Close

Hamileliğin 16. Haftası – 16 Haftalık Gebelik

hamileligin-16-haftasi-16-haftalik-gebelik

hamileligin-16-haftasi-16-haftalik-gebelik

Hamileliğin on altıncı haftası hamilelik sürecinin gözle görülür bir hal almaya başladığı dönemdir. Hamileliğin 16. haftasında, anne adaylarının karnı yavaş yavaş belirginleşmeye başlamıştır. Karnın büyümesi; annenin kilosu, bebeğin kilosu, genetik faktörler ve cilt gerginliği ile ilgili olsa da on altı haftalık gebelikte karın az çok kendini belli etmeye başlar bir haldedir. Karın zayıf annelerde daha bir belirgin olur. Rahim bu dönemde yaklaşık olarak 250 gram ağırlığındadır. Rahmin büyümesi ve ardından yukarı çıkması ile annenin karnı da büyüyecektir.

Hamileliğin 16. haftasına gelmekle birlikte; bebekler daha çok kan, besin ve oksijene ihtiyaç duymaya başlarlar. Bu durumun getirisiyle, hamileliğin 16. haftasında anneye adayına daha çok iş düşmeye başlar. Bu dönemde anne adayı; yemesine, içmesine, yatmasına ve kalkmasına daha çok özen göstermelidir. Anne adayının hayati fonksiyonlarını devam ettirme biçimi, bebeğin sağlıklı bir biçimde gelişiminin devamlılığını sağlar nitelikte olmalıdır.

Karnın büyümesi ile anne adayının yatış pozisyonu, bebeğin; kan, oksijen ve besin alma akışını etkiler. Anne adayları, sol tarafa yattığında bu akış daha hızlı gerçekleşir. Aynı zamanda anne adaylarının sol tarafa yatması anne ve bebek açısından da daha sağlıklıdır. 16 haftalık gebelikte yüz üstü yatmak kesinlikle önerilmemektedir. Ayrıca bununla birlikte, sırt üstü yatmakta rahimin baskı yapma ihtimaline karşı önerilmez. Rahimin baskı yapması sonucu nefes darlığı yaşanabilir. Bu yüzden de anne adayının, 16 haftalık gebelik döneminde sırt üstü ve yüzüstü yatmamasında fayda vardır.

Hamileliğin 16. haftasına girilmesiyle birlikte anne adaylarının beslenme şekillerinde de değişiklikler olmaya başlar. Bu dönemde anne adayları aşermeler yaşayabilir veya daha önce tükettiği besinlerden soğuma duyabilir. Hatta daha önce hiç tüketemediği besinleri tüketmeye başlanması da söz konusudur. Hamileliğin 16. haftasında bu durumların hepsi çok normaldir. Fakat gene de ne olursa olsun; anne adaylarının, bebeğin sağlığı için tek tip beslenmemesi gerekir. Gebelikte tek tip beslenme, anne ve bebeğin sağlıklı gelişimini olumsuz etkilemektedir.

Hamileliğin 16. haftasında, anne adayları belirli bir gıdayı aşermeye başladığı gibi; toprak, kil, taş, kum, deterjan, alçı, beton veya boya gibi tüketilmeyen kimyasalları da aşerebilirler. Bu durum hamilelikteki mineral ve demir eksikliğinden kaynaklanır. Gebelikte pika sendromu olarak adlandırılan bu durumun önüne, doktor kontrolünde ve doktor onayıyla alınan takviye ilaçları ile geçilebilmektedir.

16 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü Nasıldır
16 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü Nasıldır

16 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü Nasıldır?

 On altı haftalık bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır sorusu, ebeveynler tarafından sıklıkla merak edilen sorular arasında yer alır. Bu haftada bebeğin yüz hatları daha belirgin hale gelmeye başlar. 16 haftalık gebelik sürecinde bebek artık bir avokado büyüklüğüne ulaşmıştır. Bebeğin ayakları, kollarından daha uzundur ve vücudu henüz çok daha incedir. Hamileliğin 16. haftasında, bebeğin uzunluğu yaklaşık olarak 10-13 cm aralığındadır. 16 haftalık bebeğin ultrason görüntüsünde; bebeğin ellerini birleştirdiği veya kenetlediği görülebilir. Bunların yanında doktor; bebeğin vücut yapılarını da gözlemleyebilir. Kalp, böbrek ve diyafram gibi bazı organları dinleyebilir ve kontrol edebilir. Ayrıca hamileliğin 16. haftasında, ultrasonda; plasenta ve göbek kordonu arasındaki kan akışına da ulaşılabilir.

16 Haftalık Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

On altı haftalık bebek gelişimi süresince sinir ve kas sistemleri gelişmeye devam etmektedir. Sinir sisteminin gelişmesi ile birlikte; bebek, kol ve bacaklarını hareket ettirmeye başlar. Hatta yüz kasları geliştiği için 16 haftalık bebek, belli belirsiz yüz ifadeleri de yapar. Fakat bu yüz ifadelerini henüz kontrol edememektedir ve bu ifadeler henüz bebeğin gerçek duygusal tepkileri değildir. Ultrasonda dikkatli bir şekilde bakıldığında bebeğin yaptığı yüz ifadeleri de görülebilmektedir.

