Close

Otizm Çeşitleri ve Belirtileri

 

Otizm, 2 yaş öncesi çocuklarda hiçbir belirti göstermemesine rağmen, 2 yaşından itibaren ortaya çıkabilen yaygın gelişimsel bozukluk durumudur. Bir çocuğun otizm olup olmadığı, gösterdiği bazı belirtilerle anlaşılabilmektedir. O belirtiler şöyle sıralanabilir:

Otizm Belirtileri Nelerdir?

  • Otizmli bireyler, çevresiyle göz teması kurmaktan çekinir. Konuşurken ya da bir şeyler anlatmaya çalışırken sürekli başka taraflara bakar, gözlerini kaçırırlar.
  • Otizmli olan bir çocuğun dikkat dağınıklığı vardır, kendisine söylenen ve yapılması istenen şeylere odaklanamaz ve uygulamaya koyamayabilir.
  • Otizmli çocuklar akranları gibi oyunlar oynamaktan hoşlanmazlar, oyuncaklara karşı ilgisizlerdir.
  • Sürekli ve düzenli hareket halinde olan nesnelere özel ilgi gösterirler. Örneğin çamaşır makinesinin karşısına geçip gözlerini ayırmadan saatlerce izleyebilirler.
  • İletişim sorunları vardır, başka insanlarla bir araya gelmek ve iletişim halinde olmak istemezler.
  • Otizmli bireyler, hiçbir sebep yokken sallanmaya başlayabilir ve buna uzun süre devam edebilirler.
  • Otizmli bir çocukta konuşma bozuklukları görülmesi çok normaldir. Yaşıtlarına göre hem daha geç konuşurlar hem de konuşurken daha fazla zorlanırlar.

Otizm Spektrum Bozukluğu Çeşitleri:

Otizm spektrum bozukluğu 3 tiptir:

  1. Klasik otizm: Bu tarz otistik bozuklukları olan bireylerde genel olarak konuşma sorunları, çevresiyle iletişim eksiklikleri ve ciddi derecede takıntı halleri mevcuttur. Bu tip otistik bozukluğu olan kişilerin genellikle büyük çoğunluğu da zihinsel engelli olurlar.
  2. Asperger Sendromu: Asperger sendromu olan bireyler, genellikle daha düşük düzeyde otizm bozukluğu olan kişilerdir. Takıntılı ve normal olmayan davranışları vardır, iletişim bozuklukları yaşarlar ve çevrelerine karşı oldukça mesafelidirler. Ancak bu tip otizm bozukluğu yaşayanlarda konuşma sorunları görülmez. Diğer çocuklar gibi zamanında ve normal şekilde konuşabilirler. Ayrıca zihinsel engel sorunu da asperger sendromunda görülmeyen bir detaydır.
  3. Yaygın Gelişimsel Bozukluk: Otizm çeşitleri içinde en hafif semptomlara sahip olan durumdur. Bu bozukluğu taşıyan kişiler klasik otizm ve asperger sendromunun bazı belirtilerini taşıyabilir ama yüzde yüz hepsine uymaz. Yaygın gelişimsel bozukluk grubuna dahil olan bireylerin tek belirtisi iletişim bozukluğudur. Sosyal çevreye ayak uyduramaz, insanlarla bir arada olmaktan kaçınırlar. Konuşmayı çok fazla sevmez, konuşmak zorunda olduklarında da çevreyle olan göz temasından olabildiğince kaçınırlar.

Otizm Tedavisi Nasıl Yapılır?

Net olarak bilinen bir tedavi yöntemi yoktur. Otizm belirtileri taşıyan kişilerin karakter farklılıklarına bağlı olarak, her birey için başka başka yöntemler uygulanabilir.

  • En önemli tedavi yöntemi eğitimdir. Çocuğun gösterdiği gelişim düzeyine uygun olarak bir eğitim programı belirlenebilir ve çocuk bu doğrultuda tedavi edilebilir. 
  • Otizmli bireylerin genellikle belirli bir şeye karşı aşırı ilgisi ve yeteneği vardır. Bu yeteneği tespit edilip üzerine gidilirse, birey ileride çok başarılı işlere imza atabilir.
  • Bunun yanı sıra dil bozukluğu bulunan kişiler için konuşma terapileri uygulanması oldukça fayda sağlayacaktır. 
  • Her çeşit otizmli bireyin en belirgin özelliklerinden biri olan sosyal iletişim bozukluğu durumu da, kişinin karakter analizi tamamlandıktan sonra, kendisine uygun bir program ile uygulanmalı, eğitimleri bu yönde devam ettirilmelidir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top