Close

Kullanım Alanları ile Boraks

 

İçeriği sodyum, bor, oksijen ve sudan oluşan ve doğadan kendiliğinden bulunan boraks, bir bor bileşenidir. Aynı zamanda sodyum tuzu olarak bilinen boraksın yemeklerden temizliğe çok yönlü kullanım alanları bulunur. Anadolu’nun bazı yerlerinde teneker olarak da bilinir. Tarihi yüzyıllar öncesine dayanan boraks, eski zamanlarda bazı insanlar tarafından yiyeceklerinin bozulmadan muhafaza edilmesi ve temizlik ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla kullanılır. Görüntüsü orta büyüklükte bembeyaz buz parçasına benzer. Hem kırık taş görünümündeki hali hem de un gibi bembeyaz halleri mevcuttur. Suya katıldığında kolay bir şekilde  çözülen bir yapısı vardır. Boraksın temini, genel olarak aktarlardan ve hatta bazı eczanelerden, organik ürünler satan mağazalardan ya da online mağazalardan sağlanabilir. Boraks, kişiden kişiye değişmekle birlikte ağız yolu ile direkt alındığında zehirli etkilere sahip oabilir.

Kullanım Alanları ile Boraks

Temizlikten kozmetiğe çeşitli kulanım alanları olan boraks, çok uzun yıllardır ev temizliğinde doğal bir madde olarak tercih edilir. Doğal bir dezenfektan özelliği olan bu maddenin koku gidermenin yanında derinlemesine temizleme özelliği bulunur. Özellikle günümüzde kullanılan, içeriği kimyasal olan temizlik maddelerinin insan sağlığına olumsuz etkileri mevcuttur. Bu olumsuz etkilerden sıyrılmak isteyen insanlar yeniden doğal temizleyici olan boraksa yönelebilir. Evde çeşitli malzemeleri -sirke, limon kabuğu, çeşitli bitkisel yağlar, karbonat vb.-  katarak kendi doğal deterjanınızı elde etmek mümkün olduğu gibi ev temizleme sırasında bu maddeyi direkt olarak solumamaya dikkat edilmelidir. Yapılan temizlik sonrasında yüzeyler bol su ile durulamalı ya da silinmelidir. Boraks, aynı zamanda mantar ve küf olumuşuna birebir engel olduğundan da tercih edilir.

Ev temizliğinin yanında böcek ve haşerelerle uğraşmak için de kullanılır. Evinizi veya işyerinizi böceklerden vb. hayvanlardan korumak isterseniz böcek yuvalarının önlerine boraks koymanız bunun için yeterli olur.

Boraksın kozmetik alanında da sık sık kullanıldığı bilinir. Krem ya da losyonların kıvamlarını artırmak için borakstan faydalanılır. Bununla beraber yapısı gereği dezenfektan özelliği ve suyun sertliğini en aza indirgeme özelliği sayesinde el sabunlarında ve şampuan yapımında da tercih edilir. Aynı zamanda cildi ölü hücrelerden temizlemek ve yüzde oluşan sivilcelere engel olmak için bu maddeden yararlanılır.

İnşaat sanayisinde de kullanılan boraks, çimento yapımında sertleştirici özlelliğinden faydalanılarak kullanılır. Tüm bunların yanında porselen minelemekte, boyalarda, matbaacılıkta, yapıştırıcılar gibi birçok kullanım alanları mevcuttur.

Boraks Zararlı mıdır?

Her ürünün aşırı kullanınımı zararlı olduğu gibi boraksın da aşırı kullanımı zararlıdır. Boraks, doğal bir madde olarak bilinse de kimyasal özellikler gösterdiğinden dikkatli kullanılması ve cilde doğrudan teması önerilmeyip, kullanım halinde eldiven takılarak kullanılması tavsiye edilir. Cilt ile doğrudan teması halinde bol su ile yakınmalıdır. Özellikle hassas ve alerjik bünyesi olan insanların muhakkak doktoruna danışarak kulanması gerekir. Aynı zamanda toz halindeki boraksı direkt olarak aşırı solunumdan kaçınılmalıdır. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top