Close

Hamilelikte Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması

hamilelikte-bagisiklik-sisteminin-zayiflamasi

hamilelikte-bagisiklik-sisteminin-zayiflamasi

Hamilelikte Bağışıklık Sisteminin Zayıflamasının Sebepleri Nelerdir?

Bağışıklık sistemi vücudumuzdaki en güçlü işleyen sistemlerin başında geliyor. Vücudumuzun savunucu mekanizması olarak görülen bağışıklık sistemi, kontrolden çıkan zararlı hücreleri yok etmeye yardımcı olarak vücudumuzu bakteri, virüs ve mantarlardan korur. Aynı zamanda yaşlı hücreleri parçalayarak yenileri için yer açan sistemdir. Durum böyle olunca vücudun bağışıklık sisteminin zayıflaması tüm canlılar için sorun teşkil ederek hastalıklara davetiye çıkarabilir. Bağışıklık sisteminin zayıflamasının hiç istenmeyeceği dönemlerden biri ise hamilelik süreci olabilir. Bu dönemde düşen bağışıklık sistemi ile birlikte hastalıklar artar ve hem anne hem de bebek sağlığı için sorunlar çıkmaya başlar. Annenin sağlığını koruması gereken bu dönemde bağışıklığını zayıflatan etkenlerden kaçınarak, güçlü bağışıklığı destekleyici bir düzen oluşturması son derece faydalıdır.

Hamilelik sürecinin başlangıcından bebeğin dünyaya gelmesine kadar anne adayları pek çok hormonal değişiklikle karşılaşırlar. Yaşanan bu değişimle birlikte anne adaylarında psikolojik ve fizyolojik olmak üzere görülen görülen değişimlerin bazı etkileri de olmaktadır. Bu değişimler sonucunda anne adayının bağışıklık sisteminin zayıflaması son derece olağan bir durumdur.

Yapılan araştırmalara göre hamilelik döneminde anne adaylarının bağışıklık sisteminin zayıfladığını öne sürmektedir. Anne adaylarının hastalıklara, enfeksiyona karşı daha savunmasız kaldıkları bu dönemde hem kendi sağlıkları hem de bebekleri için son derece dikkatli olmaları gerekiyor. Çünkü hamilelik süresi boyunca kadın vücudu hem doğum için hem de bebek için hormonal bazı değişimlere uğruyor.  Gelişen bu değişimlerle birlikte bağışıklık sisteminin zayıflaması ise bakteriyel ve viral etkenlerin ortaya çıkmasını daha da kolaylaştırıyor. Peki hamilelik dönemi boyunca bağışıklık sisteminin zayıflamasına neler etki ediyor?

Hamilelikte Bağışıklık Sisteminin Zayıflamasının Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte bağışıklık sisteminin zayıflaması hormonal düzensizliklerin kendini belli etmesiyle ortaya çıkabilir. Yumurtanın aşılanması sonucunda plasenta ‘’Beta Hcg’’ adı verilen bir glikoprotein hormonu salgılamaya başlıyor. Gebeliğin ilerlemesi ile birlikte mide bulantıları, halsizlik, ruh halinde değişiklikler gibi birçok değişim meydana geliyor. Bir diğer yandan yetersiz beslenme gibi durumlarda hamilelikte bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabiliyor. Bu nedenle hem anne hem de bebek için gerekli vitamin, mineral ve besin öğelerinin kullanılması gerekiyor. Dolayısıyla bu etkenlerin birleşmesiyle hamilelikte ortaya çıkan beslenme yetersizliği de bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabiliyor. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ile birlikte anne adaylarında halsizlik, mide bulantısı ve aşırı yorgunluk gibi durumları da beraberinde getiriyor.

Anne adayları hamile olduklarını öğrendikleri ilk günden itibaren değişen hormonlarının kurduğu düzende yaşamaya başlarlar. Bu değişimler sonucunda anne adaylarının karşılaştığı durumlardan biri bağışıklık sistemlerinin güçsüzleşmesidir. Yapılan araştırmalara göre gebelik döneminde kadınların bağışıklık sisteminin zayıfladığı ve enfeksiyonlara karşı daha açık oldukları belirtilmektedir. Peki hamilelikte güçsüzleşen bağışıklık sisteminin nedeni ne olabilir?

Gebelik sırasında vücudun ürettiği hCG hormonunun, mide bulantısından halsizliğe kadar vücuda verdiği bir sürü olumsuz etki, hamilelerde bağışıklık sisteminin zayıf olmasının ana nedeni olarak gösterilmektedir. hCG hormonunun etkileri sonucunda da anne adayının bağışıklık sistemi zayıflar. Özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde, mide bulantısı ve değişen ruh hali nedeniyle iştahsızlık anne adaylarının sıklıkla rastladığı bir durumdur. İştahsızlığın sonucunda yeterince iyi beslenemeyen vücut, hastalıklara karşı savunmasız kalmaya son derece müsaittir.

