Close

Bebeklerde Epilepsi

 

Bebeklerde epilepsi rahatsızlığı genellikle ilk yıllarda ortaya çıkar. Ciddi tedavi ve önlem gerektiren bu rahatsızlığın mutlaka ebeveynler ve doktorlar tarafından yakın takibe alınması gerekir. Bebeklerde epilepsi rahatsızlığının en belirgin semptomları kasılma, ağızdan köpük gelmesi, çenenin kitlenerek açılmaması, gözlerin sabit şekilde takılı kalması, ani ve geçici bilinç kayıpları olmasıdır. Tüm bunların yanı sıra çok zor anlaşılan ve gözlem sonrası anlaşılan semptomları da var. Bunlar bebeğinizin vücudunda anlık kasılmalar, ani sıçramalar, çok sürmeyen dalmalar, uykudan uyanma ve göz tikleri gibi belirtiler olabilir. Bu belirtileri gözlemlemeli, gerekirse videoya çekmeli ve hekiminize tanı koyması için aktarmalısınız.

Epilepsi Psikolojik Bir Rahatsızlık mı?

Epilepsi rahatsızlığı sanıldığı gibi psikolojik değildir. Bir ruh hastalığı olarak adlandırılması son derece yanlıştır. Bulaşıcı bir rahatsızlık olmayışının yanında epilepsi olan çocuklar diğer çocuklar için kesinlikle tehlikeli de değillerdir. Toplumdaki bu yanlış algı epilepsi rahatsızlığı olan bireyleri toplumdan soyutlar. Aileler ise sırf bu soyutlanmaya maruz kalmamak için çocuklarının bu rahatsızlığını açıklayamazlar. Bu sebeple toplumun ve bireylerin bilgilendirilmesi son derece önemlidir. Çocuğunuza epilepsi tanısı konulduğunda telaş yapmadan hekiminizin önerilerine kulak vermelisiniz.

Bebekler Neden Epilepsi Olur?

Bebeklerde epilepsi birçok nedenden kaynaklı olabilir. Anne karnında yaşanan; kordon dolanması, annenin yetersiz beslenmesi, annede oluşan enfeksiyonlar, epilepsiye sebep olabilir. Bunların yanı sıra doğumdan sonra; bebeğin oksijensiz kalması, kan şekerinin düşük olması gibi durumlar da hastalığın nedenleri arasında yer alır. Bunların yanı sıra genetik nedenlerden, metabolik bozukluklardan, kafaya darbe almasından, damar hastalığı ve menenjit gibi birçok neden epilepsiye etki eder.

Epilepsi Olan Bebekler

Hastalığın tanısı konulduktan sonra hekim, tam teşhis için EEG, beyin görüntülemesi (MR) ve kan tetkikleri isteyebilir. Burada asıl amaç epilepsinin türünü tespit ederek yanıt vereceği tedavi yöntemini belirlemektir. Epilepsi çok çeşitli nedenlerden ortaya çıktığı için tek tip bir tedavi olması mümkün değil. Özellikle çocuklar ilaç kullanarak bu hastalığı büyük oranda atlatabilirler. Çocuk epilepsi rahatsızlıkları genellikle ilaç tedavisi ile iyileştirilebilir. Eğer ilaç tedavisi bir işe yaramazsa hekim, epilepsi rahatsızlığının türüne göre cerrahi müdahalede bulunabilir, pil önerebilir ya da diğer tedavi seçeneklerini kullanabilir.

Nöbet Gerçekleşiyorsa Ne Yapılmalı?

Epilepsi nöbetleri, çok uzun sürmeden durur. Dolayısıyla çocuğunuz nöbet geçirecek olursa son derece soğukkanlı bir şekilde, kafasını darbelere karşı koruyarak ve dilini ısırmasını engelleyerek nöbetin sonlanmasını beklemelisiniz. Yan yatırarak solunum yolu açık tutulur, ağızda köpürme meydana gelirse temizlenir. Eğer nöbet 3 dakikadan çok daha uzun süre devam ediyorsa sağlık ekipleri aranır ve en uygun sağlık merkezine ulaştırılır.

Ailenin Görevi

Aile, eğer epilepsi için ilaç tedavisi uygulanıyorsa mutlaka ilaç düzenini takip etmelidir. Çocuğunuzun uykusuz kalmaması, aç kalmaması, kontrollere düzenli gitmesi gerekir. Ateşli hastalıklardan çocuk mümkün oldukça korunmalıdır. Teknolojik aletlerin fotosensitif uyarıcı olduğunu unutmayın. Çok fazla telefonla, televizyonla ya da tabletle uğraşmasına müsaade etmeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top