Close

Yenidoğan Bebeklerde Uyku Düzeni

Yenidoğan Bebeklerde Uyku Düzeni

Yenidoğan Bebeklerde Uyku Düzeni

Yeni doğan bebeklerin 24 saat içinde uykuda geçirdikleri  süre 16-20 saat arasında değişmektedir. Gündüz uykularında belli bir düzenden bahsetmek mümkün değildir. Aslında gece uykularında da bir düzen olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Zira bebeklerde uyku düzeninin yerleşmesi zaman almaktadır. Yeni doğan bebeklerde uyku, büyüme ve gelişme sürecinin düzgün bir şekilde ilerlemesi için son derece önemlidir. İnanılmaz bir hızla gelişen bebeğiniz, bu hızı karşılayacak enerjiye sahip olmak için hemen hemen günün tamamını uyuyarak ve beslenerek geçirir. Çoğunlukla beslenme işleminden yarım saat ila bir saat sonra uykuya dalar. Bu yaştaki bebekler acıktıkları için geceleri en fazla 3-5 saat kadar uyuyabilirler. Bu süreçte endşelenmemek ve pes etmemek önemlidir. Zira bebeğiniz henüz dünyaya yeni yeni adapte olmaya çalışıyordur. Dolayısıyla uykusunun bir düzene girmesi zaman alacaktır. Tam da bu sebeple ebeveynler, özellikle ilk günlerde birbirlerine destek olmalı ve birbirlerinin dinlenmeleri için olanak yaratmalıdır.

Yenidoğan Bebek Günde Kaç Saat Uyur?

“Yenidoğan bebekler günde kaç saat uyurlar?” sorusunun cevabı bebeğinizin kaç haftalık olduğuna göre  değişkenlik gösterebilir.Yeni doğanlar ilk haftalarda 3-4 saatlik bloklarla günde 16 ila 20 kadar uyuyabilirler.

Yenidoğan Uyku Düzeni Yerleştirme Yöntemleri
Yenidoğan Uyku Düzeni Yerleştirme Yöntemleri

Yenidoğan Uyku Düzeni Yerleştirme Yöntemleri

Ebeveynler bebeklerini uyutmak için çeşitli uyku eğitimi yöntemlerini denerler. Ancak bu yöntemlerin bebekten bebeğe değişkenlik farklılık göstermesi mümkündür. Çocuğunuz güvenli bir ortamdaysa, ihtiyaçları karşılanıyorsa bebeği uyutmanın birçok yolu vardır. Bir süre sonra yeni geldikleri dünyaya alışma eğiliminde olan bebeklerde uyku düzeni büyüme süreciyle farklılık gösterir.  Bebeklerin uyku düzeni her bebekte farklı gelişir. Ay ay bebeklerde uyku düzeni değişim gösterir. Yenidoğan uyku düzeninin düzene gireceği süreçte büyümenin de katkısıyla daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi sağlanır.

Bebeğinizin Daha İyi Bir Uyku Geçirebilmesi İçin Ne Yapılmalı?

”Yenidoğan kaç saat uyur?” sorusunun cevabı bebekten bebeğe değişkenlik göstermektedir. Bebeğiniz gündüz 5-6 saat uyuyup gece sık sık uyanıyorsa gündüzle gece arasında bir karmaşa yaşıyor olabilir. Bu durumun önüne geçmek için çeşitli yolları denemek, bebeğinize en uygun çözümü bulmanıza yardımcı olacaktır. Bunun için öncelikle gündüz uykularını aydınlık, gece uykularını ise karanlık ve sessiz bir ortamda uyumasını sağlayabilirsiniz.Eğer gündüz uykusu 2 saatten uzun sürüyorsa nazikçe uyandırıp bekleyebilirsiniz. Bu şekilde hem beslenmiş olur hem de gündüzleri kısa, geceleri uzun uyumaya alışır.

Bazı hallerde uyuyan bebeği uyandırmaktan çekinebilirsiniz. Ancak, bunu onun iyiliği için yaptığınızı unutmamanız gerekir. Bebeğiniz bu sayede uyku ihtiyacının büyük bir kısmını gündüz vakti karşılamaz ve geceleri çok daha uzun ve deliksiz bir uyku deneyimi yaşamış olur.

