Close

Hamilelikte Son Üç Ay

Hamilelikte Son Üç Ay

Hamilelikte Son Üç Ay

Hamilelik hemen her kadının hayalini kurduğu güzel bir duygudur. Bilinçli anne ve baba olmak için hamilelik döneminde ve hamilelik sonrası için araştırma yapıp önemli adımlar atmak hem anne adayları hem de bebekleri için büyük önem arz eder. Anne adaylarının sağlıklı huzurlu  bir hamilelik dönemi geçirerek sağlıklı bebekler dünyaya getirmeleri için yalnızca hamilelik süreci boyunca değil hamilelik sonrasında da dikkat etmek gereken şeyler vardır. Anne adaylarının hamilelik süreci başlamadan önce sağlık kontrolünden geçmesi, dengeli ve düzenli beslenip yaşam kalitesini artırmaya yönelik girişimlerde bulunuyor olması hem anne adayına hem de bebeğe iyi gelir.

Anne adaylarının hamile kaldıktan sonra bebeğin gelişimi için gerekli tüm önlemleri alması gerekir. Hamilelik dönemi genel olarak anne adayları için hassas önemli zamanlar mevcuttur. Bu süreç boyunca ilk zamanlarda dikkat edildiği kadar son dönemlerde de dikkat edilmelidir. Hamilelikte son üç ay bebek gelişimini tamamlamış ve yeterince büyümüş olacağı için annenin de ağrıları da  aynı oranda artacaktır. Bebeğin alanı daraldığı için hareketleri kısıtlanacak ve daha az hareket etmeye başlayacaktır. Bu durum anne adaylarını korkutmamalıdır. Çünkü bebeğin alanı daraldığı için daha az hareket etmesi normaldir. Gebeliğin sonlarına doğru anne adaylarının ağrıları arttığı için hamileliğin son üç ayı  yani 27.ve 40.haftalara denk gelen süre zarfında olabildiğince dinlenmeleri gerekir. Hamileliğin son üç ayında bebek gelişimi tamamlandığı için karın bölgesi büyüyüp ağırlaşacaktır.

Bu evrede anne adaylarının çok ağır beslenmemesi gerekir. Çünkü bebek anne sıvısı ile beslenmektedir. Hamilelik boyunca ne kadar dikkatli olunursa olunsun asıl önemli olan hamileliğin son üç ayıdır. Bu dönemde anne adayları çoğu enfeksiyon hastalıkları ve solunum yolu ile bulaşan hastalıklara karşı daha dirençsiz olur. 3. Trimester adı verilen bu dönemde öksürük boğaz ağrısı yüksek ateş gibi tetikleyen ağrılar doğumun daha erken başlamasına neden olabilir. Bu hastalıklara karşı doktor önermedikçe ilaç kullanılması sakıncalıdır. Buna çözüm olarak çoğu doktor hamileliğin ilk, ikinci ve üçüncü trimester döneminde anne adayının grip aşısı olmasını önerir.

Söz konusu aşı dışarıdan gelecek aktif virüsleri ve gribe yol açacak bir durum olmasını engeller. Bunun yanı sıra bebeğin ve anne adaylarının sağlığı için de kapalı ortamlardan uzak kalmalı ve gerekmedikçe bu tuzun süre bulunmamalıdır. Özellikle dışarıdan getirilen meyve ve sebzeler bol suyla yıkayıp öyle tüketilmelidir.

