Close

Hamileliğin 30. Haftası – 30 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 30. Haftası - 30 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 30. Haftası - 30 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 30. haftası ile anne hamileliğin büyük bir sürecini geride bırakmıştır. Hamileliğin 30. haftası ile annenin doğuma yaklaşık 10 haftası kalmıştır. Hamileliğin 30. Haftası ile doğum biraz daha yaklaşmıştır, anne karnında ki bebeğin ağırlığı daha fazla artmıştır ve hamilelik süreci biraz daha zorlaşmıştır. Hamileliğin 30. Haftasında da diğer haftalarda olduğu gibi bebeğin gelişimi devam etmektedir. Gelişen ve büyüyen bebekle birlikte annede de değişiklikler yaşanmaktadır. Hamileliğin 30. Haftası ile bebek gelişimini yeni adımlarla tamamlarken annenin de vücudunda değişimler olmaktadır.

Hami̇leli̇ği̇n 30. Haftası Ve Annede Yaşanan Deği̇şi̇mler

Hamileliğin 30. Haftasında annede önceki haftalarda da yaşandığı gibi değişimler psikolojik ve fizyolojik olarak devam etmektedir. Hamileliğin 30. Haftasında ayak ve baş ağrılarındaki şiddet artabilmektedir. Annenin vücudunda ödem artışı, bel ve sırt ağrıları, kasıkta ağrı ve ağrının şiddetlenmesi görülebilir. Bunlarla birlikte yalancı sancılar anneye eşlik edebilir. Bu durum karşısında anne panik yapmamalıdır ve kendisini dinlemelidir. Midede sindirim sorunları hamileliğin 30. haftasında artarken nefes alıp vermede de zorluk çekilebilir. Uyku problemleri devam edebilir ya da hamileliğin 30. Haftası ile başlayabilir.

Hamileliğin 30. Haftasında göbek bölgesinde kaşınma gibi bir sorunlar ortaya çıkabilir. İlaç ve krem kullanmadan önce mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.. Süt bezleri çalışmaya başladığı için göğüste süt sızıntısı yaşanabilir. Bebek anne karnında gittikçe büyüdüğü için önceki haftalara göre bu haftada özellikle sık sık idrar yapma ihtiyacı hissedilebilir. Bunlarla birlikte vajinal akıntınız artabilir. Vajinal akıntınızda renk ve koku değişimi yaşanıyor ise mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir..

Hamileliğin 30. haftasında annede yaşanan değişiklikler, anneden anneye farklılık göstermektedir.

Hami̇leli̇ği̇n 30. Haftası Ve Anne Karnının Büyüklüğü
Hami̇leli̇ği̇n 30. Haftası Ve Anne Karnının Büyüklüğü

Hami̇leli̇ği̇n 30. Haftası Ve Anne Karnının Büyüklüğü

Hamileliğin 30. Haftasında bebek anne karnının büyük bir kısmını kaplamaktadır. 30 Haftalık gebelikte karın büyüklüğü annenin hareketlerini kısıtlayacak kadar büyüktür.

Hami̇leli̇ği̇n 30. Haftası Ve Ki̇lo Kavramı

30 haftalık gebelikte kaç kilo alınmalı sorusu anne adayları tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Hamileliğin 30. haftasına kadar anne, hamilelik sürecinin başından beri toplam 11-14 kilo almalıdır. Hamileliğin 30. haftasında ise anne toplam 500 gram civarında kilo almalıdır. Ancak bu dönemde anne 500 gramdan az veya 500 gramdan fazla kilo alabilmektedir. Bu durum anormal bir durum değildir ya da annenin sağlıksız olduğu anlamını taşımamaktadır. Hamilelik süresince anne kilosunu dengeli bir şekilde almalıdır ve biilinçsizce aşırı kilo almaktan kaçınmalıdır.

