İçindekiler
Haftalar hızlı hızlı ilerliyor; birlikte 26 haftayı geride bıraktınız bile. Hamileliğin yirmi yedinci haftasında hem sizi hem de bebeğinizi birçok farklılık bekliyor olacak. İlk 2 dönemin sonuna gelmeniz ile birlikte son olan doğuma hazırlık dönemine giriyorsunuz. Doğuma hazırlık döneminde hiç olmadığı kadar vücudunuzda ve ruh halinizde değişiklikler olacaktır. Bu son 3 aylık süreçte bebeğiniz gelişimine hiç ara vermeden devam edecek. Buna bağlı olarak bebeğiniz önceki haftalara göre daha hareketli hâle gelecek. Buna bağlı olarak aklınızda “Yirmi yedi haftalık bebek hareketleri hissedilir mi?” sorusu da gelebilir. Yirmi yedi haftalık bebek gelişimi ile ilgili tüm soruların cevabını sizler için derledik…
Yirmi yedi haftalık gebelik, hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için oldukça önemli haftalardan biridir. Bebeğinizin boyu ve kilosu önceki haftalara göre kat ve kat artmış; artık hemen hemen dünyaya gözlerini açabilmek için hazır olarak beklemektedir. Bebeğinizin hayati organlarından biri olan akciğerleri gelişimini tamamlamış; yalnızca hücresel bazda gelişimi devam etmektedir. Olası bir erken doğumda bebeğiniz bir süre alacağı akciğer desteği ile sağlıklı yaşamına devam edebilecektir.
Gebelikte 27. Hafta İle Başlayan Değişimler
Rahminiz 27. Haftada da büyümeye devam etmektedir. Büyüyen rahim göğüs kafesinize iyice yaklaşarak nefes alıp vermenizde ufak zorlanmalara yol açabilmektedir. Başınızın altına, çok yüksek olmamak şartıyla koyacağınız bir yastık nefes alıp vermenizde size büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Nefes alıp verme problemleri ve hormonlar dolayısıyla kendinizi yorgun hissetmeniz gayet olası bir durum. Bu haftada sizlerin bazı işlerine yardımcı olacak bir kişinin yanınızda bulunmasında fayda var.
Bebeğinizin Sistemlerindeki Değişimler
- Üreme Sistemi
Erkek bebeklerde testis gelişiminin önemli adımlarından biri olan testislerin normal yerine yani skrotum içerisine inmesi bu haftada gerçekleşir. Erkek bebek demişken “Yirmi yedi haftalık bebek cinsiyetinde yanılma olur mu?” sorusunda da açıklık getirelim. Bebeğinizin cinsiyeti çoktan belli olduğundan artık bu haftada bebeğinizin cinsiyetinde kolay kolay yanılma olmaz.
- Sinir ve Hareket Sistemi
Sinir sisteminin en önemli elemanı olan beyin, doğuma kadar gelişimine devam eder. Beyin için bu 27. Hafta, beyin kıvrımlarının oluşmaya başlaması sebebiyle oldukça önemlidir. Bebeğin hareketleri artık önceki dönemlere göre daha ani ve hissedilebilir seviyededir. Bebeğinizin hareketlerini karnınıza dokunarak hissetmeniz mümkün.Bebeğinizin hareketlerini kimi zaman hissedemeyebilirsiniz. Bu durumda ebeveynlerin yaptığı en büyük yanlışlardan biri kaygılanmaktır. Eğer bebeğiniz günün belirli zamanlarında hareket etmiyorsa büyük olasılıkla uyuyordur; endişelenmenizi gerektirecek bir durum yok.
- Duyu Organları Gelişimi
Bebeğinizin gözleri gelişimini tam anlamıyla tamamladığından ışığa tepki vermesi olası bir durumdur. Karanlık ortamlarda hareketinin azalması; aydınlık ortamlarda hareketlenmesi bebeğinizin ışığa verdiği tepkiden kaynaklanmaktadır. Yine seslere karşı duyarlılık 27. Hafta itibariyle başlar. Çok yüksek sesli ortamlarda bebeğinizin rahatsız olduğunu karnınızın hareketlerinden anlayabilirsiniz.
- Yağ depolama
Artık kendi kendine yağ depolamaya başlayan vücudu tam anlamıyla çepeçevre saran tüy dokusu dökülmeye başlar. Yağ depolama işlemi birkaç hafta daha devam eder; birkaç hafta sonunda bebeğiniz size ihtiyaç duymadan yağ dokusu sayesinde vücut sıcaklığını koruyabilecek hâle gelir.
