Close

Hamileliğin 4. Haftası – 4 Haftalık Gebelik

hamileligin-4-haftasi-4-haftalik-gebelik

hamileligin-4-haftasi-4-haftalik-gebelik

Hamileliğin 4. haftası; anne adaylarının hamileliklerini yeni öğrendikleri ve yeni yeni hamileliklerini hissetmeye başladığı dönemdir. Anne adayları; çoğunlukla regl dönemlerinin gecikmesinden dolayı yaptırdıkları idrar veya kan yollu hamilelik testleri ile hamile olduklarının farkına varırlar. Gebeliğin 4. haftasında, dışarıdan herhangi bir belirti veya değişim gözükmese bile, anne adaylarının vücudu bebeğin sağlıklı gelişimi için kendini çoktan hazırlamaya başlamıştır.

Hamileliğin 4. haftası, hamilelik dönemi için de büyük bir önem taşımaktadır. Vücudun, kendini bir sonraki regl dönemine hazırlaması gerekirken; vücut, hamilelik hormonları salgılamaya başlar. Bu hormanların getirisiyle, bebeğin gelişim süresi içerisindeki en avantajlı dönem hamileliğin 4. haftası olarak görülebilir. Döllenme başarılı bir şekilde gerçekleşmiştir ve buna bağlı olarak bu dönemde blastosist (canlı gelişiminde blastosöl aşamasındaki hücre kitlesi), anne rahmine yerleşmiştir.

Hamileliğin 4. haftası; anne adaylarının bebekle tanıştığı ve hamile olduğunu öğrendiği dönemdir. Tam da bu sebeple dört haftalık gebelik testte çıkar mı sorusuna verilecek yanıt yüksek ihtimalle evettir. Hamile olduğunu öğrenen anne adayı, hamileliğin 4. haftası ile kendini hem psikolojik olarak hem de fiziki olarak bu sürece hazırlamaya başlar. Hamileliğin 4. haftası; hamilelik süresi boyunca bebek için büyük bir önem taşımasının yanında anne adayları için de oldukça önemlidir.

Bu hafta anne adayı için bir karar veya bir kabul sürecini temsil eder. Bu süreçte anne adayı, kendini hamileliğin ileri dönemlerine hazırlamaya başlar veya bu sürece devam edip etmek istemediğinin kararını verir.

4 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir
4 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir

4 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin 4. haftasında anne bedeninde bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Hamileliğe hazır olan veya bu sürece kendini hazırlamaya başlamış olan anne adayları bu belirtiler ile hamile olduklarının farkına varmaya başlarlar. Bu belirtilerden ilki regl gününün gecikmesidir. Fakat bazı kişilerde yerleşme kanaması olarak adlandırılan yanıltıcı kanamalar meydana gelebilir. Bu kanamalar lekelenme şeklindedir ve zararsızdır.

Hamileliğin 4. haftasında ortaya çıkan bir başka belirti ise karındaki şişliktir. Vücut kendisini yaklaşan hamilelik sürecine hazırlamaya başlar. Rahim duvarı embriyonun tutunabilmesi için kalınlaşır ve bu durum özellikle karın bölgesinde olmak üzere şişlik yaratabilir. Karında şişmenin olması, rahmin normalden daha fazla alana ihtiyacı olması anlamına gelmektedir.

Yine bu haftada karındaki şişme ile beraber göğüslerde de şişme meydana gelir. Vücudun diğer bölümleri gibi göğüsler de kendini hamilelik ve ardından gelecek olan emzirme sürecine hazırlamaya başlar. Süt bezlerinin sayısı artar ve yağ tabakası da kalınlaşarak göğüslerin büyümesine yol açar. Göğüslerin büyümesi, hassaslaşması ve meme uçlarında koyulaşma gebeliğin 4. haftasında olağan bir durumdur.

