Close

İşte Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Diş çıkarma dönemi ebeveynler tarafından merak ve heyecanla beklenen bir zamandır. Bebekler genellikle 6. aydan itibaren diş çıkarmaya başlarlar ve tüm bu dişlerin tamamlanma süreci yaklaşık 3 yaşında sona ermektedir. Süt dişler olarak nitelendirilen bu ilk dişler 20 adetten oluşmaktadır.Bebekler diş çıkarma sürecinde neler olur? İşte bebeklerde diş çıkarma sürecinde görülen belirtiler:

Her bebekte farklılıklar gösterse de, genel olarak tüm bebeklerde aynı belirtilerin görüldüğü diş çıkarma dönemi anne, babalar tarafından merakla beklenmektedir. Dişlerin gelmesinden önce ortaya çıkan bazı yaygın belirtiler şöyledir:

  1. Huzursuzluk / Huysuzluk: Diş çıkarma döneminde genel olarak tüm bebeklerde görülen en yaygın özelliktir. Dişlerin çıkma aşamasında verdiği acı ve ağrıya bağlı olarak hemen hemen tüm bebeklerde yaşanan bir durumdur.
  2. Uykusuzluk: Bebeğin diş ağrıları sebebiyle huysuzlanması beraberinde uyku sorunlarını getirir. Diş çıkarmaya başlamadan önce iyi bir uyku düzenine sahip olan bebeğiniz, bu dönemde yaşadığı huzursuzluğun da etkisiyle uykusuzluk çekmeye başlar. Uykusunda, bir anda sıçrayıp ağlamaya başlayabilir, uzun süren ağlama krizlerine girebilir. Bu süreç anne, baba için de oldukça zor ve yıpratıcıdır. 
  3. Bağırsak Problemleri: Bu dönem, bebeğinizin sindirim sistemini de etkiler. Bağırsak hareketleri düzensizleşen bebeğinizin kimi zaman ishal kimi zaman ise tam tersine kabız olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
  4. İştah Kaybı: O güne kadar gayet güzel yemek yiyen bebeğiniz, diş çıkarmaya başlaması ile birlikte aniden yemek yemeyi reddetmeye başlayabilir. Bu durum çok normaldir, diş çıkaran hemen hemen her bebekte görülür. Geçici olduğunu unutmayın ve kendinizi üzmeyin.
  5. Kilo Kaybı: İştahsızlığa bağlı olarak bebeğiniz bu dönemde kilo almayabilir ve hatta kilo kaybı bile yaşayabilir. Kilo kaybı yüksek değerlerde değil ise endişe etmenize gerek yok ancak fazla kilo kaybı söz konusu olursa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
  6. Ateş: Diş çıkarma aşamasındaki bebeklerde vücut ısısı değişimleri yaşanabilir. Yükselen ateş, çıkmaya çalışan dişlerin bebeğinizin vücudunda yarattığı hareketlenmelerden kaynaklıdır. Bu gibi durumlarda, doktorunuza danışmadan önce, bebeğinizi rahatlatmak adına ona soğuğa yakın ılık bir duş aldırabilirsiniz.
  7. Tükürük Artışı: Çıkmaya çalışan dişlerin, bebeğinizin diş etlerinde meydana getirdiği kaşıntı beraberinde tükürük artışını getirir.
  8. Kulak Ağrısı: Hemen hemen tüm bebeklerde görülen en yaygın diş çıkarma belirtilerinden biri de kulak ağrısıdır. Bu dönemde bebeğiniz elini sık sık kulağına götürür ve ağlar. Bu durum uzun süre devam ederse doktorunuza danışıp yardım isteyebilirsiniz. 

Diş Çıkaran Bebeğe Ne İyi Gelir?

  • Bebeğiniz için çok rahatsız edici bir durum yok ise bu dönem kendi halinde, olağan bir süreç olarak geçirilir. Ancak bebeğiniz diş çıkarma belirtilerini şiddetli yaşıyor ve bu günlük hayatınızı olumsuz etkiliyor ise birkaç ufak yardımla onu rahatlatabilirsiniz.
  • Örneğin ellerinizi iyice yıkayıp dezenfekte ettikten sonra parmaklarınız ile bebeğinizin diş etlerine masaj yapabilir, bu şekilde diş etlerindeki ağrı ve kaşıntıyı hafifleterek bebeğinizin daha huzurlu olmasını sağlayabilirsiniz.
  •  Ayrıca diş kaşıyıcılar da size oldukça yardımcı olacaktır. 
  • Bebeğinizin yaşına ve gelişimine uygun olarak alacağınız bir diş kaşıyıcısı ile bebeğinizin bu zaman dilimini daha hafif atlatabilmesini sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top