İçindekiler
Folik asit, özellikle hamilelik veya hamilelik öncesi süreçlerde anne adaylarının sıklıkla tüketmeleri gerektiği bir b grubu vitaminidir. Beslenme anlayışlarını düzeltmek isteyen anne adaylarının en çok dikkat etmesi gereken konulardan biridir.
Folik asit nedir, neden önemlidir ?
Folik asit, suda çözünen bir b grubu vitaminidir. Folat olarak da B9 vitamini olarak da bilinmektedir. Özellikle hamile ve hamilelik düşüncesine sahip anne adaylarına sıklıkla tavsiye edilmektedir.
Folik asit, hücre oluşumunda, hücrelerin korunmasında, sinir sisteminin düzenlenmesinde, nükleik asit yapımında, fetüsün gelişmesinde, asit dönüşümlerinde, organ gelişimlerinde, dna sentezi yapımında, kan yapımında ve benzeri süreçlerde yardımcı bir madde olarak bilinmektedir. Bunun dışında kalp krizi risklerini düşürmesi, rahim kanseri ve farklı kanser türlerine karşı koruyucu olması ayrıca hamilelik ve doğum risklerini düşürmesi gibi faydaları bulunmaktadır.
Hamilelik için neden önemlidir ?
Folik asit, hamile anne adayları hatta hamilelik düşüncesine sahip anne adayları için sıklıkla tavsiye edilmekte olan bir vitamindir. Bunun sebebi bu vitaminin anne adayları için sağlıklı bir gebelik sürecine katkıda bulunması, fetüsün gelişmesinde yani bebeğin büyümesinde ve gelişmesinde oluşabilecek sorunları en aza indirmesidir.
Bunların dışında folik asidin bebeğin omurgasında, beyninde ve sinir sisteminde oluşan hasarlara önlem niteliğinde olduğu bilinmektedir.
Hangi besinlerde vardır ?
Kuru fasulye
En çok tükettiğimiz besinlerden biri olan kuru fasulyede bol miktarda folik asit bulunmaktadır.
Avokado
Avokadoda omega 3 ve kalbe faydalı farklı asitler bulunduğu gibi folik asitte bulunmaktadır. Ayrıca avokadonun bebeklerin gelişen beyni için çok yararlı olduğunu söylemekte fayda var.
Mercimek
Folik asitçe en zengin besinlerden biri mercimektir. Folik asidin yanı sıra lif, demir ve çeşitli karbonhidratlarca da zengindir.
Turunçgiller
Portakal, mandalina, greyfurt ve limon gibi besinlerde de çok iyi derecede folik asit bulunmaktadır.
Brokoli
Brokoli, yaklaşık olarak günlük folik asit ihtiyacının çeyreğini karşılamaktadır.
Ay çekirdeği
Az miktarda bir ay çekirdeği içerisinde yine diğer besinlere oranla yüksek bir folik asit miktarı bulunmaktadır.
Bunların dışında yine kuşkonmaz, ıspanak, semizotu, kara lahana, brüksel lahanası, fırın patates, süt, yumurta sarısı, yapraklı yeşillik, tahıllı ekmek ve kahvaltılık gevrek gibi besinlerin içerisinde folik asit doğal olarak bulunmaktadır.