Close

Hamileliğin 34. Haftası – 34 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 34. Haftası - 34 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 34. Haftası - 34 Haftalık Gebelik

Ebeveynliğe hazırlanan anne ve baba adayları, çocuklarına kavuşma arzusuyla hamileliği hafta hafta takip etmektedir. Gebelik süreci ilerledikçe hem anne adaylarında  hem de anne karnındaki bebekte değişim ve gelişim devam etmektedir. Hamileliğin otuz dördüncü haftası ile birlikte hamilelikte ciddi bir yol katedilmiş olacaktır. Bu nedenle hem anne adaylarının sağlığı hem de anne karnındaki bebek sağlığını korumak adına yapılması gerekenler, doğum süreci ve doğum sonrası süreç için önemlidir.

Anne ve baba olmaya hazırlanmak ve doğum sonrası süreç için kaygı duymak, gebelik sürecinin en sancılı dönemidir. Ebeveynliğe hazırlık yeterince endişe verici olduğu için, hamileliğin her haftasında neler yaşanacağını bilmek, anne ve baba adaylarını yatıştıracaktır. Doğum sürecine az bir vakit kalmışken, otuz dört haftalık bebek kaç aylıktır diye düşünebilirler. Bebeğin kaç aylık olduğunun bilinmesi hem kadın doğum uzmanları hem de sizin takip etmeniz gereken yolu belirleyebilmek için önem taşımaktadır. Gebelikte girmiş olduğunuz otuz dördüncü hafta ile birlikte hamileliğin sekizinci ayı içerisindesiniz demektir.

Hamilelik dokuz aylık bir süreçtir ve  anne adayları bu hafta itibariyle bu sürecin neredeyse sonuna gelmek üzeredir. Bu nedenle aileye katılacak yeni üye için yoğun bir hazırlık süreci içerisindedirler. Fakat sona yaklaşması henüz bittiğinin düşünülmemesi gerektiğini akıllara getirmelidir. Bebek doğduktan sonra daha yoğun bir sürece girileceği için anne adayları dinlenmeye ve sağlıklı şekilde beslenmeye ara vermemelidir. Bebek için huzurlu ve mutlu bir ortam yaratmanın ileriki yaşamını da etkileyeceği unutulmamalıdır.

Otuz Dört Haftalık Gebelikte Annede Yaşanacak Değişimler
Otuz Dört Haftalık Gebelikte Annede Yaşanacak Değişimler

Otuz Dört Haftalık Gebelikte Annede Yaşanacak Değişimler

Otuz dört haftalık gebelik gebelik ile birlikte doğuma yaklaşıldığının farkında olan anne adayları, bu dönemden sonra vücutlarında ve bebeklerinde nasıl değişimler meydana geleceğini merak etmektedir. Bunun yanında anne adayları, yaşanması mümkün ve normal olan belirtileri bilirse hem daha huzurlu hem de daha rahat şekilde hareket edebilir. Unutulmamalıdır ki hamilelik, anne ve baba adaylarının beraber yürütmesi gereken bir süreçtir. Belirtilerin sık ve dayanılmaz olması halinde bir doktora danışmanın faydası olacaktır.

Otuz dört haftalık gebelikte annedeki değişimler yaklaşan doğuma hazırlık olarak düşünülebilir. Anne adayları için yaşanacak her değişim, anne karnındaki bebek gelişimini takip etmek açısından da önemli görülmelidir. Anne olmaya hazırlanan kadınların vücudu, kendini doğuma hazırlamaktadır. Bununla birlikte bebek de büyümeye devam ettiği için annede bazı semptomlar görülebilir. Her ne kadar her hamilelik kendine özgü olsa da görülen semptomlar genellikle benzer olmaktadır.

