İçindekiler
Gebelik döneminde, sık sık karın ağrıları ve kasık ağrılarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu ağrılardan bazıları geçici ve olası ağrılarken, bazıları ise acil bir durumu işarete eden ve tedavi olunması gereken ağrılar olabilir. Bebeği ve anneyi ilgilendiren bu ağrılar, her ikisini de olumsuz etkileyebilir ve kalıcı sonuçlara yol açabilir. Normal dışı bir ağrı hissedildiği zaman hekime başvurulmasında fayda vardır.
Hamilelikte Olağan Karın Ağrıları
>Hamilelikte karın ağrıları embriyonun oluşumu sonrası, rahme tutunma sırasında anne adayında ağrılara neden olabilir. Bu ağrılara yerleşme ağrıları da denilir. Çoğunlukla hamilelik belirtisi olarak gösterilen bu ağrılar, bazen adet ağrısıyla da karıştırılır.
>Hamilelik ilerledikçe mide ve bağırsaklar, hem hormonal değişikliklerden hem de bebeğin rahim içerisinde yaptığı hareketlerden etkilenir. Hamilelikte artan progesteron hormonu, bağırsağı yavaşlatır ve sindirim sorunlarına yol açar. Bu sorunlar karnınızda ağrı oluşmasına neden olabilir.
>Kasıklardan, rahmin üst kısmına kadar bulunan yuvarlak bağlar olarak bilinen bağ dokuları, rahmin büyümesiyle gerilip esner ve bu gerilme-esneme hareketleri annede ağrılar oluşmasına neden olur. Bağ dokuları karın ağrıları genelde annenin ani pozisyon değişimlerinde, öksürürken ya da hapşırma sırasında hissedilebilir. Kramp şeklinde görülebilir ve aniden oluşabilir.
>Gebelik sırasında kadınlarda hem hormonal değişimlerden kaynaklı, hem de kişisel problemler sonucunda oluşan stresler vücudun gerilmesine sebep olur. Vücut gerildiğinde, sindirim sistemini etkileyeceğinden karın ağrıları görülebilir.
Gebelikte Ciddi Sorunları İşaret Eden Ağrılar
>Gebelik zehirlenmesi olarak adlandırılan preeklampsi, her on gebe kadından birinde görülen bir rahatsızlıktır. Hamilelikte karın ağrısı ile beraber mide bulantısı, kusma ve şiddetli baş ağrıları preeklampsi olduğu anlamına gelebilir.
>Hamilelikte, kırmızı kan hücrelerinin yıkımı, yüksek karaciğer enzimleri ve kan pıhtılaşmasına yarayan trombositler yetersiz kalması HELLP sendromuna yol açar. Preeklampsi ve eklampsi durumlarında bu sendromun oluşma ihtimali daha da artacaktır. Karın bölgesinde oluşan şiddetli sancılar, baş ağrıları, sürekli olan bitkinlik, bitmeyen bulantı, kusma, görüşte bozukluklar ve yüksek tansiyon semptomları görülür.
> Dış gebelik durumu, döllenmiş olan yumurtanın rahmin dışında tutunmasıyla ortaya çıkar. Gebeliğin 7. haftalarından sonra aşırı şiddetli ağrılar ve kanamayla kendini gösterebilir.
> Plasentaya bağlı olarak bazı ağrılar oluşabilir. Karında dayanılmayacak kramplar oluşması ve bu ağrı sonrası, vajinal kanaması ve rahimde oluşan hassasiyetle gözlemlenebilir.
> Vajinal kanamanın parlak kırmızı bir şekilde olması ile birlikte olan karın ağrısı, düşüğün bir işaretçisi olabilir.
Olağan Karın Ağrılarını Nasıl Önleyebilirsiniz?
Düzenli ve dengeli beslenmek ağrıların çoğunu geçirebilir. Sık sık ve daha sindirilebilir besinler ile beslenmek hem midenizi rahatlatacaktır, hem de ağrı oluşumuna engel olacaktır.
Günde 2 litreye kadar su içmek sindirim sistemini hızlandırır. Baş ağrılarının ve mide ağrılarının çoğunu tek başına engelleyebilir.
İlk haftalarda oluşan ağrıların neredeyse tamamı dinlenerek geçmektedir. Rahat pozisyonlarda oturarak, yorulmamaya özen göstermek ağrılarınızı hafifletir.