27 Haftalık Bebeğin Görüntüsü Nasıldır?
Bebeğiniz hakkında en çok merak edeceğiniz konulardan biri de bebeğinizin şu an nasıl göründüğüdür. Başlarda yalnızca birkaç hücreden oluşan bebeğiniz artık 27. Hafta itibariyle boy ve kilo olarak baya bir yol kat etti. “Yirmi yedi haftalık bebek ultrason görüntüsü nasıldır?” sorusuna cevap arıyor olabilirsiniz. Bebeğinizin artık hemen hemen her uzluvu ve organı büyük ölçüde gelişimini tamamladığından bebeğiniz artık normal bir insan görünümüne sahiptir. Yirmi yedi haftalık bebeğin boyu, bir lahana ile aynı boyda yani 35 cm ile 40 cm arasındadır. Ağırlığı 875 gr ile 1000 gr arasında değişen bebeğinizin kilosu diğer bebeklerden farklı olabilir. Bundan dolayı “Yirmi yedi haftalık bebek kaç gramdır?” sorusuna kesin cevap almakta zorlanabilirsiniz. Yine bu değerlere yakın olan değerler de bebeğiniz için normal olarak kabul edilebilir.
Yirmi Yedi Haftalık Gebelikte Bebek Karnın Neresindedir?
Hamileliğin 27. Haftası itibariyle büyüme ve gelişme sonucu bebeğiniz karnınızda biraz daha yüksekte bulunuyor. 27. Hafta itibariyle bebeğiniz yaklaşık olarak göbek deliğinizin 7 cm üzerinde yer alır.
Bebeğinizdeki değişimlerin yanında annenin hem psikolojik hemde fizyolojik yapısında birçok değişim gözlemlenir. Yirmi yedi haftalık gebelikte annedeki değişimler ve annenin dikkat etmesi gerekenler nelerdir? Gelin birlikte bakalım:
Yirmi Yedİ Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler
Hamileliğin yirmi yedinci haftasında bebek gelişimi ve büyümesi sonucunda karnınız hiç olmadığı kadar büyüyecek. Rahminizin, akciğer ve diyaframınızı sıkıştırmasına bağlı olarak bu hafta ve önünüzdeki diğer haftalarda ufak solunum problemleri yaşayabilirsiniz. Bu durum akciğerinizin yeteri kadar oksijen alamamasından kaynaklıdır. Olması muhtemel bir durum olduğundan nefes alma verme egzersizleri ile üstesinden kolayca gelebilirsiniz. Sizin nefes almakta zorlanmanız bebeğe gidecek olan oksijen miktarını etkilemez. Vücudunuz size ve bebeğe gidecek olan oksijen miktarını hormonlar aracılığı ile ayarlar.
- Annenin psikolojik ve fizyolojik durumu
Hamilelikde artan ve azalan hormonlara bağlı olarak hem psikolojik hem de fizyolojik durumunuzda gözle görülür değişimler olması muhtemeldir. Özellikle bu değişimlerden ilkini cildinizde gözlemleyebilirsiniz. Cilt kusurlarından sizi bekleyecek olan başlıca sorun yüksek pigmentasyona bağlı olarak oluşan doğum çizgileridir. Doğum çizgilerini takip eden cilt lezyonları ve cilt lekeleri de bu dönemde cildinizi bekleyen sorunlardan biridir. Bu sorunlara bağlı olarak kendinizi üzgün hissedebilirsiniz. Bu dönemde negatif düşünceler hem sizi hem de bebeğinizi olumsuz yönde etkiler. Tüm cilt sorunlarınızın doğum sonrası uygulanacak tedavi yöntemleri ile düzeleceğini unutmayın. Yine bu dönemde doğum çizgilerini önlemek adını aşırı güneş ışığından kendinizi uzak tutma da fayda var.
- 27 Haftalık Gebelikte Kilo Kontrolü
Bebeğinizin gelişmesi ve sizin kilo alımınız sonucu karnınız büyüyecektir. Yirmi yedi haftalık gebelikte karın büyüklüğü ilk haftalara göre yaklaşık 10 katına çıkmış olacak. Sağlıklı bir gebelik için “Yirmi yedi haftalık gebelikte kaç kilo alınmalı?” sorusunun cevabına bakalım. Yirmi yedinci hafta itibariyle almanız gereken kilo miktarı 9 kg ile 14 kg arasındadır. Yine bu değerlere yakın olan değerler de bebeğiniz ve sizin sağlığınız için normal olarak kabul edilebilir. Ancak aldınız fazla kilolar erken doğum riskini artıracağından kontrollü bir şekilde kilo almanızda fayda var.
Anne adayları bebeğinin gelişimini hafta hafta değil de ay ay yapmayı daha çok severler. Her hafta akıllarına “Bebeğim acaba kaç aylık oldu?” sorusu gelir. Yaklaşık olarak 36-41 hafta arası süren hamilelikte ay ay hesap yapmak anne adaylarını rahatlatır. “Yirmi yedi haftalık bebek kaç aylıktır?” sorusunun cevabına gelin birlikte bakalım:
Yirmi Yedi Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?
Basit bir matematiksel hesaplama ile siz de bebeğinizin kaç aylık olduğunu takip edebilirsiniz. 1 haftayı 7 gün olarak alırsanız 27*7=189 gün, 1 ayı ortalama 30 gün olarak alırsanız, 180/30=6 ay 9 gün bulunur.
