İçindekiler
Modern yaşamın getirdiği en büyük problemlerden birisi hareketsizliktir. Merdiven yerine asansör kullanmak, yürümek yerine en yakın mesafeye dahi araçla gitmek, gün boyu oturarak masa işi yapmak gibi birçok sebep günlük hayatın durağanlaşmasına zemin hazırlar. Durağanlaşan hayatın içinde hareketsiz kalan kişiler ise kilo problemleri yaşarlar. Kilo almak ya da kilo vermek; hareket ve spor alışkanlıklarına bağlı olsa da tek neden bu değildir. Kilo almanızda ve vermenizdeki bir diğer önemli faktör; beslenme şeklinizdir. Kalori miktarını ve alınan besin değerini kontrol altında tutmak için her geçen gün farklı diyet şekilleri ortaya çıkmaktadır. Aralıklı oruç, düşük karbonhidrat diyeti, protein diyeti gibi karşınıza çıkan diyetlerin aksine bu yazıda çok aşina olmadığınız bir diyet türünden bahsedeceğiz. Bir süt ürününü temel alan bu diyetin adı kefir diyeti…
Kefir Nedir?
Koyu kıvam, ekşimsi tat ve köpüklü bir yapıya sahip olan kefirin faydaları günümüzde yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Fermente bir süt çeşidi olarak bilinen kefirin sayısız faydası bulunduğundan dolayı beslenme uzmanları tarafından önemli bir diyet öğesi olarak kullanılmaktadır. Klasik diyet programlarında yer alan yoğurdun yanı sıra artık kefir de birçok beslenme planına dâhil edilmiştir. Bilindiği üzere kefir genellikle inek sütünden üretilir. Ancak koyun, keçi ve bitkisel kaynaklı sütlerden de yapılmaya başlanmıştır. Damak tadınıza ve kişisel kararınıza göre bu kefir çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Sütün içerdiği faydalı besin öğelerinin yanı sıra fermente edilerek elde edilen kefir aynı zamanda önemli probiyotik kaynaklarından biridir. Aynı zamanda sindirimi kolay olmasından dolayı da sindirim sorunu yaşayan kişiler tarafından sıkça tüketilir.
Kefirin Faydaları Nelerdir?
Kefiri yaparken kullanılan sütün çeşidine göre besin değerleri değişiklik gösteriyor olsa da kefir genellikle iyi bir kalsiyum, potasyum ve protein kaynağıdır. Aynı zamanda birçok farklı bakteri ve maya barındırdığı için karmaşık bir probiyotik kaynağıdır. Kemik sağlığı için bilinen öneminden dolayı bazen kemik erimesi riskini düşürmek için de kullanılabilir. Bunun yanı sıra bağışıklık güçlendirme özelliğine de sahiptir. Ayrıca B vitamini ve folik asit bakımından oldukça zengindir. Bahsettiğimiz tüm bu özelliklerden dolayı hamile kadınlar, bebekler, çocuklar, yaşlılar, iyileşme sürecindeki hastalar ve kabızlık gibi sindirim problemi yaşayan kişiler tarafından tüketilmesinde fayda vardır. Bu bahsettiğimiz vücut sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı uzmanlar kefirin bir diyet öğesi olarak da kullanılabileceğini söylerler. Sindirim ve boşaltım sistemi için oldukça faydalı olduğundan dolayı beslenme uzmanları tarafından kefir diyeti listesi planlanmaktadır. Gün içerisinde belirlenen miktarda kefir tüketilerek faydalı sonuçlara ulaşılan bu diyette aynı zamanda sağlığınızı da korumuş olursunuz. Kişinin metabolik özelliklerine göre kefirin etki seviyesi değişiklik göstermektedir. Ancak her bireyde kolay bir şekilde kilo verdirerek istenen sonuçlara ulaştırır. Kişinin kilo vermesine faydası olduğu gibi aynı zamanda psikolojik sağlık üzerinde de önemli etkileri vardır. Örneğin depresyonlu bireylerde B vitamini eksikliği gözlemlenir. Kefirde ise yüksek miktarda B vitamini vardır. Düzenli olarak kefir tüketen kişi yeterli miktarda B vitamini alacağından dolayı depresyona yakalanma riski düşer. Aynı zamanda uzmanlar tarafından uykuya dalma ve uyku düzeni için de faydalığı olduğu söylenmiştir.
Kefir Hangi Hastalıklar için Faydalıdır?
Kafkasya bölgesinde yapılan bir araştırmaya göre oradaki insanların günlük kefir tüketim miktarına bağlı olarak yaşam sürelerinin uzadığı tespit edilmiştir. Günlük hayatta deyim yerindeyse su yerine tüketilen kefir; Kafkasya insanlarında kanser, tüberküloz ve hazımsızlık rahatsızlığının yaşanmasını engellemiştir. Bu gibi yapılan araştırmaların sonucunda kefirin bazı hastalıkların tedavi sürecinde kullanılabileceği anlaşılmıştır. Bu hastalıkların arasında ise şunlar vardır:
- Egzama
- Enfeksiyon
- Mide iltihapları
- İç ve dış urlar
- Sarılık
- Kronik bağırsak iltihapları
- İshal
- Kabızlık
- Yüksek tansiyon
- Kalp hastalıkları
Kefirin bu gibi hastalıklara faydalı olmasının sebebi ise vücuda giren besin öğelerinin emilimini artırmasıdır. Emilimi artırmasının yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun hormonal değişimini dengede tutar.
