Close

Rdw nedir?

Rdw düşüklüğü veya yüksekliği hangi hastalıkların habercisi olabilir?

Rdw çeşitli hastalıkların teşhisinde başvurulan bir kan testidir. Vücudumuzda bulunan kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvarların boyutlarını ve hacimlerini ölçüt olarak alan bir testtir. Rdw nin açılımı “Red Cell Distribution Width” türkçe olarak da  “kırmızı kan hücresi dağılım genişliği” olarak adlandırılır. Normal şartlarda Rdw değeri 11 ile 15 arasında olur. Rdw testi genellikle tam kan sayımı (CBC) testinin bir parçası olarak yapılır. Düşüklüğü ya da yüksekliği diğer tahliller ile birlikte değerlendirilir.

Rdw yüksekliği ne demektir?

Rdw yüksekliği, alyuvarların boyutları arasında fark olduğunu gösterir. Rdw sonucunun %14.5 üzerinde olması, alyuvarların boyutunda önemli değişiklikler olduğunu belirtir. ,

Rdw yüksekliği; folik asit eksikliği, b12 eksikliği, kronik karaciğer hastalığı, orak hücreli anemi, immün hemolitik anemi gibi problemlerden dolayı yüksek olabilir. Bunun yanında bazı kanser çeşitlerinde de rdw yüksekliği görülmektedir.

Rdw yüksekliğinin değerlendirilmesinde rdw değeri ile mcv değeri birlikte değerlendirilmelidir. Bu iki değerin durum değerlendirmesi uzman hekim tarafından yapılarak teşhis konulmalı ve hastalığın tedavi sürecine başlanmalıdır.

Rdw yüksekliğinin belirtisi nedir?

Rdw yüksekliği genel olarak kan hastalıkları nedeniyle oluşur.  Dolayısıyla kansızlık belirtileriyle kendini gösterebilir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi halsiz, yorgun bir hal almanıza neden olur. Bu durumlarda ciltte solgun görünüm ortaya çıkabilir.

Kansızlık nedeniyle oluşuyorsa kalp çarpıntısı görülebilir. Hemoglobin düşüklüğü nedeniyle kalp daha fazla çalışmak zorunda kalır. Dokulara oksijen sağlamak için uğraşan vücutta çarpıntı oluşabilir.  Kendinizi aşırı yorduğunuzda nefes darlığı oluşturabilir. Ellerde ve ayaklarda soğukluğa neden olur.

B12 eksikliği nedeniyle rdw yüksekliği görülüyorsa; baş dönmesi, vücut uyuşması, unutkanlık, denge kaybı gibi durumlarla kendini gösterebilir.

Rdw testi ile tek başına hastalık teşhisi konulamaz, çeşitli belirtiler ve bulgular değerlendirilerek yapılan araştırmalar ile doktor tarafından teşhis oluşturulur.

Rdw düşüklüğü ne demektir?

Rdw düşüklüğü, % 10,2’nin altındaki alyuvarların boyutlarında az düzeyde değişim meydana geldiğini gösterir. Rdw düşüklüğü, bazı hastalıkların habercisi olabilir. Bu hastalıkların başında makrosister anemi gelir.  Bu anemi çeşidinde vücutta kırmızı kan hücreleri yeterli düzeyde değildir. Kırmızı kan hücresi üretimi oluşur ancak var olan hücrelerden daha büyük boyuttadır. Rdw düşüklüğünün bir diğer nedeni de mikrosister anemidir. Bu durumda da yine kırmızı kan hücrelerinde bir anormallik söz konusudur.

Rdw düşüklüğünün belirtisi nedir?

Rdw düşüklüğünde ayırt edici semptomlar söz konusu değildir. Diğer tahlil sonuçlar ile birlikte değerlendirilerek uzmanlar tarafından yorumlanması doğru bir seçimdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top