Hamileliğin 4. haftasında ortaya çıkan bir diğer belirti ise bulantılardır. Bu bulantılar anneden anneye farklılık gösterir. Kimi annelerde sadece sabah bulantıları meydana gelirken, kimi annelerde de günün herhangi bir saatinde meydana gelen bulantılara rastlanır. Bu bulantıların büyüklüğü kişiden kişiye farklılık gösterir. Kimi annelerde bulantılar kusma ile sonuçlanırken kimi annelerde sadece bulantı olarak kalır. Kadınların yaklaşık %85’i hamilelikleri sırasında bulantı yaşalar. Fakat bu rahatsız edici bulantılar hamileliğin ikinci üç aylık döneminde azalmaya başlar.

Ruh hali değişkenliği de dört haftalık gebelik belirtilerindendir. Bu haftada yükselen hormon seviyelerinin tetiklediği uçlarda ve şiddetli bir biçimde yaşanan duyguların dışa vurumu yoğun bir şekilde görülür. Rahatlama, egzersiz, masaj, uyku ve dengeli beslenmek anne adayını rahatlatacak ve sakinleştirecek en kolay yöntemlerden bazılarıdır.

Hamileliğin 4. haftasında görülmeye başlayan bir diğer belirti de yorgunluktur. Vücut kendini normalde alışık olmadığı bir sürece hazırlamaya başlar ve bu durum anne adayında sürekli bir yorgunluk hali olarak gözlenir. Hormonal dengenin bozulması yorgunluk hissine ve ruh halinde oluşacak dalgalanmalara yol açmaktadır. Vücudun kendini bebek için en iyi şekilde hazırlama sürecinde, yükselen progesteron hormonu seviyesi de anne adayında yorgunluk hali oluşturan etmenlerdir.

Hamileliğin 4. Haftasında Annede Görülen Değişiklikler
Hamileliğin 4. Haftasında Annede Görülen Değişiklikler

Hamileliğin 4. Haftasında Annede Görülen Değişiklikler

Bazı anneler henüz değişiklikleri fark etmemiş olsalar da, bazı annelerde değişiklikler kendini küçük küçük göstermeye başlar. Bu dönemde biraz kramp hissedilebilir ve lekelenmeler görülebilir. Bunlar döllenen yumurtanın rahme yerleşmesi sırasında meydana gelen doğal sonuçlardır.

Hamileliğin onuncu gününden itibaren vücut, hamilelik hormonu olan hCG’yi üretmeye başlar. Bu hormon, yumurtalıkların her ay yumurta atmasını engeller. Yani menstrual döngünün hamilelik süresi boyunca durmasını sağlar. Bu hormon aynı zamanda östrojen ve progesteron gibi annelik hormonlarının salgılanmasını da arttırır niteliktedir.

Hamileliğin 4. haftasında görülen en büyük değişiklikler anne rahminde gerçekleşir. Döllenen yumurta rahim çeperi ile birlikte birleşmeye başlar. Yani blastosistin alınması için rahim duvarı müsait hale getirilir. Buna ek olarak, bu dönemde, birkaç hafta önce oluşturulan tek hücreli zigot; trofoblast, embryoblast ve sarı bir kese şeklinde iç hücre kitlelerini meydana getirir. Amniyon kesesi ise rahim içerisinde oluşabilecek olumsuz durumlara karşı kendisini korur. Yumurta kesesi ise bu dönemde fetüs için besin sağlar. Buna ek olarak, bu dönemde kırmızı kan hücreleri de üretilmeye başlanır.

Hamileliğin 4. haftasında rahimde gerçekleşen değişiklikler ve salgılanan hormonlar ile annenin ruh halinde de bazı değişiklikler görülebilir. Ruh halinde ani iniş çıkışlar, olaylara beklenmeyen tepkiler verilmesi, aşırı duygusallık, aşırı sinir ve yoğun bir depresyon hali annenin ruh halinde meydana gelen değişikliklerdendir. Aynı zamanda döllenen yumurtanın rahim duvarı ile birleşmesi sonucu aşırı yorgunluk ve mide bulantıları da kendini gösterebilir.

4 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri Nasıldır
4 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri Nasıldır

4 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri Nasıldır?

