İçindekiler
25 haftalık gebelik süreci artık annelerin daha deneyimli ve bilinçli olmaya başladıkları yani 6. ayın başladığı bir evredir. Artık anne ile bebek arasındaki bağ daha da güçlenmiş anne, annelik duygusuna daha da hâkim olmaya başlamıştır bile. Bunun dışında annenin ve bebeğin bu 6.ay içerisinde belli değişimlere ve gelişimlere uğradığı da görülmektedir.
25 haftalık gebelik sürecinde annelerde gözlemlenen değişimler
25. haftada ilk olarak beliren fiziksel unsur anne karnıdır. Anne karnı doğuma doğru gidilen bu süreçte sona doğru daha çok büyümüş ve dikkat çekmeye başlamıştır. Bu süreçte annenin rahminin büyüklüğü de pubik simfizden rahim tepe noktasına kadar 25 santimetre uzunluğundadır. Bu haftalarda sağlık açısından annede kalsiyum açığı ortaya çıkabilir. Bununla birlikte diş ağrısı ve diş kanamaları durumları da beraberinde gelebilmektedir. 25. haftada annede rahim genişliğinden dolayı kasılma şeklinde ağrılar meydana gelebilir. Bu durumda panik yapmak yerine ılık duşa girilip karın bölgesinin olduğu yere masaj yapılması ağrıyı hafifletecektir.
Gebelik sürecindeki bir diğer hususta kaşınma problemidir. Bu dönemde daha çok belirgin olan bu sorun anneye kısa süreli sıkıntılar yaşatabilir. Annede gözlemlenen başka bir durum ise daha çok acıkma sorunudur. Artık bebek daha da fazla gelişmeye başladığından sürekli annede açlık hissi oluşacak ve anne sürekli yemek yemek isteyecektir. Bu durumda dikkat edilmesi gerek şey annenin sağlıklı yiyecekler yiyerek bebek gelişimine ve gebelik sürecine olumlu yönde katkı sağlaması olacaktır.
25 haftalık gebelik sürecinde bebeklerde gözlemlenen değişimler
Belki de annelerin gebelik süreci içerisinde en çok merak ettikleri şeylerden biri de bebeğin boyu olsa gerek. Bu haftalarda bebekler genel olarak 23 santim boyunda ve 700 gram civarında bir kiloya sahip olabilmektedirler. Bebeklerin nefes alış verilerini sağlayacak olan akciğerleri ise bu donemde gelişmeye başlayacaktır. Bunların dışında bebeklerin anne karnındaki duruşları da değişebilmektedir. Annenin karnı zamanla büyüdükçe bebeklerde bu genişlikten faydalanıp daha rahat pozisyonlarda anne karnında durabilirler.