Close

Sağ Kol Uyuşmasının Sebepleri

 

Sağ kolda uyuşma uzmanlar tarafından genellikle karpal tünel sendromu olarak adlandırılır. Kolda hissizlik, uyuşma, karıncalanma gibi etkilerle kendini gösteren bu sendrom birçok kişi için kabus olarak bilinir. Sağ kolun üzerine yatılması, ya da spora bağlı fazla zorlanma gibi nedenlerle olabileceği gibi ciddi problemlerin de habercisi olabilir. Bu nedenle uzun süreli ve geçmeyen bir sağ kol uyuşması şikayeti yaşıyorsanız mutlaka bir doktora başvurarak gerekli tahlilleri yaptırmanız gerekir. Sağ kolda uyuşmanın sebebini genellikle fizik tedavi uzmanları açıklar. Sağ kolda uyuşma fazla klavye kullanımı ya da araba kullanımı gibi nedenlerle de olabilir. Bu nedenle eğer ellerinizi çok kullandığınız bir işe sahipseniz kolunuzu sık sık dinlendirmek doğru olur. 

Sağ Kol Uyuşması Neden Olur?

Kol uyuşması ilk başlarda hafif ağrıyla başlayabilir. İlerleyen süreçte hiç hareket ettiremeyecek kadar kolda hissizlik gibi durumlar baş gösterir. Eğer erken teşhis ve tedavi uygulanmazsa sinirlerde hasar ve kasta erime gibi etkilerin görülmesi çok mümkündür. Uyuşmanın başladığı ilk dönemlerde önemsenmediği takdirde geceleri uyutmayacak kadar ciddi problemler yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi önemlidir. Sağ kol uyuşmasının sık görülen nedenleri şunlardır;

  • Genellikle kadınların sıklıkla yaptıkları temizlik sonucunda kimyasalların fazla kullanımı sonucunda görülebilir. Ayrıca temizlik esnasında temizlik bezinin sıkılması için güç sarfetmek gibi nedenlerde uyuşmada etkilidir.
  • Bilgisayar başında uzun süreli vakit geçirmek ve mouse’u fazla kullanmak uyuşmada etkilidir.
  • Karpal tünel sendromu adı da verilen sağ kolda iğnelenme ve batma gibi problemlerde sık görülen sorunlardandır. Kolda bulunan median adlı sinirin sıkışması sonucu oluşur. Romatizmal hastalıklar, şeker gibi kronik rahatsızlıklar nedeni ile bu sendrom olabileceği gibi kolun hatalı kullanımı nedeniyle de yaşanması mümkün bir rahatsızlıktır. Genellikle fizik tedavi ve ilaç kullanımı ile sorun çözülür. Ancak sendrom atlatıldıktan sonra kolun hareketine dikkat etmek gereklidir.
  • Kubital Tünel Sendromu kolda sıklıkla görülen problemlerden birisidir. En önemli belirtileri arasında kolun hissizlik ve kuvvetinin kaybetmesi gibi durumlar söz konusudur. Eğer ileri derecede değilse kolu dinlendirdiğiniz takdirde geçer. Ancak ileri derecede ise mutlaka cerrahi müdahale yapılması gerekir. 

Sağ Kol Uyuşmasından Kurtulmanın Yolları

Sağ kol uyuşması yaşıyorsanız aşağıdaki tavsiyeler size yardımcı olabilir:

  • Sağ kol uyuşmasından kurtulmak için düzenli hareket etmek ve egzersiz yapmak önemlidir. 
  • Kol uyuşmasına vitamin eksikliği de sebep olabilir. Bu nedenle bir kan tahliliyle herhangi bir vitamin eksikliğinin olup olmadığını öğrenmelisiniz. 
  • Sağ kol uyuşmasından kurtulmak için boyun egzersizleri de önemlidir. Bu nedenle bir uzman gözetiminde boyun egzersizi yapılabilir. 
  • Eğer romatizmal bir rahatsızlığınız varsa bu rahatsızlık sağ kolda etkisini gösterebilir. Bu nedenle bir fizik tedavi uzmanı ile görüşerek yılda en az 1 kez fizik tedavi yaptırabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top