Dört haftalık gebelikte ultrason görüntüleri nasıldır sorusuna verilecek yanıt, görüntülerin çok net ve anlaşılır olmadığıdır. 4 haftalık bebeğin ultrason görüntüsü yuvarlağa benzer biçimde görüntülenir. 4 haftalık bebek, anne karnında bir pirinç tanesi boyutundadır. Hamileliğin dördüncü haftasında henüz anne karnında ciddi bir şişliğe neden olmaz. Annede henüz kilo alımı başlamadığı ve embriyonun boyutu 1-2 mm olduğu için anne karnında da gözle görülür bir değişiklik olmaz.

4 Haftalık Gebelik Testte Çıkar mı
4 Haftalık Gebelik Testte Çıkar mı

4 Haftalık Gebelik Testte Çıkar mı?

Gebeliğin 4. haftasında yaptırılan kan veya idrar testlerinde hamile olup olmadığı ortaya çıkar. Yumurtanın döllenip rahim çeperine yerleşmesinin onuncu gününden itibaren vücut hCG hormonu üretmeye başlar. Bu hormon, yumurtaların atılmasını engelleyen yani menstrual döngüyü hamilelik boyunca durduran bir hormondur. Ve bu hormon idrar ve kan testlerinde çıkarak kişinin hamile olup olmadığı sonucunu ortaya çıkarır.

4 Haftalık Bebek Anne Karnında Nasıl Olur?

Dört haftalık bebek anne karnında nasıl olur sorusu en sık sorulan sorular arasında yer alır.  Bu aşamada bebek henüz embriyo olarak bulunur. Bu embriyo, bölünerek hücre sayısını hızla arttırma ve değişik görevler üstlenecek şekilde farklılaşma eğilimdedir. Ayrıca bu dönemde, bebeğe ileride oksijen ve besin sağlayacak olan plasenta gelişmeye başlar. Hamileliğin 4. haftasında, bebeğin kalbi oluşmaya başlar fakat bu ultrasonda kalp atışı dinleyecek kadar değildir. 4 haftalık bebeğin kalp atışı henüz duyulmamaktadır.

Gebeliğin 4. haftasında, genetik olarak bebeğin cinsiyeti belli olsa dahi anne babanın cinsiyeti öğrenmesi mümkün değildir. Cinsiyetin öğrenilmesi için zamana ihtiyaç vardır. Gebeliğin 4. haftasında embriyo henüz bölünme ve farklılaşma aşamasında olur. Kendi kendini var etmeye yeni başlamış olan embriyo hamileliğin 4. haftasında cinsiyet organını oluşturamamakta ve bu sebeple de, bu süreçte cinsiyetin öğrenilmesi mümkün olmamaktadır.

4 Haftalık Gebelik Kan Değeri Nasıldır?

Normal ve sağlıklı bir bireyde hamilelik söz konusu olmadığında kandaki Beta hCG değeri 0 ile 10 mlU/ml aralığında olur. Bu değerin üzerinde seyreden sonuçlar için üreme çağındaki kadınlarda hamilelikten şüphelenilir. Eğer hamilelik süreci başlamış ve embriyo sağlıklı bir şekilde rahim çeperine tutunabilmişse, plasenta sağlıklı bir gelişme gösterir ve düzenli olarak Beta hCG ( Beta Human Chorionic Gonadotropin) hormonunda artış gözlemlenir. Dört haftalık gebelik kan değeri yaklaşık olarak 5 ila 426 mlU/ml aralığındadır.

Hamileliğin 4. Haftasında Bebeğin Gelişimi Nasıldır
Hamileliğin 4. Haftasında Bebeğin Gelişimi Nasıldır

Hamileliğin 4. Haftasında Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Dört haftalık bebek kaç mm olur sorusuna uzmanlar, yaklaşık olarak 1 ila 2 mm aralığında olacağı cevabı ile karşılık vermektedir.  Yani bu aşamada bebek adeta bir pirinç tanesi kadardır. Hamileliğin dördüncü haftasında bebek gelişiminde kalp ve kafanın oluşumuna ilişkin hücreler bölünmeye başlar. Bununla birlikte embriyoyu meydana getiren hücreler, aynı zamanda hamileliğin sonuna kadar bebeği besleyecek olan plasentanın da gelişimini sağlarlar.

