Close

Gebelikte diyabet

diyabetik-gebelikte-riskler-nelerdir

Gebelikte düşüğe yol açabilen bir hastalık olan gestasyonel diyabet çoğu anne adayını korkutmaktadır. Aslına bakıldığında bu hastalık düzenli takip edildiğinde risk düzeyi çok aşağılara çekilebilmektedir.

Gebelikte diyabet

Birçok anne adayının korkulu rüyası gebelik diyabeti, pregestasyonel diyabet ve gestasyonel diyabet olarak ikiye ayrılmaktadır.

Pregestasyonel diyabet

Pregestasyonel diyabet, anne adayının hamile kalmadan önce diyabet hastalığına sahip olması anlamına gelmektedir. Genelde bu hastalar gebelik öncesi hastalığa sahip olduklarının farkındalardır fakat bazı tanılar ise gebelikte konabilir. Gebelik öncesi insülin kullanan anne adaylarının gebelik boyunca insülin ihtiyacı yaklaşık %30-40 civarı artmaktadır. Bu nedenle kişiler hekim kontrolünde insülin kullanımını arttırmalıdırlar. Bu hastalığın bulguları ise klasik diyabetle benzerlik göstermektedir. Çok su içme, nedeni anlaşılamayan kilo kaybı, çok fazla gıda tüketimi ve gereksiz idrara çıkmak hastalığın belirtileri olarak sayılabilir. Pregastasyonel diyabet hastaları bilinçli bir şekilde hamile kaldığından iyi bir takip ile riskler en aza düşürülebilmektedir.

Gestasyonel diyabet

Gestasyonel diyabet ise pregestasyonel diyabetin aksine anne adayının hamileliği sırasında bu hastalığa yakalanması anlamına gelmektedir. Hastanın kan şekerinin beklenmedik şekilde yükselmesi durumudur. Bebeğin büyümesi için salgılanan hormonların gereğinden fazla salgılanması sonucu kan şekerinde yükselme görülmektedir. Bu da gestasyonel diyabete yol açar. Özellikle 24. hafta civarında ortaya çıkan gebelik diyabeti glukoz yükleme testleri ile tespit edilmektedir. 50 gram ve 100 gramlık glukoz yükleme testleriyle kişinin gebelik diyabetine sahip olup olmadığı anlaşılmaktadır. Pregestasyonel diyabetin aksine iyi bir takip ve diyetle kan şekeri düşürülebilmektedir fakat bu gibi tedavilerin yetmediği durumlarda insülin takviyesine başvurulmaktadır.

Diyabetik gebelikte riskler nelerdir?

Diyabet, vücutta bulunan kan şekerinin yüksek olmasıdır ve aynı zamanda gebelikte vücut içinde büyüyen bebeğinde kan şekerinin yükselmesine neden olmaktadır. Bu durum genellikle iri bebek oluşumuna yol açmaktadır. Doğum sırasında bebeğin omuzlarının çok geniş olması doğum sorunlarına ve travmalarına neden olmaktadır. Pregestasyonel diyabet sahibi anne adaylarının bebeklerinde genellikle anormal durumlar görülebilirken gestasyonel diyabette anormallik pek fazla görülmemektedir.

Doğumdan sonra bebeklerde solunum sıkıntısı, kan şekeri düşüklüğü ve kan hücresi fazlalığı görülebilmektedir. Diyabetik gebelerde ise bu hastalık hipertansiyona, çeşitli enfeksiyonlara ve psikolojik hasarlara sebep olabilmektedir. Gebelik diyabetinde anne adaylarının en büyük korkusu ise ani bebek kayıplarıdır. Fakat tüm bu riskler iyi bir takip ile en aza indirgenebilir ve sağlıklı bir doğum gerçekleştirilebilmektedir.

Diyabetik gebelerde doğum nasıl olmalıdır?

Diyabetik gebelerde doğum, aynı diğer doğumlar gibi işlemektedir. Eğer ki hekim sezaryen olması gerektiğine karar vermemişse doğum normal yollardan başlatılabilmektedir. Gebelik diyabetine sahip olanlarda erken doğum riski artmış olsa da bu ihtimal kişiden kişiye göre değişebilmektedir.

Doğumdan sonra diyabet devam eder mi?

Pregestasyonel diyabete sahip olan hastalar, gebelik öncesi bu hastalığa sahip olduklarından doğum sonrası da hastalıkla baş etmek durumundalardır. Gestasyonel diyabet hastalarında ise doğumdan sonra yapılan glukoz yükleme testleriyle hastalığın devam edip etmediğine karar verilmektedir. Hastalığın devam etmesi durumunda kişi hekime başvurmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top