Gereken yerde maske kullanılmalı ve sık sık ellerini  bol su ve sabunla yıkamaları önerilir. Hamilelik döneminde anneler kendine yeterince baksa da bu durum sadece dışarıdan ve beslenme ile ilgili değildir. Hamilelik döneminde anneler psikolojik olarak da zaman zaman çökecektir çünkü duygusal olarak bebek çok etkileyecek ve hormonsal olarak da birçok değişime neden olacaktır. Hamilelikte son üç ay anne adaylarını psikolojik açıdan etkileyeceği için daha dikkatli olmaları gerekir. Anne ve babalar bu konu da ne kadar bilinçli olursa bebekler de o kadar sağlıklı ve gelişimini tamamlamış olarak dünyaya gelirler. Hamilelik boyunca anneler kadar babalar da bilinçli olmalıdır. Anneye daha fazla ilgi yardımcı olma konusunda annelere destek çıkmalıdır. Anne adayları hamileliğin 3. Trimester döneminde kendilerini iyi  hissetmeleri bebek için de faydalı olacaktır. Hamilelik sürecinde doğumdan önceki hazırlıklar genellikle hamileliğin ikinci trimester döneminde yapılmaktadır. Böylesi anne adayları için de iyi olacaktır.

Hamilelikte Son 3 Ayı Kapsayan 3.Trimester
Hamilelikte Son 3 Ayı Kapsayan 3.Trimester

Hamilelikte Son 3 Ayı Kapsayan 3.Trimester

Hamilelik üçer aylık trimester adı verilen dönemlere ayrılır. Hamilelik süreci boyunca 3 ayrı periyota karşılık gelen bu dönem üç trimester olarak adlandırılmıştır. Hamileliğin ilk 3 ayına 1. Trimester adı verilmektedir. 2.Trimester gebeliğin ilk üç ayından sonraki 3 aylık zaman dilimine verilen isimdir. 3.Trimester ise gebeliğin son 3 ayını kapsayan döneme verilen genel isimdir.

Hamilelikte üçüncü trimester dönemi yani son üç aylık dönemi kapsayan 28- 40 haftalık gebelik süreci anne adayları için şartlı geçer. Üçüncü trimester da bebek gelişimi tamamladığı için doğuma hazırlık dönemi demektir. Anne adaylarının 3. Trimester döneminde ne yaşayacaklarına hep birlikte bakalım.

  1. haftada gebelik: Bu dönemde bebeklerde deri altında bulunan yağ tabakası kalınlaşmaya, duyu ve görme yetileri hızla gelişmeye başlar. Bebek 3.Trimesterın ilk haftalarında da hareketli iken 9. Aydan itibaren hareketliliğini azaltabilir. Aynı zamanda hazırlık amacıyla emme yeteneği de hızla gelişmekte ve doğacağı güne hazırlık için baş aşağı dönerek doğum kanalına yönelmeye başlar.

Hamilelik döneminde bebeğe gösterilen ilgi kadar anne adayının kendisine vakit ayırması da büyük önem taşır. Anne adayları sağlıklı bireyler olursa bebekler de sağlıklı olacaktır. Anne adaylarının 3.Trimester döneminde yaşamış olduğu değişikliklerden bahsedecek olursak; annenin bu dönemde en çok zorlanacağı durum nefes daralması olur. Son 3 ay içerisinde meydana gelen tüm nefes darlıkları normal olduğu için endişelenmenize gerek yoktur. Nefes almanızın çok zorlaştığı dönemlerde doktorunuza danışabilirsiniz. Nefes daralmasının en temel nedeni bebeğin büyümesi sonucu akciğere baskı yapıyor olmasıdır. Bazı anne adaylarının uzanırken dahi nefesi daralır. Böyle durumlarda yastıklardan destek alarak daha rahat uyku uyumayı deneyebilirsiniz.

29.Hafta gebelik: Bu dönemde anne adaylarında hazımsızlık ve mide rahatsızlığı yaşayabilmeleri olağan bir durum olup mide rahatsızlıklarını önleyebilmek adına yağlı besinler tüketmekten kaçınmanız ve mümkün olduğunca az az yemeye özen göstermeniz gerekir. Yemek yedikten sonra şekerleme yapmadığınız takdirde mide bulantınız azalacaktır. Bu dönemde bulantılarınızı gidermek için alabileceğiniz ilaçlar da mevcuttur. Fakat bir uzman hekime danışmadan mutlaka ilaç almamanız gerekir. Bebek anne adaylarının 3. Trimester döneminde sindirim sistemlerini çok fazla yavaşlatır. Anne adayları doğuma yaklaştıkları için stres olmaya ve sabırsızlanmaya başlar.

