Close

Hamileliğin 28. Haftası – 28 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 28. Haftası - 28 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 28. Haftası - 28 Haftalık Gebelik

Hamilelik dönemini iyice hissetmiş olan anne için yirmi sekiz haftalık gebelik anneye birbirinden farklı hisler yaşatacaktır. Yirmi sekiz haftalık bebek gelişimi anne karnında yavaş yavaş tamamlanmaya yaklaştığı için anne adayı için gebelik zorlaşmaya başlayacaktır. Bebeğin gelişmesi ve büyümesi ile birlikte anne karnına yaptığı baskı annenin vücudunu doğuma hazırlar. Anne adayının vücudunda salgılanan hormonlar neticesinde anne adayında hamilelik boyunca olduğu gibi hamileliğin yirmi sekizinci haftasında da birbirinden farklı değişiklikler olacaktır. Hamileliğin yirmi sekizinci haftası anne adayındaki değişiklikler kasık ağrısı, karnın yanlarında ağrı, sırt ve bel ağrıları, bacak ağrıları, mide rahatsızlıkları, hazımsızlık, vücutta oluşan ödem, uykuya kolay dalamama, genel yorgunluk, göğüslerden süt sızıntısı, ara ara hissedilen yabancı kasılmalar, nefes darlığı ve bacak varisleri gibi birbirinden farklı değişikler anne adayının vücudunda anne tarafından hissedilebilir. Bu gibi birçok ağrının sonucunun çok güzel olduğunu bilmek ve hatırlamak ise anneye güç verecektir. Her kadının vücudu hamileliğe farklı tepkiler verebilir, bazı kadınlar birçok zorluk çekerken bazı kadınlar zorlanmadan hamilelik sürecini bitirebilir. Hamilelik sürecinde yaşanılan rahatsızlıklarda ve değişimlerde doktorunuza danışmanız daha sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmenize sebep olur. Uzman bir kişi tarafından destek almak hem sizin bu süreci kolay atlatmanızı hem de bebeğinizin dünyaya sağlıklı gelmesine sebep olur.

28 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
28 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

28 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her hamile olan annenin dikkat etmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Hamilelik süreci her kadın için önem arz etmektedir. Kendine dikkat etmesi gereken anne adayının en çok dikkat etmesi gereken hususlar şunlardır.

  • Yirmi sekiz haftalık gebelik süreci içerisinde bebeğin ağırlığı yaklaşık 1000 – 1100 grama, uzunluğu ise 30 – 35 cm’ ye ulaşabilmektedir.
  • Hamileliğin yirmi sekizinci haftası içerisinde bebeğinizin gelişimi son derece devam etmektedir, beyni ve diğer dokuları gelişmelerini sürdürmektedir. Bunların yanında ise yirmi sekiz haftalık gebelikte bebeğinizin kaşları ve kirpikleri çoktan oluştu, saçları uzamaya devam ediyor. Gözleri ise işler bir durumda.
  • Yirmi sekiz haftalık gebelik dönemi sürecinde bebeğinizin yağ depoları oluşmaya başlar ve ağırlığının yaklaşık % 2 – 3’ü yağ dokusu depolarından oluşmaktadır. Renginden dolayı adına yağ dokusu adı verilen bu depo sayesinde bebeğiniz doğduktan sonra vücut ısısını ayarlamak oldukça kolay hale gelecektir.
  • Yirmi sekiz haftalık gebelik sürecinde bebeğiniz sürekli uyuma ve uyanma dönemleri geçirecektir, zaman zaman gözlerini açıp kapatabilir.
  • Yirmi sekiz haftalık hamilelik döneminizde bebeğinizin kalsiyum alma ihtiyacı artar, eğer gerekli olan kalsiyumu vücuda sağlamazsanız bebeğiniz bu kalsiyumu kemiklerinizden depolar. Bu durumun yaşanmaması için anne adayının beslenmesine oldukça dikkat etmesi gerekir.
  • Yirmi sekiz haftalık hamilelik boyunca 7 ila 10 kilo almış olmanız oldukça normaldir. Kilo aldım diye düşünerek asla bebeğinizin vitaminlerden eksik kalmasına sebep olmayın.
  • Anne adayının bacaklarındaki varislerde artış ve şişkinlik fark edilir boyutlara ulaşabilir. Sık sık kramplar, baş ağrıları, cilt kuruluğu, hazımsızlık gibi şikayetlerin artması da bu süreç içerisinde oldukça mümkündür. Zaman ilerledikçe ise bebeğin ağırlığı omurgalara binmeye başlar.
  • Yirmi sekiz haftalık gebelik süreci içerisinde memeden süt akmaya başlayabilir. Fakat bu gelen sütün sağılmaması önerilmektedir. Gelen sütün sağılması erken doğumu tetikleyebilir.
  • Aile içerisinde kan uyuşmazlığı var ise kan uyuşmazlığı testini yirmi sekiz haftalık gebelik sürecinde tekrar yaptırmanız gerekebilir. Anne adayının tansiyon yükselmelerine de dikkat etmesi gerekir. Yirmi sekiz haftalık gebelik ile birlikte son üç aya girmiş bulunan anne adayı hareketlerine dikkat etmeli, ani hareketlerden kaçınmalıdır.