Hami̇leli̇ği̇n 30. Haftasında Bebek Ve Ultrason Görüntüsü
Hami̇leli̇ği̇n 30. Haftasında Bebek Ve Ultrason Görüntüsü

Hami̇leli̇ği̇n 30. Haftasında Bebek Ve Ultrason Görüntüsü

Otuz haftalık bebek ultrason görüntüsü nasıldır sorusu ebeveynlerin belki de en ok merak ettiği sorular arasında yer almaktadır. Hamileliğin önceki haftalarında minik bir insan formunda görünen bebek, hamileliğin 30. haftası itibari ile doğumda olacağı uzunluğa ulaşmıştır. Peki otuz haftalık bebek kaç gramdır? Hamileliğin 30. Haftasındaki bebek yaklaşık olarak 1400 gramdır. Bunun yanında bebeğin boyu ise 40-41 cm aralığındadır.

 Hami̇leli̇ği̇n 30. Haftasındaki̇ Bebek Ve Anne Karnındaki̇ Konumu

Çoğu ebeveyn 30 haftalık gebelikte bebek karnın neresindedir diye düşünmektedir. Bu dönemde bebeğiniz doğumda ulaşacağı boya ulaşmıştır ve büyümüştür. 30. Haftadaki bebek anne karnının büyük bir bölümünü neredeyse kaplamaktadır. Bebek artık anne karnında her yerdedir.

Hami̇leli̇ği̇n 30. Haftası Ve Anneni̇n Beslenme Düzeni̇

Önceki her haftada olduğu gibi annenin beslenmesi hamileliğin 30. Haftasında da doğrudan bebeğin vücut ve beyin gelişimini etkilemektedir. Anne gebelik boyunca tüm besinleri sağlıklı ve dengeli bir şekilde tüketirken alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durmalıdır. Aşırı yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durmalıdır. Ayrıca anne paketli ürünler tercih etmemelidir. Otuz haftalık gebelikte beslenme tahıl ağırlıklı olmalıdır. Tahılların yanında bol proteinli besinler ve vitamin ile mineral içerikleri yüksek besinler tercih edilmelidir. Folik asit, demir ve lifli yiyecekler tüketilmeye özen gösterilirken, kalsiyum tüketimi arttırılmalıdır. Aşırı yağlı besinlerden tamamen uzak durulmalıdır. Demir takviyesine önem verilmelidir ve yağsız etler, sardalya gibi yağlı balık tüketimleri arttırılmalıdır. Daha çok brokoli, tere, karalahana ve koyun yeşil sebze tüketimine önem verilmelidir. Kuruyemişlerden özellikle kaju tüketilmelidir. Bakliyat, nohut ve fasulye tüketilmelidir. Yumurtanın yanında kayısı üzüm erik gibi kuru meyvelerin tüketimi arttırılmalıdır. İlave olarak kahvaltılarda demir ilaveli gevrek ve tam buğdaylı ürünler tercih edilmelidir.

 Hami̇leli̇ği̇n 30. Haftasında Bebek Kaç Aylıktır?

Hamileliğin 30. Haftası üçüncü ve son trimesterın başlangıcıdır. Hamileliğin 30. Haftasında bebek 30 haftalıktır yani anne, hamilelik sürecinin 7. Ayını yaşamaktadır.

Hami̇leli̇ği̇n 30. Haftası Ve Bebek Geli̇şi̇mi̇
Hami̇leli̇ği̇n 30. Haftası Ve Bebek Geli̇şi̇mi̇

Hami̇leli̇ği̇n 30. Haftası Ve Bebek Geli̇şi̇mi̇

Hamileliğin 30. Haftasında bebek vücut ısısını kontrol etmeye başlamıştır. Hamileliğin 30. Haftasında bebeğin vücudunu kaplayan lanugo adı verilen tüyler zamanla yok olmaya başlamıştır. 30. Haftada dökülmeyen tüyler doğumdan sonra yaklaşık 1 hafta içinde dökülmeye devam edecektir.

Hamileliğin 30. Haftası ile bebekte beyin gelişimi hızlı bir şekilde tamamlanırken beyindeki kıvrımlar oluşmaya başlamıştır. 30. Hafta ile bebeğin uyuma ve uyanık kalma döngüsü düzene oturmaya başlamıştır. Bebek artık gün içinde ortalama olarak yarım saat ve iki saat uyumaya başlayacaktır. Bebeğin duyuları tamamen 30. Hafta ile gelişmiştir. Anne karnındaki bebek 30. Hafta ile anne ve babanın sesini tamamen ayırt etmeye başlamıştır.