30.Hafta gebelik:  Bu dönemde de hamilelik süreci boyunca kabızlık sorunu yaşanmaması için günde en az 2 litre su tüketilmeli, tam tahıllı besinler tercih edilmelidir. Sindirim sisteminizin bozulmaması için öğünleri atlamamalı ve midenize çok yüklenmeden tüm besin gruplarından yararlanmanız gerekir.

31.Hafta gebelik: Bu zamanlarda fiziksel aktiviteler, kısa yürüyüş ve sporlar sizleri rahatlatmaya yetecek sindirim sisteminizin düzenli bir şekilde çalışmasında büyük rol oynayacaktır. Aynı zamanda vücutta özellikle bacaklarda ödem, kramp ve şişliklere rastlanılır. Bu sorunu gidermek için anne adayları bu dönemde bol su tüketebilirler. 3.Trimester döneminde anne adaylarının beslenmede daha sağlıklı bir yol izlemeleri gerekir.

32.Hafta gebelik: Beslenme tüm hamilelik dönemi boyunca dikkat edilmesi gereken en temel husus olup özellikle 32. hafta gebelik sürecinde oldukça hassasiyet gerektirmektedir.  Daha fazla kilo almamak adına yeme içmelerine dikkat etmeleri gerekir. Özellikle 3.Trimester döneminde bebekler hızla büyüme ve gelişme sağladıkları için anne adaylarının protein ihtiyacı artar.

  1. Hafta gebelik: Sizlerin de bildiği üzere protein vücudun en temel ihtiyaçları arasında yer alır. Protein bakımından zengin olan et, süt, balık, kuru baklagiller, tam tahıllı besinler ve çiğ sebze meyveler anne adaylarının ihtiyaç duyduğu protein ihtiyacını gidermeye yarayacaktır.

34.Hafta gebelik: Bu dönemde bebeğin zihinsel gelişimi devam ettiği için anne adaylarının Omega-3 kullanımını aksatmaması gerekir.  Omega-3 yağı vücudumuz tarafından kolayca sentezlenemediği için dışarıdan alınmalıdır. Söz konusu takviye bebeğin beyin ve sinir sistemlerinin gelişiminde etkili olduğu kadar anne adayının stres ve depresyondan uzak durmasını sağlar. Ayrıca sadece 3. Trimester döneminde değil emziklik döneminde de omega-3 yağı kullanımına özen gösterilmelidir.

35.hafta gebelik: Bebeğin büyümesi midede baskı yapacağı için acı ve ekşi gibi yoğun baharatlardan tüketmemeye ve gece uyumadan önce yemek yemeye özen gösterilmelidir. Doğuma son üç ay kala doğum sancıları çekmeye başlayan anne adayları stres yapmamak için bu konuyu iyice araştırmalıdırlar. Artan doğum sancılarında yalancı sancılar sizi korkutmamalıdır. Kalsiyum ve magnezyum içeren besinler tüketmek hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından faydalı olacaktır.

36.hafta gebelik: Hamileliğin 36. Haftasında bebeğiniz doğuma hemen hemen hazır duruma gelmekte ve kimi zaman kanala doğru yönlenebiliyor. Bu haftalarda bebeklerde sıklıkla vücuttu yağ tutulumu, diz ve dirseklerde hassasiyet ve boyunlarda gelişme gözlenebiliyor. Bu dönemlerde diş etlerinde de gelişme gözlenen bebekler ortalama olarak 2750 gr ağırlığına ulaşabiliyor.

37.Hafta gebelik. Gebelik sürecinin en önemli ve en hassas dönemlerinden bir tanesi olan 37. Haftada bebek, doğuma tam anlamı ile hazır hale geliyor, tüm vücut fonksiyonları sistematik şekilde çalışır duruma geliyor. Bu dönemde anne adayı, diyaframında diğer haftalara oranla çok daha az baskı hissediyor. Bu durumun temel sebebi, bebeğin doğuma hazır olarak kanala doğru geçmesidir.

