Close

Herkes için merak konusu olan Evlilik Sözleşmesi

Evlilik sözleşmesi nedir? Evlilik sözleşmesi hangi durumlarda yapılır? Medeni kanunda yer alan evlilik sözleşmesi çeşitleri nelerdir?

Evlilik sözleşmesi, günümüz evliliklerinde büyük önem arz eden uygulamalardan biridir. Artık pek çok çift, evlilik sözleşmeleri ile mal paylaşımı yapmaktadır. Evlilik öncesi ya da sonrası yapılan bu sözleşmeler, çoğu insan tarafından oldukça merak edilir.

Evlilik sözleşmesi nedir?

Evlilik sözleşmesi, evlenmeden önce ya da sonra yapılabilen bir sözleşmedir. Çiftlerin ileriki dönemde boşanması durumunda sağlıklı mal paylaşımı yapılması adına, çiftler arasında imzalanır. Bu sözleşmede, malların ne kadarının kimde kalacağı, hangi oranın kime ait olacağı gibi hususlar yer alır. Evlilik sözleşmesi, her iki tarafın da çıkarlarını korumak adına avukatlar eşliğinde hazırlanır.

Evlilik sözleşmesi hangi durumlarda yapılır?

Evlilik sözleşmesi yapmak için illaki boşanıyor olmak gerekmez. Nikah kıyılmadan hemen önce de yapılabilir. Olası boşanma durumunda alınan bir tedbir niteliğindedir. Duruma bağlı olarak evliliğin ilerleyen dönemlerinde ya da ayrılık kararının alınması ile birlikte de imzalanabilir.

Medeni kanunda yer alan evlilik sözleşmesi çeşitleri nelerdir?

Evlilik sözleşmesi, önceki yıllarda mal paylaşımı adı altında yapılıyordu. Günümüzde ismi değişerek evlilik sözleşmesi haline geldi. Medeni kanunda birkaç çeşit evlilik sözleşmesi türü bulunmaktadır.

Evlilik sözleşmesi türleri

  • Mal ayrılığı: İki tarafın da sözleşme gereği, birbirlerinin malları üzerinde söz hakkı yoktur. Evlilik öncesi ya da sonrası sahip olunan mallar sadece kişinin sorumluluğu altındadır. Herhangi bir yetki söz konusu değildir.
  • Edinilmiş mallara katılma: Evlilik sözleşmesi gereği, eşlerin edindiği tüm mal varlıkları iki taraf arasında eşit olarak dağıtılır. Tüm kişisel mallar da dahil olmak üzere yarı yarıya paylaştırılır. İsteğe bağlı olarak sözleşmeye farklı maddeler de ilave edilebilir.
  • Mal ortaklığı: Ortak kullanımı olan tüm malların paylaşımını kapsar. Mal ortaklığı da kendi içerisinde genel mal ortaklığı, sınırlı mal ortaklığı gibi çeşitlere ayrılır. Eşlerin aralarında yaptıkları anlaşmaya göre ortak mallarda paylaşım yapılır.
  • Paylaşmalı mal ayrılığı: Bu sözleşmenin yapılabilmesi için eşlerin daha önceden kendi aralarında bir sözleşme imzalamış olması gerekir. Eşlerin ortak kullandığı malların ve yapılan yatırımların paylaşımını kapsar. Eşlerden hangisine ait olduğu ispatlanamayan mallar ise, paylı mülkle ilgili yasalara göre paylaştırılır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top