Hamileliğin 16. haftasında, bebeğin kemik sistemi de gelişmeye ve sertleşmeye devam eder. Fakat rahat bir doğum için; bebeğin kemikleri, doğuma kadar esnek bir halde olacaktır. Hamileliğin 16. haftasında bebek, elleriyle kavrama hareketleri de yapmaya başlar. Ellerini birleştirip kenetleyebilir hatta göbek kordonunu tutabilir. Aynı zamanda hamileliğin 16. haftasında bebeğin derisi de yavaş yavaş kalınlaşmaya başlar, tırnakları uzamaya devam eder ve saç tellerinde kalınlaşmalar başlar.

Hamileliğin 16. haftasında bebek, amniyon sıvısını yutmaya ve sindirim sisteminden geçirerek idrar olarak atmaya devam eder. Bu durum doğuma kadar devam etmektedir. 16 haftalık gebelikte bebeğin gözleri; ışığa karşı hassaslaşmaya başlar. Gözleri henüz kapalıdır fakat bebek, gözlerini sağa ve sola hareket ettirmeye başlayabilir. Hamileliğin 16. haftasında aynı zamanda bebeğin kulak kemikleri de oluşmaya ve kulakları duymaya başlamıştır.

Anne karnındaki 16 haftalık bebeğin, bu dönemde bazı şeylere hassasiyeti oluşmaya başlamıştır. Bebek dışarıdan gelen sesleri duyabilir ve buna küçük tepkiler verebilir bir haldedir. Fakat bu tepkiler pek bilinçli olarak değildir. Ayrıca bunun yanında, bebekte dokunma hissi de oluşmaktadır. Anne karnına yapılan hafif baskıya bebek eller veya ayakları ile küçük tepkiler verir. Bu tepkiler ilk başlarda çok belirgin ve hissedilir bir şekilde değildir. Anne bu hareketleri henüz pek hissedemez.

16 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir
16 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir

16 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Hamileliğin 16. haftasında anne adayını 4. ay doktor kontrolü beklemektedir. Bu kontrolde doktor üçlü test önerir ve bu testler ile; annenin yaşı gibi faktörler göz önünde bulundurularak bebeğin Nöral Tüp Defekti, Down Sendromu veya diğer Kromozomal Defektlere sahip olma riski değerlendirilir. Aynı zamanda bu kontrolde doktor, anneden gebelik şekeri kontrolü ve idrar testi de isteyebilirler.

On altı haftalık gebelikte annedeki değişiklikler, rahmin giderek büyümesi ile başlar. . Daha önce 140 gram olan rahim bu hafta itibariyle 250 gram ağırlığına ulaşmıştır. Yani anne karnı çok daha belirginleşmiştir. Hamileliğin 16. haftasında sadece rahim değil plasenta da büyüme ve gelişme meydana gelir. Bununla birlikte bebeğin etrafındaki amniyotik sıvıda da artış gözlemlenir. Amniyotik sıvı ortalama olarak 250 ml civarındadır.

Hamileliğin 16. haftasında anne adayları tarafından sıklıkla şikayet edilen konulardan biri de kabızlıktır. Bu durum hamilelik sürecinde değişen hormon dengeleri yüzünden yaşanmaktadır. Bu durum anne adayına rahatsızlık verebilir. Fakat ciddi bir problem değildir. Hamileliğin 16. haftasında anne adayı; yemek saatlerine, yediği besinlere ve uyku düzenine dikkat etmelidir. Anne adayına, kendini ve bebeğini rahatlatmak, kabızlık sorununu ortadan kaldırmak için; doktor onayı ile hamile yogası, hamile pilatesi, hamile egzersizleri veya SPA gibi fiziksel ve rahatlatıcı aktiviteleri yapması önerilmektedir.

Hamileliğin 16. Haftasında Görülen Belirtiler Nelerdir?

–  Karın etrafında ağrılar

– Şişkinlik ve kabızlık hissi

– Hazımsızlık ve mide yanmaları

– Diş etlerinde ve burunda kanamalar

– Eklem ağrıları

– El ve ayaklarda şişmeler

– İdrar enfeksiyonları

– Vajinal enfeksiyonlar

– Vajinal lekelenme tarzı kanama

– Beyazımsı vajinal akıntı

– Baş ağrıları

– Baş dönmeleri

– Mide bulantıları

– Aşerme

– Göğüslerin hassaslaşması

– Ciltte koyulaşma

– Sıcak basmaları

16 haftalık gebelikte sıklıkla görülen belirtiler bunlardır. Fakat bu belirtiler anne adayları için farklılık göstermektedir. Bazı anne adaylarında hepsi gözlenirken bazı anne adaylarında birçoğu gözlenmemektedir. Bu son derece normal bir durumdur. Ayrıca bunlardan farklı belirtiler veya bu belirtileri aşırı fazla boyutlarda yaşayan anne adaylarının doktor kontrolüne başvurmasında fayda vardır.

