İçindekiler
Doğru beslenmealışkanlığı vücudu yenilemekte ve mevcut sağlığı korumaktaçok büyük bir öneme sahiptir. Doğurganlık ve verimliliğin dedüzenli olması için beslenme alışkanlığına dikkat etmekgerekir. Eğer kendinizin ve olası çocuğunuzun sağlığınıkorumak, verimli veya doğurgan kalmak, düşük riskini önlemekistiyorsanız beslenme alışkanlıklarınıza dikkat etmenizgerekir.
Cips, kızartma ve hazır yiyecekler
Patates kendi başına bazı zararlar içerir, ancak kızartıldığında veya pişirildiğinde içindeki şeker hızlıca glikoza dönüşür ve buda insülin seviyesini çok yukarı seviyelere yükseltip,sağlığınıza ve üretkenliğinize büyük bir darbe vurur. Hele ki trans yağ ile yüksek sıcaklıklarda pişirilirse vereceği zararlar saymakla bitmez.
Çoğu paketlenmiş cipslerde, soya cipsleri, mısır cipsleri, patates cipslerinde trans yağ yüksek miktarda bulunmaktadır. Bazı markalar bu zararların medyada çokça dile getirilmesinden ötürü trans yağsız üretime geçmişlerdir.
Ancak, bu değişikliğin yüksek sıcaklıklarda ortaya çıkan zararlı diğer maddelere bir etkisi olmadığından bu cipslerin zararlarında çok da bir değişiklik olmaz. Eğer pakette “kızartılmamıştır,pişirilmiştir” gibi ibareler bulunuyorsa bu sadece bir pazarlama tekniğidir. Çünkü yağın eklenme aşaması değiştirilip aynı sonucu ortaya çıkarmanın pek bir farkı yoktur.
Kızartılmış her içerikte, sebzede bile trans yağ ortaya çıkma ihtimali vardır ve bu da potansiyel kanser, kısırlık gibi birçok rahatsızlığa yol açabilir.
Sebzelerden üretilen;kanola, ayçiçek, mısır, soya ve fındık yağları ile kızartılan yiyeceklerde de oldukça büyük riskler bulunmaktadır. Sıcaklaştıklarında ve oksijene maruz kaldıklarında yiyeceklerin bu yağlarda kızartılmasının vücudumuzda oluşturma riski olan hastalıklar;
- Hızlı yaşlanma,
- Deri kuruluğu,
- Kanser,
- Obezite.
Kızartılmış veya kızartılmamış deniz mahsulleri
Bu kategori en zararlı kategori olmakla bilinmektedir. Yukarıda sayılan tüm riskler ve buna bir de civa ve diğer toksik maddeler eklendiği zaman vücuda verilen zarar bir hayli artmaktadır.
Deniz mahsulleri civa ve toksik atıkların en çok rastlandığı yiyeceklerdir. Özellikle kabuklu deniz mahsullerinde bulunabilecek virüs ve parazitler çoğu zaman yüksek sıcaklıkta bile yaşayabilirler.
Bu tarz yiyeceklerde 4 kat daha fazla toksin bulunduğu düşünülmektedir. Çözüm yolu oldukça basit yememek, özellikle de gebeliğe hazırlık dönemi ve bebek sütü üretim dönemlerinde. Bu uyarılar erkekler için de geçerli olmaktadır.
Ancak balıklar çok ayrı bir kategoride değerlendirilmelidir. Çünkü balık yağının sağlık ve üretkenliğe katkısı oldukça fazladır. Ancak çoğu balıktaki civa miktarı oldukça yüksektir ve dikkatli seçilmesi gerekmektedir. Marketlerde bulunan balıklarsa kendi sorunlarını getirirler çünkü, çiftlik balıklarında yağlanmış asitlerin oranı yüksek olduğundan önerilmemektedir.
Eğer hamileliğe hazırlanıyorsanız veya hamilelikte 4. ay civarındaysanız,kaliteli balık yağını haplar yardımıyla doktorunuza danışarak alabilirsiniz.