Close

Kafa derisinin dökülme hastalığı olan konak neden oluşur?

Bebeklerde Konak Neden olur, nasıl geçer?

Funny newborn babe napping in mom arms. Young mother kissing sleeping adorable new born child on the forehead. Healthy little kid in parent arms. Love, bonding, happy family concept. Indoor. Close-up

Konak hemen hemen her bebekte görülen, kafa derisinin dökülmesi problemidir. Peki bebeklerde konak neden olur? Konak bir hastalık mıdır? Konağa karşı bir önlem alınabilir mi?

KONAK NEDİR?

Konak yeni doğanlarda ve bebeklerde görülen, sarı, kahverengi ve bazen kırmızı ve pembe olabilen kafa derisinin dökülmesi ile görülen parçacıklardır. Bu parçacıklar bebeklerin kafa derilerinin dökülmesi ile oluşur. Dökülme genellikle pul pul şeklinde olur ve hemen her bebekte görülen normal bir durumdur. Bu dökülmeler bazen kaş ve alın çevresinde de olabilmektedir. 

BEBEKLERDE KONAK NEDEN OLUŞUR?

Konağın neden oluştuğuna dair kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte uzmanlar konağın doğum sırasında anneden bebeğe geçen hormonlar sebebiyle olabileceğini söylemektedirler. Anneden geçen hormonlar bebeğin saç diplerindeki yağ üretimini aktif hale getirmekle birlikte derinin soyulmasına sebep olabiliyor ve bunun sonucunda konak ortaya çıkıyor. 

Yaygın bilinenin aksine konak bir temizlik ya da hijyen problemi değildir. Yani acaba bebeğimi yeterince temiz yıkamıyor muyum? Bebeğim kirli olduğu için mi konak sorunu yaşıyor? gibi kaygılar yersiz kaygılardır. Bununla birlikte konağın geçmesi için bebeğe çokça banyo yaptırmak da maalesef yanlış bir yoldur. Peki konaktan korunmak için ne yapmak gerekir?

KONAK NASIL GEÇER?

Konak bebeklerin derilerinde dökülmesi gereken bir deri tabakası olduğundan konağa önlem almak mümkün değildir. Fakat eğer bebeğinizin konak problemi varsa bu konakları temizlemek mümkündür. Burada amaç uzun sürede dökülecek deriyi dışardan müdahale ile daha kısa zamanda döküp sonuca ulaşmaktır. Bunun için uzmanlar banyodan önce bebeğinizin saçını badem yağı, zeytin yağı ya da bebek yağı ile bir müddet hafifçe masaj yapmanız ve bu yağı bir süre bebeğinizin kafasında bekletmenizdir. 

Daha sonra ince ve yumuşak bir tarak yardımı ile bebeğinize zarar vermeden, yumuşak hareketlerle bebeğinizin saçını çıkış yönünün tersine taramak yoluyla konakları dökmeye çalışmanızdır. Bu işlemi yaptıktan sonra bebeğinizin saçındaki tüm konakların dökülmesini sağlamış olacaksınız. Daha sonra bebeğinize banyosunu yaptırıp yağın kafasında kalmadığından emin olmalısınız. İlerleyen zamanlarda ise bebeğinizin cilt ve saç tipine uygun şampuan ve sabunlar tercih etmeniz bebeğinizin cilt sağlığı için önemli bir husustur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top