İçindekiler
Kulak, insan vücudunda işitmeyi ve dengeyi sağlayan bir organdır. Yaşamımızda en çok ihtiyacını duyduğumuz organlardan biri olan kulak, çeşitli sebeplerden dolayı ağrıya sebep olabilmektedir. Bu durumda yapılması gerekenler nelerdir?
Kulak ağrısı neden olur?
Kulak ağrısı, kulağın kendinden kaynaklanabileceği gibi vücudumuzdaki diğer organlardaki hastalıkların da yansıması olabilir. Kulak kepçesi, dış kulak yolu, orta kulak, kulak zarı ve iç kulaktaki ağrılara birincil ( primer ) kulak ağrısı denmektedir. Vücudumuzdaki diğer organlardan kaynaklanan kulak ağrısına ise ikincil ( sekonder ) kulak ağrısı denmektedir.
Birincil ( Primer ) kulak ağrısının sebepleri
- Hematom, yani kulakta kan toplanması,
- Perikondrit, kıkırdak iltihaplanması,
- Tümörler,
- Yanık ve donmalar,
- Yabancı cisimler,
- Kulak kiri,
- Zona,
- Kulak yazı yırtılmaları,
- Orta kulak içerisinde sıvı toplanması,
- Östaki tüpündeki tıkanıklık,
İkincil ( Sekonder ) kulak ağrısının sebepleri
- Çene eklemlerinde oluşan hastalıklar,
- Farenjit,
- Ağız içi yaraları,
- Gırtlak kanseri,
- Mide fıtığı,
- Yemek borusunda oluşan tümörler,
- Akciğer enfeksiyonları,
- Bademcik ve geniz eti ameliyatları,
Yukarıda da görüldüğü üzere kulak ağrısına sebep olan birçok etken vardır. Hal böyle olunca kulak ağrısını geçirme yöntemleri bir hayli artmıştır.
Kulak ağrısına iyi gelen bitkisel yöntemler
Kulak ağrısında öncelikle saç kurutma makinasıyla veya ütü ile ısıtılmış havluyu ağrıyan kulağa tampon yapılmalıdır. Östaki tıkanıklığına karşın çene egzersizleri yapılmalıdır. Çiğneme ve yutma refleksleri östaki borusunu hareket ettirerek tıkanıklığı geçirecektir.
Zeytinyağı;
Özellikle kulakta oluşabilecek enfeksiyonlara karşı dezenfekte sağlayan zeytinyağı, aynı zamanda kulakta uğultu hissini durdurmaya yardımcı olur.
Soğan;
Soğan her derde derman olduğu gibi kulak ağrısına da derman. Soğanın antiseptik ve bakteri önleyici yapısı ile enfeksiyonlara karşı tedavide büyük rol oynar. Rendelenen soğan suda haşlanarak suyu günde 2 kere olmak üzere 2-3 damla uygulanmalıdır.
Sarımsak;
Susam yağı ile ısıtılarak sarımsak yağı elde edilir. Elde edilen bu sarımsak yağını aynı şekilde günde 2 kere olmaz üzere 2-3 damla damlatılmalıdır.
Nane yaprakları;
Nane yaprakları ve özellikle nane yağı da kulak ağrısına çok iyi gelmektedir. Nane yağını günde en az 2 kere 1-2 damla damlatılarak uygulanır. Nane yaprakları ise suda haşlanır ve suyu süzülerek damla olarak kullanılır.