Close

Hipospadias

 

Erkek bebeklerin idrar deliğinin penisin ucunda değil, alt kısmında bulunmasına hipospadias denir. Halk arasında hipospadiasa peygamber sünneti adı verilir. Hipospadiası açıklamak gerekirse bebeğinizin idrar kanalının olması gerektiği yere değil, penisin daha alt kısımlarına açılmasıdır. Hipospadias hastası erkek bebeklerin sünnet derisinde de yapısal bir problem vardır. Bebeğinizin derisi tam gelişmediği ve pipisinin alt yüzünü örtmediği için sünnetliymiş gibi görünür. Bu yüzden halk arasında bu bebekler “yarım sünnetli” olarak adlandırılır. Hipospadias, doğuştan gelen bir hastalıktır. Kalıtsal bir özellik taşıdığı da düşünülür. Eşinizde hipospadias sorunu varsa bebeğinizde de böyle bir sorun olabilir. Bunun yanı sıra hipospadiasın böbrek üstü bezlerinin salgıladığı hormonlarla ilgili olabileceği düşünülmektedir.

Hipospadias Neden Olur? 

Hipospadias oluşumunda çevresel faktörler ve genetik yatkınlıklar rol oynar. Eğer, hamileliğinizin ilk aylarında düşük veya kanama nedeniyle hormon (progesteron) kullandıysanız ya da çocuk sahibi olmak için tüp bebek teknolojilerinden yararlandıysanız bunlar hipospadias olasılığını bir miktar artırabilir. Bunun yanı sıra tarım ve böcek ilaçları ile kirlenmiş suları kullanmanız, kozmetik ürünlerin bazılarını hamilelik döneminizde de kullanmanız hipospadias anomalisine yol açabilir. Bebeğiniz doğduğunda bunu ilk olarak bebek odasında bebeği muayene eden çocuk hekimi görür ve eğer şüphe ederse bunu size bildirir. Bebeğinizi götüreceğiniz çocuk cerrahı ya da çocuk üroloğu hipospadias tipine göre gerekli olan tedavi planlamasını yapar. 

Hipospadias Belirtileri Nelerdir? 

Her hastalığın belirtisi olduğu gibi hipospadias ta çeşitli belirtiler gösterir. Bebeğinizde şu belirtilere rastladıysanız derhal bir uzmana müracaat etmeniz gerekir. 

  • Bebeğinizin idrar deliğinin aşağıda olması,
  • Sünnet derisinin gelişmemesi,
  • Bebeğinizin penisinin aşağıya doğru kıvrık olması,
  • Bebeğinizin idrarının penisin altından çıkması,
  • Bebeğinizin zaman zaman idrar yapamaması,
  • Oturmadan idrar yapamama,

Hipospadias Nasıl Tedavi Edilir? 

Hipospadias  tedavisinin tek yöntemi cerrahi müdahaledir. Hipospadias işlemleri özel uzmanlık gerektiren ameliyatlardır. Bu nedenle cerrahi müdahaleyi bir çocuk üroloğu yapmalıdır. Çocuk üroloğu cerrahi müdahale sırasında bebeğinizin penisinin aşağıya doğru kıvrılmasına neden olan fibrotik bantı temizler. Doktorunuz fibrotik bandı temizledikten sonra bebeğinizin penisi ereksiyona geldiği zaman aşağıya doğru bükülmeyecek  biçimde düzeltir. Ardından yeni idrar kanalı cerrahi müdahale ile oluşturulur.  Bebeğinizin yassılaşmış halde olan penis başına doğal konik şeklini verir. Doktorunuz bebeğinize estetik ve işlevsel bir penis oluşturur. Hipospadias ameliyatı geçirmiş bebeğinizi sünnet ettirmemeniz gerekir. Çünkü doktorunuz sünnet derisini kullanarak bebeğinizin  idrar kanalını oluşturmuştur. 

Hipospadias Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalı? 

Uzmanlar tüm genital sistem bozukluklarında 6 -18 aylar arasındaki cerrahi müdahalenin uygun olduğunu belirtir. Çünkü bebeğiniz 6 aylık olmadan anestezi vermek risk doğurur. 18. Aydan sonra ise cerrahi müdahalenin tavsiye edilmemesinin nedeni ise çoğunlukla bebeğinizin psikolojisine zarar vermemek içindir. Bebeğinizin bu anları yaşayıp travma geçirmemesi için daha ileri yaşlara bırakılması önerilmez. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top