Yeni Doğan Bebek Neden Uyumaz
Yeni Doğan Bebek Neden Uyumaz

Yeni Doğan Bebek Neden Uyumaz?

Yeni doğan bebeklerin ebeveynleri bebekleri uyumadığı için endişelidirler. “Yeni doğan bebekte uykusuzluk neden olur?” , “Yeni doğan bebekler neden uyumaz?”,”Bütün yenidoğanlarda uykusuzluk sorunu var mı yoksa bu durum bir sağlık sorunuyla bağlantılı olabilir mi?” gibi sorular sürekli olarak ebeveynlerin zihinlerini meşgul eder. Peki bebekler gece niçin uyanırlar? 

Başlangıçta kolik sancıları ebeveynleri uyutmuyorken bebek büyüdükçe diş çıkarma, korkuların rüyalarla ortaya çıkması, terk edilme korkusu gibi çeşitli nedenler, bebeklerin uykusunun bölünmesine neden olur.

Yenidoğan Bebeklerde Çok Uyuma

Yenidoğan bebeklerde çok uyuma halinin görülmesi normal bir durumdur. Bu durum ebeveynlerin aklına “Yeni doğan bebek günde kaç saat uyur?” sorusunu getirir. Belirtilmelidir ki bebekler ihtiyaç duydukları kadar uyurlar. Bazen uyudukları süre 20 saati bulabilir. Ancak bebekler ortalama 15 saat civarı uyurlar. Unutulammalıdır ki her bebek biriciktir. Dolayısıyla  “yenidoğan bebek kaç saat uyur?” ya da “yenidoğan bebekler ne kadar uyurlar” gibi sorulara verilecek cevap da bebeğin ihtiyacına göre değişiklik gösterir. Kimi zaman bebekler, yeni bir dünyaya adapte olma sürecinde olduklarından fazlaca uyuma eğilimi gösterirler. Bebeklerdeki bu çok uyuma ile, akıllara “bebeğin uyku düzeni nasıl olmalı?” gibi sorular gelebilir ve bu durum ebeveynlerin endişelenmesine sebep olabilr. Ancak telaşa düşmeye gerek yoktur. Bu gibi durumlar normaldir. Genelde bebekler gece-gündüz ayrımını 3. aydan itibaren yapabilir hale gelirler. Bu açıdan yenidoğan bebek uykusu gündüz saatlerindeki süreler bakımından kısaltılmalıdır. Böylece gece vakti bebek daha çok uyur ve anne ile baba da bu süreçte dinlenebilme fırsatı yakalamış olur.

Yeni Doğan Bebek Uyanmıyor

Yenidoğan bebeklerde uyanmama gibi bir durumun da yaşanması normaldir. Dünyaya yeni gelen bebek birkaç ay annesinin karnını arar ve uyanmama gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu hallerde endişe duymaya gerek yoktur.

Bebek Uyku Saatleri

Yenidoğan döneminde bebekler günde yaklaşık 11-18 saat uyurlar. Bu saat aralığının 3 ila 4 saatini gündüz uykuları oluşturur. 3 veya 4 kez gündüz uyumaları da vardır.

Bebekler 2-3 aylık olduklarında 3-4 saat kadar aralıksız uyur ve beslenmek için uyanırlar. Bebeklerin uyku düzenindeki  aktif uyku %43’e düşer. Bebek uyku saatleri 3. aydan sonra nispeten düzene oturur. Bu dönemden sonra bebeklerde gece uykusu ve bebeklerde gündüz uykusu genelde değişiklik göstermese de kimi bebek uyku düzenini bu ay itibariyle de oturtmayı başaramayabilir.

