İçindekiler
Lenf bezi bir diğer adıyla lenf nodu, vücudun enfeksiyonlara karşı koruyucu mekanizmasının elemanıdır. Virüs, bakteri ve diğer mikroplara karşı filtre görevi gördüğü için fazla miktarda bu ajanlara maruz kalması bezin şişmesiyle sonuçlanabilir. Nadiren bir takım hastalıklar ve mutasyonlar da lenf bezlerinin şişmesine sebep olur. Peki, lenf bezleri neden şişer? Şişmesi neyi ifade eder? Tüm cevaplar bu yazımızda…
Lenf bezi şişmesinin belirtileri nelerdir?
Lenf sistemi, vücudun organları ve damarları arasında bağlantı kuran savunma mekanizmasıdır. Baş, boyun, koltuk altı ve kasıklar bölgesinde sıklaşmış olan lenf bezlerindeki şişlikler muayene sırasında en kolay anlaşılan enfeksiyon belirtileridir. Şişmiş lenf bezlerini, şişme sebebine göre izleyebilen şikâyetler şunlardır:
- Lenf bezlerinde hassasiyet ve ağrı
- Gece terlemeleri
- Burun akıntısı, ateş gibi üst solunum yolları enfeksiyonu şikâyetleri
- Vücudun geneline yayılmış olan lenf şişmesi daha çok bağışıklık sistemiyle ilgili sinyaller verir.
- Çok sert ve hızla büyüyen bezler tümör belirtisi olabilir.
Ne zaman doktora gitmeli?
Lenf bezleri, küçük enfeksiyonları uzaklaştırdıktan sonra yeniden eski haline dönebilir. Fakat 2-4 haftadan fazla süredir bezler büyümeye devam ediyorsa, kilo kaybı belirtileri ve gece terlemeleri artması varsa, yutkunma ve nefes almakta güçlükler varsa hemen hekime başvurulmalıdır.
Lenf bezi neden şişer?
Fasulye büyüklüğünde ve birbirleriyle sıkı bağlantı yapısına sahip olan lenf bezleri bağışıklık sisteminin ana elemanıdır. Kapsüle sarılmış olan fasulye şeklinin içerisi lenfosit ve makrofajlarla doludur. Lenfositler, vücuda giren virüs bakteri gibi yabancı elemanları yakalama görevi üstlenen proteinler salgılarken, makrofajlar yakalanan elemanları parçalama görevini yerine getirir. Vücudun lenf bezleri arasında taşıyıcı sıvı olan lenf sıvısı her bez için özelleşmiş bölgeye doğru akar. Bu yüzden hangi bölgede lenf bezleri şişmişse bu bölge altta yatan sebebi anlamak için işarettir. En yaygın sebebi enfeksiyonlar olan lenf bezi şişmesinin virüs kaynaklı olmasının yanında diğer sebepleri şunlar olabilir:
- Streptokok enfeksiyonu
- Kulak enfeksiyonu
- Diş enfeksiyonu ( absesi )
- Mononükleoz ( öpücük hastalığı )
- Cilt ve yara enfeksiyonları
- HIV virüsü kaynaklı AIDS
Yaygın olmayan sebepler ise şunlardır:
- Tüberküloz
- Cinsel yolla bulaşmış enfeksiyonlar
- Taksoplazmoz
- Kedi tırmığı enfeksiyonu
Bağışıklık mutasyonlarına bağlı gelişen sebepler:
- Lupus Eritematoz
- Eklem iltihaplanması
- Kanser çeşitleri ( lenfoma, lösemi )