Close

Kreatinin sağlığa 5 önemli faydası

Kreatin vücutta üretilebilen doğal bir aminoasit çeşididir. Peki vücudumuzda üretilebilmesi dışardan almamızı gerektirmez mi? Elbette birçok spor dalıyla uğraşan kişiler kreatin takviyesi yapmak zorunda olabilirler. Çünkü kasların daha fazla yükü kaldırabilmesi için vücudun doğal kreatin aminoasidi yetersiz olabilir.

Kreatin’in görevi

Kreatin, kaslarda bulunan ATP yani enerji depolarını doldurur, ayrıca sürekli spor yapan insanlarda, kas kuvvetliliği için süreklilik sağlar.  Basketbolda, koşuda, fitness esnasında ani güç gerektiren spor dallarındaki bazı durumlarda kaslar enerji depolarını çok aktif bir şekilde kullanırlar. Kreatin kişiye ektra performans sağlayan bir aminoasittir. Varsayalım vücudumuzda doğal olarak bulunan kreatin ile 2 kilo ağırlık kaldırıyoruz, fakat takviye alarak bu ağırlığı 5 kiloya çıkarabiliriz. Böylece kreatinin bize daha fazla kas enerjisi sağlıyor ve kaslarımız gelişiyor, güçleniyor. Kreatin alınımı ile kaslara daha fazla su iletiliyor ve kasların gelişimi için suya ihtiyaç vardır. Ayrıca kaslardaki liflerin gelişimi için de çok önemli yere sahiptir.

Kreatin aminoasiti olan besinler

Geyik, ceylan ve yaban domuzu, tavşan, sincap, kunduz gibi av hayvanların da çok zengin kreatin bulunur. Bıldırcın, yaban ördeği ve hindi gibi av kuşları da kreatin önünden zengin bir içeriğe sahiptir Yağsız kırmızı et de doğal bir kreatin kaynağıdır. Ayrıca çiğ somon, ringa balığı, ton balığı da oldukça kreatin depolu besinlerdir.

Kreatin kullanımı

Hazır olarak dışardan alınan kreatin her spor dalı için kullanılabilir. Kreatin doping, ilaç, hormon değildir. Kreatin ilk alımınıyla kilo artışına sebep olabilir, fakat bu alınan kilolar düzenli kullanımı ile kas oluşumuna sebep olucaktır. Kreatinin etkili bir şekilde kullanımı 3-4 hafta boyunca 5 gr kullanım olarak belirlenmiştir. Daha sonra 2 hafta ara verilmelidir.

Kreatinin faydaları

  1. Kas kütlesini artırır.
  2. Kasların dayanıklılığını ve gücünü arttırır.
  3. Kaslardaki sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur.
  4. Kemiklerin yenilenmesinde de yardımcıdır.
  5. Spor esnasında daha fazla efor artırmayı sağlar.

Kreatin zararlı mı?

Kreatin dışardan en çok alınan aminoasitler arasındadır. Herhangi bir zararının olmadığı şimdiye kadar yapılan araştırmalar ile de ispatlanmıştır. Düzenli kullanımı, bol su tüketimi ve antrenmanlar ile etkili sonucu görebilirsiniz.

scroll to top