16 Haftalık Bebeğin Cinsiyeti Belli Olur mu
16 Haftalık Bebeğin Cinsiyeti Belli Olur mu

16 Haftalık Bebeğin Cinsiyeti Belli Olur mu?

On altı haftalık bebeğin cinsiyeti belli olur mu sorusunun cevabı evettir. Bebek anne karnında döllendiğinden itibaren cinsiyeti bellidir. Ancak dış genital organı gelişmediği için bebeğin cinsiyetinin, anne ve babalar tarafından öğrenilmesi hemen mümkün olmaz. 16 haftalık gebelikte doktor büyük ölçüde bebeğin cinsiyetini görebilir. Fakat bebeğin pozisyonu itibariyle de bebeğin cinsiyetini bazen öğrenilemeyebilir. Erkek bebeklerin cinsiyeti, kız bebeklerin cinsiyetine oranla daha önce öğrenilir. Bunun nedeni erkek dış genital organların daha önce oluşması fakat kız genital organların daha geç oluşmasıdır.

16 Haftalık Bebeğin Kalp Atışı Nasıldır?

 On altı haftalık bebek kalp atışı ultrason cihazları sayesinde duyulabilir. Bu haftalarda eğer her şey yolunda ilerliyor ve bebeğiniz sağlıklı ise, dakikada 120-160 aralığında nabız hızı değişmektedir. Aynı zamanda bebeğin kalbi, hamileliğin 16. haftasında günde 20-25 litre kan pompalar. Bu miktar bebek geliştikçe artacaktır.

16 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hamileliğin on altıncı haftasında bebek gelişiminin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için anne adayının da beslenmesine dikkat etmesi gerekmektedir. Bu dönemde anne adayı bol bol sıvı tüketmeli ve su içmelidir. Kepekli ekmek, meyve ve sebze, fasulye ve mercimek gibi lifli gıdaların tüketimi de; anne adaylarının beslenme düzeni ve bebeğin gelişimine katkı sağlamak açısından için önemlidir.

On altı haftalık gebelikte beslenme ne kadar önemliyse belirli vitamin ve minerallerin alımı da bir o kadar önemlidir. Bu dönemde anne adayları çinkoya ihtiyaç duymaktadır. Çinko alımı bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir. Anne adayı çinkoyu badem, yer fıstığı ve hindi eti gibi besinlerden alabilir. Bunun yanında meyve ve yeşil yapraklı sebzelerden folik asit ve C vitamini alımı da anne ve bebek için önemlidir. Folik asit ve C vitamini vücudu toksinlere karşı korumada ve bağışıklığın güçlenmesinde büyük bir rol oynamaktadır.

Anne adayı, süt ve süt ürünleri tüketerek günlük kalsiyum ihtiyacını da karşılamalıdır. Bebeğin gelişimine yardımcı olmak ve bağışıklığını güçlendirmek için, Omega-3 alımı da büyük bir önem taşımaktadır. Yeşil yapraklı bitkiler, baklagiller, havuç ve balıktan büyük oranda Omega-3 alınabilir. Aynı zamanda havuç ve balık tüketimi, bebeğin göz sağlığına iyi gelen A vitamini alımını da sağlar.

16 Haftalık Gebelikte Bebeğin Durumu

Gebeliğin aylık olarak hesaplanması, bebeklerin gelişimini aylık olarak takip eden, doktor kontrollerini aylık olarak hesaplayıp düzenleyen anne babalar için önemlidir. On altı haftalık gebelik kaç aylıktır hesabı yapılırken; her dört haftaya 1 ay düşecek şekilde hesaplamak doğru değildir. 16 haftalık gebelik, 3 ay 22 günlük bir süreye denk gelmektedir ve bu haftanın bitiminde anne adayları 4 aylık hamile sürecinde olacaklardır.

16 haftalık gebelik kaç gramdır sorusu ebeveynler tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Bu haftada bebek ortalama olarak 80 ila 150 gram arasındadır. Bu kilo; annenin beslenme şekli, annenin kilosu, genetik özellikler ve anne ve bebeğin sağlık durumu ile orantılıdır. Bazı bebekler bu sürede daha zayıf veya daha kilolu olabilirler. Böyle durumlarda doktora danışmakta fayda vardır. Bununla birlikte On altı haftalık bebeğin boyuda ortalama olarak 10-13 cm arasındadır.

16 haftalık gebelikte karnın büyüklüğü, rahmin büyümesi ile doğru orantılı olarak büyür. Bu büyümeler anneden anneye farklılık gösterse de büyük ölçüde dışarıdan fark edilir bir büyümedir.Bu haftalarda anne rahmi yaklaşık olarak 250 gramdır ve rahimin büyüklüğü 7,6 cm’e ulaşmıştır. On altı haftalık gebelikte bebek karnın neresindedir sorusu da çocukla sağlıklı bir iletişim kurabilmek adına en çok merak edilen sorular arasında yer alır. Bu dönemde bebek henüz karnın altında bulunur. Zamanla rahimin büyümesi ve yukarı çıkması ile bebek karına yerleşir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top