Close

Hamilelikte Merak Edilen Sorular

hamilelikte-merak-edilen-sorular

hamilelikte-merak-edilen-sorular

Hamilelikte En Çok Merak Edilen 15 Soru

Hamilelik başlangıcından bebeğini kucağına alana kadar geçen sürece annelerin aklına takılan birçok soru olabiliyor. Hamilelik belirtileri ile başlayan kafa karışıklığı devamında bebeğe yönelik soruları getiriyor. Ebeveyn adaylarının en sık sorduğu 15 soruyu sizler için derledik.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir
Hamilelik Belirtileri Nelerdir
  1. Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik pek çok anne adayının heyecanla beklediği bir dönem olsa da kimi gebelikler sürpriz olabiliyor. Eğer planlı olmayan bir gebelik söz konusu ise şüphesiz adet döneminin gecikmesi ilk belirti olarak düşünülüyor. Ancak beklenen bir gebelik söz konusu ise bunun için hazırlık yapılıyorsa, anne adayı bazı belirtileri öncesinde takip edebilir. Bu belirtilerin bazıları şöyle sıralanabilir; meme başlarının hassaslaşması, bulantı, aşırı yorgunluk, adet görmemek ve vajinal lekelenme gibi durumların yaşanması gebeliğin ilk belirtileridir. Kandaki beta-hCG hormonuna bakılması ve ultrason muayenesiyle gebeliğin kesinlik kazanması mümkündür.

Gebelik Kesesi Kaçıncı Hafta Görülür
Gebelik Kesesi Kaçıncı Hafta Görülür
  1. Gebelik Kesesi Kaçıncı Hafta Görülür?

Gebelik testinin pozitif çıkması ile birlikte anne adayları ilk olarak doktor randevularını oluşturarak sürece başlayabilirler. İlk görüntülemelerde gebelik kesesini görmek pek mümkün olmasa da kan testi ile gebelik kesinleştirilebilir. Gebelik kesesinin görülmesi 5. Haftada vajinal ultrasonda, 6. haftada ise karın ultrasonunda mümkündür. Gebeden gebeye farklılık gösterebilecek durumların söz konusu olduğu unutulmamalıdır.

Kaçıncı Haftada Bebeğin Kalp Atışları Duyulur
Kaçıncı Haftada Bebeğin Kalp Atışları Duyulur
  1. Kaçıncı Haftada Bebeğin Kalp Atışları Duyulur?

Ebeveyn adaylarını belki de en heyecanlandıran anlardan biri bebeğinin kalp atışlarını duyduğu ilk andır. Anne karnındaki bebeğin gelişimi 6. hafta itibariyle yaklaşık 4-5 mm boyutundadır. Bu haftalarda kalp taslağı oluşmuş ve hareketlenmeye başlamıştır. Altıncı haftanın sonlarına doğru baş kısmı belirginlik göstermeye başlar ve göz taslakları ortaya çıkar. Bu gelişmelerin yaşandığı bir pirinç tanesi büyüklüğündeki embriyonun kalp atışları 6. hafta itibariyle aileye dinletilebilir. 20. haftaya gelindiğinde ise bebeğin kalp atışlarını steteskop ile bile duymak mümkün olabilir.

Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur
Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur
  1. Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

Anne karnındaki bebeğin dış cinsiyet organları yaklaşık olarak 13. haftada gelişmeye başlamıştır. 3 aylık dönemin başladığı 14. haftada bebek erkekse prostat bezi gelişmeye başlar. Eğer bebeğin cinsiyeti kızsa yumurtalıkları abdomenden pelvise inmeye başlar. 16. hafta itibariyle ise bebeğin ultrasonografideki görüntüsü net bir şekilde görüntülenebilir.  Neredeyse her organı net izlenebilen bebeğin cinsiyetine ilişkin bilgi bu haftadan sonra ailelere verilebilir.

Gebelikte Ne Kadar Kilo Alınmalıdır
Gebelikte Ne Kadar Kilo Alınmalıdır
  1. Gebelikte Ne Kadar Kilo Alınmalıdır?

