Close

Aşerme Nedir, Ne Zaman Başlar?

Aşerme Nedir, Ne Zaman Başlar?

Aşerme Nedir, Ne Zaman Başlar?

Aşermek, belirli bir tür yiyecek yemeye yönelik ani dürtülerdir. Bu dürtüler aniden bir yiyeceği düşünüp onun kokusunu ve tadını hatırlamak ile başlar. Bu durumda anne adayı o yiyecek dışında bir şey düşünemez olur. Bu istek hamilelik sırasında birçok kadını etkiler. Bazen bu istek dondurma, çikolatalı kek veya meyve türleri gibi yaygın yiyecekler için olabilir. Bazen ise alışılmadık yiyecekleri veya normalde sevmediğiniz yiyecek türlerini yeme dürtüsü olabilir.

Kadınlar Neden Aşerir?

Kadınların% 84’ü hamilelikleri sırasında aşermektedir. Anne adaylarının en merak ettiği konulardan biri ise aşermenin neden kaynaklandığıdır. Kadınların aşerme sebepleri hakkında birçok çalışma yapılsa da hala yemek istekleri için net bir bilimsel açıklama bulunmamaktadır. Uzmanların bir kısmı aşermenin hormonlar ile alakalı olduğunu düşünür. Hamilelikte hormonların yapısı hızla değişir. Değişen hormon seviyeleri ile beslenme ihtiyacı da değişir. Örneğin adet dönemlerinde de hormonlar beslenme alışkanlığını etkileyerek tatlı şeyleri yeme isteği uyandırır. Menopozda da yiyeceklere olan istek hormon durumuyla değişiklik gösterebilir. Adet döneminde ve menopozda kendini gösteren beslenme ihtiyacı hamilelik döneminde ise daha şiddetlidir. Bu dönemde mevcut olan yüksek hormon seviyeleri hem kadının tat alma hem de koku alma duyusunu değiştirebilir. Bu nedenle, belirli yiyecekler ve içeceklere karşı istek duyulur. Bununla birlikte kan değerindeki değişimler de aşermeyi etkileyebilecek nedenler arasındadır.

Aşermenin sebeplerine bakıldığında bir diğer görüş ise vücudun ihtiyaçlarıyla alakalıdır. Bazı uzmanlar aşermenin beslenmede eksik olan bir şeyden veya belirli vitamin ve minerallere olan artan ihtiyaçtan kaynaklandığı görüşünü savunur. Örneğin tatlı aşeren birinin kan şekeri düşük olabilir. Vücut şekere ihtiyaç duyduğu için kişinin canı tatlı çekmiş olabilir. Kimileri ise tuzlu yiyeceklere aşerir, bu durumun vücuttaki sodyum eksikliğinden kaynaklanması mümkündür. Bunun ile birlikte vücut ihtiyaçları değiştikçe aşermenin zamanı da değişiklik gösterir. Hamileliğin başlangıcında anne adayı tuzlu yiyeceklere aşerirken, aylar sonra tatlı yiyeceklere aşermek de mümkündür.
Bunun yanı sıra aşermenin psikolojik nedenlerden oluşabileceği görüşleri de mevcuttur. Alanında uzman kişilerin yaptığı bir araştırmaya göre kişilerin hamilelik döneminde kişinin canının çektiği tatlı, çikolata gibi gıdalar hamilelik döneminde kişinin sosyal olarak daha fazla kabul görmelerinden kaynaklanır. Bu dönemlerde kişiler fetüs ya da hormonları bahane ederek kalorisi bol yiyeceklere sarılmaktadır. Hamilelik döneminde bazı anne adayları ise çevrelerinden daha fazla yakınlık bekleyebilir. Duygusal olarak çevrelerinden yakınlık bekleyen kişiler aşermeyi bir yol olarak görebilirler.

Aşerme bazen ise anne adayının bilinçaltından da kaynaklanabilir. Kişinin bilinçaltındaki istekler aşerme olarak kendini gösterebilir. Eskiden çok sevdiğiniz, özlediğiniz veya sizin için manevi anlamı olan yiyeceklere aşermek de mümkündür.

Sonuç olarak, hamilelik sırasında belirli isteklerin neden olabileceği konusunda bazı bilgiler ve araştırmalar bulunsa da aşermenin neden kaynaklandığı tam olarak bilinmemektedir.

En Çok Aşerilen Yiyecekler Nelerdir
En Çok Aşerilen Yiyecekler Nelerdir

En Çok Aşerilen Yiyecekler Nelerdir?

