Close

32. hafta gebelik anne açısından nasıldır?

32-hafta-dogum-icin-ideal-mi-eniyikadin

Anne adayının eğer çalışan kesimden birisi ise doğum iznine ayrılma zamanının başladığını söyleyebileceğimiz bir dönemdir. SGK bu haftadan itibaren doğum iznine çıkmayı uygun görmüştür.

Ancak kendini rahat hisseden bir anne adayı isterse çalışma süresini tabii ki doktorun da onayı ile diğer haftaya da uzatabilir. Bu sayede önce kullanacağı izinleri sonra kullanmak suretiyle bebeğin sağlığını koruyabilir. Normal şartlarda gebelik haftası 40. hafta olduğundan bu haftadan önce mutlaka izine ayrılması gerekmektedir.

Doğal olarak hamilelik döneminin sonuna doğru yaklaşılan bu dönemde anne adayında kilo alma başta olmak üzere bir çok fiziksel değişiklikler meydana gelebilmekte ve bu da anne adayının kendini çirkin hissetmesine neden olabilmektedir. Anne adayı bu durumda oldukça mantıklı düşünmeli ve vücudunda meydana gelen çatlakları ve değişiklikleri kötü bir şekilde karşılamamalıdır.

Bebeğin anne karnındaki durumu

Anne karnındaki bebeğin durumu değişiklik gösterir. Son 3 ay içinde alan itibariyle daraldığı için bebek bu alanı mümkün olan en iyi şekilde kullanmaya çalışmaktadır. Dizleri tam bükük vaziyette ve ayakları da çapraz şekildedir. Kolları ise omzundan tam bükülmüş şekildedir ve eller yine çapraz şekilde durur ve genellikle sırtı sol yana yaslanmış vaziyettedir. Bu haftalardan itibaren doğum korkusu artacağından anne için sıkıntılı bir dönemdir. Özellikle toplumumuzda doğum sancılarından sık sık bahsedilmesi anneyi daha da sıkıntılı bir hâle sokar.

Bebeğin boyu ve kilosu

Bu safhada bebeğin başından kalça kısmına kadarki uzunluğu 30 cm civarıyken tam boyu ise 45 santimetre civarında olabilmektedir. Kilo olarak ise çoktan 1.5 kiloyu geçmiş durumdadır. Bazen 2 kilolara kadar ulaşabilmektedir. Bu dönemde bebeğin el ve ayak tırnakları da artık çıkmış durumdadır. Aynı zamanda duyma, görme ve hissetme yetileri de gelişmiş durumdadır.

Bu dönemde bebeklerin hareketlerinde azalma görülmesi anne adayları için endişe oluşturur ancak bu tamamen bebeğin yerinin artık çok dar bir hâle gelmesi ile ilgilidir.

Ancak bu durumda dikkat edilmesi gereken şeyler:

  • Bebeğin 24 saat içinde en az 10 kere kıpırdaması
  • Anne adayı da bu hareketler doğrultusunda ilgisini kaybetmemelidir.
  • Bu hareketler konusunda oldukça hissedilir bir azalma görüldüğünde doktora başvurulmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top