Kas iskelet sistemimizin vazgeçilmez parçası olan kaslarımız, bize hareket olanağı sağlayan kompleks bir yapıdır. Vücudumuzda çok sayıda kas vardır ve bunlar birbirleriyle iş birliği içinde, kasılıp gevşemek suretiyle istenilen hareketin yapılmasından sorumludur. Pek çok insan spor yaparken, ağır bir şeyler taşırken veya ani bir hareket sonucu kaslarını incitmekte ve ağrıya maruz kalmaktadır. Kas ağrıları harekete bağlı geliştiği gibi hareketsizlik de büyük sorun teşkil etmektedir. Gün boyu bilgisayar başında kalan veya masa başı çalışan birçok insan kas gerilmesi, dolayısıyla ağrı problemleri yaşamaktadır.
Kas ağrısı için bilinen en basit neden nezle olsa da, ağrılar birçok farklı nedenden ileri gelebilir. Myopati, kasların inflamatuar hastalıkları, miyofasiyal ağrı sendromu gibi hastalıklar, aşırı spor yapma gibi kasların aşırı yorulduğu durumlar, duruş bozuklukları, travmalar, gerginlik, susuz kalmak vb. durumlar bunlardan bazılarıdır. En çok boyun ve bel bölgelerinde adele ağrıları görülmektedir.
Kas ağrısı yaşandığı takdirde ağrıyan kas kütlesinde gerginlik, ağrı ve hareket ettirmede zorluk yaşanır. Ağrıyan kas grubuna bağlı olarak hareket kısıtlığı; oturup kalkarken ve yürümekte güçlük görülebilir. Birçok insan tarafından oldukça sık karşılaşılan bu duruma tıpta da alternatif tıpta da bir takım çözümler sunulmuştur. Bunlardan en yaygın olanı kas gevşeticilerdir.
Kas ağrılarında ilaç kullanımı
Piyasada kas ağrılarına yönelik birçok farklı ilaç firmasına ait çok çeşitli ilaçlar bulunmaktadır. Bunlar oral alınan tabletler, müsküler uygulanan ampüller veya topikal uygulanan merhemler ya da kremler olabilir. Tıpta antispazmodik veya spazmolitik olarak geçen kas gevşeticiler, ağrıyan kasın uyarılmasını normale indirgeyerek ağrıyı ortadan kaldırmayı ve fonksiyonları düzeltmeyi hedefler. Kas gevşeticiler belirtilen sebeplere ek olarak cerrahi tedavi yöntemlerinde de tercih edilmektedir. Örneğin nazogastrik sonda takımından önce sedasyon amacıyla kas gevşeticiler kullanılmaktadır.
Adele ağrılarında bilinen geleneksel yöntemler arasında sıcak ve soğuk tampon dikkat çekmektedir. Sıcak tampon damarlarda vazodilatasyona sebep olarak spazmı çözmeye yardımcı olur; soğuk tampon ise aksine vazokonstriksiyon etkisiyle damarları büzüştürüp ağrı hissini ortadan kaldırmakta etkilidir. Ek olarak biberiye, kediotu, zencefil, zerdeçal gibi bitkisellerden hazırlanan çeşitli kürlerin kas ağrılarını hafiflettiği öne sürülmektedir. Kas ağrılarının bazı vitamin ve mineral eksikliklerinden de kaynaklanabileceği unutulmamalı, magnezyum ve potasyum(sinir iletimi ve kasların hareketi için gerekli minerallerdir.) değerlerine baktırmak önemsenmelidir. Düzenli spor yapılması ve ağır iş ve egzersizler öncesinde mutlaka egzersiz ve esneme hareketleri yapılması, olası kas ağrılarının önüne geçecektir. Rahatlatıcı bir masaj beklenenden çok daha iyi işe yarayıp ağrıyı hafifletebilir. Doktorunuzun tavsiyesiyle aldığınız ağrı kesici/kas gevşetici etkili merhem veya kreminizi uyguladıktan sonra bölgeye biraz masaj yapmak daha hızlı sonuç almanıza yardımcı olacaktır.