Hamilelik boyunca 6 ila 20 kiloya kadar alınan kilo normal sınırlar içinde sayılabilir. Bu dönemde yüksek miktarda vitamin ve minerale ihtiyacınız olduğunu unutmamalısınız. Gebelikte kilo alınmasından çok sağlıklı beslenme, hem anne adayı hem de bebek için oldukça önemlidir. Meyve, sebze, yoğurt-süt-peynir, kuru baklagiller, balık ve kuru yemişler açısından zengin bir beslenme düzeni anne ve bebeği doğru besleyecektir. Kırmızı et, balık, süt ürünleri, patates, kepekli ürünlerde bulunan albumin hücre yapımında faydalıdır. Kalsiyum bebeğin kemik ve diş oluşumu için çok önemli. Demir yapan gıdalar ise kan yapımını destekler.

Ayrıca su tüketimi ihmal edilmemelidir. Hamilelik sürecinde anne adaylarının kilosu farklı olduğundan hepsi için kilo alımı da farklı olmalıdır. Kilosu az olan hamileler için 12-18 kg, normal beden kitle endeksi olanlar 11-16 kg idealdir. Fazla kilosu olan gebeler için 6-11 kg, obezite hastalığı olan anneler 5-9 kg, ikiz gebeliği olanlar ise en fazla 18 kg alarak bu süreci sağlıklı bir şekilde tamamlamalıdır.

Bulantılarına Karşı Ne Yapılmalı
Bulantılarına Karşı Ne Yapılmalı
  1. Bulantılarına Karşı Ne Yapılmalı?

Hamilelik sürecinde mide bulantısı şikayetleri gebeden gebeye farklılık gösterir. Kimi için çok şiddetli olan mide bulantısı kiminde daha az hatta hiç görülmeyebilir. Gebeliğin 6. haftası itibariyle görülmeye başlayan mide bulantısını kontrol altında tutabilmek bazı besinlerden uzak durulabilir. Yağlı ve hazmı zor olan yiyeceklerden uzak durulması gereken besinlerdendir. Mide boş bırakılmamaya çalışılmalıdır. Çay ve kahve tüketimine ara verilmelidir. Keskin kokular ve yemek kokuları mide bulantılarını tetikleyebileceği için dikkatli olunmalıdır. Bulunan ortamların sık havalandırılması, sabahları yataktan yavaş hareketlerle kalkılması ve tuzlu kraker tüketimi alınabilecek önlemlerden bazılarıdır.

Gebelikte B12 ve Folik Asit Desteğinin Önemi Nedir
Gebelikte B12 ve Folik Asit Desteğinin Önemi Nedir
  1. Gebelikte B12 ve Folik Asit Desteğinin Önemi Nedir?

Uzmanlar hamilelikte B12 alımının önemini her fırsatta dile getiriyor. B12 hücre gelişimini desteklediği için beyin ve ana organların işlevleri için gereklidir. Ayrıca B12 vitamini, diğer suda eriyen vitaminlerin aksine vitamin alımını durdurduktan sonra bir yıldan uzun süre yetecek kadar depolanabilmektedir. B12 kadar yararlı olan bir diğer vitamin olan Folik asit (B9 vitamini) alımı ise gebelikten 3 ay önce başlanması ve gebeliğin 12. haftasına kadar kullanılması gereken bir vitamindir. Folik asit, bebeğin beyin ve sinir sisteminin gelişimi açısından son derece önemlidir.

  1. Bebek Ne Zaman Sesleri Duymaya Başlar?

Anne karnındaki bebeğin dış kulaklarının gebeliğin 18. haftasında oluşumu ile birlikte bebekler dış sesleri duymaya başlar. Bebekler, gebeliğin 25. Haftasında seslere karşı tepki vermeye başlar. Yeni yeni hareketlerini hissetmeye başladığınız bebeğiniz ile bu haftalarda iletişim halinde olmak anne bebek arasındaki iletişimin kuvvetlenmesi için önemlidir. Bebeğinizle konuşmanız ve müzik dinletmek son derece faydalı olabilir. Gebeliğin 8. haftasında bebeğin dokunma reseptörleri oluşmaya başlamıştır. Hamileliğin yaklaşık 32. haftasında bebeğinizin tüm vücudu dokunma hissine duyarlı hale gelerek bu zamanlarda seslere ve dokunmaya tepki alınabilir.