Anne adayları, doğuma az bir süre kaldığının bilinciyle daha çok dinlenmeye dikkat etmelidir. Fakat bu tamamen hareketsiz kalmaya teşvik olarak görülmemelidir. Bebeğiniz anne karnında büyüdükçe organlarınızı daha çok sıkıştırmaya başlayacaktır. Özellikle akciğerde ve diyaframda oluşacak baskı, anne adaylarının nefes darlığı çekmesine yol açabilir. Bu nedenle nefes egzersizi ve hafif yürüyüş yapmak şikayetleri de azaltacaktır. Fakat doktora danışmak bu aşamada önemlidir. Düşük ihtimali olan bir gebelikte doktorunuzun sizleri başka egzersizlere yöneltebilmesi mümkündür.

Hamilelik süreci, başlangıcından itibaren hormonal olarak dengesizliklere yol açabilir. Bu hormonal hareketler hem vücudu hamilelik sürecine adapte etmek hem de anne sağlığını korumak adına yaşanmakatdır. Anne adayları özellikle gözlerinde bulanık görme ve kuruluk gibi semptomlar yaşayabilir. Bunun için doktorunuzla görüşerek bir çözüm yolu bulabilirsiniz. Doktora danışmadan herhangi bir ilaç alımı tavsiye edilmemektedir.

Otuz dört haftalık gebelik ile birlikte anne adayları kilo almaya devam edecektir. Otuz dört haftalık gebelikte kaç kilo alınmalı sorusu hem doğumun sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi hem de anne sağlığı açısından oldukça önemlidir. Doğum süreci başlangıcından itibaren anne adayları haftalık olarak ortalama 200 gr kilo almaktadır. Gebelikte varılan otuz dört haftalık süreç sonunda 11-12 kilo civarı kilo alımı normaldir. Daha fazla ya da daha az kilo alımı endişeye yol açmamalıdır. Anne adayları bir doktorla bu sürecin rahatlıkla takibini sağlayabilir.

Alınan kilolarla birlikte vücuttaki yük de artacaktır. Bu nedenle bel ve sırt ağrısı yaşanabilir. Fakat bu ağrılar önüne geçilmeyecek semptomlar değildir. Düzenli dinlenme ve düzenli egzersiz şikayetlerinizi de azaltacaktır. Anne adayları büyüyen karınları dolayısıyla uyku pozisyonu almakta ve uykuya dalmakta sıkıntı çekebilirler. Bu duruma çözüm olarak bir hamile yastığı ve uyku alanının genişletilmesi önerilmektedir.

Yaşanan her değişim karşısında vücut da kendini hazırlamaya devam edecektir. Doğum sonrası emzirme olacağı için memelerde şişme ve süt akıntısı yaşanabilir. Bu akıntılar aralıklı ve devam eden akıntılar olacaktır. Bununla birlikte anne adayları için sancı yaşamak hem korkutan hem de dayanılmaz olan ağrıları beraberinde getirir. Tam da bu sebeple otuz dört haftalık gebelikte sancı neden olur endişesi yaşanabilir. Bu sancılar tıpta Braxton Hicks kasılmaları olarak adlandırılır. Yani bunlar doğuma hazırlık ön kasılmaları olarak değerlendirilmektedir. Fakat bu sancıların şiddetli ve sık şekilde yaşanması halinde bir doktora danışmak gerekmektedir. Rahimde yaşanan baskı nedeniyle rahim içi sancılar da yaşanabilir. Doğumun başlaması için rahimde açılma, yaklaşık 14 cm civarında olacaktır.

Otuz dört haftalık gebelikte karın büyüklüğü yaklaşık olarak 34 cm olacaktır. Karında gerilme de artacaktır. Bebeğiniz büyümeye devam ederken artan baskı nedeniyle kusma, mide yanması ve reflü gibi şikayetler yaşayabilirsiniz. Fakat yaşanan bütün olumsuzluklar vücudunuzun sizi koruma ve olası herhangi bir sorunu haberdar etme yöntemidir. Bu nedenle kaygıya kapılmadan, her değişim takip edilirse herhangi bir sorunla da karşılaşılmayacaktır. Bir uzman eşliğinde gebelik takibi sağlamak, anne ve baba adaylarının yaşadığı stresi azaltacaktır.