Hami̇leli̇ği̇n 30. Haftasında Olan Bebeği̇n Doğumu

  1. haftadan önce gerçekleşen tüm doğumlar erken ve prematüre adı altında geçen doğumlardır. 37. Haftadan önce gerçekleşen doğumlarda bebeğin yaşaması için tıbbi desteğe ihtiyaç duyulmaktadır. Bebeğin prematüre doğumla yaşama şansı doğumun gerçekleştiği ortama, döneme ve bebeğin organlarının ne kadar geliştiğine bağlıdır. Kısacası bebeğin gelişim düzeyine bağlıdır. Hamileliğin 30. Haftasında olan bebek organ gelişiminin büyük bir kısmını tamamlamıştır. Bebeğin 30. Haftada doğumu gerçekleştiğinde tıbbi desek ile bebeğin yaşama ihtimali yüksektir. Bunlarla birlikte bebeğin yaşaması bebeğin sağlığına ve özellikle doğum koşullarına tamamen bağlıdır. Böyle bir durumda doktorunuzun verdiği bilgiler ve onların yapacağı müdahaleler en sağlıklı olanı olacaktır.

30 Haftalık Bebek

Hamilelik sürecinin 30. Haftasını devirmiş olan anne bebeğini tamamen seçmeye başlayacaktır. 30. Haftadaki bebekte gelişen organları ve hızlanan beyin gelişimi ile bebek tamamen minik bir bebek formuna dönüşecektir. 30. Haftadaki bebek doğumda olacağı boya şimdiden ulaşmış ve büyük ölçüde kilo artışını yakalamıştır. 30. Hafta itibari ile bebek her hafta yaklaşık olarak 500 gram alacaktır.

30 Haftalık Bebek Boyu

  1. haftaya ulaşan bebeğin boyu yaklaşık olarak 40-41 cm’dir ve bebeğin boyu doğumda olacağı boyu ile neredeyse aynıdır. Bebek 30. Haftada gelişimini hızlı bir şekilde tamamlamaktadır.

30 Haftalık Bebek Kaç Gramdır?

  1. haftasına ulaşan bebek yaklaşık olarak 1400 gram civarındadır. 30. Haftadaki bebeğin kilo artışı 30. Haftadan itibaren hızla artacaktır. Önümüzdeki haftalarda bebek haftadan haftaya 500 gram alacaktır.

30 Haftalık Bebek Hareketleri

  1. haftaya ulaşan bebeğin artık hareketleri hissedilmektedir. Anne bebeğin hareketlerini 25. Haftadan itibaren hissetmeye başlamıştır ve 30. Haftada bebeğin anne karnının neredeyse tamamını kapladığı öngörülmektedir. İyice büyüyen bebeğin hareketleri kolayca hissedilirken gelecek haftalarda daha fazla kilo alacağı için daralan alanı nedeni ile hareketleri bile kısıtlanacaktır. 30. Haftada gelişimini hızlıca tamamlayan bebek gücü ve kuvvetini de toplayacağı için anne bu hareketleri net bir şekilde hissedecektir. Hatta anne gece uykularından bile bebeğin hareketleri sebebiyle uyanacak duruma gelecektir.

Hami̇leli̇ği̇n 30. Haftasinda Annede Yaşanan Deği̇şi̇mler

Hamileliğin 30. Haftasına giren anne son 3 aylık döneme girmiştir ve iyi bir uyku alması gittikçe güçleşecektir. Karnı ciddi derecede büyüyen annenin uyuması daha zor olacaktır. Bebek gittikçe büyüdüğü için idrar torbasına tamamen baskı yapacaktır. Tuvalete gitme sıklığınız artacaktır. Hazımsızlık ve kabızlık problemleriniz artabilir, hazımsızlık problemi için yastığınızı yükselterek uyuyabilirsiniz. Kollarınızda ve bacaklarınızda ağrılar gittikçe artıyor ve rahatsızlık hissediyorsanız gün içinde daha fazla egzersiz yapmaya kendinizi alıştırmalısınız.

