Close

Hamileliğin 26. Haftası – 26 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 26. Haftası - 26 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 26. Haftası - 26 Haftalık Gebelik

Hamileliğin yirmi altıncı haftası gebeler için önemli bir kısmıdır. Bu sürede ebeveynler yirmi altı haftalık gebeliğin anne adayındaki ve bebekteki etkisini merak eder.

Hamileliğin yirmi altıncı haftasında, anne adaylarında ve bebekte pek çok değişim gözlenir. Bu detayların farkında olmak anne ve bebek sağlığı açısından çok önemlidir. Tüm gebelerin ve ebeveynlerin bu süreci yakından takip etmeleri gerekir.

Hamileliğin yirmi altıncı haftasında dikkat etmeniz gerekenleri sizin için araştırdık. Bu sürede uterus kaslarınızda Paniğe kapılmaya gerek yoktur. Bu durum vücudunuz doğuma yaklaşırken hazırlık yapıyor demektir. Anne adayları için sakin olmaları tavsiye edilir. Bu kasılmalar düzensiz ve ara ara gelebilir. Ancak bu durumda bir sıklık meydana gelirse, doktorunuza başvurmanız önerilir. Bu kasılmaların sık sık meydana gelmesi erken doğum habercisi olabilmektedir. Bu konu da doktorunuz doğru yönlendirmeyi yapacaktır.

Yirmi Altı Haftalık Bebek Kaç Aylıktır ?

Hamileliğin yirmi altıncı haftası bebeğinizin 6 aylık 2 günlük olduğu anlamına gelir. Bu da 182 gün demektir. Yani yirmi altıncı haftasında olan bir bebek 182 günlüktür. Artık bebeğiniz altı aylıktır. Anne adaylarının bu bilgiler ışığında gebeliklerini takip etmeleri önemlidir.

Yirmi Altı Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler Nelerdir
Yirmi Altı Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler Nelerdir

Yirmi Altı Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler Nelerdir?

Hamileliğin yirmi altıncı haftasında , olarak, anne adaylarında bu hafta da  karın bölgesinde belirgin şişme gözlenebilir. Anne adayının hamile olduğu dışardan belli olmaya başlar. Bebeğin gelişmesiyle beraber ağırlaşması da normaldir. Bu sebeple annelerin yükü artar.

Hamileliğin yirmi altıncı haftasında, hormonlardaki değişiklikler vücudunuzda istemediğiniz etkiler göstermeye devam eder. Psikolojinizi kontrol altında tutmak zor olabilir. Ayrıca bu dönemde baş ağrısı ve bacak krampları yaşamanız da mümkündür. Karında aniden beliren sertleşme hissi de yirmi altı haftalık gebelik döneminde ortaya çıkan durumlar arasındadır.

Yirmi altı haftalık gebelik, anne adayları için bazı zor durumları beraberinde getirebilir. Örneğin, hapşırdığınızda, karın bölgenizdeki kasları çalıştırdığınızda veya öksürdüğünüzde idrar kaçırma durumuyla karşılaşabilirsiniz. Bunun dışında pelvis bölgenizdeki kaslarınızda güçsüzlükler yaşayabilirsiniz. Bunlar gayet normal olgulardır. Doktorunuza danışarak yapacağınız egzersizlerle bu kasları güçlendirebilirsiniz. Pelvik taban (kegel) adı verilen egzersizlerini, pelvis tabanınızdaki kasları güçlendirmek için kullanabilirsiniz. Bu egzersizlerinin ön kasık ve arkadaki omurgalarınıza da faydası çoktur.

Hamileliğin yirmi altıncı haftasında kasılmalarınız artabilir. Bunlar yirmi altı haftalık gebelik belirtileri olarak bilinen ve gayet normal durumlardır. Endişe etmeye gerek yoktur. Bunlar doğuma hazırlık niteliğindedir. Doğum da yaşayacağınız sancılar açısından bu durumlar sizi hazırlar. Ancak erken doğum tehdidine karşı önlem almakta fayda vardır.