28 Haftalık Gebelikte Anne Adayı Kaç Kilo Almalı?

Bu durum her hamile kadın için değişmektedir. Kadının vücut yapısı eğer kilo almaya yatkın ise kadın gerektiğinden fazla kilo alabilir. Yirmi sekiz haftalık gebelikte kaç kilo alınmalı sorusunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Gebelik sürecinin başlamasından itibaren anne adayının düzenli olarak kilo alması oldukça normaldir. Anne karnında büyüyüp gelişen bebek ve vücudundaki bazı değişikler sayesinde anne adayında kilo artışı yaşanması olası bir durumdur. Anne adayının aldığı kilo dağılımı gebeliğin başından itibaren dengeli ve düzenli olması hem kendi sağlığı için hem de bebeğinin sağlığı için önem taşımaktadır. Gebelik süreci boyunca kilonun kontrol edilmesi ve doktor önerilerine uyulması anne ve bebek sağlığı için önemlidir.

28 Haftalık Bebek Doğsa Yaşar mı?

Otuz yedi haftadan önce hayata gelen bebekler prematüre bebek olarak kabul edilir. Prematüre bebeğin doğduğu haftaya bakılarak yaşama şansı da değişebilir. Prematüre doğan bebeğin organları tam olarak gelişmemiş olduğundan dolayı doğumdan sonra bebeğin hayatta kalabilmesi için tıbbi desteğe ihtiyacı olabilir. Yirmi sekiz haftalık doğan bebeklerin akciğer gelişimini tamamlamadıkları düşünülürse bu haftalarda doğan bebeğin yaşama şansı oldukça düşüktür. Erken doğumlarda bebeğin yaşama şansını arttıran yada azaltan birçok faktör bulunmaktadır. Her erken doğan bebeğin yaşama şansı birbirinden farklıdır, aynı zamanda doğduktan sonra aldığı tıbbi destek seviyesi de oldukça önemlidir. Özel bir hastane içerisinde erken doğum yapmış olan anne adayının bebeğine bakılma şartları ile üniversite hastanelerinin ya da devlet hastanelerinin bebeğe bakma şartları eşit tutulamaz. Bu noktada erken doğum gerçekleştirildiğinde alınan tıbbi desteğin oldukça büyük önemi vardır.

28 Haftalık Bebek Nasıl Olur?

Yirmi sekiz haftalık bebek gelişmesini büyük bir ölçüde tamamlamıştır ve dünyaya gelmeye hazırlanmaktadır. Yirmi sekiz haftalık bebeğin ultrason görüntüsü artık tam olarak bir bebek formunu almış olmasına rağmen bebek hala küçüktür. Bebeğin uzuvları, yüz hatları, vücudu ve baş kısmı oluşmuş bunların yanında da artık bebek hareket edebilmektedir. Heyecanlı olan anne ve baba adayına hareketlerini hissettirebilir. Bebeğin hareketlerini hisseden anne ve baba adayı bu durumdan keyif alırken bebek de anne karnı içerisinde olanları yavaş yavaş anlamaya çalışmaktadır.

28 Haftalık Bebek Gelişimi

Her bebeğin anne karnındaki gelişimi annenin düzenine göre farklılık gösterir. Anne karnındaki yirmi sekiz haftalık bebek vücut sistemlerini oluşturmak için oldukça iyi şekilde çalışmaktadır. Bu haftalarda bebeğin akciğerleri doğumdan sonra nefes almak için hazırlanmakta ve gelişmektedir. Doktor kontrolüne düzenli giden anne adayı her şeyi hafta hafta not alabilir. Yirmi sekizinci haftada bebeğin yağ tabakasının gelişimi epey hızlanmıştır, ayrıca cildin alt tabakasının yağlanmasının yanında organlarının çevrelerinden de yağ tabakaları oluşmaya başlamıştır. Anne karnında bulunan yirmi sekiz haftalık bebeğin beyin gelişimi de bu süreç içerisinde devam etmektedir. Beyin gelişimi bebek doğduktan sonra da devam edecek olan bir faktördür. Beyin gelişiminin yanında bebeğin beyin ve sinir ağ bağlantıları tamamlanmış, duyuları çalışmaya başlamıştır. Bebek bu haftalardan itibaren anne ve babasının sesini duyarak onlara dünyaya gelmeden önce alışmaya çalışmaktadır. Dış etkenlerin neler olduğunu anlamaya çalışan anne karnındaki bebek dünyaya geldiğinde yavaş yavaş her şeyi çözmüş olacaktır.