Hami̇leli̇ği̇n 30. Haftasinda Di̇kkat Edi̇lmesi̇ Gereken Noktalar

Hamileliğin 30. Haftasına gelen annenin uyku sorunu gittikçe artarken, mide yanması görülen en sık problemlerin başında yer almaktadır. 30. Haftaya gelen anne için en iyi yatış pozisyonu artık yan bir şekilde sol tarafa yatmak olacaktır. Bunun nedeni kanı kalbe geri taşıyan ana toplardamar karnın sağ tarafında yer almaktadır ve sol yana yatmanız bu damardaki basıncı düşürecektir. Böylece kanın organlardan kalbe en iyi ve sağlıklı şekilde dönüşü sağlanacaktır.

Hamileliğin 30. Haftasında anne zaman zaman kasıklarında kasılma hissedecektir. Bu kasılmaların sebebi ise rahimin gerginliğini sağlayan küçük kasılmalar olduğunu söylememiz mümkündür. Panik yapmayınız.

Hamileliğinizin 30. Haftası ile gelen mide yanması yaşıyorsanız yemekten sonra uzanarak dinlenmelisiniz. Dinlenirken vücudun üst kısmını daha yüksek tutmalısınız böylece mide asitlerinin yemek borusuna kaçması engellenebilmektedir. Ayrıca ayaklarınızı yükseğe kaldırarak dinlenmeniz sizi bir nebze daha rahatlatacaktır. Simit ve poğaçanın yanında asitli ve çok yağlı yiyecekler yanmanızı tetikleyecektir. Bu besinlerden uzak durmanız gerekmektedir.

30 Haftalık Bebek Ve Anne Karnındaki Değişimi

30 haftaya gelen bebek ağırlığı yaklaşık 1320 grama ulaşırken, popo ve baş uzunluğu 27 cm’e kadar ulaşacaktır. 30. Haftaya gelen bebeğin göz kapakları ve kaşları tam olarak gelişmiştir ve bebek sık sık göz kapaklarını açıp kapatmaya başlamıştır. 30. haftaya gelen bebek ayrıca ışık kaynağını takip etme yeteneği de kazanmıştır. Hatta bebek ışığa dokunmak için ışığa yönelerek hareket eder ve gözyaşı üretmeye başlar.

30 haftalık bebek ritmik göğüs hareketleri de gerçekleştirmeye başlamaktadır. Ritmik göğüs hareketleri bebeğin hıçkırığa yakalanmasından kaynaklanmaktadır. 30. haftaya gelen bebekte ayrıca kemik iliği, kan hücre üretimini, karaciğerlerden devralmıştır. Bu kan hücresi bebek için oksijen taşınması ve atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması konusunda vücutta görev üstlenir.30. haftaya gelen bebekte bunların yanında testisler torbaya iniş süresini tamamlama aşamasındadır.

Öte yandan 30. haftaya gelen bebek artık etrafının ve çevresinin farkına varmaya başlamıştır. Rahmin içi tamamen karanlık değildir. Rahmin içi ya da bebeğin ışık algısı bulunduğu çevreye ve ışığa bağlı olarak değişmektedir. Işığa bağlı olarak aydınlık ve karanlık ortamda bulunan bebek bunun ayrımını yapabilecek konumdadır.

  1. haftaya gelen bebek ayrıca cenin, rahim, plasenta ve amniyotik sıvı ile birlikte büyümeye devam etmektedir. Anne için şimdiye kadar alınan kilo toplam 11.5- 16 kilogram arasında olup bu ağırlığın neredeyse yarısı hatta belki yarısından fazlası, rahim, bebek ve plesantanın büyümesinin yanında aslında amniyotik sıvının hacmi ile ilgilidir. Bu büyüme ise genellikle karnın ön tarafındaki pelvisinizin içerisinde gerçekleşmektedir.

30 Haftalık Gebelikte Annenin Psikolojik Durumu

Hamileliğin 30. Haftasına gelen anne ani ruh hali değişimleri yaşayabilir. Ayrıca doğumunun nasıl gerçekleşeceği ve nasıl anne olacağı konusunda endişelenmeye başlayabilir. Anne daha fazla gerginlik ve huzursuzluk hissetmeye devam ederse mutlaka doktorundan destek almalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top