Close

Kadınların düşmanı sistit hastalığı

Stressed young woman in casual clothes sitting upset on sofa in front of laptop. Worried lady frustrated because of bad news in e-mail letter or message opened on computer screen, shocked of dismissal

Sistit genelde kadın bireyler de görünmekte olan bir tür hastalık biçimidir. Bu hastalık yaş fark etmeksizin her kadında oluşabilecek bir hastalıktır. Sistitin engellenmesi için alınabilecek birtakım önlemler bulunmaktadır. Bu önlemler alınarak sistitten korunmak mümkündür.

Sistit nedir?

Sistit kadın bedeninde meydana gelen bir hastalık türüdür. Halk arasında idrar torbası enfeksiyonu yani mesane enfeksiyonu olarak bilinen bu hastalık türünde, kadın bedeninde bulunan idrar kesesi iltihaplanır ve işlevselliğini tam anlamıyla yerine getiremeyecek duruma gelir. Eğer bu hastalık yeterince ciddiye alınmazsa ilerleyen zamanlarda burada oluşan iltihap böbreklere sıçrayabilir ve orada kalıcı hasara yol açabilir. Unutulmamalıdır ki her kadın bu rahatsızlığı ömründe en az bir defa yaşar.

Sistit hastalığının sebepleri nelerdir?

Sistit hastalığına sebep olan birçok şey bulunmaktadır. Bunlardan en yaygını ve en çok karşılaşılanı, idrar kesesine ulaşmış olan bakterilerin burada çoğalması durumudur. Burada üreyerek çoğalan bakteriler bu hastalığın oluşmasında çok önemli bir role sahiptir. 

Sistite kadın bedeninde oluşabilecek herhangi bir ekstra durumda yol açabilir. Örneğin radyasyona maruz bırakılan bir kadın bedeni bu hastalığa kolayca yakalanabilmektedir. Bunun yanı sıra hamilelik sırasında yaşanan hormonsal ve psikolojik değişimler de bu hastalığa yol açabilmektedir. Yaşı ilerlemiş ve menopoza girmiş kadınlarda da bu durum sıkça yaşanmaktadır.

Sistit hastalığının belirtileri nelerdir?

Sistit hastalığına sebebiyet veren birçok etken ve belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtilerden en belirgin olanları ise idrar yaparken yaşanan yanma hisleri ve buna bağlı olarak eş zamanlı idrarda yaşanan kesilmeler ve hissedilen birtakım sızlamalardır. Sistit belirtilerinden bir diğeri sıkça idrara çıkma ve sürekli idrarınız varmış gibi hissetmektir. Bu durumu yaşıyorsanız muhtemelen sistit hastalığına yakalandığınız söylenebilir. Bunların dışında bir başka belirti ise genel anlamda gün içerisinde kasıkta ve makatta meydana gelen ağrılardır. Eğer bu durumlardan herhangi bir tanesine bile sahip iseniz hemen bir doktora başvurmanız tavsiye edilmektedir. Aksi halde sistit, ileride kalıcı hasarlara yol açabilmektedir.

Sistit nasıl geçer?

Sistit hastalığının belirtilerini hissetmekte iseniz bu belirtileri azaltma, bunlardan kurtulma yolunda uygulayabileceğiniz bazı adımlar bulunmaktadır. Bu adımlardan ilki karnın alt bölgesine ısı uygulamaktır. Çok yüksek bir sıcaklık olmayacak şekilde ısı uygulamak şikayetlerinizin azalmasına yardımcı olabilir. Bunun dışında bol bol sıvı tüketimi yapmak bu durumun geçmesini sağlayabilir fakat kafein, alkol ve asit içeren sıvıların kullanılması tavsiye edilmez. Tüm bunların dışında doktor tarafından uygulanabilecek bir ilaç tedavisi bu durumdan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top