İçindekiler
35 haftalık gebeliktekimi zaman erken doğum sancılarınız olsa da doktorunuz bu durumu uygun şekilde yönetecektir. Çoğu gebeliklerde bu dönemde doğumlar gerçekleşebilmektedir. Ama endişelenmeyin! Bu dönemde doğumlar gerçekleşse de bebeğiniz kısa süre bakımla kendini toparlayıp yaşamını kolaylıkla idame ettirebilecektir.
Hamileliğin 35. Haftasında Bebekteki Değişimler:
- Bu dönem bebeğiniz hızlı bir şekilde yağ depolar. Artık bebeğinizin tüm gelişimi tamamlanmış, sadece son haftalarını beklemektedirler.
- Bebeğiniz tüm erişimleri geçmiştir ve kilo alımları yavaş yavaş artış göstermektedir. Bu haftadan itibaren bebeğiniz 2000 gramın üzerine çıkarlar.
- Bebeğiniz eskisi kadar karında kımıldayamayacaktır. Olduğu alan bebeğe yetmeyeceği için karın içi hareketleri de kısıtlanacaktır.
- 35 haftalık gebelikte bebeğiniz artık 2000 gram almış olup, tüm uzuvları tamamlanmış olacaktır.
- 35 haftalık gebelikte bebeğiniz artık 2000 gram almış olup, tüm uzuvları tamamlanmış olacaktır.
- Bebeğiniz bu hafta itibari ile yağ depolar ve bu yağlar özellikle kol ve bacaklarda depolanır. Bu onun vücut sıcaklığını ayarlamasında yardımcı olacaktır.
- Bu hafta itibari ile siz 350-500 gr alırken bebeğiniz, bebeğiniz sizin aldınız kilonun yarısı kadar kilo alacaktır.(180-250 gram)
- Bebeğiniz artık boy ve kilo olarak da büyüdüğü için, rahim içinde az hareket edip, hareketleri daha kuvvetli olacaktır.
- Artık bebeğiniz sizi duyabilir. Ona güzel müzikler dinletebilir, güzel ninniler söyleyebilirsiniz. Onunla sıklıkla konuşmaya çalıştığınızda sizi tanıyacaktır.
Peki hamilelikte 35. haftada annede ne gibi değişimler olacaktır?
35 haftalık gebelikte annede meydana gelen değişimler?
- Bu dönemde kontrole gittiğinizde doktorunuz rahim ağzının durumunu ne kadar açılıp açılmadığını kontrol edecektir.
- Bu haftadan itibaren annede uykusuzluk problemi ortaya çıkabilir. Uykusuzluğun nedeni ise bebek yavaş yavaş aşağıya inme eğilimi gösterdiğinden dolayı mesaneye baskı yapması ve annenin sık tuvalete gitmesine neden olur.
- Bu durumu hafife indirebilmeniz için gece sıvı alımını azaltmanız sizlere fayda sağlayacaktır.
- Bu haftadan itibaren anneler emzirme ile ilgili bilgi edinmeleri annelerin dönemsel kaygılarının ortadan kalkmasına fayda sağlayacaktır.
35 haftalık gebelikte çanta hazırlanmalı mıdır?
Bu haftadan itibaren anneler çantalarını hazırlamaya başlayabilirler. Doğumdan 1-2 hafta önceden hazırlıkları yapmak anne adaylarını hem heyecanlandıracak hem de sürpriz sonlara karşı temkinli olmanızı sağlayacaktır. İlk olarak doğum için ihtiyaç listesini hazırlamakla başlayabilirsiniz. Bu konuda deneyimli annelerden yardım alabilirsiniz. Ayrıca kapı süsleri, doğum odası süsü, anne tacı, bebek odası veya ikramlıklar gibi listelerle süreci eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.
En önemli konulardan biri de doğum yaklaştıkça korku ve stres seviyenizin artacak olmasıdır. Bunu için hamile yogası, meditasyon ve nefes egzersizleri gibi sporları yapabilir veya kurslara yazılabilirler. Bu sporlar sizin daha rahat doğum yapmanızı sağlayacaktır.
35 haftalık gebelikte nelere dikkat edilmelidir?
35 haftalık gebelikte anne ve bebekler için dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunmaktadır. İşte 35 haftalık gebelikte dikkat etmeniz gereken şeyler:
- Hamileliğin başından itibaren 35 haftaya kadar, 9.5-13 kilo arasında kilo almanız normaldir. Tabi ki bu kilo oranları kişilere göre farklılık gösterebilir.
- 35 hafta sizlerde uyku problemi, hareket azlığı, buna bağlı olarak kilo artışı görülebilir.
- Ödem problemi yaşayabilir, elleriniz veya ayaklarınız sık sık şişebilir. Gün içerisinde bol su tüketin.
- Bu haftalarda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus da uykusuzluk, açlık, stres, gibi durumlarda bebeğiniz daha az hareket edebilir. Eğer hareketlerde durağanlık yaşarsanız doktorunuzla iletişim içerisinde olun.
- Bu süreçte kontrolleriniz yapılırken, doktorunuz rahim ağzının ne kadar açılıp açılmadığını kontrol edecektir. Rahim ağzı uygun açıklık 10 cm olduğunda doğum gerçekleşebilir.