İçindekiler
İçerisinde bolca vitamin bulunan ve buram buram Anadolu kokan tarhana her birimizin yemekten keyif duyduğu, yapması maharet isteyen bir karışımdır. Çocukken büyüklerimizin yaptığı tarhananın tarifi yöreden yöreye, kişiden kişiye değişiyor olsa da hepsinin ortak noktaları vardır.
Damaklarda tadı kalan tarhana, her evde kolayca bulunabilecek malzemelerle yapılır ve şifa kaynağıdır. Her yaş grubunun tüketebileceği tarhana, içerisinde bolca vitamin ve mineral barındırır. İçerisinde bulunan kalsiyum kemik yapısına katılarak kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur, bu sebeple bebek ve çocukların tüketmesi gereken bir yiyecektir. Aynı zamanda bağışıklığı güçlendiren tarhana çorbasının kış aylarında tüketilmesi vücudu hastalıklara daha dirençli hâle getirir.
Tarhana için gerekli malzemeler
- 1 kg domates,
- 1 kg biber,
- 1kg soğan,
- 1er kaşık domates ve biber salçası,
- 3 kaşık yoğurt,
- 10 gr kadar yaş maya,
- Aldığı miktarda un,
- 1 bardak tuz,
- Dilediğiniz baharatlar.
Yapılışı
Derin bir tencerenin içine biberleri, ortadan ikiye kesilmiş soğanları ve üzerine de domatesleri ekleyin. 2 bardak da su ekleyip kaynamaya bırakın. Sebzeler iyice yumuşadıktan sonra ocaktan alın ve süzgeçten geçirin. Suyu çıkan sebzelerin püresini büyük bir yoğurma kabına koyun. Bu karışıma önce yoğurdu, hemen ardından su ile açtığınız mayayı ilave edin. Oluşan karışımı homojen bir kıvam elde edene kadar karıştırın.
Homojen kıvamı elde ettikten sonra unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlayın. Daha sonrasında tekrar yoğuracağınızdan bu sırada cıvık bir hamur elde etmeniz gerekiyor. 5 saat dinlendikten sonra tekrar bir miktar un koyarak yoğurmaya başlayın. Tarhana hamurunu 3 veya 4 gün boyunca bu şekilde yoğurduktan sonra hamur ekşimeye başladığında iri parçalar koparıp güneş gören bir yerde kurumaya bırakabilirsiniz.
Tarhananın uzun raf ömrü vardır. Mümkün olduğunca ağzı kapalı biçimde, cam kavanoz içerisinde, ışık almayan bir yerde muhafaza edilmesi gerekmektedir.
Tarhana çorbasını 1,5 kilo tam yağlı süzme yoğurt, dilediğiniz kadar tereyağı ve tuz kullanarak yapabilirsiniz. Sulandırdığınız yoğurdu içerisine yıkadığınız buğdayı dökün, koyulaşana kadar orta ateşte pişirin. Tuz ekleyip kaynamaya devam edin. Piştikten sonra kâselere ayırıp üzerine eritilmiş tereyağı ile servis edin.
Afiyet olsun.