28 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır
28 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır

28 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hamile olan her kadının kaçıncı hafta olursa göz önünde bulundurmadan beslenme düzenine dikkat etmesi gerekmektedir. Beslenme düzenine dikkat eden kadınların hamilelik süreci içerisinde çok fazla sıkıntı çektiği söylenemez. Yirmi sekiz hafta içerisine girmiş olan anne ve bebek gelişmelerini yavaş yavaş tamamlamıştır. Hamileliğin yirmi sekizinci haftası anne adayı bebeğinin tüm vitaminleri almasına yardımcı olmalıdır. Anne adayı hamilelik süreci boyunca düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermelidir. Hem bebeğinin sağlığı hem de kendi sağlığı için sigara ve alkol gibi ürünleri hamilelik boyunca hatta hamilelikten sonra da kullanmamalıdır. Hamilelik süreci boyunca kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmak üzere günün 3 ana öğünde beslenmelidir. Beslenirken yememesi gereken besinler kadar hem kendi vücudunun hem de bebeğinin vücudunun ihtiyacı olan besinler vardır. Et, süt, yumurta, zeytin yağı, balık, tavuk gibi besinleri sıklıkla tercih etmesi gerekmektedir. Bu süreç içerisinde baba adayının da anne adayına destek olması anne adayının motivasyonunu yükseltebilir. Anne adayı için belki zor gelen düzenli beslenme rutini baba adayının da desteği ile kolay hale gelebilir. Anne ve baba adayı düzenli ve dengeli beslendiği takdirde bebek de düzenli ve dengeli beslenmiş olacaktır. Yirmi sekiz haftalık bebek gelişimi sürekli olarak anne karnında devam etmektedir. Annenin alamadığı besinler bebek için dezavantaj haline gelmektedir. Hamilelik süreci içerisinde kilo almak anne adayı için bir psikolojik sorun haline gelmemelidir. Sağlıklı ve dengeli beslenen anne adayı doğum sonrasında kolaylıkla bu kiloları verebilecektir. Sağlıksız, dengesiz ve düzensiz beslenen bir anne adayının bebeğindeki eksik gelişen yanlar ise doğumdan kısa süre sonra fark edilmeye başlayacaktır. Bebeğin gelişimi anne karnında başlar ve anne adayının beslenme düzeninin bebeğin gelişimine oldukça büyük etkisi vardır. Bebeğinin sağlığını düşünen her anne adayı beslenme düzenini oluşturmalı, sağlıklı besinler tüketmeye başlamalıdır.

28 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir Mi?

Yirmi sekiz haftaya ulaşmış olan bebek hareketleri çok rahat bir şekilde hissedilebilir. Anne adayı bebeğin hareketlerini yatarken ve otururken çok rahat hissedecektir. Baba adayı için de durumlar bundan ibarettir. Bebeğin belli hareket ettiği dilimlerde baba adayı da bebeğin hareketlerini anne karnından hissedebilir. Ebeveynlerini duyan bebek kimi zaman ebeveynlerine tepki vermek adına anne karnında yer değiştirebilir hatta anne karnını tekmeleyebilir. Yirmi sekiz haftadan itibaren bebeğin hareketleri sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez kontrol edilmelidir. Eğer bebeğin hareketliliği hissedilmiyor ise doktor yardımı ile bu soruna çözüm üretmeniz gerekmektedir. Yirmi sekiz haftalık bir bebeğin anne karnı içerisinde hareket etmesi gerekmektedir, eğer hareket yoksa hemen bir uzman ile iletişime geçilmelidir.

28 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü Nasıldır
28 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü Nasıldır

28 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü Nasıldır?

Yirmi sekiz haftalık bebek artık minik bir insan formundadır. Ultrason görüntüsünde vücudu, bacakları, ayakları, kolları, başı minik bir insan görüntüsünü verecek şekilde görülmektedir. Yirmi sekiz haftalık bebeğin boyu genellikler 35 – 40 santim arası değişirken yirmi sekiz haftalık bebeğin ağırlığı 1000 – 1200 gram arasında anne adayının beslenme düzeni ile orantılı bir şekilde değişmektedir. Her anne adayının beslenme düzeninin aynı olmadığı gibi her bebeğin de yirmi sekizinci haftadaki güncel durumları aynı olmayacaktır. Endişelenmenizi gerektirecek bir durum olmamakla birlikte bebeğinizin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesini bekleyebilirsiniz. Yirmi sekiz haftalık bebek ultrason görüntüsü içerisinde farklı pozlarda çıkabilir. Bazen parmağını emerken bazen kordonunu kavrarken bazen de farklı mimikler yaparken bebeği görmeniz mümkün. Anne karnında hareket halinde olan bebeği ultrason zamanında size poz vermiş olarak görmek de mümkün. Bebekler anne karnında bulunsalarda bu haftalarla dünyayı öğrenirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top