Hamilelikte bağışıklık sisteminin zayıflaması anneyi hastalıklara karşı savunmasız bırakarak vücutta iltihaplanma riskini arttırır. Zayıflamakta olan bağışıklık sistemi anneyi enfeksiyonları kapmaya açık hale getirebilir. Grip gibi basit görülen hastalıklara yakalanma olasılığı artar. Hamilelikte gerekmedikçe ilaç alınmadığından dolayı iyileşme süreci de buna bağlı olarak oldukça yavaş ilerler. Bu süreçte gebelik boyunca hep kontrol altında tutulan tansiyon da artış gözlenebilir. Annenin bağışıklığının zayıflaması sonucunda yaşanan tüm bu hastalıklar, anne adaylarına zarar verebileceği gibi ciddiye alınmadığı durumlarda bebeğe de zarar verebilir. Böyle bir durumun söz konusu olmaması açısından annenin bağışıklık sistemini güçlendirmek için öncelikli olarak sağlıklı beslenmeye önem vermesi gerekmektedir.

Anne adayının zayıflayan bağışıklık sisteminin belirtileri arasında; yorgunluk, tekrarlayan enfeksiyonlar, ciltte nedensiz açılan yaralar, uçuk, aft ve pamukçuk gibi belirtiler yer alır. Bunlardan herhangi birinin görülmesi durumunda doktora danışılmasında fayda vardır.

Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Neler Yenmelidir
Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Neler Yenmelidir

Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Neler Yenmelidir?

Gebelik döneminde bağışıklık sisteminin zayıflaması sorununa karşı alınabilecek en iyi önlem sağlıklı beslenmeye dikkat etmektir. Anne adaylarının kendisini ve bebeğini hastalıklara karşı korumak için sebze ve meyve, folik asit içeriği yüksek olan besinler, kalsiyum ve demir seviyelerinin yüksek tutulması gibi noktalara dikkat ederek beslenmesi uzmanlar tarafından öneriliyor.

Anne adaylarının özellikle yoğurt, balık, süt, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, sarı, turuncu ve kırmızı renkli sebzeler, ceviz, badem, turunçgiller, fıstık gibi doğal yağlı olan tohumlar, brokoli, keten tohumu, kırmızı et, probiyotikler, zerdeçal, zencefil gibi bağışıklık sistemini güçlendirici mineral ve vitamin açısından zengin besinler ile beslenmesi gerekmektedir. Aynı zamanda gebelik süresince hafif sayılabilecek hamilelik egzersizlerinin yapılması da hem bebek hem de anne sağlığı için olumlu katkılar sağlar. Bu durum ayrıca annenin doğumunu da rahat atlatmasına yardımcı olur.

Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için bağırsak sağlığının da iyi olması önemlidir. Bu nedenle bağırsak florasını düzenleyen yoğurt, kefir, ayran ve peynirin gebelikte yoğun olarak tüketilmesi ve probiyotik alımının arttırılması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek grip gibi hastalıklara karşı hamilelik boyunca vücut direncini arttıran minerallerden biri de çinkodur. Protein değeri yüksek olan süt ürünleri aynı zamanda iyi birer çinko kaynağıdır. Nohut, mercimek, bezelye, kuru fasulye gibi baklagiller ve kuruyemişler yüksek oranda çinko içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilmelidir. Özellikle ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişlerin tüketimi sıklıkla acıkan hamile annelerin karnını hem tok tutarken aynı zamanda E vitamini de içeriği ile de bağışıklığı güçlendirici etki sağlar.

Günde en az 2.5-3 litre su tüketimi gebelikte bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için önemlidir. Vücudu su ile desteklemek bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi aynı zamanda sindirim sistemi ile ilgili problemlerin de çözülmesine son derece fayda sağlar.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anne adaylarının hamilelik boyunca dikkat edeceği bazı küçük davranışlar ile bağışıklık sistemlerini koruyarak hamilelik serüvenini tamamlaması son derece mümkün bir durumdur. Anne hem kendi hem bebeğinin sağlığını korumak için bağışıklığına dikkat etmelidir. İşte bu dönemde bağışıklık sisteminizi korumak için dikkat edebileceğiniz bazı durumlar:

Hamilelik sürecinde günden güne ağırlaşan vücuda bağlı olarak anne adayları çok daha hızlı yorulur. Bu nedenle anne adaylarının uyku düzenlerine biraz daha fazla özen göstermesi bağışık sistemlerinin kuvvetlenmesini de destekleyici olacaktır.

Güçlü bir bağışıklık sistemi için anne adaylarının D vitamini seviyelerine mutlaka dikkat etmeleri gerekmektedir. D vitamini doğal olarak güneşten alınabileceği gibi besinlerden de alabilirler.

Sağlıklı beslenmeye her zamankinden daha çok dikkat edilmesi gereken hamilelik sürecinde antioksidan, vitamin ve mineral deposu olan sebze ve meyveler bolca tüketilmelidir.

Ne yediğinize her zamankinden daha çok özen göstermeniz gereken bu dönemde içeriğinde manganez, riboflavin ve bakır bulunan badem gibi kuruyemişler tüketilmelidir. Örneğin bu içeriklere sahip olan badem kemikler, dişler ve beyin fonksiyonları için oldukça faydalıdır.