Erken Doğum Tehdidi Nasıl Fark Edilir
Erken Doğum Tehdidi Nasıl Fark Edilir

Erken Doğum Tehdidi Nasıl Fark Edilir ?

Erken doğumun habercisi sürekli ve belirli aralıklarla kasılmalar şeklindedir. Anne adayları kasılmalarını kontrol ederek durumun farkında olmalıdır. Kasılmaları siz ağrı olarak hissetmeyebilirsiniz ya da çok hafif adet sancısı şeklinde fark edebilirsiniz. Bu nedenle kasılmaları saptamak için eşinizden yardım isteyebilirsiniz. Eşiniz, elinin ayasını uterusunuzun tam tepe noktasına yerleştirerek beklemelidir. Bu haftada uterusun tepe noktası göbek deliğinin yaklaşık beş santimetre yukarısındadır. Eşiniz 20 dakika kadar bu şekilde bekleyerek kasılmaların varlığını ve sıklığını saptayabilir. Bu farkındalığa anne adaylarının varması daha zor olabilir. Bu nedenle yardım almaları tavsiye edilir.

Yirmi Altı Haftalık Gebelikte Karın Büyüklüğü Nasıldır ?

Hamileliğin yirmi altıncı haftasında, karnınız genişlemeye devam etmektedir. Anne adaylarına dışarıdan bakıldığında bu durum fark edilir. Karnınız gebeliğinizin kalan her haftasında 1,5-2 cm daha büyümeye devam edecektir.

Yirmi Altı Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Yirmi altı haftalık gebelikte beslenme anne ve bebek için çok önemlidir. Doktorunuzun tavsiyelerine uyarak ve doğru şekilde beslenerek bebeğinizin sağlıklı büyümesini sağlayabilirsiniz. Bebeğiniz gelişiyor ve besin açısından zengin yiyecekler yemeniz gerekir. Tükettiğiniz yiyecekler artık bebeğinizin birinci besin kaynağıdır. Bu yüzden hamileliğin yirmi altıncı haftasında beslenme önemlidir. Doktorunuza da danışarak beslenme düzeninizi ayarlamanızda fayda vardır.

Hamileliğin yirmi altıncı haftasında, günde en az 5 kez sebze ve meyve yenilmesi gerekir. Anne adayları bunu aksatmamalıdır. Yediğiniz meyve ve sebzelerden hem bebeğiniz hem de sizin ihtiyacınız olan mineralleri alacaksınız. Bunlar demir, kalsiyum ve çinko minerallediridir.

Anne adayları hamilelik sürecinde kabızlık sorunu yaşayabilirler. Bunun için tavsiye edilen doğal bir lif kaynağı olması nedeniyle tam buğday ürünler, yulaf ezmesi ve müsli yemenizdir.

Hamileliğin yirmi altıncı haftasında, gerekli proteinleri, özellikle yağlı olmayan balık veya tavuk tüketerek karşılayabilirsiniz. Somon balığı gibi balıkları tüketerek B vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Anne adayları vejetaryen veya vegan ise protein ihtiyacını kinoa, soya, tofu veya protein oranı yüksek bakliyatlarla karşılayabilir. Yirmi altı haftalık gebelikte, Omega-3 yağ asidini karşılamakta önemlidir.

Yirmi altı haftalık gebelikte, beslenme sağlığı açısından hamilelik sürecinde yememeniz tavsiye edilen gereken yiyecekler vardır. Abur cuburların sağlığa olan zararları bilinmektedir ve anne adaylarının bunlardan uzak durması gerekir. Dondurulmuş gıdalar, işlenmiş tüm yiyecekler bebeğinizin sağlığına zarar verir. Bunlar dışında alkol ve sigara tüketiminden uzak durmanız gerekir.