Hamilelik dönemiyle alakalı en çok merak edilen sorulardan biri de; en çok aşerilen yiyecekler nelerdir? Kimi anne adayları tatlı yiyecekler aşerirken, kimi anne adaylarında ise tuzlu besinler yeme isteği oluyor. Bu yiyecekler kişiden kişiye farklılık gösterse de çoğu kişide sıklıkla aşerilen yiyecekler bulunuyor. Bu listenin başında tahmin edilebileceği üzere çikolata geliyor. Hamilelikte çokça arzulanan çikolata, zengin magnezyum ve demir kaynağıdır. Bu yüzden çikolata aşermek aynı zamanda kansızlık belirtisi de olabilir. Çikolatanın yanında hamilelerin büyük çoğunluğu bu dönemde tatlı besinler tüketme ihtiyacı duyuyor. Bunun nedeni bu gıdaların mutluluk verme etkisi de olabilir. Bu durumlarda kişi kendini şımartabilir fakat aşırıya kaçılmamalıdır.
Bazı anne adayları ise bu dönemde turşu gibi ekşi yiyeceklere yönelebilir. Turşuda bulunan keskin sirke tadı ve tuz bu isteğe neden olabilir. Turşu aşeren anne adaylarının dikkat etmesi gereken nokta ise turşuda bulunan tuz miktarıdır. Özellikle tansiyon hastalarının bu konuda çok dikkatli olması gerekir.

Kimi anne adayları ise bu dönemde baharatlı yiyeceklere yönelir. Baharatlı yiyeceklerin terleterek harareti alması kişilerin bu besinlere yönelmesinin nedeni olabilir. Baharatlı besinler ise anne adayının midesine iyi gelmeyebilir ve midede yanma hissi oluşturabilir. Hamilelik sürecinde anne adayları aşırı baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Hamilelik döneminde kadınların vücut ısısı artar. Bu nedenle bu dönemde en çok aşerilen besinlerden biri de dondurmadır. Dondurma tüketilebilir fakat aşırıya kaçılmamalıdır. Bunun için sağlıklı alternatifler seçilebilir. Meyveli veya yoğurtlu dondurmalar güzel bir alternatif olacaktır.
Vücut ısısının yükselmesiyle kadınların aşerdiği bir diğer besin ise buzdur. Kulağa ilginç gelse de çoğu anne adayı bu dönemde buz aşerir. Buzun soğukluğu bu dönemde kadınları cezbeder. Bazı araştırmalar ise kansızlık olan kadınlarda buz yeme isteğinin daha çok olduğunu göstermektedir.
Hamilelik döneminde kişinin tat alıcıları değiştiği için turşu gibi çok ekşi yiyeceklere olan istek de artabilir. Turşu yeme isteği yoğun bir tat arayışından kaynaklanıyor olabilir.
Liste bu şekilde devam eder. Bu konuda en önemlisi kadınların bu konuda tedbir almasıdır. Anne adayları bu dönemde mümkün olduğunca sağlıklı beslenmeye çalışıp, sağlıksız aşermeleri minimumda tutmak, sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmeye yardımcı olur.

Hamilelikte Aşerilen Tuhaf Besinler Nelerdir?

Hamilelikte en çok aşerilen yiyecekleri sıraladık fakat liste bunun ile bitmiyor. Kimi anne adaylarının canı bu dönemde hiç de masum olmayan yiyecekler çekebiliyor. Hatta bazen bu istek gıda olmayan bir ürün için bile olabiliyor Bazı araştırmalar, hamile kadınların üçte birinden fazlasının hamilelik sürecinde benzer istek duyduğunu tahmin ediyor. Pika olarak bilinen durum, bazıları hem anne hem de bebek için son derece zararlı olabilecek herhangi bir sayıda maddeyi tüketme konusunda büyük bir istek uyandırabilir. Bu durumun nedeni ise vücuttaki eksiklerden kaynaklanmaktadır. Anne adayının canının çektiği ilginç şeylerden biri topraktır. Bu durum sıklıkla görülmekle birlikte vücuttaki vitamin ve mineral eksikliğinin habercisi olabilir. Hamilelik döneminde anne adaylarının canının çektiği bir diğer ilginç şey ise tebeşirdir. Tebeşir pika sendromunda en çok karşılaşılan cisimlerdendir. Anne adayı bu durumda tebeşir yerine Mevlana şekeri yiyerek isteğini giderebilir. Kokuya duyarlı olan anne adayları bu dönemde boya ve deterjan aşerebilir. Bu durum oldukça tehlikelidir. Böyle bir aşerme durumu yaşandığında muhakkak doktora gidilmelidir. Sigara külü, kil, sabun, diş macunu ve kömür de bu dönemde aşerilen tehlikeli maddeler arasındadır. Aşerilmesi mümkün olan bu maddelerin, hamilelik için oldukça zararlıdır. Bunun çözümü içinse düzenli ve dengeli bir şekilde beslenme programını ayarlamak ve doktor desteği almak çok önemlidir.