Gebelikte Kramp ve Ağrılar İçin Ne Yapılmalı
Gebelikte Kramp ve Ağrılar İçin Ne Yapılmalı
  1. Gebelikte Kramp ve Ağrılar İçin Ne Yapılmalı?

Anne adayları hamileliğin ilerleyen süreciyle birlikte çeşitli sorunlarla karşılaşabilirler. Artan kilo ve bebeğin de büyümesiyle birlikte vücudun ağırlık merkezi günden güne değişmeye başlar. Gebeliğin 20. haftasından itibaren bel ve sırt bölgesinde ağrılar olabilir. Bu ağrıları hafifletmek için alçak topuklu ayakkabılar tercih edilmelidir. Bu süreçte uzanarak dinlenilmeli, masaj yaptırılmalı ve bölge sıcak tutularak ağrıya neden olan kaslar yatıştırılmalıdır. Kramp şikayetleri için de ayakta uzun süreler kalmamak önemlidir. Ayrıca kramp önlenmesinde magnezyum içeren preparatlar da faydalı olabilir.

  1. İkili Test Ne Zaman Yapılır?

Birinci trimester tarama testi yani halk arasında ikili test olarak bilinen bu test, gebeliğin 11. haftasından itibaren 13. haftanın sonuna kadar yapılması tavsiye edilir. Yapılan test ile birlikte kandaki iki hormon düzeyi ve ultrason sonuçlarını anne yaşı ile birlikte değerlendiren bu testin tüm gebelere yaptırılması uzmanlar tarafından önerilir. Bebeğin baş-popo mesafesi ve ense kalınlığı ölçümü, burun kemiği varlığı gibi ultrason sonuçlarının da incelendiği bu testte,  çeşitli hastalıklar tespit edilebilir. Bebeklerde gözlemlenen ense ödemi genetik bozukluklar veya kalp sorunlarına neden olarak gösterilebilir. Bunun yanı sıra ense kalınlığının fazla olması özellikle down sendromu, diğer kromozomal bozukluklar ve kalp rahatsızlıklarının belirtisi olarak kabul edilir.

Hamileyken Lazer Epilasyon Yaptırılır Mı
Hamileyken Lazer Epilasyon Yaptırılır Mı
    1. Hamileyken Lazer Epilasyon Yaptırılır Mı?

Lazer ışık enerjisi kullanan bir teknik olduğu için ortaya çıkan elektromanyetik ışıma röntgende kullanılan X-ışınlarından farklıdır. Bu ışının doku içinde ilerleme özelliği yoktur. Işın sadece işlemin yapıldığı alana etki ettiği için anne karnı içindeki bebeğe ulaşması ya da zarar verebilmesi mümkün değildir. Sakıncası olmasa da bu tür uygulamaları gebeliğin 3-4. aylarından sonraya bırakmak uygun olur.

Hamilelikte Hareket Etmek Sakıncalı Mı
Hamilelikte Hareket Etmek Sakıncalı Mı
    1. Hamilelikte Hareket Etmek Sakıncalı Mı?

Gebelikte egzersiz oldukça fayda sağlar. Her gebede farklılık gösteren bu durum için anne adayı bir egzersiz planı çizmeden önce doktoruna danışmalıdır. Genellikle gebelikten önce düzenli spor yapan anne adayları için gebeliğin 6. ayına kadar spor yapmalarında bir sakınca görülmez. Uzmanlar 6. aydan sonra istirahat ve sakin yaşam öneriyor. Ancak hayatı boyunca spor yapmamış bir annenin gebelikte spora başlaması uygun bulunmayabilir ve tehlikeli de olabilir. Anne adaylarının egzersizlerini seçerken uzun süreli olmayan ve nefes nefese bırakacak kadar zorlayıcı olmamasına dikkat etmeleri son derece önemlidir.

Gebelik boyunca düşük riskine karşı fazla hareket doktor tarafından yasaklanabilir. Bu durumun pek çok nedeni olabilir. Ancak sizin ve bebeğinizin sağlığı için doktorunuzun tavsiyesi önemlidir. Benzer şekilde uzun süreli ev işi yapmak, halı süpürmek, ağır spor ile uğraşmak birtakım şikayetleri beraberinde getirebilir. Anne adayları mümkün olduğunca kısa sürelerde ve yorulmayacak tempoda hayatlarına devam etmelidirler.