Egzersiz yapmak her yaş grubunda bağışıklık sistemini güçlendirici etki gösterir. Bu durum hamilelikte de aynıdır. Egzersiz yaparken dikkat etmeniz gereken size uygun olup olmadığı konusunda doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Vücudu bir mikrop gibi içerden çökerten stres ile baş etmek bağışıklık sisteminin görevidir. Hamilelik döneminde anne adayları mümkün olduğunca stresten uzak durarak bağışıklık sistemini koruyabilir.

Bu dönemde anne adayları kendilerini aşırı derecede yormayacak, kendilerini iyi hissedebilecekleri hobiler edinerek zamanlarını keyifli geçirmelidir.

Hamilelik süresi boyunca ve bebeğinizi beslerken C vitamini ve Omega- 3 açısından zengin beslenmeye özen gösterilmelidir.

Anne adayının hamilelik süresi boyunca sigara tüketimini bırakması ve alkol tüketmemesi gerekir.

Hamilelik döneminde basit karbonhidratlardan ve şeker tüketiminden uzak durmaya özen gösterilmelidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için her zaman olduğu gibi bu dönemde de anne adayları kişisel hijyene mutlaka dikkat etmelidir.

Anne adayları bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüm bunlara dikkat etmelerinin yansıra doktor tavsiyesi ile folik asit, kalsiyum ve demir içeren vitaminler alarak vücutlarının hastalıklara karşı olan dirençlerini arttırabilirler.

Hamilelik ve Probiyotik Kullanımının Önemi
Hamilelik ve Probiyotik Kullanımının Önemi

Hamilelik ve Probiyotik Kullanımının Önemi

Vücut içerisinde yer alan tüm bakteri, virüs, parazit gibi mikroorganizmalara verilen genel isme mikrobiyotadenir. Bağışıklık ve mikrobiyota ilişkisine dikkat etmek bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılabilecek en doğru adımlardan biri olarak gösterilmektedir. Vücutta farklı bölgelerde farklı mikrobiyotalar olduğundan söz edilir. Bağışıklık hücrelerinin %70’i bağırsaklarda üretilir. Bu durumda güçlü bağışıklık sisteminin korunmasıiçin bağırsak mikrobiyotasının desteklenmesi en önemli adım olduğu söylenebilir. Mikrobiyotanın korunması için sağlıklı gıdaların tüketimi ile oluşturulan düzenli bir beslenme alışkanlığın oluşturulması kesinlikle gerekmektedir. Bunun yanı sıra probiyotiklerin yardımı ile de bağışıklık sisteminin direnci artırılabilir. Bağışıklık ve mikrobiyota ilişkisinin güçlenmesi ve düzenlenmesi sonucunda güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturularak vücut sağlığı desteklenir. Mikrobiyotanın desteklenmesi ve bağışıklığın desteklenmesi hamilelik döneminde de son derece önemlidir. Anne ve bebeğin sağlıklı bir süreç geçirmesi için bağışıklık ve mikrobiyota dengesine özen gösterilmelidir. Gerek besinler gerekse doktor kontrolünde alınabilecek takviyeler sağlıklı bir bağışıklığı beraberinde getirecektir.

Bağışıklık dostu sağlıklı bağırsaklar, herkes için sağlıklı çalışan bir sistem anlamına geliyor. Düzenli ve sağlıklı çalışan bağırsaklar, sağlıklı bir sindirim sistemi, güçlü bir bağışıklık sisteminin temelini oluşturuyor. Sağlıklı bağırsaklar, sağlıklı bedeni temsil ediyor. Peki sağlıklı bağırsaklar için ne yapmak gerekiyor?

Sağlıklı çalışan düzenli bağırsaklar için sağlıklı beslenmek önemli etkendir. Bağırsak sağlığını destekleyici gıdalar tüketmek, özellikle probiyotik açısından zengin beslenmek ve egzersiz yapmak gibi birçok sağlıklı alışkanlığa sahip olmak sağlıklı bağırsak sistemini de beraberinde getiriyor. Bağırsak sağlığımız için tüketebileceğimiz gıdalar arasında bulunan probiyotik bazlı gıdalar, sağlıklı bağırsak florasını oluştururken, zararlı bakterilerle savaşarak bağırsak sistemini güçlendiriyor. Yani probiyotikler için bağırsak floradaki zararlı bakteriler ile savaş içerisinde olan dost bakterilerdir demek doğru olacaktır. Bu dost bakterileri düzenli olarak dışarıdan almak bağırsak florasındaki dost bakterilerin artışını sağlayarak, bağırsak dengesini korur. Bu döngüyle birlikte sağlıklı bağırsaklara sahip olmak kolaylaşır. Sağlıklı bağırsaklar, sağlıklı bir bağışıklık sistemi anlamına gelir. Özellikle hamilelik döneminde önemi daha da artan sağlıklı bağışıklık sistemini korumak içinprobiyotik tüketimi son derece önemlidir. Anne adayları probiyotikleri, doğal probiyotik bazlı gıdaları tüketerek alabileceği gibi aynı zamanda doktoruna danışarak probiyotik takviyeleri ile de alabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top