Hamileliğin 4. haftasında, bebeğin sağlıklı bir biçimde gelişimine devam edebilmesi için annenin de beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Fakat yeni dönemin heyecanı ile annenin bir anda çok fazla yemesi ve bir anda aşırı kilo alması doğru bir yaklaşım olmaz. Araştırmalar sonucunda hamileliğin ilk dönemlerinde fazladan alınan 300 kalori yeterli bulunmuştur. Ayrıca uzmanlar; hem bebeğin hem de annenin gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için, folik asit ve B12 alınması gerektiğinin önemli olduğunu savunmuşlardır.

4 Haftalık Gebelik Kesesi Nasıldır?

Bebeğin anne karnında geliştiği yere gebelik kesesi denir. Bebek 40 haftalık bir süre boyunca, amniyotik kese adı verilen bu kesede gelişimini sürdürmektedir. Dört haftalık gebelik kesesi nasıldır sorusuna verilebilecek yanıt, bu kesenin yaklaşık olarak 3 ila 5 mm ebatlarında olduğudur.  Ultrason muayenesinde net bir biçimde görülmeyen bu kesenin içinde; hamileliğin 4. haftasında, yolk adı verilen bir halka oluşmuştur ve bu kese içerdiği sıvılarla embriyonun ihtiyaç duyduğu besinlerin taşınmasına yardımcı olmaktadır.

4 Haftalık Bebek Canlı mıdır?

Hamileliğin 4. haftasında bebek henüz embriyo halindedir. Embriyo; sperm ve yumurtanın bir araya gelip döllenmesi sonucu oluşan zigotun büyümesi ve gelişmesi ile oluşmaya devam ettiği bir evredir. Hamileliğin 4. haftasındaki embriyo, toplumda bilinen bir bebek halinde değildir. Fakat bu, dört haftalık bebek canlı mıdır sorusuna verilecek cevabın hayır olduğu anlamına gelmez.Embriyo hızla bölünerek hücre sayısını arttırır ve değişik görevler üstelenecek farklılaşmaya yönelir. Hücrelerin bölünüyor ve çoğalıyor oluşu, dört haftalık bebeğin canlı olduğunun kanıtıdır.

Hamileliğin 4. Haftasında Kürtaj Olur mu?
Hamileliğin 4. Haftasında Kürtaj Olur mu?

Hamileliğin 4. Haftasında Kürtaj Olur mu?

Hamileliğin 4. haftası, aşağı yukarını annenin hamile olduğunu öğrendiği zamana denk gelmektedir. Fakat bazen; anne kendini hazır hissetmeyebilir, sağlık sorunları el vermeyebilir veya özel bazı durumlardan dolayı hamilelik sürecini sonlandırmak isteyebilir. Bu süreçte anne, kürtaj için araştırmalar yapmaya başlar. Fakat hamileliğin dördüncü haftasında kürtaj olmamaktadır.

Kürtajın vakumlu aspirasyon tekniği ( rahim içine bir kanüllerle girilerek vakumlu enjektörler veya aspiratör ile gebelik materyalinin aspire edilerek boşaltılması ) ile gerçekleştirilebilmesi için, rahim içerisinde hem embriyonun, hem de embriyonun içinde bulunduğu gebelik kesesinin tam olarak yerleşmesi gerekmektedir.

Gebeliğin 4. haftasında ise gebelik kesesi tam olarak oluşmamaktadır. Bu nedenle kürtaj işlemi gebeliğin 4. haftasında yapılamamaktadır. Yapılsa dahi gebelik devam edebilir ve özellikle kürtaj yaptıracak annenin bu noktayı göz önünde bulundurması gerekir. Hamileliğin 4. haftasında kürtaj yaptırmaktansa, kürtaj için en uygun hafta beklenmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top