25 Günlük Bebek
25 Günlük Bebek

25 Günlük Bebek

25 günlük bebek, yenidoğan döneminin son 3 gününe gelmiş bebektir. 25 günlük bebek ideal boy ve kilodaysa endişelenecek bir durum yoktur. 25 günlük bebeğin ideal kilosu, erkekse 3500-4400 , kızsa 3300-4100 olmalıdır. 25 günlük bebeğin boyu da kız ve erkek olmasına göre farklılık göstermektedir. Erkek bebeklerde bu aylardaki boy ortalama 54.7 ve kız bebeklerde ise 53.8 santimetre olmalıdır

25 Günlük Bebeğin Uyku Düzeni

Bebeğiniz doğduğu günden 28 gün sonrasına kadar yenidoğan statüsündedir. Neredeyse sadece ihtiyaçlarını karşılamak için uyanır. 15-16 saat civarı uyur. Gündüz de gece de uykusuna devam eder. Yeni doğan bebek uyumuyorsa bir sorun olup olmadığı konusunda doktora danışmakta fayda vardır.

Bir Aylık Bebek Uyku Düzeni

Bir aylık bebek uyku düzeni içerisinde bebeğin gece uyku süreleri gündüz uyku sürelerinden fazla olabilir.  Bir aylık bebek gece kaç saat uyur? Sorusu ebeveynler tarafından sıkça merak edilen sorulardandır. Bir aylık bebeğin gece uykuları yaklaşık 9 saat civarındayken, gündüz uykuları ise yaklaşık 7 saattir. Yenidoğan uyku eğitiminde  önemli olan bebeğin gece ile gündüzü ayırt etme sürecidir. Bu süreç 3. ayın sonunda büyük ölçüde tamamlanmış olur.  Bu süreçte “bebekler ne kadar uyur?” gibi sorulara fazla takılmadan “bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalı?” sorusuna yavaş yavaş cevap bulmaya başlasanız iyi olur. Her ebeveyn kendi yöntemini bularak bebeklerde uyku düzeni gelişimine yardımcı olabilir. Bebekler ne kadar uyursa gelişimine de o oranda katkı sağlanır.

Bir Aylık Bebek Neden Uyumaz?

Bebeğinizinin ilk aylarda bakım ihtiyaçlarını bir yetişkinin karşılaması gerekir. Aynı sebeple, uyku için de yardıma ihtiyacı vardır. Açsa beslemeniz, alt kirlenmişse temizlemeniz ve gazı varsa gazını çıkarmanız gerekir. Daha sonra tekrar uykuya dalabilir. Bu sreçte bebek, çoğunlukla anne ya da babasının kucağında uykuya dalar. Çünkü 1 aylık uyku düzeninde bebek, bağ kurduğu birisinin kucağında uyumayı tercih eder. Bebeğiniz kucağınızda uyuyorken ona şefkat vermek için küçük dokunuşlarda bulunup güzel cümleler söyleyebilirsiniz.

İki Aylık Bebek Uykusu

Bebeklerin 2 aylık dönemi ebeveynler için oldukça zordur. Bebeğin dünyaya adaptasyonu, anne babanın da bebeğe adaptasyonu derken sıkıntılı bir durum ortaya çıkabilir. Bu durumda 2 aylık bebek uykusunda da sorunlar yaşanabilir. 2 aylık bebek uyku konusunda da ilk ayına göre gelişmeler kateder.

İki Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

2 aylık bebek günde kaç saat uyur?” sorusuna yaklaşık olarak 15 saat denilerek cevap verilebilir.  İlk aya göre  gece uykusu daha uzun olmaya başlar ve gündüz uykusu kısalır. “İki aylık bebeğin uyku düzeni nasıl olmalı?” sorusuna verilecek cevap da gelişimsel olarak bebekten bebeğe farklılık gösterebilir.

İki Aylık Bebek Neden Uyumaz?

Bu dönemde bebeğiniz 3-4 saat aralıksız uyur fakat beslenme dolayısıyla uyanır. Aktif uyku %43 düşer.

İki Aylık Bebek Uyku Eğitimi

İlk üç ay bebeklerde uyku eğitimi tavsiye edilmez. Dördüncü ayla birlikte uyku eğitimine başlanabilir. Bunun sebebi, ilk 3 ay güven inşasının kuruluyor olmasıdır. Bebek uykusu kurulan bu güven inşasıyla birlikte eğitime elverişli duruma gelir. 2 aylık bebeklerde uyku periyotları daha az hale gelmiştir ve gece uykusu artmıştır.

