  1. Haftada Gebelik Belirtileri

Hamileliğini yarıladığınız bu dönemde birtakım değişimlerin meydana gelmesi son derece normaldir. Bu belirtilerden bazıları hemen her gebe kadında örülürken bazıları nadiren görülür. Dolayısıyla aşağıda yer alan bulguların sizde var olmaması halinde endişe etmenize gerek yoktur. 18. Haftalık gebelik belirtileri şunlardır:

  • Vajinal akıntıda artış görülebilir.
  • Nabzında artış görüşebilir.
  • Göbek deliğin artık dışarıda olabilir.
  • Deri ve ciltte renk değişimi meydana gelebilir,
  • Bacaklarına kramp girebilir.
  • El ve ayaklarda şişme olabilir.
  • Bel ve sırt ağrıların artabilir.
  • Kabızlık sorunu çıkmaya başlayabilir.
  • İştahsızlık kendini gösterebilir
  • Diş etlerinde hassasiyet hissedilebilir.

Bunlar haricinde de birtakım belirtiler annede anneye değişik şekilde kendini gösterebilir. Düzenli kontrollerine gidiyorsan anormal bir durumda doktorunla sorununu paylaşman ve sana önerdiklerini yapman en doğrusu olacaktır.

18 Haftalık Gebelikte Anne Karnı Ne Kadardır?

18 haftalık gebelikte anne karnı dışarıdan bakıldığında anlaşılabilmektedir. Tahmini olarak 4-6 kg arasında bir kilo almış olabilirsiniz ancak aldığınız kilo bundan farklıysa hemen endişelenmenize gerek yoktur. Kilo alımı her kadına göre değişmektedir.

18 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü Nasıldır?

18 haftalık bebek bir biber büyüklüğündedir. Boyu ortalama olarak 12-14 cm arasındadır. Kilosu ise tahmini olarak 150-190 gr arasındadır. Gittikçe büyümeye devam etmektedir. Erkek ve kız bebeklerin kilosunun ve boyunun farklılaşıp farklılaşmadığına dair ayrıntılı bir bilgi vermek oldukça zordur.

18 Haftalık Bebek Cinsiyeti Belli Olur mu?

Bazı bebekler her zaman uygun pozisyonda durmadıkları için  bebeğin cinsiyetini anlamak biraz zor olabilir. Hamileliğin 18. Haftasında bebeğin üreme organları daha belirgin bir hale gelir ve bu sayede cinsiyetini öğrenmek daha kolay olur. Ama genel olarak 14-26. Haftalar arasında cinsiyetin belli olduğu bilinmektedir. Gebeliğin 14-26. Haftaları önemli gelişmelerin yaşandığı dönemdir ve bu dönemde bebek hareketleri gelişmeye başlar. Gebeliğin 18. Haftasında bebek hareketleri hissedilmeye başlanabilir ama hafta sonuna doğru veya 19. Haftanın başından itibaren bu hareketler daha net şekilde hissedilecektir.

18 Haftalık Gebelikte Bebek Karnın Neresindedir?

Gebeliğinizin 18. haftasında iri bir kavun büyüklüğüne ulaşan rahminizi göbek deliğinizin aşağısında hissedebilirsiniz. Bebeğiniz içerisinde hareket etmektedir.

18 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hamilelik sürecinde beslenme düzeninize çok dikkat etmelisiniz. Unutmamalısınız ki sizin yediğiniz her besini karnınızda taşıdığınız bebeğiniz de yemektedir.İyi yıkanmış taze sebze ve meyveleri bol bol tüketebilirsiniz. Her ana öğününüzde bir sebze ve ara öğününüzde de bir meyve tüketirseniz meyve ve sebze tüketiminizi düzenli bir şekilde gün içerisine yaymış olursunuz. Ancak bu besinleri iyi yıkadığınızdan emin olmalısınız çünkü besinlerin üstünde tarladan kalan istenmeyen ajanlar sizin ve bebeğinizin üzerinde istenmeyen sonuçlara neden olabilir.

Yalnız bir besine odaklanmamalısınız. Sadece proteinli, sadece karbonhidratlı besinler yemek doğru değildir. Beslenmenizin düzenli olmasına dikkat etmelisiniz.Çok yağlı ve ağır yemeklerden kaçınmalısınız. Bu yiyecekler sindirim konusunda size rahatsızlık verebilir.Hafif ve lifli besinler tüketerek sindirim problemlerinizi en aza indirgeyebilirsiniz.

 

Doktorunuza danışarak folik asit alabilirsiniz. B12 içeren besinler tüketmeniz de büyük önem taşır. Et, balık ve yumurta gibi besinler aracılığıyla B12 alabilirsiniz. Bunun yanında günlük almanız gereken C vitamini ihtiyacınızı turunçgiller yoluyla karşılayabilirsiniz. Son olarak A vitaminini ihtiyacınızı havuç, balık gibi besinler yoluyla alabilirsiniz.  Bol bol su tüketmeyi de ihmal etmemelisiniz.

18 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Hamileliğin ay ay hesaplanması, bebeğinin gelişimini aylık olarak takip etmek isteyen aileler için önemlidir. 18 haftalık gebelik kaç aylıktır sorusu uzmanlara sıklıkla sorulmaktadır. 18 haftalık gebelik, 4 ay 6 günlük hamile olduğunuz anlamına gelmektedir.

18 Haftalık Hamilelik Şikayetleri Nelerdir?

Diş etlerinizdeki hassasiyet devam ediyor olabilir sevgili anneler. Nabızda artış, ayak ve ellerde şişkinlik, göbek deliğinin dışarı çıkması, derinizde renk değişimi, kabızlık ve kendinde olmama hali de bu dönemde beklenen değişimlerdendir. Özellikle bel ve sırt ağrılarınız da olabilir ama bunların hepsinin geçici olduğu unutulmamalıdır. Hamilelikte sırt ağrısını geçirmenin yollarından biri  de hamile yastığıdır. Bu yastık ile daha rahat oturabilir, ağrıyı daha az hissedebilirsiniz. Ağrıyan sırt kaslarınız için sıcak ve soğuk kompres de yapabilirsiniz.

18 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Omega-3 takviyesi yapmanızda fayda vardır. Özellikle balık ve ceviz tüketerek bebeğinizin zihinsel fonksiyonlarının daha sağlıklı gelişmesini sağlayabilirsiniz.
  • 18 haftalık hamilelik döneminde eğer mide ekşimesi veya bulantı gibi problemleriniz oluşuyorsa, rahat etmek için az az ama sık sık beslenmeyi tercih edebilirsiniz. Tükettiğiniz karbonhidrat, protein gibi her besin grubuna 1 porsiyon daha ekleyerek aldığınız besin miktarını artırabilirsiniz.
  • Eğer başka çocuklarınız varsa onları bir kardeşleri olacağı fikrine artık alıştırmaya başlamanızın tam vaktidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top