Hamilelikte Aşerme Ne Zaman Başlar?

Anne adaylarının en merak ettiği sorulardan biri ise aşermenin ne zaman başlayacağıdır. Hamilelikte yemek yeme isteğinin başladığı belirli bir zaman yoktur. Her kadın için farklıdır ve ille de herhangi bir istek duymayabilirsiniz. . Bu belirtilerin başlama süresi kişinin bünyesine ve beslenme şekline göre de farklılık gösterebilir.

Aşerme bazı kadınlarda çok erken başlayabilir. Gebe kalınan ilk hafta bile aşerme durumuyla karşılaşılabilir. Bununla beraber bu süreç daha geç de başlayabilir. Aşermenin en yaygın görünme dönemi ise ilk trimester dönemdir. Trimester hamilelik döneminin on ikişer haftalık periyotlara bölünmüş haline denir. Bu dönemde ilk hormon dalgası kan dolaşımına girmekte ve aşermeye neden olmaktadır.

Bazı kişilerde ise aşerme ile birlikte başka belirtiler de görülebilir. Kusma ve bulantı aşerme ile birlikte meydana gelebilecek durumlardır. Bu belirtiler normal olmak ile birlikte şiddetinin artırılması durumunda doktora görünmekte fayda vardır.

Gebelikte Aşerme Ne Zaman Biter?

Anne adaylarına göre hamileliğin en güzel zamanlarından olan aşerme dönemi sonsuza dek sürmez. Genellikle ilk 3 ay başlayan aşermenin bitiş süresi de kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Hamilelik sürecinde kadınların vücudundaki hormon değişiklikleri de sıklığını, şiddetini ve süresini de artırır. Genel olarak 24-36 hafta arasında bittiği bilinmektedir. Doğumun ardından ise hormonların eski düzenine dönmesi ile aşerme süreci tamamen biter.

Aşermeyi Kontrol Etmek
Aşermeyi Kontrol Etmek

Aşermeyi Kontrol Etmek

Hamilelik döneminde aşerme durumunda istenen yiyeceğin yenmemesi durumunda bebeklerin vücudunda lekelerin ya da sakatlığın olabileceğine dair görüşler bulunsa da bu konu ile ilgili bir kanıt bulunmamaktadır. Aşerilen yiyeceğin yenmesinin yararının olmadığı gibi zararı da yoktur. Ancak bu dönemde aşermelere dikkat etmeniz ve onları ölçülü bir şekilde şımartmanız gerekir. Sağlıksız yiyeceklerin gıda ihtiyacını ortadan kaldırmasına izin vermemek, oldukça önemlidir. Kadınlar için yapılacak en iyi şey, sağlıklı ve dengeli beslenmelerini sağlamak için isteklerini yönetmektir. Bu, sağlıklı istekleri şımartmak ve sağlıksız olanları daha sağlıklı bir seçenekle değiştirmek anlamına gelir. Bu, çikolata yerine incir veya patates kızartması yerine fırınlanmış patates yemek kadar basit olabilir.

Bazen aşerme durumu yiyeceklere değil de tebeşir, kum, deterjan gibi maddelere olabilir. Pika sendromu diye adlandırılan bu istek anında anne adayları çok dikkatli olmalıdır. Bu durumda acilen bu yeme isteğinin üstesinden gelmek gerekir. Bu maddelerin yerine en çok sevilen yiyecekle kendinizi ödüllendirmek eğlenceli bir alternatif olabilir. Eğer bu şekilde üstesinden gelinebilecek bir şey değilse muhakkak doktora başvurulmalıdır.

Anne adaylarının bu dönemde aşerme durumunu kontrol edebilmesi için yapabileceği bir diğer şey ise beslenme günlüğü tutmak olabilir. Bu beslenme günlüğüne günlük olarak yenilen besinlerin yazılması takibi kolaylaştıracaktır. Ne kadar dengeli beslenildiğini görmek, eksiklerin fark edilmesi açısından da çok faydalı olacaktır. Örneğin, anne adayı beslenme günlüğünün karbonhidrat ağırlıklı olduğunu fark edebilir ve beslenme programına protein içeren besinleri ekleyebilir. Ayrıca bu beslenme günlüğü ile aşerilen besinlerin takibi de kolayca yapılabilir. Beslenme günlüğünden sağlıksız yiyecek aşerme süreci de kolayca takip edilebilir. Bu durumda beslenme programınızda değişiklikler yapabilir, Kontrol edilemeyecek durumlarda ise doktora danışabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top