3 Aylık Bebek Günde Kaç Saat Uyur ?

  1. ay itibarıyla bebeklerin uyku düzeni büyük ölçüde oturur. Korkma tepkileri azalmaya başlar. Eskiye göre artık kontrollüdür. Boyun kaslarının ve kollarının geliştiğini duruşundan ve hareketlerinden anlarsınız. Bebeğiniz gaz gibi bir problemle karşı karşıya değilse, karnı doyduktan sonra 6-7 saat boyunca uykuda olacaktır. 3 aylık bebek günde kaç saat uyur? sorusuna cevap olarak yaklaşık 15 saat uyuduklarını söylemek mümkündür. 3 aylık bebek gece kaç saat uyur? sorusunun cevabı ise 10 saatir. Bu doğrultuda bebeklerin bu ayda gündüz 5 ve gece ise 10 saat uyuması beklenir. Bu dönemde bebek uykusu eskiye göre biraz daha hassastır. Ama yine de ebbek, duyduğu her sese kolayca uyanma eğliminde olmaz.

Uyku Eğitimi Ne Zaman Başlar?

Bebeğiniz artık 4 aylık olduğunda  yavaş yavaş uyku eğitimi için adım atabilirsiniz. Kesin bir süreci olmayan uyku eğitimini verip vermemek konusundaki en doğru kararı bebeğinizi gözlemleyerek verebilirsiniz.  Bebekleri doğru anlamak, bebeklerde uyku eğitiminin önemli bir parçasıdır. Ancak unutulmamalıdır ki her bebek uyku eğitimine yatkın değildir. Dolayısıyla bebeğinizin bu doğrultuda bir ihtiyacı yoksa mutlaka uyku eğitimi vermenize gerek yoktur.

5 Aylık Bebek Uyku Düzeni Nasıl Oluşturulur?

Bebeklerin büyümesi sonucu gündüz uykuları kısalmaya devam eder. Gündüz uykularının kısalması bebeğin sosyal ve motor becerilerine olumlu katkıda bulunur. Bebeklerin ebeveynler ile gün içinde vakit geçirmesi fiziksel ve zihinsel gelişmelere yardımcı olur. 5 aylık bebeğin uyku düzeninin oluşma sürecinde gündüz uykuları bırakılmaya çalışılır. Çünkü gece uykularını olumsuz etkilemektedir. Artık gece gündüz ayrımı da rahat yapıldığından bu durum daha kolay olacaktır. 5 aylık bebeğin uyku düzeni,  5 aylık bebek uyku eğitimi ile şekillendirilebilir. 5 aylık bebek uykusu böylece daha konforlu hale gelebilir.  Bebeklere en uygun uyku eğitimini vermek için bebekleri ağlatmadan onları anlamaya çalışmak gerekir.

Bebeklerde Uyuma Problemleri

“Bebeğim gece uyumuyor.” ,  “Bebekler nasıl uyur?” , “Bebeklerin kendi kendine uyuması mümkün mü?” , “Bebekler nasıl uyutulmalı?” gibi durumlarla ve sorularla bebeklerde uyuma problemleri kapsamında sıkça karşılaşılır.

Uyku ilaçları doktor onayı olmadan kesinlikle alınmaması gerektiğinden bebekler için tavsiye edilmez. “Bebeğim uyumuyor, ne yapmalıyım?” diyorsanız uyku ilaçları yerine melila damlasının 4-5 damlalık kullanımı tercih edilebilir.

Gece Uyumayan Bebekler Nasıl Uyutulur?

  • Bebeğinize ılık su ile güzel bir banyo yaptırın
  • Duş sonrası ona papatya ya da lavanta yağıyla masaj yapın.
  • Kitap ya da masal okuyun
  • Bebeğinizin karnının tok olduğuna emin olun
  • Hafif müzik dinletin
  • Odasının karanlık olmasına özen gösterin

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top