Hamileliğin yirmi altıncı haftasında, günlük almanız gereken mineral ve vitamin oranına dikkat etmelisiniz. Ayrıca C vitaminini günlük olarak tüketmelidir. C vitamini bir çok meyvede bulunur. Örneğin; çilek, kivi, portakal, portakal suyu gibi. Bebeğinizin gelişimi için demir çok önemlidir. Bu yüzden ciğer, yürek ve fasulye gibi besinleri almanızda fayda vardır. Bu yiyecekleri tüketmeniz gerekir.

Yirmi Altı Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınmalı
Yirmi Altı Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınmalı

Yirmi Altı Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınmalı ?

Hamileliğin yirmi altıncı haftasında anne adaylarına tavsiye edilen 8-11 kg aralığında bir kilo almış olmalarıdır. Hamilelikte her ay alınan 1-2 kilo ilk altı ay için normaldir. Bu süreçlerde bu kilolardan fazla ya da az aldığınızı düşünüyorsanız doktorunuza başvurabilirsiniz.

 Yirmi Altı Haftalık Bebek Gelişimi Nasıldır?

Hamileliğin yirmi altıncı haftasında bebek gelişimi tüm hızıyla devam eder.  Artık bebeğin son duyu organları gelişimini tamamlar. Yirmi altıncı haftadan itibaren bebeğinizin duyma yetisi de oldukça gelişmiştir ve bebeğiniz, babasının sesini ayırt etmeye başlamıştır. Yani bebeğiniz yavaş yavaş sizi algılamaya başlar. Ayrıca bazı müzikleri duyunca sakinleşebilir ya da hareketlenebilir. Bu süreçte bebeğiniz ani seslere tepkiler geliştirir. Bu yüzden onu sakinleştirmek için müzik dinletmeniz ve kitap okumanız  tavsiye edilir.

Hamileliğin yirmi altıncı haftasında, bebeğinizin gözleri oluşumunu tamamlamaya başlar. Artık göz kapaklarını açık kapatabiliyordur. Yirmi altı haftalık bebeğin göz retina tabakası oluşumunu tamamlamaya başlar. Göz oluşumunu tamamlamasıyla beraber bebeğinizin göz  rengi bu haftada oluşmaya ve belli olmaya başlar. Bununla beraber bebek, anne vücudundaki ışık değişimlerini fark eder ve tepki verir.

Yirmi altıncı haftasında bebek gelişimi hızla sürmektedir. Akciğer gelişimi ise doğuma hazır hale gelmek için sürekli gelişmeye devam eder. Yirmi altı haftalık bebeğin cildi kalınlaşmaya başlar. Bunun sebebi cildinin altında yağ tabakasının oluşumunun başlamış olmasıdır.

Yirmi altı haftalık bebeklerde en önemli gelişim akciğerlerde ki gelişme ve bebeğin soluk almaya hazırlanmasıdır. Yirmi beşinci hafta da başlayan kılcal damar gelişimi bu haftada da devam etmektedir.

Yirmi Altı Haftalık Bebeğin Boyu Ne Kadardır?

Bebeğiniz yirmi altıncı haftayla beraber, popo-baş uzunluğu olarak 23 cm’ye ve toplam uzunluk olarak 35 cm’ye ulaşır. Yirmi altı haftalık gebelik döneminde bebeğinizin ağırlığı yaklaşık olarak 910 grama, popo-baş uzunluğu olarak 23 cm’ye ve toplam uzunluğu 35 cm’ye ulaşır.

Yirmi Altı Haftalık Bebek Kaç Gramdır ?

Bebeğiniz, hamileliğin yirmi altıncı haftasında 800-1000 gram arasında bir kiloda olabilir. Tabii ki kilo ve boy özellikleri her bebekte farklılık gösterebilir. Uzmanlar boy ve kilonun cinsiyete göre farklılık göstermediğini belirtir. Ebeveynlerin bu bilgileri bilmesi ve kendilerini doğuma hazırlaması önemlidir.

Yirmi Altı Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir Mi?