Otuz Dört Haftalık Gebelikte Beslenme
Otuz Dört Haftalık Gebelikte Beslenme

Otuz Dört Haftalık Gebelikte Beslenme

Hamilelik ilk öğrenildiği andan itibaren anne adayları için yeni bir dönemin başladığının habercisidir. Bebek sahibi olmak her anlamda hayatta meydana gelecek değişimleri de zorunlu kılmaktadır. Özellikle anne adayları için anne ve bebek sağlığı korumak adına önemli adımlar atılmalıdır.

Otuz dört haftalık gebelikte beslenme açısından özellikle net değişimlere gerek yoktur. Hamilelik süresince özellikle dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunların başında; alkol, sigara vb. kötü alışkanlıkların terk edilmesi ve bunun hamilelik boyunca devam ettirilmesi gelir. Anne karnındaki bebeğin sağlığını olumsuz etkileyen bu kötü alışkanlıklar, bebekte kalıcı hasarlara yol açabilir. Anne adayları bu gibi zararlı ürünlerin tüketimi sonlandırmalı ve pasif içici olacağı alanlarından da  kaçınmalıdır.

Anne adaylarının tüketeceği her besin bebek sağlığı açısından da önemlidir. Anne adayları sağlıklı ve düzenli beslenmeye dikkat etmelidir. Alınan kilolar anne adayının hareket düzeyini azaltmayacak seviyede olmalıdır. Önemli olan çok kilo almak değil düzenli ve sağlıklı kilo almaktır. Anne adayları yaklaşan doğumla birlikte ağır ve yağlı besinler tüketmekten kaçınmalıdır. Bunun yerine sebze ağırlıklı sık ve az öğünler tercih edebilirler. Alınan az ya da fazla kilolar otuz dört haftalık gebelikte bebek kaç gramdır diye düşüncelere yol açabilir. Karnınızın büyük yada küçük olması herhangi bir sorunun habercisi olarak görülmemelidir. Anne karnındaki bebek 2000 ile 2200 gr arasında bir kiloya sahip olacaktır.

Bebeğinizin kemik gelişimi devam ettiğinden dolayı kalsiyum ihtiyacı artacaktır. Yoğurt, süt, peynir gibi kalsiyum yönünden yüksek besinler tüketilebilir. Özellikle vitamin eksikliği çekme ihtimaline karşın (A vitamini, B12 gibi vitaminler en başta gelmektedir), vitamin yönünden zengin meyve, sebze ve kuruyemiş tüketilebilir. Bol su tüketimi en çok dikkat edilmesi gereken noktalardandır. Çünkü anne adaylarında görülen şişme vb. sıkıntılar  su eksikliğinin habercisi olabilir. Her aşamada sağlıklı beslenme anne ve bebek sağlığı açısından çok önemlidir. Fakat anne adayları besin tüketirken aşırıya kaçmamalıdır. Bir kadın doğum uzmanına danışarak beslenme düzeni hazırlayabilirler. Anne kendine dikkat etmelidir ki bebeği de aynı sağlıkla dünyaya gelebilsin.

Otuz Dört Haftalık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır
Otuz Dört Haftalık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır

Otuz Dört Haftalık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

Doğum yaklaştıkça anne ve baba adayları bebeklerine kavuşma arzusuyla otuz dört haftalık bebek gelişimi nasıl olmalı, bebek nasıl bir görünüm kazandı diye doktorlara danışmaktadırlar. Süre kısaldıkça anne ve baba adaylarının telaşı da artmaktadır. Fakat doktor kontrolünde ilerleyen bir hamilelik takibiniz varsa endişeye de gerek kalmayacaktır.

