Close

Evlilik başvurusu yapmak sanıldığı kadar zor değil

Evlilik başvurusu nasıl yapılır? Evlilik başvurusu yapılırken hangi belgeler gereklidir?

ceremony wear RING

Evlilik başvurusu, çiftlerin en heyecanlandığı anlardan biridir. Resmi olarak her çiftin, evlilik için başvuru yapması gerekir. Bu konuda bilgi sahibi olmak, sürecin hızlı ilerlemesini sağlar. Evlilik başvurusu için gerekli belgeler önceden hazırlanarak başvuruya gidildiğinde, evlilik süreci daha hızlı ve kolay gerçekleşir.

Evlilik başvurusu nasıl yapılır?

Evlilik başvurusu, evlenmeye karar vermiş çiftlerin resmi olarak gerçekleştirmesi gereken bir süreçtir. Evlilik, birbirini seven iki insanın kalan hayatlarını beraber geçirmek adına aldıkları bir karardır. İnsan yaşamında alınan en önemli kararlardan biridir. Evlilik kararı almanın yanı sıra evliliği de en özel ve en güzel şekilde devam ettirmek gerekir.

Evlilik kararı alan çiftler, bu kararlarını yakınları ve aileleri ile paylaştıktan sonra evlilik başvurusu yapmak isterler. Evlilik başvurusunun nasıl yapılacağını bilmeyen çiftler genellikle etrafındaki insanlardan yardım alırlar. Evlilik başvurusu, çiftlerden herhangi birinin ikamet ettiği ilçe sınırları içerisindeki evlendirme memurluğuna gidilerek yapılır. Ancak bu başvurunun yapılması için de bazı evrakların hazırlanması gerekir.

Evlilik başvurusu yapılırken hangi belgeler gereklidir?

Evlilik başvurusu için gerekli belgeler, evlendirme dairesine gidilerek öğrenilebilir. Bunun yanı sıra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün resmi internet adresi üzerinden de evrak listesine ulaşmak mümkündür.

Evlilik başvurusu için gerekli belgeler, oldukça kolay hazırlanabilecek belgelerdir. Bu süreçte çiftlerin gerilmesine ya da telaş etmesine hiç gerek yoktur. Başvuru sürecinde hazırlanması gereken evraklar şu şekilde liste haline getirilebilir;

  • 4 ya da 6 adet vesikalık fotoğraf (nikah defterine ve aile cüzdanına konulmak için). Adet sayısı bulunulan belediyeye göre değişiklik gösterebilir. 
  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi. Yıpranmış ve TC kimlik numarasının okunmadığı nüfus cüzdanları kabul edilmemektedir.
  • Nüfus kayıt örneği. Nüfus müdürlüğünden ya da E-Devlet sistemi üzerinden alınabilir.
  • İkametgah belgesi. Nüfus müdürlüğünden, muhtarlıktan ya da E-Devlet sistemi üzerinden alınabilir.
  • Resmi ya da özel sağlık kurumundan alınmış sağlık raporu. En yakın sağlık kuruluşuna gidilip kan tahlili yapılır ve akciğer röntgeni çekilir. Çiftlerin ikisinin de sağlık raporu alması zorunludur. Çıkan rapor aile hekimi tarafından onaylanıp imzalanır.
  • Evlenme ehliyet belgesi. Tüm evraklar tamamlandıktan sonra nüfus müdürlüğüne gidilip evlenme ehliyet belgesi alınır.
  • Evlenme beyannamesi. Evraklar evlendirme dairesine teslim edilip gün alınır. Evlenme beyannamesi iki örnek şeklinde düzenlenir.

Evlilik başvurusu işlemleri çok uzun sürmemektedir. Evrakların tamamlanması ve nikah gününün alınması maksimum birkaç gün sürer. Gün alınırken belediye, nikah günü ve mekanına göre değişiklik gösteren nikah işlem ücreti ödenmektedir. Belediye sitelerinden ya da telefon yardımı ile bu ücreti öğrenmek mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top