Yirmi altı haftalık gebelik dönemiyle birlikte bebeğiniz artık daha hareketlidir. Anne adayları bu süreçte, bebeğin kol ve bacak hareketlerini daha iyi hisseder. Bu da hamileliğin yirmi altıncı haftasında bebek hareketlerinin artmasıyla beraber, bu hareketleri hissetme oranının da arttığı anlamına gelir.

Yirmi Altı Haftalık Bebek Kalp Atışı Nasıldır ?

Yirmi altı haftalık bebeğin kalp atışları,  karından yapılan ultrason kontrollerinde duyulmaya başlamıştır. Gebeliğin altıncı haftasından itibaren kalp atışları duyulmaktadır. Ultrasona bağlı olarak kalp atışları daha geç de duyulabilmektedir. Doğum anına kadar bebeğinizin kalp atışları ortalama olarak dakikada 140-160 defa atmaktadır. Bu da sizinkinin ortalama olarak iki katına denk gelmektedir. Gebeliğin yirmi altıncı haftasında anne adayları bu hareketleri hisseder. Daha önce gebe kalmış kadınların bu hareketleri daha erken fark edebilme özellikleri vardır

Yirmi Altı Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüleri Nasıldır?

Hamileliğin yirmi altıncı haftası ile beraber ebeveynler bebeklerinin görünüşünü ve hareketlerini merak eder. Gelişimini kontrol etmek için doktorlarına başvururlar. Hamileliğinizin yirmi altıncı haftasında ultrason görüntüleri daha belirgin bir hal alır. Bebeğiniz bu süreçte meşe palamudu kapağı büyüklüğünde olur. Yani boyu 23 cm civarındadır.

Bebeğinizin ultrason görüntüsünü gördüğünüz diğer ultrason görüntüleriyle karşılaştırmamanız çok önemlidir. Çünkü ultrason görüntüsü her bebeğin duruş ve hareketlerine göre değişiklik gösterir. Ayrıca bebeğin o anki konumu da görüntüyü değiştirir. Bu yüzden ultrason fotoğrafının, internette ya da başka yerde gördüğünüz bir fotoğraftan çok farklı olması sizi şaşırtmamalıdır. Bu görüntüler, her anne baba için heyecan verici bir görseldir.

Yirmi Altı Haftalık Gebelikte Bebek Karnın Neresindedir ?

Yirmi altı haftalık bebek gelişiminde, bebeğin anne karnının neresinde olduğu en çok merak edilen soruların başında gelir. Hamileliğin yirmi altıncı haftasında, bebek annenin göbek deliğinin yaklaşık 7 cm yukarısında olur. Anne adayları karnına dokunduğunda hissedebilir. Artık bebeğinizin hareketlerini daha rahat gözlemleyebilirsiniz.

 Yirmi Altı Haftalık Bebek Cinsiyetinde Yanılma Olur mu?

Bebeğinizin cinsiyet tespiti için ultrason muayenesi 16.haftadan sonra başlamaktadır.  Bebeğin cinsiyetinin tespiti için ultrason muayenesi yapan doktorlar, bebeğin dış genital organlarını yorumlanarak tahminlerde bulunulur. Genelde bebeklerin cinsiyet tespiti için erkek bebeklerin genital organı yol gösterici olur. Doktorlar genital organa bakarak tahminde bulunurlar. Muayene sırasında genellikle ilk olarak erkek bebek organı kontrol edilir. Tabii ki her zaman net konuşmak mümkün olmayabilir.

Hamileliğin yirmi altıncı haftasında, bebeğinizin cinsiyeti artık belli demektir. Doktorunuzun yaptığı muayene sonucunda bebeğinizin cinsiyetini ve sağlığını kontrol edebilirsiniz. Genellikle yirmi altı haftalık bebek cinsiyetinde yanılma görülmez. Bununla birlikte bilmeniz gereken bir şey daha vardır. Yapılan araştırmalar sonucunda 3 boyutlu ultrasonda hata payının daha az olduğu ortaya çıkmıştır. Bunu kendi sağlığınız ve bebek sağlığı için göz önünde bulundurmanız tavsiye olunur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top