Yirmi Yedi Haftalık Gebelikte Bebeğin Kalp Atış Hızı Kaç Olmalıdır?
Yirmi yedi haftalık bebek kalp atışı, ilk haftalara göre daha yavaş fakat ileriki haftalara göre çok daha hızlıdır. Yine bu haftada bebeğinizin kalp atış hızı yaklaşık olarak sizin kalp atış hızınızın 2 katı kadardır. Dakikada 140 atım yapan kalp ileriki haftalarda 80 atıma kadar düşecektir.
Yirmi Yedi Haftalık Gebelikte Erken Doğum
- Hafta dolmadan olan doğumlar erken doğum olarak adlandırılır. Erken doğum sizin belirleyebileceğiniz bir durum değildir. Çeşitli sorunlardan dolayı her yıl binlerce bebek erken doğum ile dünyaya gelmektedir. Erken doğum kimi zaman çeşitli sorunlardan dolayı olsa da kimi zaman da mecburi olarak gelişen bir durumdur. Olası bir erken doğumda bebeğinizin yaşama şansı oldukça yüksektir. Yaklaşık olarak %85 olan bu şans bebeğinizin sağlıklı olarak hayatını devam ettirebilmesi için yeterlidir. Erken doğumda tıbbi destek ile bebeğinin hem yiyecek hem solunum ihtiyaçları karşılanarak bebeğinizin anne karnındaki gelişimi bir süre dışarıdan devam ettirilir. Erken doğumda bebeğinizi; solunum yolu, enfeksiyon, kemik erimesi, beyinde kanama ve oksijen düşüklüğü sorunları gözlemlenebilir.
Bebeğinizin sağlığı ve sizin sağlığınız için belki de en önemlisi düzenli ve dengeli olarak beslenmenizdir. Bu dönemde beslenmenize dikkat ederek hem fazla kilo alımından kurtulup hem de bebeğinizin gelişiminde önemli bir adım atabilirsiniz. “Yirmi yedi haftalık gebelikte beslenme nasıl olmalıdır?” sizler için derledik:
Yirmi Yedi Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Önceki ve sonraki haftalarda olduğu gibi bu haftada da beslenmenize oldukça dikkat etmelisiniz. Bebeğiniz sizin vücudunuza aldığınız besinler ile beslendiğinden eksik olarak aldığınız vitamin ve mineraller onun gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu haftada beslenmeniz nasıl olmalıdır? madde madde bakalım:
- Az ve sık sık yemek yemelisiniz. Az ve sık sık yemek yemek sizin sindirim sisteminizi rahatlatarak mine bulantılarını ve karın ağrılarınızı en az seviyeye indirir.
- Çok ağır ve yağlı gıdalardan kaçınmalısınız. Kokusu çok ağır olan gıdalar mide bulantınızı artıracağından uzak durmalısınız.
- Özellikle bu haftalarda Omega-3 içeren gıdaları öğününüze koymalısınız. Balık yağı ve diğer gıları diyet listenize eklerken doktorunuza mutlaka danışın.
- Erkekler için günlük 3 litre, kadınlar için 2 litre su, vücudun günlük su ihtiyacını karşılaması için yeterli olacaktır. Gebelikte de bu yine çok farklılık göstermezken 2 litre su içmeniz hem sizin hem bebeğiniz için yeterlidir.
- Vücudunuzda gebeliğe bağlı olarak gelişen ödem oluşumu olduğundan mümkünse hamilelik döneminde tuzu tamamen bırakmalısınız.
- Kafeinli ve alkollü içeceklerden özellikle uzak durmalı ayrıca kesinlikle sigara içmemelisiniz.
- Vücutta depolanabilen bir vitamin olan E vitaminini bu haftada sıkça almalısınız. E vitamini et ve zeytinyağında bolca bulunmaktadır.
- Yine vücutta depolanabilen bir vitamin olan A vitamini almanız bu haftalarda sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir. A vitamini ıspanak, havuç ve balkabağında bolca bulunmaktadır.
- Diğer bir almanız gereken vitamin de B vitaminidir. B vitamini vücutta depo edilemeyen bir vitamin olduğundan düzenli olarak her gün vücudunuza almalısınız. B vitamini avokado, süt ve yumurtada bolca bulunmaktadır.
- Hafta Gebelikte Ek Tavsiyeler
Hamileliğin 27. Haftasında size neler yapmanız gerektiğini nelere uymanız gerektiğini sıklıkla söyleyen kişiler olacaktır. Bu konularda herkesi dinlemeye çalışmayın. Yalnızca doktorunuzun size söylediklerine dikkat edin ve beslenme konusunda size hazırlayacağı diyet doğrultusunda beslenin. Doktorunuz sizin ve bebeğiniz için en iyi olanına karar verecektir. Eğer psikolojik olarak kendinizi iyi hissetmiyorsanız, bir psikologa danışarak gebeliğinizde psikolojik destek alabilirsiniz.