Aynı şekilde yürüyüş yapmak, yüzmek, merdiven çıkmak gibi aktiviteler yapılırken de dikkat edilmelidir. Yorgunluk hissettirecek hızda tempolu aktiviteler annenin yoğun egzersiz sırasında artan oksijen ihtiyacı rahime giden kan akımının azalmasına sebep olurlar. Annenin oksijen ihtiyacının artması yaşamsal diğer organlarına doğru gidecek ve rahime yani bebeğe giden kan miktarının  azalmasına sebep olacaktır. Bu duruma bağlı olarak bebeğe giden kan akımı ve oksijen miktarı azalır.

Hamilelikte Uzun Süre Cep Telefonuyla Konuşmak Tehlikeli Mi
Hamilelikte Uzun Süre Cep Telefonuyla Konuşmak Tehlikeli Mi
  1. Hamilelikte Uzun Süre Cep Telefonuyla Konuşmak Tehlikeli Mi?

Hamilelik sürecinde annenin uzun süre cep telefonu kullanımı, x ray kapılarından geçmek gibi durumların kanıtlanmış olumsuz etkileri yetersizdir. Ancak bu durumların fetal doku üzerindeki olası olumsuz etkileri nedeniyle hamileler için uzun süreli cep telefonu kullanmak önerilmemektedir.

Hamilelikte Stres Tehlikeli Mi
Hamilelikte Stres Tehlikeli Mi
  1. Hamilelikte Stres Tehlikeli Mi?

Gebelik boyunca anne adayının yaşayabileceği stres ayrı ele alınması gereken bir durumdur. Gebelik fizyolojisi içerisinde artan hormon düzeylerine adaptasyon anne adayının daha hassas bir yapıya büründüğü bir döneme girmesine sebep olabilir. Değişen hormonlar ile birlikte anne adayı kolay sinirlenebilir. Çünkü gebeliği ile ilgili gelecek kaygıları anneyi etkiler. Hormonların etkisiyle annelerin bu dönemde desteğe en fazla ihtiyacının olduğu dönemdir. Tüm bu süreçte annenin yaşayacağı stres kendi bakımını azaltmasına, tedavisini aksatmasına, olumsuz koşullarda gereksiz yere kendini suçlamasına sebep olabilir. Bu durumda bebeğini ihmal etmesi de söz konusu olacağından annenin mümkün olduğunca stresten uzak tutulması gerekmektedir.

Hamileyken İlaç Kullanılabilir Mi
Hamileyken İlaç Kullanılabilir Mi
  1. Hamileyken İlaç Kullanılabilir Mi?

Anne adaylarının hamilelik boyunca doktorlarına danışmadan ilerlememesi önemlidir. Gebelikte dikkat edilmesi gereken en önemli kural herhangi bir mecburiyet yaşanmadıkça ilaç kullanmamaktır. Eğer anne adayının alması gereken ilaçlar var ise uzman gözetimi altında almaktır. Uzmanlar ilaçların gebelikte kullanımlarına göre A, B, C, D ve X şeklinde risk gruplarına ayırıyor. A grubundaki ilaçlar gebelikte hiçbir zararı olmadan rahatlıkla kullanabilir gruptadır. B grubu ilaçların da gebelerin kullanmasında bir sakınca yoktur ve çoğunlukla bir risk taşımaz. C grubunda bulunan ilaçlar anne adayının sahip olduğu hastalığının durumuna göre beklenen faydası olası zarardan fazla ise ve ilaç kullanımı kesin gerekli ise alınır. D grubu ilaçlar yalnızca özel durumlarda alınabilir. X grubu ilaçlar ise gebelikte kesinlikle kullanılmamalıdır. Ayrıca gebelikte hangi grupta olursa olsun anne ve bebeğin sağlığı açısından doktor tavsiyesi dışında hiçbir ilaç kullanılmamalıdır. Vitaminler de bu duruma dahildir. Her gebeliğin ve her hastalığın durumu değişiklik gösterdiği gibi bir gebeye fayda sağlayacak olan ilaç bir diğerine ciddi zararlar verebileceği için kesinlikle doktor kontrolünde olunması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top