38.Hafta gebelik: 38. Haftada bebeğin bir önceki aylarda tuttuğu yağların azalması sebebiyle anne karnındaki bebekte kilo vermeler başlar. Bu durum anne adaylarının da aynı şekilde kilo vermesine sebebiyet verir. Yine aynı şekilde bu süreçte bebeklerin emme kasları gelişir ve anne karnındaki amniyon sıvısını tüketmeye başlarlar.

39.Hafta gebelik: Bu süreçte özellikle anne adayları oldukça hassas ve tedirgin olabilmekte, çoğu kez ani sancılar ve kasılmalarla karşı karşıya varabilir. Bu süreçte bebek, ortalama 48 veya 53 cm arasında olup genel olarak 3 veya 3,6kg arasında farklılık gösterebilir.

40.Hafta gebelik: Oldukça uzun ve heyecanlı bir gebelik sürecinin nihayet mutlu sonu. Bebeğiniz, 40. Hafta ile birlikte artık tamamen doğuma hazır ve kana yerleşmiş konumdadır. Rahminizin kaburganızın altında olduğunu düşünürsek, 40. Haftada anne adayı kendisini hafiflemiş hissedebilir.

3.Trimesterde Kilo Alımı
3.Trimesterde Kilo Alımı

3.Trimesterde Kilo Alımı

Hamileliğin son üç aylık sürecine hakim olan 3.Trimester döneminde bebek eskiye oranla daha fazla kilo alarak annenin de kilosunu etkiler. Anne adayları 3.Trimester döneminde haftalık yaklaşık olarak 350 gram kilo alır. Bu durumda anne adaylarının 3.Trimester döneminde 3 ila 5 kilo arasında kilo artışı yaşıyor olmaları normal bir durum olur. Birçok anne adayının son dönemlerde karnında yer bulunmadığı için hamileliğin son haftalarında kilo vermeleri de normal olur. Hamilelik sürecinde ideal kilo değeri ne kadar olmalıdır? Diye soracak olursanız böyle bir soruya cevap aramak yanlış olur. Hamilelik süreci öznel bir durum olduğu için bu süreçte aşırı kilo almak veyahut kilo vermek anne adaylarının yeme içme şekline göre değişiklik göstermekle birlikte bebeğin durumuna da bağlı olacaktır. Tüm anne adaylarında ideal kilo vücut kitle endeksi baz alınarak belirlenir. Vücut kitle indeksine bakılarak ideal kilo göre genel olarak şu değerlerde olur;

  • 5 değerinin altında vücut kitle endeksine sahip olan tüm anne adayları çok düşük kiloyla bu sürece başlamış olur. Bu bireyler hamileliğin 3.Trimesterına kadar 13 ila 18 değerleri arasında kilo almalıdır.
  • 5 ile 26 aralığına karşılık gelen vücut kitle endeksli bireyler ortalama bir kilo değerinde hamilelik sürecine başlamış olur. Bu anne adayları hamilelikte 3.Trimester döneminin sonunda 11-16 değer aralığında kilo alabilirler.
  • 26 ile 29 değerleri arasında vücut kitle endeksine sahip bireyler hamilelik dönemine kilolu başlamış kabul edilirler. Bu bireyler 3.Trimesterın sonuna kadar 7 ila 11 kilo alabilir.
  • 29 ve bu değerden daha yüksek olan vücut kitle endeksi bulunduran anne adayları da bu döneme kilolu olarak başlamış kabul görülür.
  • Bu bireyler gebeliğin 3.Trimesterının sonunda 6-8 kilo almış olabilirler. Bu noktada kilo alımında çok yüksek sınırda olan anne adaylarına doktorlar tavsiyelerde bulunurlar.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top