Kefir Diyeti Nedir ve Kefir Diyeti Nasıl Yapılır?
Kefirin faydalarından detaylı bir şekilde bahsettikten sonra şimdi sıra kefir diyeti nedir ve kefir diyeti nasıl yapılır gibi en çok merak edilen soruları cevaplamaya geldi. Diğer diyet listeleriyle birçok ortak noktaya sahip olan bu diyet programında bol su tüketimi ve spor desteği oldukça önemlidir. Beslenme uzamanınızın hazırladığı programa bağlı kalarak, yasaklı gıdalardan uzak durarak ve spor desteğini eksik etmeyerek istediğiniz sonuçlara kolayca ulaşabilirsiniz.
Eğer hedeflediğiniz sonuca ulaşmak için kefir diyetini tercih ettiyseniz; bunun iki haftalık periyotlar şeklinde uygulandığını unutmamalısınız. Aralar verilerek uygulan bu program genellikle 2 hafta diyet ve 2 hafta ara şeklinde gerçekleştirilir. Ancak bu çıktığınız yolda amacınız kilo vermek olduğu için 2 haftalık ara sürecinde de yediklerinize dikkat etmelisiniz. Şimdi sizlere iki haftalık kefir diyetini uygularken dikkat etmeniz gereken noktalardan bahsedeceğiz.
- Kefir diyetinde 1. hafta: Kefir diyetinin ilk haftasında kefir tüketimi aç karnına olmalıdır. Sabah uyandığınızda henüz hiçbir şey yememişken 1 ya da 2 bardak kefir içmelisiniz. Bunun için en uygun zaman ise sabah kahvaltısından yarım saat öncedir. Bunun yanı sıra gün içinde en az bir buçuk litre su içmelisiniz. Ayrıca diyetinize uygun şekilde bir spor egzersiziyle destek vermelisiniz. Beslenme programı dışındaki yasaklı gıdalardan uzak durmalısınız.
- Kefir diyetinde 2. hafta: kilo verme amacıyla başlanan bu diyetin ikinci haftasında da yine kişilerin bol su tüketimine ve spor egzersizlerine önem vermesi gerekir. Ayrıca yasaklı gıdalardan uzak durmaya devam edip kefir tüketimini artırmalıdır. Sabah kahvaltısından önce tüketilen kefirin yanı sıra akşam yemeğinden önce de kefir içilmelidir. Akşam yemeğinden önce kefir tüketmeye başlayan kişiler özellikle protein tüketimine dikkat etmelidirler. Birer gün arayla kırmızı et ya da tavuk yemelidirler. Kızartmadan uzak durmalı ve haftada bir gün salata ve balık tüketmelidirler.
Kefir Diyetindeki Yasaklı Yiyecekler Nelerdir?
Yaptığınız kefir diyetini olumsuz etkileyecek bazı gıdalar vardır. Bu gıdalardan uzak durarak sağlıklı bir beslenme süreci geçirebilirsiniz. Peki, uzak durulması gereken gıdalar hangileridir? Bu gıdalar için kısaca karbonhidrat grubu denebilir. Ancak diyetteki kişilerin hayatlarından çıkarması gereken tüm besinler şunlardır:
- Bezelye
- Muz
- Patates
- Kavun
- Karpuz
- Mercimek
- Şeker
- Tatlılar
- Tarhana
- Tüm unlu gıdalar
Kefir Diyeti ile Kaç Kilo Verilebilir?
Kişiden kişiye değişen metabolik farklılıklara bağlı olarak verilen kilo miktarları değişiklik gösterir. Metabolik farklılıkların yanı sıra diyet programını uygularken dikkat edilmesi gereken kurallar da kişinin vereceği kilo miktarı için oldukça önemlidir. Ancak genel bir sonuca varmak gerekirse diyeti düzenli uygulayanlar haftada 2 – 4 kilo kaybedebilir.
Kefiri Nasıl Lezzetli Bir Hale Getirebiliriz?
Sütün fermente hali olmuş olduğundan dolayı klasik damak tadına çok da uygun olmayan kefir birçok insan tarafından lezzetli bulunmamaktadır. Kefir genellikle marketlerde sade ve meyveli olarak iki türde bulunur. Ancak meyveli olanlar katkı maddesi içerdiği için tercih edilmemelidir. Bu yüzden marketten sade şekilde aldığınız kefiri kendiniz meyve, keten tohumu ve muz ile lezzetlendirebilirsiniz.