LYM, vücudun akyuvar hücreleri şekillerinden biri olan beyaz kan hücreleridir. LYM kemik iliğinde yapılır ve kan ve lenf dokusunda barınırlar. İnsanlar hastalıklara karşı savaşırken bağışıklık sistemi devreye girer ve hastalıklarla savaşmayı sağlar. Hastalıklardan korunma sistemi, lenfositler içeren bağışıklık hücreleri olarak bilinen kompleks bir hücre şeklidir. LYM hücresi, insan vücudunun fonksiyonlarını yerine getirmesini engelleyecek bakteri, virüs, mantar ve parazit hücreleri gibi tehdit unsuru yabancı maddelere karşı savunmak için bağışıklık sisteminin savaşçısıdır.
Lenofik sistemde ve kan dolaşımında LYM yapısı barınır. Bu hücreler vücuttaki akyuvarların yaklaşık yüzde 45’ını oluşturur. Bağışıklık sisteminde olması gereken sayıları ortalama 950-4050 arasındadır. Bu değer kişinin sağlık durumuna, yaşına, diğer değerlerine bakarak değerlendirilir. LYM ölçümü, yapılacak kan sayımı testi ile yapılır. Damardan alınan kan test için yeterlidir. Vücutta LYM’nin iki türü vardır; bunlar B ve T hücreleridir. B tipi olarak üretilen hücre savunma sistemi için hastalıklara karşı antikor üretir.
LYM Yüksekliği
LYM değerleri, ölçüm yapıldığında yüksek çıkabilir. Yüksek değer çoğunlukla, vücut direncinin bir hastalığa karşı bağışıklık sistemini harekete geçirdiği ve hücrelerin sayısının arttığı anlamına gelir. LYM yüksekliğine neden olan bazı hastalıklar şu şekildedir;
Suçiçeği
Kan kanseri
Grip virüsü
Viral enfeksiyon
Tüberküloz
Kabakulak
Kızamık
Hayvanlardan kapılan enfeksiyonlar
Soğuk algınlığı ve grip benzeri semptomlar
Kullanılan hapların yan etkileri
ALL
CLL
Hepatit
Gözlerde enfeksiyon
Kan nakli
İnce bağırsakta görülen iltihabi hastalık
İnflamatuar bağırsak hastalığı
Otoimmün bozukluk
Kan hücrelerinin iltihabı
Plazma hücresi kanseri
LYM Düşüklüğü
Sistem yeteri kadarıyla lenfosit hücresi üretemediğinde, LYM düşüklüğü görülür. Yaş durumuna göre LYM sayısı farklılık gösterir. Genç ve yaşlılarda sayı farklıdır. Bu yüzden LYM düşüklüğü tanısı düşünülmeden önce bu farklılık göz önünde bulundurulmalıdır. Orta yaştaki ve yaşlı bireylerde LYM kan sayımında değer, 950 hücrenin altına düştüğünde, çocuklarda ise 2500 ölçümün altında olduğunda LYM düşüklüğünden söz edilebilir.
LYM düşüklüğüne neden olan bazı hastalıklar;
Grip ve hepatit
Bağışıklık sistemi bozulmaları
Beyin tümörlerinin tedavisi için kullanılan ışın tedavisi
Lösemi
Aplastik anemi
Kalp yetmezliği
Otoimmun bir sinir-kas hastalığı
Psikolojik durumlar
Böbrek hastalıkları
LYM yetersizliği olarak adlandırılan bu probleme yukarıda bazı olaylar ve hastalıklar neden olabilir. Ciddi bir durum olarak karşımıza çıkan lenfositlerin düşük olması durumunda da acilen tedavi için bir hekime gidilmelidir. Lenfositler vücut savunmasında önemli bir rol oynarlar. LYM düşüklüğünde de solunum yolu enfeksiyonları, burun akıntısı, öksürük, ateş gibi belirtiler görülür. Vücutta bağışıklık sisteminin tepki olarak gösterdiği bütün belirtiler LYM düşüklüğüne işaret edebilir. Bademciklerin veya lenf düğümlerinin küçülmesi bağışıklık sisteminin bir tepkisidir.