Doğuma az bir zaman kaldığı için en sık merak edilen konu otuz dört haftalık hamileyim doğuma ne kadar kaldı sorusu olacaktır. Hamilelikte geride bırakılan 8.5 ay sonunda doğuma 48 gün kalmış olacaktır. Fakat doğumun yaklaşıyor olması sağlıklı beslenmeyi bırakmanız gerektiği anlamına gelmemektedir. Hatta hamileliği bir avantaja ve düstura çevirerek hayat kalitenizi yükseltebilirsiniz. Sağlıklı yaşama biçimini hayatınızın bir parçası haline getirebilirsiniz.

Otuz dört haftalık bebeğin boyu 44-50 cm arasında seyretmektedir. Boyu ve kilosu dolayısıyla anne karnında bebeğin alanı daralacaktır. Doğum yaklaştığı için bebek adına endişe etmenize gerek yoktur. Bebeğiniz sağlıklı şekilde gelişmeye devam edecektir.

Fakat düzenli doktor kontrolleri ile bebeğinizi takip etmeniz önemlidir. Otuz dört haftalık bebek ultrason görüntüsü nasıl olur diye ultrason ile görüntüleyebilirsiniz.  Bu dönemde bebeğiniz baş aşağı şekilde bir form almıştır. Ultrason kontrolünde otuz dört haftalık bebek kalp atışını dinlemeniz de mümkündür.

Artık bebeğinizin tırnakları da oluşmaya başlamıştır. Ama genel itibariyle bebek, oluşumunu tamamlamaya devam etmektedir. Hareket alanı daralmaya başlayan anne karnındaki bebek otuz dört haftalık gebelikte bebek karnın neresindedir  diye bakılacak olursa,rahim göbek deliğinden rahmin tepe noktasın arasındaki 14 cm’lik alandadır. Özellikle anne adayları doğum yaklaştıkça karınlarında olan her hareketi takip ederler. Bebeklerinin hareketsiz olması bu süreçte ebeveynleri korkutabilir. Otuz dört haftalık bebek hareketleri hissedilir mi diye bakıldığında bu hareketlerin hissedebileceği fakat bebeğin yaşam alanının daralması sebebiyle doğum yaklaştıkça bu hareketlerin azalabileceği bilinmektedir. Ama eğer bebeğin hareketsizliği sebebiyle endişelenmeye başladıysanız bir doktora danışabilirsiniz.

Doktora giden anne ve baba adayları özellikle bebeklerinin cinsiyetlerini merak ederler. Hazırlıklarını da bebeklerinin cinsiyetine göre düzenlemek isterler. Cinsiyet belli olduktan sonra ve hazırlıklar tamamlandıktan sonra bir sürprizle karşılaşmamak adına otuz dört haftalık bebek cinsiyetinde yanılma olurmu sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Anne karnındaki bebeklerin üreme organları gelişmiş olduğu için genel itibariyle yanılma olmamaktadır. Gönül rahatlığıyla bebek hazırlıklarına devam edebilirsiniz.

Hamileliğin sonuna doğru yaklaşırken sancılar artabilir,rahim açıklığınız arttığı için sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyulabilir. Erken doğum riskine karşın anneler otuz dört haftalık hamileyim doğuma ne kadar kaldı diye düşünürler. Doğum yapmanıza yaklaşık olarak 2 ile 4 hafta arasında bir vakit kalmıştır. Bu süreçte bebeğiniz gelişmeye ve büyümeye devam eder.

Hamilelik sürecinde en çok korkulan şeylerden biri erken doğum yapmaktır. Her anne adayı bebeğini özlemle beklese de vaktinde doğum yapmak ister. Peki otuz dört haftalık bebek doğsa yaşar mı? Gelişiminin çoğunu tamamlamış bebeğin hayata tutunmaya devam edecektir. Endişe etmenize ve kaygılanmanıza gerek yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top